Συμβατότητα TV-Soundbar διαφορετικών εταιριών

gratipa

New member
4 March 2011
46
Καλησπέρα.

Είμαι κάτοχος μιας Sony A80J και για να ολοκληρώσω το σετακι μου καλοβλέπω την ηχομπαρα ναυαρχίδα της Samsung Q950A.

Η ερώτηση μου είναι αν κάποιος έχει κάνει παρόμοιο συνδυασμό έχοντας αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα;
Δεν ενδιαφέρομαι για σύνδεση με οπτική ίνα παρα μόνο με hdmi eARC.
Διαβάζω κάποια σχόλια στο διαδίκτυο ότι αρκετοί χρήστες είχαν κάποια προβλήματα συνδεσιμότητας.

Ευχαριστώ.

Βασικά αν είναι να δώσεις λεφτά για ηχομπάρα, δώσε τα για την JBL 9.1 που είναι καλύτερη σε ήχο από την Q950A.
Αν θες σοβαρό ήχο, και δεν έχεις θέμα να κάνεις κάποια μερεμέτια και πατέντες για να μην έχεις καλώδια, με λίγο πιο πάνω budget πας σε καλύτερες λύσεις από ηχομπάρα.

• Like
Reactions: Lobo10
Αν ακούσεις πως παίζει το παρακάτω 5.1.2:

Denon AVR-X1700H
Polk Monitor XT60, XT30, XT15, XT90, XT12

δεν θα θέλεις να ξανακούσεις καμία ναυαρχίδα ηχομπάρα. Θα σου φαίνονται και οι πιο δυνατές... αναιμικές. Γιατί πολύ απλά μπορείς με κάτω από 2 χιλιάρικα πλέον να φτιάξεις Dolby Atmos με κανονικό ενισχυτή ηχεία και sub.
Πριν αποφασίσεις, κάνε μια προσπάθεια να ακούσεις ένα πραγματικό σύστημα ήχου, και με άψογη συμπεριφορά στο eARC/TV Audio.

Ωστόσο αν δεν γίνεται αλλιώς, και πρέπει να πας σε ηχομπάρα, πήγαινε στην JBL Bar 9.1 γιατί πολύ απλά από εκεί και πάνω έχεις περάσει το point of diminishing returns σε ηχομπάρα και πραγματικά κερδίζεις λίγα δίνοντας πολύ περισσότερα για μικρή διαφορά με πιο ακριβές ηχομπάρες.
Σήμερα είχα την ατυχία να επισκεφτώ γνωστή αλυσίδα και να παίξω λίγο με τις ηχομπάρες εκεί, οι οποίες για να παίξουν δυνατά πιο πάνω από τη φασαρία του χώρου έτρωγες και κάμποση παραμόρφωση στον ήχο.

Αν ακούσεις πως παίζει το παρακάτω 5.1.2:

Denon AVR-X1700H
Polk Monitor XT60, XT30, XT15, XT90, XT12

δεν θα θέλεις να ξανακούσεις καμία ναυαρχίδα ηχομπάρα. Θα σου φαίνονται και οι πιο δυνατές... αναιμικές. Γιατί πολύ απλά μπορείς με κάτω από 2 χιλιάρικα πλέον να φτιάξεις Dolby Atmos με κανονικό ενισχυτή ηχεία και sub.
Πριν αποφασίσεις, κάνε μια προσπάθεια να ακούσεις ένα πραγματικό σύστημα ήχου, και με άψογη συμπεριφορά στο eARC/TV Audio.

Ωστόσο αν δεν γίνεται αλλιώς, και πρέπει να πας σε ηχομπάρα, πήγαινε στην JBL Bar 9.1 γιατί πολύ απλά από εκεί και πάνω έχεις περάσει το point of diminishing returns σε ηχομπάρα και πραγματικά κερδίζεις λίγα δίνοντας πολύ περισσότερα για μικρή διαφορά με πιο ακριβές ηχομπάρες.
Σήμερα είχα την ατυχία να επισκεφτώ γνωστή αλυσίδα και να παίξω λίγο με τις ηχομπάρες εκεί, οι οποίες για να παίξουν δυνατά πιο πάνω από τη φασαρία του χώρου έτρωγες και κάμποση παραμόρφωση στον ήχο.
Μάλιστα.
Επειδή δεν έχω ιδέα από ενισχυτές ηχεία και sub θα μπορούσες σε παρακαλώ να μου κανείς κάποια όσο το δυνατόν πιο οικονομική πρόταση;

Επίσης να πω ότι δεν με νοιάζει τόσο η ένταση του ήχου καθώς βρίσκομαι σε πολυκατοικία και όπως καταλαβαίνετε δε μπορώ να πάω πολύ ψηλά.
Με ενδιαφέρει πολύ το surround effect ( Γιαυτο προτίμησα τη q950a έναντι της jbl) και η ποιότητα του ηχου.

