Συμβουλές για αναβάθμιση εξοπλισμού.

Ημουν Βαρκελωνη απο τις 6 εως τις 9 Ιανουαριου.
Ο φακος που ευχαριστηθηκα περισσοτερο ηταν ο sigma 10-20.
Ο 18-200 μου φανηκε περιττος. To 18 ηταν λιγο και το 200 υπερβολικα πολυ.
Ο 50 1.8 ηταν καλος για βραδυνα, αλλα το x1.5 του με περιοριζε.
Ενας 35 1.8 θα ηταν λουκουμι...
Σημειωτεον εχω Nikon, αλλα πιστευω οτι ισχυει μια απο τα ιδια και σε Canon...
Φλας δεν χρησιμοποιησα ποτε.
Τριποδο επισης.Που να το κουβαλας σε ποδαροδρομο ή μετρο...

Όχι σε ταξίδι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του τριπόδου. Παγκάκια, πεζούλια, πατέντες θα μας βολέψουν (εγώ χρησιμοποιώ και το λουρί της μηχανής για να τη δένω όπου μπορώ, κάνει δουλειά).
Κι εγώ ευρυγώνιο ζουμ θα διάλεγα για εμένα, αλλά υπάρχει η επιφύλαξη για τον πιο αρχάριο ότι, πέρα από κάποιες λήψεις εντυπωσιασμού μπορεί να πάρει κάποια πολύ άδεια κάδρα. Θεωρητικά με έναν 12-24 για τις περισσότερες περιπτώσεις (δίνει κάλυψη 19-38mm στις Canon, από υπερευρυγώνιο μέχρι σχεδόν νορμάλ, πολύ βολική) και τον 50ρη καλύπτεται κανείς μια χαρά για ταξίδι και με πολύ ελαφρύ κιτ. Και ένας τηλεφακούλης για λεπτομέρεις βέβαια δεν θα ήταν άσχημα, αλλά εάν πρέπει να περιοριστεί το κιτ, οι δύο πρώτοι είναι πιο χρήσιμοι για κάποιον που έχει μια σχετική πείρα. Ο τελε-ζουμ είναι βολικός και στον πιο αρχάριο όμως.

Δικη μου γνωμη ειναι πως για το ταξιδι ή γενικοτερα για εκδρομικη φωτογραφιση, ο κιτ και ο 50ρης ειναι μια χαρα (ειδικοτερα αν συνοδευονται απο τριποδο). Ενδεχεται να σου λειψει λιγο τελε, για συγκεκριμενα θεματα απο περιοπτη θεση, οπως ανεφερε ο send παραπανω, αλλα εκει, ισως μπορει να βοηθησει το -μετεπειτα- κροπ.

Αν ακολουθησεις και τη συμβουλη του pan-bal, δηλαδη με το εξοπλισμο που εχεις, πως θα βγαλεις καλυτερα τη φωτογραφια, παρα να σκεφτεσαι, τι φακο να βαλω για τη συγκεκριμενη φωτογραφια, τα αποτελεσματα θα ειναι αριστα.

Επειδη το βαρος και το βαλε βγαλε στα ταξιδια, ειναι ενα προβλημα, ο 15-85 που προταθηκε, ειναι η ιδανικη λυση ως προς το ευρος και την φορητοτητα (και την ποιοτητα). Ωστοσο, -εφοσον εχεις χομπυ τη φωτογραφια- θα ειναι ενας φακος μονο για ταξιδια... δε θα σε γεμισει για περαιτερω χρηση και εξερευνηση... και ειναι και ακριβος... αν ταξιδευεις συχνα, ειναι μια λυση, αν οχι... το σκεφτεσαι.

Ο ταμρον 17-50, στο ταξιδι, δε θα σου προσφερει κατι εξτρα... στο ευρυ ακρο, το 3,5 απο το 2,8 ειναι κοντα, το 17 με το 18 επισης και στο τελε, εχεις τον 50ρη.

