Συμβουλές για αγορά εξοπλισμού για γύρισμα ταινίας μικρού μήκους

billmaster64

New member
29 October 2024
5
Καλησπέρα στους ειδικούς. Κατευθείαν στο ψητό :
Ψάχνω εξοπλισμό για να μπορέσω να γυρίσω την πρώτη μου ταινία μικρόυ μήκους. Budget εως 1500 ευρώ.
Σκέψεις δικές μου:
- Φάνταζομαι πέρα απο κάμερα θα χρειαστώ κάποιο έξτρα φακό / φακούς, και εδώ έρχεται μια επερώτηση: οι φακοί αυτοί ειναι πλέον τυποποιημένοι? μπαίνουν σε άλλη κάμερα δλδ μελλοντικά?
- τρίποδο? Gimbal για κινητές λήψεις?
- λήψη ήχου?

Το budget ειναι τι μπορώ να δώσω άυριο το πρωί. Που σημαίνει οτι άν μπορώ να βολευτώ κάπως τώρα και κάποιο εξάρτημα να το αγοράσω λίγο παρακάτω , είναι μια λύση.

Ευχαριστώ !

Θα γίνω λίγο αιρετικός:

1730207821806.png

Αν καταλαβαίνω καλά από το ποστ, δεν είσαι ακριβώς "ειδικός" σε θέματα κινηματογράφησης, και πας ψάχνοντας (και πολύ καλά κάνεις). Αν ισχύει αυτό, τότε η καλύτερη λύση είναι να πάρεις ένα iPhone 15-16 Pro, και έναν εισαγωγικό Mac mini για post, και να αρχίσεις τα πειράματα σου εκεί. Όταν αρχίσεις να μαθαίνεις το σπορ, τότε υπάρχουν φυσικά άπειρες και απείρως καλύτερες λύσεις (Blackmagic κλπ), και άλλοι πιο αρμόδιοι από μένα για να σε κατατοπίσουν.

• Like
Reactions: billmaster64
Το θέμα με το iphone , αν και το σκέφτηκα και προτείνεται γενικά , τα αντεπιχειρήματα είναι ότι κάνει διάφορα μαγικά δικά του απο λογισμικό και οτι δεν "χτίζω" ετσι κάποιον εξοπλισμό. Δηλαδή, αν προχωρήσει το hobby , μετά άλλα λεφτά απο την αρχή για εξοπλισμό.

Δεν θα έλεγα ότι δε χτίζεις εξοπλισμό, αφού ένα φορητό rig πάντα θα είναι χρήσιμο ακόμα και για δεύτερο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με ένα καλό κινηματογραφικό app (πχ Filmic ή Blackmagic) και manual ρυθμίσεις χτίζεις τις ικανότητες σου και την κατανόηση του αντικειμένου. Με μια κινηματογραφική μηχανή αφενός θα ξεφραγκιαστείς, αφετέρου θα χαθείς στη μετάφραση, με αμφίβολα αποτελέσματα. Εξάλλου, με το budget που λες θα πρέπει να πας σε απόλυτα εισαγωγικό μοντέλο και μεταχειρισμένο αν σκεφτείς όλα τα περιφερειακά που θα χρειαστείς. Όπου μεταχειρισμένο = παλαιότερο, άρα πιθανότατα ακόμα πιο δύσχρηστο για αρχάριο.

Με ένα iPhone 15Pro, ξεκινάς με 4Κ/60, HDR, πολύ καλή σταθεροποίηση, log εγγραφή, και 3 συμπαθητικούς all around φακούς. Δηλαδή είσαι έτοιμος για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις και να κάνεις τα πειράματά σου. Στην ανάγκη, δίνεις κι άλλα 200 για ένα μικρόφωνο και ένα μικρό gimbal και είσαι άρχοντας.

με βάζεις σε σκέψεις τώρα, γιάτι κινητό σκόπευα να πάρω κάποια στιγμη, εχω ενα παλιό, οπότε καθαρίζω με μία αγορά , και μαζι με ενα gimbal και μικρόφωνο που λες είμαι εντός budget

Κάτσε να γράψει και κάνας πιο ειδικός στο αντικείμενο, έχουμε αρκετούς.