Μάλιστα.
Επειδή δεν έχω ιδέα από ενισχυτές ηχεία και sub θα μπορούσες σε παρακαλώ να μου κανείς κάποια όσο το δυνατόν πιο οικονομική πρόταση;

Επίσης να πω ότι δεν με νοιάζει τόσο η ένταση του ήχου καθώς βρίσκομαι σε πολυκατοικία και όπως καταλαβαίνετε δε μπορώ να πάω πολύ ψηλά.
Με ενδιαφέρει πολύ το surround effect ( Γιαυτο προτίμησα τη q950a έναντι της jbl) και η ποιότητα του ηχου.

Την πρόταση με το σύστημα ενισχυτή και ηχείων και sub στο έγραψα.
Δεν είναι μόνο θέμα έντασης αλλά και θέμα πιστότητας ως προς τον ήχο που ακούς. Είναι αλλιώς να ακούς από ηχομπάρα και αλλιώς από κανονικά ηχεία σε όλες τις περιπτώσεις ακρόασης. Δηλαδή να έχεις πιο γεμάτο ήχο από τα ηχεία γιατί έχουν τη δυνατότητα να παίξουν πιο χαμηλές συχνότητες από εκείνα που έχουν οι ηχομπάρες, περισσότερη ανάλυση γιατί έχουν ειδικά μεγάφωνα για τις υψηλές μεσαίες και χαμηλές συχνότητες και φυσικά ξεχωριστό subwoofer που είναι σαφώς καλύτερο από εκείνο της ηχομπάρας.

Επίσης, σημαντικό αυτό, είναι σαφώς πιο ευέλικτο στην τοποθέτηση καθώς αν για παράδειγμα κάθεσαι λίγο πιο μακριά από το ιδανικό, έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις την γωνία των upfiring ηχείων χωρίς να επηρεάζεται η κλίση των υπολοίπων ηχείων. Δηλαδή ακόμα και τα ηχεία που δεν θα λειτουργήσουν ως σημειακές πηγές (που είναι το ιδανικό) θα σου δώσουν τη δυνατότητα να ελέγξεις την ανάκλαση, κάτι που καμία ηχομπάρα δεν κάνει χωρίς επιπτώσεις στη συνολική διαχείριση των ανακλάσεων από τα υπόλοιπα μεγάφωνα.

Επίσης όπως καταλαβαίνω όλο αυτό το σετ demon - Polk είναι φουλ στο καλωδιο. Θα φαίνονται καλώδια σε όλο το σαλόνι ή κάνω κάποιο λάθος;

Τα καλώδια υπάρχουν μια η άλλη.
Αν πάρεις ηχομπάρα με ηχεία που δεν έχουν μπαταρία, θα έχεις καλώδιο ρεύματος σε κάθε ηχείο.

Τα καλώδια μπορούν επιμελώς να κρυφτούν... είτε απλά, είτε "πολύπλοκα".
Μπορούν να κάνουν βόλτα μέσα σε κανάλι π.χ. ομοίου χρώματος με τον τοίχο, είτε και μέσα στην κουπαστή, κ.ο.κ.
Το τι θες να πετύχεις και να κάνεις εξαρτάται από εσένα τον ίδιο.

• Like
Reactions: Lobo10 and Pleo
Τα καλώδια υπάρχουν μια η άλλη.
Αν πάρεις ηχομπάρα με ηχεία που δεν έχουν μπαταρία, θα έχεις καλώδιο ρεύματος σε κάθε ηχείο.

Τα καλώδια μπορούν επιμελώς να κρυφτούν... είτε απλά, είτε "πολύπλοκα".
Μπορούν να κάνουν βόλτα μέσα σε κανάλι π.χ. ομοίου χρώματος με τον τοίχο, είτε και μέσα στην κουπαστή, κ.ο.κ.
Το τι θες να πετύχεις και να κάνεις εξαρτάται από εσένα τον ίδιο.
Ναι απλά στην ηχομπαρα γλιτώνεις τα καλώδια σύνδεσης με τον ενισχυτή λόγω ασυρμάτου sub και satellite.

Όλο το σετ βγαίνει στα 1450. Μια χαρά για αυτό που προσφέρει. Αλλά αν σε αυτό προσθέσεις και τις βάσεις και τα καλώδια νομίζω ανεβαίνει αρκετά...

