Συμβουλές / βοήθεια εγκατάστασης κινητού πιάτου στη Θεσσαλονίκη

stelioskk

New member
24 August 2011
93
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σε όλους.

Ενδιαφέρομαι για εγκατάσταση ενός κινητού πιάτου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Αυτή τη στιγμή έχω εγκατεστημένο ήδη ένα πιάτο Tecatel 1.20x1.10 με 3 lnb που βλέπουν στους 13.0e, 16.0e και 19.2e.
Συνδεδεμένα με ένα diseqc 4.1.

Θέλω να βάλω τώρα ένα μικρότερο πιάτο που θα το χρησιμοποιώ κυρίως για την λήψη feeds σε διάφορους δορυφόρους.
Προτιμώ κάτι μικρό για να γλυτώσω την λύση actuator/positioner και να μειώσω όσο μπορώ και το συνολικό κόστος.

Από όσα έχω διαβάσει για τα κινητά πιάτα αυτά που θέλω είναι λίγο πολύ βασικά..
Μοτέρ με μεταλλικά γρανάζια (πχ moteck SG 2500)
Για lnb σκέφτομαι invert black ultra.
Και για πιάτο κάτι όσο πιο ελαφρύ για να μην έχω πρόβλημα με το μοτέρ.

Υπάρχει η δυνατότητα να το συνδέσω στην κενή θέση του ήδη υπάρχοντος diseqc 4.1 από το παλιό πιάτο και να κατεβαίνει πάλι ένα καλώδιο από την ταράτσα ή πρέπει αναγκαστικά να κατέβουν 2 καλώδια;

Για δέκτη αυτή τη στιγμή έχω μία κάρτα pci στον υπολογιστή (Skystar HD + DVBViewer Pro), αλλά το σκέφτομαι και για κάποιον δέκτη αργότερα.

Επειδή κυκλοφορούν πάρα πολλοί επαγγελματίες εκεί έξω και οι τιμές που έχω ακούσει μου φαίνονται εξωφρενικές (~500 , αλλά για positioner βέβαια) θα ήθελα κάποια πρόταση από εδώ, είτε από κάποιον που ασχολείται ως χόμπι, είτε από επαγγελματία εγκαταστάτη. Προσφορές επίσης δεκτές και με pm αν προτιμάτε.

Κάθε πρόταση δεκτή!

Ευχαριστώ!

Εμένα πάντως η εγκατάσταση (δλδ τα εργατικά και μόνο) ενός 125Χ140 Tecatel μου στοίχισε 100 . Αγόρασα βέβαια και το πιάτο από αυτούς. Τα υπόλοιπα τα αγόρασα μόνος μου και τα έδωσα στον τεχνικό την ημέρα που ήρθε. Ελπίζω να έγινε αντιληπτός ο λόγος του post.

Καλή η επισήμανσή σου angelheart, έγινε αντιληπτός ο λόγος του post.

Δηλαδή θα μπορούσα να βάλω actuator/positioner στο ήδη υφιστάμενο πιάτο μου και να μου βγει ακόμα πιο οικονομικό το όλο εγχείρημα;
Ή για τα κινητά πιάτα, χρησιμοποιούνται άλλου τύπου πιάτα;

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ίδιο πιάτο. Απλά αλλάζει το δέσιμο του πιάτου στο σωλήνα της βάσης.

Λευτέρη καλά που το ανέφερες...

Με μία γρήγορη ματιά, απ' όσο διαβάζω εδώ, πιθανώς να υπάρξουν θέματα..
http://www.avclub.gr/forum/showthre...V-S2-incl-Remote?p=66297&viewfull=1#post66297
Εάν διαθέτετε ένα μοτέρ DiSEqC μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, το ενσωματωμένο πρωτόκολλο DiSEqC 1.2 σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε επίσης ένα μοτέρ με αυτήν την κάρτα. Γενικά όμως, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσετε ένα μοτέρ με αυτή την κάρτα. Η τάση ελέγχου 14/18-volt για το LNB προέρχεται από την εσωτερική τάση τροφοδοσίας 5-volt της υποδοχής PCI. Το μοτέρ θα χρησιμοποιούσε αυτήν την τάση και θα μπορούσε να καταστρέψει την κάρτα."

Το θέμα είναι αν πάω σε λύση actuator/positioner με το ήδη υπάρχων πιάτο, έχει άλλη συμπεριφορά (εφ´οσον δεν θα λειτουργεί από το καλώδιο απευθείας) ή είναι κι αυτή η λύση ίδια στη λειτουργία με diseqc 1.2;
Σόρρυ, αν ακούγεται χαζή η ερώτηση αλλά δεν είχα ξανά σχέση με κινητά πιάτα...