Για ευρυγωνιο, δε θα κοιτουσα... το 18 του κιτ ειναι ικανοποιητικο (για μενα). Η παραμορφωση ψιλοδιορθωνεται ή δεν ενοχλει και τοσο (αναλογως του θεματος)... το ευρυτερο, οπως ειπαν και αλλοι, ειναι δυσκολο να το γεμισεις... αν το μαθεις ομως, σου δινει δυνατοτητες.

Δεν θα κοιτουσα κατι με αφορμη το ταξιδι... με τον εξοπλισμο σου εισαι καλυμενος... θα κοιτουσα για φακο, με βαση αλλες αναγκες, οταν και εαν προεκυπταν...

Σε δικα μου ταξιδια, ο 18-55 με καλυπτει (ως ευρος, γιατι απο ποιοτητα μαλλον εχω πεσει σε λεμονι). Τον 70-300 δεν τον χρησιμοποιω πλεον, ειδικα απο οταν πηρα τον 85ρη. Ο 85ρης, μου χρειαστηκε λογω του 1,8 αλλα με περιοριζει το ευρος. Ψαχνομαι στα 28 f1,8 ή 35 f2.
Δεν βαζω το χερι μου στη φωτια, αλλα με εναν 28 ρη 1,8 και τον 85 ρη 1,8, νομιζω μπορω να βγαλω τουριστικη φωτογραφιση ανετα και χωρις να μου λειψει κατι...(ισως λειψει ενας σαμγιανγκ 14 ή καλυτερα ενας τοκινα 11-16 ή 12-28).

Πόσο εύκολο είναι ρε παιδιά για έναν τουρίστα , και αρχάριο σχετικά να αλλάζει αβερτα φακούς στο δρόμο ;;;;;

με τον 18-55 εισαι μια χαρα,δεν χρειαζεσαι παραπανω.
και αν δεις καμμια γκομενιτσα να σαρεσει βαλε τον 50 αρι στο φ 1.8

Πόσο εύκολο είναι ρε παιδιά για έναν τουρίστα , και αρχάριο σχετικά να αλλάζει αβερτα φακούς στο δρόμο ;;;;;

Αν εχει καταλληλη τσαντα, εγω δε βλεπω καμμια δυσκολια... ισως βαρεμαρα...

πχ. εμενα με δυσκολευει μονο η τσαντα που ειναι τυπου sling και οτι δεν εχω λουρι στη μηχανη, οποτε πρεπει να κανω πατεντες...

Σακουλα με φασολια.

Νόστιμα τα φασόλια, αλλά από όσο ξέρω δεν πιάνονται σε κολωνάκι πινακίδας, πόμολο πόρτας, καθρέφτη φορτηγού, κάγκελα κ.λ.π. κ.λ.π.... εκτός κι αν τα φυτέψεις και περιμένεις να μεγαλώσει η φασολιά :flipout:

Oχι.

Αλλα με ενα ευρω τα ψωνιζεις απο το σουπερμαρκετ. Και καθονται σε παγκακι, σε μαντρα, στο εδαφος. Οπου και το γοριλακι δηλαδη, αφου εγω δεν το εμπιστευομαι να κραταει 1,5 κιλο κρεμασμενο απο καγκελο.

Έχω δει D90 να πιάνεται στον αέρα μαζί με το gorilla, λίγα εκατοστά από το έδαφος...

Βέβαια, είναι σχετικά καλή λύση για το έδαφος, αλλά τότε αρκεί και ένα άλλο τρίποδο, ή τσουβαλάκι με φασόλια

(στο τσουβαλάκι μπορείς να έχεις έτοιμα, κομμένα καροτάκια, σέλινο και να παίρνει και ένα pummaro, κατεψυγμένα είναι μια χαρά)

Αν είναι να παρω φασολια,λεω να μην τα παρω από εδώ,να φερω και κανενα σουβενιρ βρε παιδι μου!
Παντως το τριποδο σκεφτομαι να το παρω, ελαφρυ ειναι (απο τα φτηνα) και μονο βραδυ θα το εχω μαζι μου,δεν θα είναι κοπος φανταζομαι.

Διαβασα καπου ότι η βαρελοειδης παραμορφωση μπορει να διορθωθει, ειδα και ένα σχετικο βιντεακι.