Βάσεις δαπέδου υπάρχουν οικονομικές, ενώ σε βάσεις τοίχου το πόσο είναι πολύ μικρό.
Το καλώδιο πάει με το μέτρο, στην πραξη μιλάμε για τα δύο surround που είναι μακρύτερα και εκεί επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι οικονομικό.

Ναι απλά στην ηχομπαρα γλιτώνεις τα καλώδια σύνδεσης με τον ενισχυτή λόγω ασυρμάτου sub και satellite.

Όλο το σετ βγαίνει στα 1450. Μια χαρά για αυτό που προσφέρει. Αλλά αν σε αυτό προσθέσεις και τις βάσεις και τα καλώδια νομίζω ανεβαίνει αρκετά...

Η διαφορά μεταξύ ηχομπάρας και ηχοσυστήματος είναι day & night σε οποιοδήποτε τομέα φανταστείς.
Για να το κάνω νιανια, ακόμα και έναν Denon X1700H μεταχείρα ( περί τα 150€-200€ ) να έβρισκες, παρέα με ένα ζευγάρι πάμφθηνα 5.0 σετ ηχείων Taga Harmony και ένα presonus subwoofer (500 περίπου τα ηχεία + 320 το sub) συν φθηνές βάσεις (35€) συν οικονομικό καλώδιο Taga Harmony 2x1.3mm (1,1€/μ) κατουράς οποιαδήποτε ηχομπάρα.

• Like
Reactions: Panoramix
Η διαφορά μεταξύ ηχομπάρας και ηχοσυστήματος είναι day & night σε οποιοδήποτε τομέα φανταστείς.
Για να το κάνω νιανια, ακόμα και έναν Denon X1700H μεταχείρα ( περί τα 150€-200€ ) να έβρισκες, παρέα με ένα ζευγάρι πάμφθηνα 5.0 σετ ηχείων Taga Harmony και ένα presonus subwoofer (500 περίπου τα ηχεία + 320 το sub) συν φθηνές βάσεις (35€) συν οικονομικό καλώδιο Taga Harmony 2x1.3mm (1,1€/μ) κατουράς οποιαδήποτε η
Συμφωνώ και μπορώ να πω ότι με έχετε ψήσει άσχημα, γιατί η διαφορα είναι μικρή και πραγματικά αξίζει.
Παρόλα αυτά, όλο αυτό χάνει στο χωροταξικό του θέματος και αυτό ήρθαν να καλύψουν οι ηχομπαρες.
Νομίζω πως είναι άσχημη εικόνα να έχεις ηχεία στη μέση του σαλονιού, καλώδια(ακόμα και σε καναλια) να διασχίζουν το σαλόνι και επίσης αρκετός μπελάς να τα στήσεις όλα αυτά.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ακούσει ένα τέτοιο σύστημα από κοντά και δεν ξέρω αν αξίζει τόσο για ένα χώρο 20-25τμ.

Όπως έγραψα και πριν, κανονίζεις να ακούσεις στημένο ένα κανονικό σύστημα σε χώρο που προσομοιάζει σαλόνι. Και μετά δεν ξανακοιτάς ηχομπάρα.

Σε όλους τους χώρους τα συστήματα με ξεχωριστά ηχεία ενισχυτή και sub παίζουν καλύτερα. Οι λόγοι εξηγήθηκαν και έχουν να κάνουν με τον τύπο του ηχείου για κάθε κανάλι. Άλλο ηχείο με πολλά μεγάφωνα για κάθε κανάλι, άλλο ένα μεγαφωνάκι για κάθε κανάλι (ή και ένα για περισσότερα) που προσπαθεί να παίξει ήχο. Πέρα από το customization που επιτρέπει το EQ που έχουν οι ενισχυτές το οποίο επίσης δεν έχει σχέση με αυτό που έχουν οι ηχομπάρες (αν έχουν).

Βέβαια όπως έγραψα και πριν, αν δεν γίνεται αλλιώς, κοιτάς την JBL 9.1 για τους λόγους που ήδη ανάφερα.

• Like
Συμφωνώ και μπορώ να πω ότι με έχετε ψήσει άσχημα, γιατί η διαφορα είναι μικρή και πραγματικά αξίζει.
Παρόλα αυτά, όλο αυτό χάνει στο χωροταξικό του θέματος και αυτό ήρθαν να καλύψουν οι ηχομπαρες.
Νομίζω πως είναι άσχημη εικόνα να έχεις ηχεία στη μέση του σαλονιού, καλώδια(ακόμα και σε καναλια) να διασχίζουν το σαλόνι και επίσης αρκετός μπελάς να τα στήσεις όλα αυτά.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ακούσει ένα τέτοιο σύστημα από κοντά και δεν ξέρω αν αξίζει τόσο για ένα χώρο 20-25τμ.