ΔΕΝ είμαι ειδικός. Ο Λευτέρης ξέρει ΠΑΡΑ πολύ περισσότερα από μένα. That beeing said

Με το actuator πρώτα κινείς το πιάτο σου στο δορυφόρο που θέλεις. Έχεις δλδ τους δορυφόρους "αποθηκευμένους" στο positioner (No1 = Αστρα, Νο2 = Hotbird κτλ) επιλέγεις από το τηλεκοντρόλ του positioner την θέση που θέλεις και το πιάτο κινείται. Εγώ τουλάχιστο έτσι κάνω. Τώρα ΑΝ υπάρχει μηχανισμός όπως με τα diseq μοτοράκια δεν ξέρω.

Στέλιο καλό θα ήταν να μας πεις 2-3 πράγματα παραπάνω για το τι σκέφτεσαι πέρα από το feedhunting που είπες. Κυρίως το πόσα σκοπεύεις να ξοδέψεις, πως σκέφτεσαι το σύστημά σου στα επομενα 2-3 χρόνια κτλ. Από αυτά ξεκινάμε και μετά τα συζητάμε. Το λέω σε όλους αυτό και έχω γίνει και κακός 1-2 φορές.

Λοιπόν, από όσο κατάλαβα το positioner κοινώς δουλεύει σαν να έχεις 1 πιάτο με 1 lnb στοχευμένο σε 1 δορυφόρο. Από εκεί και μετά όλες οι κινήσεις γίνονται από το positioner. Σωστά;

Σαν εγκατάσταση όπως είπα, με ενδιαφέρουν κυρίως τα feeds και ποδοσφαιρικών αγώνων και μουσικών φεστιβάλ το καλοκαίρι. Από εκεί και μετά μου αρέσει να βλέπω ένα κανάλι σε έναν δορυφόρο και κάποιο αργότερα σε κάποιον άλλο.

Σαν κανάλια με καλύπτουν τα ελεύθερα που βλέπω σε Astra Hotbird συν τα μουσικά mtv που εχω καρτα mtv unlimited και παίζουν με την κάρτα.

Στο θέμα δέκτη βολεύομαι με την skystar και το dvbviewer, καθώς κάνει streaming στην τηλεόραση μέσω dlna και βλέπω τα κανάλια έτσι.

Αργότερα ισως πάρω και κάποιον δέκτη, βλέποντας και κάνοντας...

Τέλος, σαν budget σε αυτή τη φάση δε θα ηθελα να ξεφυγω πανω απο τα 300 . Φτάνουν για actuator, positioner και εγκατασταση;

Ενω με τη λυση actuator/positioner δεν εχω κανενα προβλημα με την skystar;

Θα είναι σαν ενα απλο πιατο με ενα lnb πανω; Εννοω στο θεμα ρυθμισεων της skystar;

Μια χαρά κατάλαβες όσον αφορά το positioner. Όσον αφορά το μπάτζετ αν θεωρήσουμε οτι θα δώσεις για εργατικά όσα έδωσα εγώ, περισσεύουν 200 για υλικό. Αν πας στη λύση να μετατρέψεις το ήδη υπάρχον πιάτο σε κινητό, να αγοράσεις δλδ Polar mount/actuator/positioner φτάνει και περισσεύουν και αρκετά. Με κόστος λίγο πάνω από 200 (υπολογίζω κοντά στα 220) αγοράζεις πιάτο Tecatel 120 (δλδ 125Χ140) με polar mount, positioner και actuator.
Εννοείται φυσικά οτι το πιάτο πρέπει να παίρνει polar mount. Αυτό το είπα διότι δεν ξέρω να πω με σιγουριά οτι όλα τα πιάτα παίρνουν και Polar mount. Λογικά πάντως το δικό σου θα παίρνει.

Τελικά, παιδιά, για την ιστορία να αναφέρω ότι έβαλα μοτέρ diseqc με μεταλλικά γρανάζια στο ήδη υπάρχον πιάτο.
Το Amiko DM3800.
Η Skystar HD δεν μπόρεσε να το κουνήσει το πιάτο (λόγω windows 7 x64 και των τελευταίων drivers που έχουν θέμα, καθώς η κάρτα έχει πάψει να υποστηρίζεται).
Οπότε πήρα κι ένα moteck v-box ii και όλα καλά.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως δοκιμάζοντας να βρω τις θέσεις των δορυφόρων μέσω usals και ενώ οι συντεταγμένες μου ήταν ολόσωστες και ο νότος στο σωστό σημείο, το πιάτο δεν κινούταν στο σωστό σημείο αλλά είχε κάποια απόκλιση 4-5 μοιρών. Τελικά, τους βρήκα χειροκίνητα όλους με λίγο δεξιά-αριστερά και τους αποθήκευσα σε θέσεις στο vbox.

Το συνολικό κόστος δεν ξεπέρασε τα 200 μαζί με την εγκατάσταση!