Εγώ τα παραπάνω τα γράφω σαν προσωπική εμπειρία, μια και κάποτε, πριν 7-8 χρόνια είχα την ίδια ιδέα και ξεκίνησα να φτιάχνω ένα σύστημα βασισμένο σε Sony mirrorless, και κάπου κοντά στα 4 χιλιάρικα μετά (μηχανή, φακοί, gimbal, μικρόφωνα, τρίποδα, κλπ, χώρια τα 5-6 κιλά κουβάλημα) συνειδητοποίησα ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο, και αξίζει μόνο όταν είτε από αυτό ζεις, είτε είναι το νο1 χόμπι σου. Οπότε καλύτερα να το εξερευνήσεις με πιο απλό τρόπο, και μετά σοφότερος να προχωρήσεις παραπέρα ανάλογα.

• Like
Reactions: billmaster64
Εχεις καμια επαφη με τον χωρο ?

σπουδες κλπ ?

τι ειδικοτητα εχεις ?
καμια σοβαρή επαφή, πέρα απο αγάπη για τις ταινίες και ένα χρόνο κάποια σεμινάρια στο ΕΚΠΑ κινηματογραφίκο κάποια χρόνια πίσω και κάποιο δίαβασμα σχετικών βιβλίων πρόσφατα απο προσωπικό μεράκι. Όσον αφορά ειδικότητα, ας πούμε ότι είμαι στον κλάδο της πληροφορικής άρα σχετικός με τεχνολογίες και λογισμίκο .
Για την ιστορία, έχω ήδη γράψει κάποια μικρά σενάρια, απλά τώρα είδα ένα opportunity στα οικονομικά μου , τέτοιο που να επιτρέπει το 'πέταγμα' χρημάτων σε ένα πιθανό hobby.

Eιδικοτητα εννοουσα περι του κινηματογραφου. Αν εχεις εμπειρια με σκηνοθεσια ή καποια τεχνικη ειδικοτητα, οπερατερ, ηχος, μονταζ κλπ.

όχι τέτοια ειδικότητα δέν έχω, ούτε με ενδιαφέρει να το δώ επαγγελματικά. Βιοπορίζομαι απο αλλού, απλά θέλω να δώ αν μπορεί να προκύψει ένα ενδιαφέρον hobby και επειδή με τρώει χρόνια.

Δεν θελω να σε αποθαρρυνω αλλα εχεις βουνο μπροστα σου αν το βλεπεις για χομπυ.

Αυτοι που πετυχαν χωρις σπουδες να μαθουν να κινηματογραφουν ηταν αρρωστοι με το αντικειμενο και επεσαν με τα μουτρα για να μαθουν εστω τα βασικα.

Στην θεση σου πριν κανω οτιδηποτε σε μικρου μηκους θα εψαχνα κανα σεμιναριο/ σχολη να μαθω τα βασικα ωστε να κατανοησω τι παω να κανω .

Το να ψαχνεις για εξοπλισμο χωρις καν να εχεις εμπειρια τι πας να κανεις δεν θα σε βοηθησει . Πρεπει πρωτα εσυ να μαθεις τον εαυτο σου και να τον εκπαιδευσεις (λιγο δεν μιλαμε για πανεπιστημιο τωρα) και μετα θα δεις τι θα κανεις και πως.

Δεν θελω να σε αποθαρρυνω αλλα εχεις βουνο μπροστα σου αν το βλεπεις για χομπυ.

Αυτοι που πετυχαν χωρις σπουδες να μαθουν να κινηματογραφουν ηταν αρρωστοι με το αντικειμενο και επεσαν με τα μουτρα για να μαθουν εστω τα βασικα.

Στην θεση σου πριν κανω οτιδηποτε σε μικρου μηκους θα εψαχνα κανα σεμιναριο/ σχολη να μαθω τα βασικα ωστε να κατανοησω τι παω να κανω .

Το να ψαχνεις για εξοπλισμο χωρις καν να εχεις εμπειρια τι πας να κανεις δεν θα σε βοηθησει . Πρεπει πρωτα εσυ να μαθεις τον εαυτο σου και να τον εκπαιδευσεις (λιγο δεν μιλαμε για πανεπιστημιο τωρα) και μετα θα δεις τι θα κανεις και πως.

Συμφωνώ, από την άλλη ό,τι και να ξεκινήσει, είτε επίσημα σχολή, είτε βιβλία, είτε YouTube, σε κάθε περίπτωση όσο πορεύεται μ'αυτό θα χρειάζεται να έχει μια all around λύση για να δοκιμάζει πράγματα. Και ένα καλό βιντεοκινητό δεν είναι κακή λύση γι'αυτό το αρχάριο στάδιο.

Ειναι περιοριστικο το κινητο .

Δεν μιλω για την ποιοτητα αλλα η δυνατοτητα αλλαγης εστιακου μηκους του φακου στην καμερα ειναι το βασικο εργαλειο αφηγησης μαζι με το μονταζ.