Και σε κρεβατοκάμαρα αξίζει.
Δεν έχει σημασία το μέγεθος του χώρου (εντάξει, προφανώς όχι για χώρο 2x2 γιατί δεν θα χωράνε :D ).
Αν είσαι Αθήνα καλό θα ήταν να ακούσεις από κοντά συστήματα τέτοιου τύπου για να δείς ιδίοις όμμασι περί τίνος πρόκειται.

• Like
Εγώ είμαι διατεθειμένος να κάνω την υπέρβαση.

Το θέμα μου είναι η “αυστηρότητα” που υπάρχει ως προς τη τοποθέτηση κάθε μονάδας για μια πλούσια εμπειρία Atmos.
Θα πρέπει στην ουσία το σαλόνι μου να διαμορφωθεί με βάση το σύστημα και όχι το ανάποδο και αυτό με περιορίζει.

Για παράδειγμα όπως είναι τώρα το σαλόνι μου, τα δυο πίσω ηχεία δεν μπορούν να μπουν στην ίδια θέση αντιδιαμετρικά.
Βέβαια δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτό επηρεάζει ή όχι την όλη εμπειρία.

Εγώ είμαι διατεθειμένος να κάνω την υπέρβαση.

Το θέμα μου είναι η “αυστηρότητα” που υπάρχει ως προς τη τοποθέτηση κάθε μονάδας για μια πλούσια εμπειρία Atmos.
Θα πρέπει στην ουσία το σαλόνι μου να διαμορφωθεί με βάση το σύστημα και όχι το ανάποδο και αυτό με περιορίζει.

Για παράδειγμα όπως είναι τώρα το σαλόνι μου, τα δυο πίσω ηχεία δεν μπορούν να μπουν στην ίδια θέση αντιδιαμετρικά.
Βέβαια δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτό επηρεάζει ή όχι την όλη εμπειρία.

Υπάρχουν οι κανόνες για το ιδανικό, το οποίο σχεδόν ποτέ δεν είναι εφικτό, και μετά υπάρχουν και οι υποχωρήσεις που μπορούν να γίνουν, με αρκετό διάβασμα ή με την βοήθεια γνώστη/ειδικού ώστε να πάρεις καλό αποτέλεσμα παρά τις "παρατυπίες".

Δεν μας έχεις δείξει και τον χώρο σου για να δούμε τι και πως μπορεί να γίνει.

Υπάρχουν οι κανόνες για το ιδανικό, το οποίο σχεδόν ποτέ δεν είναι εφικτό, και μετά υπάρχουν και οι υποχωρήσεις που μπορούν να γίνουν, με αρκετό διάβασμα ή με την βοήθεια γνώστη/ειδικού ώστε να πάρεις καλό αποτέλεσμα παρά τις "παρατυπίες".

Δεν μας έχεις δείξει και τον χώρο σου για να δούμε τι και πως μπορεί να γίνει.
D68B515E-C8F8-4771-97DE-86B4767D54FD.jpeg
Έτσι είναι τοποθετημένος ο καναπές κι από πίσω υπάρχει διαθέσιμος χώρος όπου θα μπει κάποια στιγμή ένα γραφείο που ισως χρησιμοποιηθεί και για τη τοποθέτηση του ενός ηχείου. Ο γωνία του καναπέ είναι κολλητά στον τοίχο.135A7E61-65FA-4F4B-8A79-7C96509027AF.jpeg

Last edited:
Θα μπορούσες να κάνεις και ένα σκίτσο, πρόχειρο σε χαρτί,ms paint, οτιδήποτε, να δείχνει τον χώρο με διαστάσεις δωματίου, κλπ ?

Αυτο ειναι το σαλονι οταν το εφτιαχνα. Οι διαστασεις ειναι 1:1 με το πραγματικο.

Attachments

• 1.PNG
    1.PNG
    882.8 KB · Views: 42
  • 2.PNG
    2.PNG
    1 MB · Views: 41
  • 3.PNG
    3.PNG
    1,019 KB · Views: 43
Σίγουρα ξεχνάς οποιαδήποτε ηχομπάρα καθώς το άνοιγμα δεξιά αλλά και η κατασκευή με τον πάγκο της κουζίνας (?) θα εμποδίσει οποιαδήποτε ανάκλαση στο οριζόντιο επίπεδο με σκοπό αυτή να φτάσει στη θέση ακρόασης από τη δεξιά πλευρά. Και μάλιστα αν δεν κάνω λάθος η Samsung από εκεί στέλνει δύο κανάλια ήχου. Θα μπατάρει εντελώς το ηχητικό πεδίο προς τα αριστερά.

Τα κλασικά θέματα που έχουν οι ηχομπάρες δηλαδή.