Συμβουλές για αγορά προβολέα

christaras1990

Established Member
10 December 2013
258
Αθηνα
Καλησπέρα αποφάσισα να αγοράσω βιντεοπροβολέα και θα ήθελα τη βοήθεια σας στην επιλογή και στο στήσιμο.
Το budget για προβολέα είναι από 500 έως 800 ευρώ. Έχω δεί http://www.skroutz.gr/s/5256866/Optoma-HD141X.html?from=catspan&keyphrase=hd+141 και τον http://www.skroutz.gr/s/2716702/BenQ-W1070.html. Ποία η γνώμη σας;

Για πανί σκέφτομαι για 100'' ή πιστεύετε ότι είναι πολλές λόγω απόστασης; Έχω δει αυτό του Άγγλου που λέτε σε προηγούμενα post.
Το πανί θα μπει στον τοίχο με αποστάτες ώστε να πέφτει μπροστά από την τηλεόραση. Η απόσταση από το δοκάρι μέχρι το πάνω μέρος του κεντρικού ηχείου είναι 1,77cm.

Ο προβολέας σκέφτομαι να μπει δίπλα από την καμινάδα του τζακιού όπως φαίνεται στο πρόχειρο σχήμα που έφτιαξα (μην γελάσετε).

Δεκτή κάθε συμβουλή και ιδέες/προτάσεις για διαφορετική τοποθέτηση. Ευχαριστώ.
Παραθέτω φωτογραφίες του χώρου.

20160920_163042.jpg20160920_162910.jpg20160920_162929.jpg20160920_162941.jpg20160920_162958.jpg

Ο Benq1070/1070+ είναι πολύ καλή λύση σε αυτό το budget. Οι 100" είναι πολλές για απόσταση 2,6μ , καλύτερα να δεις κάτι στις 84" και οι αποστάτες να μπουν στην οροφή έτσι ώστε η εικόνα να ξεκινάει από όσο πιο χαμηλά γίνεται γιατί αν είναι ψηλά θα σε ενοχλήσει ο λαιμος σου πολυ σύντομα. Αν ξεκινάει το ωφέλιμο της οθονης απο τους 65-70εκ θα είσαι καλά πιστεύω. Αν θες παίξε λιγο με τον distance calculator του projection central ή και της ίδιας της benq για να παρεις μια ιδεα πως θα έρθει στο χωρο σου και να δεις και που περιπου θα χρειαστεί να ταβανώσεις τον projector.

Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση. Για τον optoma ποια είναι η γνώμη σου; Μιλάμε για 300 ευρώ διαφορά στην τιμή...Αξίζει την διαφορά ο benq?
Οι 84 μου φαίνονται πολύ λίγες. Άντε να υποχωρήσω στις 92''.

Ναι η οθόνη θα ξεκινάει από τα 70cm. Οπότε 70+114+50(border και βάση πανιού)= 234cm. To δοκάρι από το πάτωμα είναι 2.40. Οπότε με παίρνει πιστεύω εκτός αν ξεχνάω να υπολογίσω κάτι.

Το ύψος τοποθέτησης του προβολέα δεν με απασχολεί νομίζω αφού θα μπει στον τοίχο και κολλητά στην καμινάδα.
Η απόσταση τοποθέτησης του προβολέα μετριέται από τον φακό ή κάνω λάθος?

Δεν κανει τιποτα christaras1990.

O optoma 141 είναι επίσης πολύ καλός και σε αυτά τα λεφτά είναι επιλογή "μονόδρομος" (δες και με αυτόν τι παίζει με τις αποστάσεις από τον φακό, όπως πολύ σωστά είπες, γιατί είναι πιο "long throw" και δεν ξέρω πως θα σου κάτσει.

Δεν τον έχω δει live αλλά διαβάζω πολύ καλά πράματα. Τον benq τον έχω όμως και μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι αξίζει.

Εγώ είμαι στα 3,8μετρα σε 91" και είναι υπέρ αρκετές (αν και εδώ που τα λέμε δεν θα με χαλούσαν και οι 106" ) αλλά εσύ είσαι αρκετά πιο κοντά. Είναι καλό και βολικό που είσαι ευέλικτος με το ύψος ωστόσο πρέπει να δεις και το θέμα του αν ο pj που θα διαλέξεις τελικά μπορεί να ανοίξει τις ίντσες που θες από την απόσταση που θα τον τοποθετήσεις (μπορεί το "δίπλα στην καμινάδα" να έρχεται μακριά ή κοντά)

Περίμενε να σου πουν και οι guru συμβουλές.