Συνοπτικα λοιπον, λετε ότι καλυπτομαι από το εξοπλισμο μου και αν με τρωει η τσεπη μου, να κινηθω προς ευρυγωνιο. Τωρα το θεμα είναι αν θα με συνεφερε και οικονομικα να παρω ένα ευρυγωνιο φακο ή ένα ζουμ φακο με ευρυ ακρο(όπως ο 15-85).

Μια ερωτηση να κανω ακομα, αξιζει να παρω καποιο polarizer φιλτρο για τον κιτ φακο?

Ηλια, όχι δεν ταξιδευω συχνα, οποτε το σκεφτομαι.
Etsap όταν πηγες Βαρκελωνη ειχες ένα σωμα και αλλαζες φακους ή παραπανω σωματα?

Επισης, θελω να σας πω ξανα ένα ευχαριστω για τις απαντησεις σας. Αφιερωσατε χρονο και το εκτιμω πραγματικα!

Επειδή ο φακός του κιτ εστιάζει περιστρέφοντας το μπροστινό στοιχείο, θα σε δυσκολέψει αρκετά ένα polarizer.

Επειδή ο φακός του κιτ εστιάζει περιστρέφοντας το μπροστινό στοιχείο, θα σε δυσκολέψει αρκετά ένα polarizer.

Εχεις δικιο....

Μια τελευταια ερωτηση, στο κομματι "barcelona by night" θα ηταν χρησιμο ενα εξωτερικο φλας?

(με τον υπαρχων εξοπλισμο παντα)

Παιδια εφτασε η ωρα! Την Δευτερα αναχωρω για Βαρκελωνη.
Ο εξοπλισμος εμεινε ως εχει, μονο μια δευτερη μπαταρια πηρα για παν ενδεχομενο.
Εχει παει κανεις? Κατι συγκεκριμενο που πρεπει να προσεξω?

Παιδια εφτασε η ωρα! Την Δευτερα αναχωρω για Βαρκελωνη.
Ο εξοπλισμος εμεινε ως εχει, μονο μια δευτερη μπαταρια πηρα για παν ενδεχομενο.
Εχει παει κανεις? Κατι συγκεκριμενο που πρεπει να προσεξω?

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη ράμπλα! Εκεί και τριγύρω της έχει πολύ θέμα για φωτογράφηση, από κτίρια του Gaudi και παντομίμες μέχρι ότι μπορείς να φανταστείς. Δεν υπάρχει κάτι να προσέξεις και αν βρεθείς εκεί ρώτα που είναι το μαγαζί του "Χιμένεθ" και αγόρασε πούρα στο 30-40% της τιμής στην Ελλάδα!

Στο τελείωμα της ράμπλα είναι η "Μπαρθελονέτα", κάτι σαν το δικό μας μικρολίμανο, υπάρχουν φθηνά θαλάσσια ταξί να σε πάνε βόλτα και να φωτογραφήσεις
Καλά να περάσεις!

Σε ευχαριστω. Θα εχω υποψην μου και τα μερη που ειπες....
Εψαξα λιγο για το μαγαζι με τα πουρα,μηπως εννοεις "Gimeno"?
http://www.barcelona.com/barcelona_directory/shops/gimeno

(εχεις καποια συγκεκριμενη-φθηνη μαρκα υποψην σου? θελω να κανω δωρο στον πατερα μου,χεχεχε)

Σε ευχαριστω. Θα εχω υποψην μου και τα μερη που ειπες....
Εψαξα λιγο για το μαγαζι με τα πουρα,μηπως εννοεις "Gimeno"?
http://www.barcelona.com/barcelona_directory/shops/gimeno

(εχεις καποια συγκεκριμενη-φθηνη μαρκα υποψην σου? θελω να κανω δωρο στον πατερα μου,χεχεχε)

Σωστός! Χιμένο και όχι χιμένεθ, περνούν τα χρόνια και ξεχνάω!!
Πάρτου μοντεκρίστο Νο 3, θα τα καταευχαριστηθεί χωρίς να ξοδέψεις πολλά!