Συμβουλές για κινητό πιάτο

vasilik

Senior Member
1 September 2009
369
Athens, Vironas
Σε συνέχεια των μηνυμάτων από το προηγούμενό μου ερώτημα (Προσθήκη LNBs στο πιατάκι της nova) καταλαβαίνω ότι, καλύτερα να πάω σε ένα κινητό κάτοπτρο ώστε και να με βολεύει το μέγεθός του αλλά και να πιάνω περισσότερους δορυφόρους. Όπως μέτρησα από το μπαλκόνι, το πιάτο μπορεί να κινηθεί οριζόντια μεταξύ 150 και 240 μοιρών. Επίσης, το συγκεκριμένο άνοιγμα με βολεύει μιας και υπάρχουν οι περισσότεροι από τους αξιόλογους δορυφόρους σύμφωνα με το lyngsat. Τέλος, το μέγεθος του κατόπτρου στα 80cm πρέπει να είναι ικανοποιητικό σύμφωνα με το satbeams. Έχω υπολογίσει κάτι λάθος ?

Για κινητό πιάτο ,η γνώμη μου είναι, πας σε ότι μεγαλύτερο μπορεί να σηκώσει το μοτέρ ,άνετα.
Τώρα επειδή ,από ότι κατάλαβα θα το βάλεις στο μπαλκόνι ,βάζεις ότι μεγαλύτερο δεν σου δημιουργεί πρόβλημα.

Σε πολλούς δορυφόρους υπάρχουν δύσκολα κανάλια και δέσμες.
Ακόμα τα feed στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολα.

Δυτικα θα εχεις σιγουρα Nilesat, ανατολικα μαλλον οριακα και τον Turksat οποτε ειναι καλο το τοξο.
Πιατο μεταξυ 1 και 1.10 του μετρου, και μοτερακι με σιδερενια γραναζια.

Και εγώ προτείνω μεγαλύτερο πιάτο όπως έγραψαν και οι παραπάνω. Τα 80cm είναι λίγα.

Σε πολλούς δορυφόρους υπάρχουν δύσκολα κανάλια και δέσμες.
Ακόμα τα feed στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολα.

θα συμφωνησω απολυτα με τον φιλο. ειδικα στα feed. εδω σε ευκολους δορυφορους και τα feeds δεν κατεβαινουν με ικανοποιητικο πιατο(και θα σπανε τα νευρα σου!). ενα παραπανω με 80αρι. βαλε οσο πιο μεγαλο μπορεις.

Δεν θα χωράει βρε συμφορουμήτες στο μπαλκόνι :( Για την ακρίβεια επειδή θα είναι καρφωτό στον τοίχο και όχι σε σωλήνα στα κάγκελα φοβάμαι να μην γίνει και ιπτάμενος...

Μπορώ να ρωτήσω εαν η ποιότητα ενός πιάτου μπορεί να εξισσοροπήσει το μικρότερο μέγεθός του σε σχέση με ένα αμέσως μεγαλύτερο ?

Last edited:
Απάντηση: Re: Συμβουλές για κινητό πιάτο

Δεν θα χωράει βρε συμφορουμήτες στο μπαλκόνι :( Για την ακρίβεια επειδή θα είναι καρφωτό στον τοίχο και όχι σε σωλήνα στα κάγκελα φοβάμαι να μην γίνει και ιπτάμενος...

Μπορώ να ρωτήσω εαν η ποιότητα ενός πιάτου μπορεί να εξισσοροπήσει το μικρότερο μέγεθός του σε σχέση με ένα αμέσως μεγαλύτερο ?
Δεν υπάρχει κίνδυνος να "γίνει ιπτάμενος" ,όπως λες άμα το κάνεις σωστά.
Πάνε σε ότι μεγαλύτερο, δεν σου δημιουργεί πρόβλημα.

Ένα ποιοτικό πιάτο μπορεί να εξισοροπήσει την κατάσταση.
Όμως πρέπει να το "ψάξεις" τι απολαβή έχει σε db .
Υπάρχουν επώνυμα πιάτα που πληρώνεις το "όνομα" ή μπορεί να είναι πιο καλά κατασκευαστικά,δεν έχουν όμως καλύτερη απόδοση σε db .

Εγώ πήρα πρόσφατα ένα sab ο,85x0,95m ,έδωσα 10 ευρώ περισσότερα σε σχέση με ένα Tecatel ο,90x1,00m, στην πράξη όμως το Tecatel ήταν καλύτερο.
Πάντα το μέγεθος παίζει ρόλο.