Θα προτιμούσα τον optoma (λόγω κόστους) αν δεν υπάρχει κάποια σοβαρή παραχώρηση στο αποτέλεσμα. Σχετικά με τις αποστάσεις πιστεύω ότι είμαι εντάξει πάντως. Εκτός και αν ξεχνάω να υπολογίσω κάτι.

Το ύψος τοποθέτησης του προβολέα(βάση οροφής) μετριέται από εκεί που ξεκινάει το πάνω μέρος του πανιού ή από εκεί που ξεκινάει η οθόνη προβολής? Το 2ο φαντάζομαι...

Re: Απάντηση: Συμβουλές για αγορά προβολέα

:worshippy:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Θα προτιμούσα τον optoma (λόγω κόστους) αν δεν υπάρχει κάποια σοβαρή παραχώρηση στο αποτέλεσμα. Σχετικά με τις αποστάσεις πιστεύω ότι είμαι εντάξει πάντως. Εκτός και αν ξεχνάω να υπολογίσω κάτι.

Το ύψος τοποθέτησης του προβολέα(βάση οροφής) μετριέται από εκεί που ξεκινάει το πάνω μέρος του πανιού ή από εκεί που ξεκινάει η οθόνη προβολής? Το 2ο φαντάζομαι...

Αν δεν υπάρχει πρόβλημα με το άνοιγμα των ιντσών προχώρα με τον optoma, o benq παίζει να είναι ελαφρώς καλύτερος αλλά 300ε καλύτερος δεν θα ναι....

Ναι από το ωφέλιμο της οθόνης μετριέται.

Υ.Γ. Όταν θα ρθουν για την τοποθέτηση είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουν εντελώς το keystone.....φαντάζει αυτονόητο αλλά δυστυχώς πολλοί για λόγους τεμπελιάς δεν το προσέχουν ενώ γίνεται άνετα, ειδικά στην περίπτωση σου. Καμιά φορά το κολονάκι της βάσης στήριξης πρέπει να γίνει πιο μακρύ ή πιο κοντό και δεν κουβαλάνε μαζι τους όλοι τα εξτρα modules που χρειάζονται για να το φέρουν άψογα στα ίσα και απαξ και έρθει ο άλλος στο σπίτι χωρίς αυτά δύσκολα θα πάει πίσω στο μαγαζί να τα φέρει.

Εγώ εδώ δυσκολεύτηκα να βρω άνθρωπο να κάνει εγκατάσταση πανιού και βάσης στήριξης με προβολέα. Μετά από αρκετά τηλέφωνα βρήκα κάποιον και μου πήρε το 2014 100ευρω για όλα. Στην Αθήνα θα βρεις πιο εύκολα άνθρωπο (μπορεί και να είναι και κάποιος από το μαγαζί που τον αγόρασες οπότε θα σου κάνει καλύτερη τιμή φαντάζομαι) αλλά από τιμές δεν ξέρω τι παίζει.

Μάλιστα ωραία λοιπόν θα το έχω υπόψιν. Teddy σε ευχαριστώ πολύ για όλα. Οποιαδήποτε παρατήρηση/γνώμη από οποιονδήποτε εννοείται δεκτή.
Ευχαριστώ και πάλι.

Με το καλό να τον πάρεις και να τον χαρείς....άντε να μεγαλώσει και άλλο η παρέα των προτζεκτορατων....όλοι τηλεοράσεις μόνο ψωνίζουν...:ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Συμβουλές για αγορά προβολέα

Όταν αποφασίσεις τελικά το μοντέλο του προβολέα που θέλεις, πόσταρέ το για να σε βοηθήσουμε με τις αποστάσεις, κάδρα, εγκατάσταση.:smile:

Πίστευω οτι έχω καταλήξει στον optoma. H διαφορά των 170 ευρω από τον παλιότερο benq1070 και 270 από 1070+ και w1110 είναι σημαντική. Τι άλλο πρέπει να προσέξω στην τοποθέτηση, κάδρα κτλ;

Μια ένσταση δική μου για τον optoma 141x. Φοράει dark chip 2 0.65' και υπολείπεται αρκετά σε μαύρο σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Ευχαριστώ για την παρατήρηση αλλα θέλω να πιστεύω οτι αφού τοσος κόσμος εδώ μέσα είναι ευχαριστημένος με τον optoma κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με μένα. Η εμπειρία που έχω με βιντεοπροβολείς είναι εντελώς ανύπαρκτη.
Και όπως ανέφερα και νωρίτερα η διαφορά στα λεφτά είναι αρκετή.

Ωραία. Ας δούμε τι κάνει ο 141...

Αρχικά σου λέω πως ο προβολέας πρέπει να κάτσει ακριβώς στο κέντρο του πανιού (φακός). Για την απόσταση θέασης που γράφεις, θα έλεγα να μην ξεπεράσεις τις 92'' (για μένα είναι ήδη πολλές). Το μηχανάκι καθ' ύψος πρέπει να κάτσει 17,5 εκατοστά πάνω από το ενεργό κάδρο σου και σε απόσταση 3,3 μέτρα με τέρμα κλειστό το ζούμ. Δηλαδή: 70 + 114 = 184 + 17,5 = 201,5. Εδώ, αν δεν κάνω λάθος, έχουμε θέμα διότι σίγουρα η μπαλκονόπορτα και το κουρτινόξυλο είναι πιο ψηλά. Άρα, αναγκαστικά θα σηκώσεις πιο ψηλά το κάδρο σου (γύρω στους 90 πόντους) έτσι και ο προβολέας θα πάει να καθίσει στα 222. Είσαι λιγουλάκι ψηλά, αλλά, όπως τα βλέπω, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Υπάρχει και η λύση ενός Γ βραχίονα, που θα έρχεται πιο μπροστά και θα κρέμεται ο προβολέας μπροστά από την μπαλκονόπορτα στο ύψος που προανέφερα, όμως, αισθητικά δεν θα είναι ωραίο.

Να ρωτήσω κάτι σχετικά με την στήριξη(συγχωρέστε με αν είναι βλακεία). Είναι απαραίτητη η χρήση βραχίονα για την στήριξη; Όπως το φαντάζομαι εγώ δεν θα μπορούσα να στηρίξω τον προβολέα πάνω σε μια βάση(ένα ξύλο δηλαδή ή ένα πλαίσιο) όσο και οι διαστάσεις του προβολέα στο οποίο να βάλω δύο γωνίες από κάτω και έτσι λύνεται το πρόβλημα του ύψους που λέτε; Θα είναι και κολλητά στην καμινάδα οπότε δεν θα είναι άσχημο αισθητικά. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό;

Κάτι ακόμα...Αν μετακινήσω τον διθέσιο καναπέ από εκεί που είναι τώρα και βάλω τον προβολέα σε ''τραπεζάκι'' ή κάποια βάση που θα φτιάξω μόνος μου υπάρχει κάποιο θέμα;
Το ύψος τοποθέτησης πρέπει να είναι 18 εκατοστά χαμηλότερα από το ωφέλιμο της οθόνης. Σωστά;
Άρα αν η οθόνη ξεκινάει από τα 70cm ο φακός του προβολέα πρέπει να είναι στα 52 σωστά;
Ή αν η οθόνη ξεκινήσει από τα 80cm πάμε στα 62.
Θα έχω θέμα με αυτή την σκέψη;

Το να κάνεις custom κατασκευή σε επιπλοποιό θα βγει σίγουρα παραπάνω από μια βάση πάντως. Τώρα αν πιάνουν τα χέρια σου όλα γίνονται.

Απάντηση: Re: Συμβουλές για αγορά προβολέα

Να ρωτήσω κάτι σχετικά με την στήριξη(συγχωρέστε με αν είναι βλακεία). Είναι απαραίτητη η χρήση βραχίονα για την στήριξη; Όπως το φαντάζομαι εγώ δεν θα μπορούσα να στηρίξω τον προβολέα πάνω σε μια βάση(ένα ξύλο δηλαδή ή ένα πλαίσιο) όσο και οι διαστάσεις του προβολέα στο οποίο να βάλω δύο γωνίες από κάτω και έτσι λύνεται το πρόβλημα του ύψους που λέτε; Θα είναι και κολλητά στην καμινάδα οπότε δεν θα είναι άσχημο αισθητικά. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό;

Ο προβολέας από πάνω θα κάτσει ανάποδα. Αν τον βάλεις κάτω θα κάτσει στα ποδαράκια του. Δεν μπορώ να σκεφτώ τι είδους custom βάση μπορείς να φτιάξεις που να σε βοηθήσει. Εννοείς με βραχίονα σπαστό που θα μαζεύεται?

Ναι, ο προβολέας είτε από πάνω πάει είτε από κάτω, το 18άρι παραμένει σταθερό.

Ωραία κρατάμε την δεύτερη λύση να μπεί κάτω γιατί νομίζω μου αρέσει περισσότερο.
Με ένα τραπεζάκι περίπου 45 cm περίπου θα είμαι κομπλέ λογικά.
Σχετικά με το πανί; Τι gain πρέπει να έχεi; 1 ή 0,8;
Κάτι άλλο που πρέπει να κοιτάξω;