Vasilik
Συμφωνώ με τα παιδιά οτι πρέπει να βάλεις το μεγαλύτερο πιάτο που μπορείς. Προτού κάνω μια πρόταση και εγώ θέλω να μου απαντήσεις στα εξής
1 Την εγκατάσταση ποιός θα την κάνει ; Εσύ ; Τεχνικός ; Φίλος τεχνικός που θα "πάρει λιγότερα" ;
2 Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ πιθανότητα πρόσβασης σε ταράτσα ; Θέλω να πω, ο χώρος που περιγράφεις είναι αυτός, ΝΤΕ και καλά ;

Σίμος

Σας καταλαβαίνω απόλυτα μιας και μιλάμε κυρίως για τριγωνομετρία...
Συνεπώς, να κοιτάξω το Gibertini OP-100L που όπως βλέπω το θεωρείτε το καλύτερο και να δω εαν χωρά? Επίσης, θέλω κάποιες προτάσεις για το μοτέρ καθώς και το τι να κοιτάξω (πέρα από το να έχει μεταλλικά γρανάζια), πχ. την ταχύτητα μετακίνησης...

Vasilik
Συμφωνώ με τα παιδιά οτι πρέπει να βάλεις το μεγαλύτερο πιάτο που μπορείς. Προτού κάνω μια πρόταση και εγώ θέλω να μου απαντήσεις στα εξής
1 Την εγκατάσταση ποιός θα την κάνει ; Εσύ ; Τεχνικός ; Φίλος τεχνικός που θα "πάρει λιγότερα" ;
2 Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ πιθανότητα πρόσβασης σε ταράτσα ; Θέλω να πω, ο χώρος που περιγράφεις είναι αυτός, ΝΤΕ και καλά ;

Σίμος

Σίμο θα το προσπαθήσω ο ίδιος. Στην ταράτσα δεν υπάρχει περίπτωση (δεν επιτρέπεται λόγω του ότι μένω 2ο και η ταράτσα είναι στην οροφή του 9ου, υπάρχουν 27 ηλιακοί, κλπ, κλπ...).

Vasilik
Εγώ σκεφτόμουν να έβαζες κάτι τέτοιο. Αλλά αφού θα το βάλεις μόνος σου το βλέπω δύσκολο. Anyway, ισχύει αυτό που έγραψα. Όσο το δυνατόν μεγαλύτερο.

Σίμος
Ευχαριστώ Σίμο για την πρότασή σου. Το wavefrontier το είχα σκεφτεί και εγώ παλαιότερα όταν πάλι έψαχνα το τι θα κάνω. Δεν ξέρω ποια λύση κοστίζει συνολικά περισσότερο και ποια είναι καλύτερη μεταξύ αυτών των δύο.

Λοιπόν vasilik

Εγώ θεωρώ ιδανικό setup τον συνδυασμό toroidal και κινητού. Το θέμα είναι όμως και αν υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς και χώρου και χρημάτων. Εξ ου και οι ερωτήσεις που έκανα. Επειδή ΔΕΝ θεωρώ τον εαυτό μου μεγάλο γνώστη του χώρου, θα πω οτι και εγώ από αυτές τις φωτογραφίες έμαθα οτι μπαίνει toroidal σε μπαλκόνι. Αφού όμως το βάζει ο Λευτέρης, που ξέρει ΠΟΛΛΑ παραπάνω από μένα, το θέμα λήγει εδώ. Μπαίνει.
Στην δική σου περίπτωση τώρα με τα δεδομένα που έθεσες, ΕΑΝ ξέρεις να τοποθετήσεις toroidal, νομίζω οτι είναι καλύτερα ένα toroidal στο μπαλκόνι από να βάλεις ένα fixed "κάπου στα πλάγια"

Υλικά
------------------------
Toroidal ~100 euro
Diseq 16:1 ~50 eyro (Έχει και 8:1 με τα μισά λεφτά αλλά γιατί να ψάχνεσαι σε 3 μήνες ; )
8 (πχ) LNB από μέσο όρο 8-10 γιούρια 64-80 ευρώ
Καλώδιο (θα χρειαστείς αρκετό) εξαρτάται πόσα θέλεις να δώσεις.
--------------------------------------------------------------
Σύνολο 100+50+70+25=245 ευρώ για ένα σύστημα με 8 lnb, έτοιμο να πάρει 3-4 ακόμη ΠΟΛΥ εύκολα, που θα βάλεις ΚΑΙ την κεραία για τα επίγεια επάνω και θα κατεβάσεις ΕΝΑ καλώδιο στο σπίτι. Χωρίς τα χρήματα του μάστορα.

Αυτά

Σίμος

Σίμο Τ-90 ή παρόμοιο πιάτο ????

Γιατί Τ-90 στα 100 ευρώ δύσκολο....

Σίμο εννοείται ότι μιλάω για Ελληνικό μαγαζί που να μπορείς να του το φέρεις καπέλο γρήγορα και εύκολα αν τυχόν υπάρχει πρόβλημα με το προϊόν....