Συμβουλη για διευθετηση με ενοικιαστη!

manolara

AVClub Enthusiast
3 February 2009
948
ΒΥΡΩΝΑΣ
θα ηθελα την γνωμη σας για ενα προβλημα που αντιμετωπιζω με πρωην ενοικιαστη επαγγελματικου χωρου.
νοικιαζα για ενα περιπου χρονο ενα επαγγελματικο ακινητο σε ενοικιαστη που δραστηριοποιειτο στον χωρο της υποδησης με το συμβολαιο να εχει διετη διαρκεια.Το μαγαζι δεν πηγαινε οσο καλα θα ηθελε ο ενοικιαστης και ξαφνικα μια μερα(μετα απο περιπου ενα χρονο και κατι), μου ανακοινωνει οτι θα αδειασει το μαγαζι απο το εμπορευμα και θα αποχωρησει.Οταν μιλησαμε για να νοικιασει το μαγαζι, συμφωνησαμε την τιμη του ενοικιου αλλα και την προκαταβολη δυο μηνων ως εγγυηση.
Μετα την συμφωνια για την ενοικιαση του μαγαζιου ο εν λογω προχωρησε σε τροποποιησεις του χωρου, περιμετρικα τοποθετηθηκε γυψοσανιδα με μεταλλικη βοηθεια για την δημιουργια ραφιων, τοποθετηση φωτων και γενικα διευθετηση του χωρου για την καλυτερη αναδειξη του ως μαγαζι πωλησης υποδηματων.
Το κλειδι του μαγαζιου εγω το πηρα πισω στα χερια μου μετα την παρελευση ενος μηνος απο την ημερομηνια που μου ανακοινωσε οτι θα φυγει.
Σε μετεποιτα τηλεφωνικες εποικινωνιες που ειχαμε ο πρωην ενοικιαστης προσπαθουσε να αποσπασει καποιο ποσο απο αυτα που επενδυσε για το φτιαξιμο του μαγαζιου(φωτα,πινακιδα,ντεξιον στο παταρι για την αποθηκευση των παπουτσιων κ.α.), ειτε απο εμενα ή απο τον επομενο ενοικιαστη.
Βεβαια δεν καταληξαμε σε καποια συμφωνια για καποιο αντιτιμο.
καποια στιγμη, αρκετα πριν τις γιορτες συμφωνησαμε και ηρθε και πηρε τα πραγματα του, φωτα, εξωτερικη πινακιδα του μαγαζιου και τα ντεξιον, αφηνοντας τις γυψοσανιδες λογω του οτι ηταν κοπος, χρονος και επιπλεον εξοδο.
Ξαφνικα την προηγουμενη βδομαδα με καλεσε να μου αναφερει οτι θα ηθελε να του επιστρεψω τις δυο εγγυησεις.
Του απαντησα οτι αυτο δεν ειναι εφικτο αλλα καποια στιγμη του ειπα οτι θα του επιστρεψω το ενα τεταρτο απο το ποσο των δυο εγγυησεων, πραγμα και το οποιο εκανα.
προχθες με ξαναπηρε και μου ειπε οτι θελει να ερθει να παρει και τις γυψοσανιδες, μιας και το μαγαζι δεν εχει νοικιαστει ξανα.
Πως πρεπει εγω να τον αντιμετωπισω.
Αν το μαγαζι ειχε ξανανοικιαστει τι θα γινοταν.
Εγω καταλαβαινω οτι το κανει γιατι δεν του επιστρεφω τις δυο εγγυησεις και προφανως εχει ενημερωθει οτι το μαγαζι παραμενει ξενοικιαστο.
Απο την αλλη κατανοω οτι για τις γυψοσανιδες επενδυσε ενα χ ποσο, ομως μετα απο τοσο καιρο τι θελει?
Επισης σκεφτομαι οτι αν του αρνηθω μπορει να προβει σε αλλου ειδους ενεργειες και δεν θα ηθελα να μπλεξω σε τετοια.
Αν συμφωνησουμε στο να παρει τις γυψοσανιδες, οτι μερεμετια χρειαστουν για να επανελθει το μαγαζι στην προτερη κατασταση που ηταν, σιγα μη μου τα πληρωσει.
Γι' αυτο και ζηταω την συμβουλη σας.
Σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.

H εγγύηση δώθηκε για να σου παραδώσει το μαγαζί στην κατάσταση που ήταν πριν το νοικιάσει.

Αν το αποκαταστήσει όπως ήταν, δεν έχεις κανένα λόγο να κρατήσεις τις εγγυήσεις.

Αν δεν το αποκαταστήσει, το κάνεις εσύ με τα λεφτά της εγγύησης και κρατάς αποδείξεις και τιμολόγια.
Τις αποδείξεις και τα τιμολόγια με τα χρήματα που τυχόν έχουν περισσέψει του τα επιστρέφεις. Και κρατάς απόδειξη φυσικά.

Αυτή είναι η άποψή μου, ας μας πει και κανένας δικηγόρος.

Πρέπει να δείξεις κατανόηση πάντως αφού ο άνθρωπος δεν πήγε καλά.

Θα μου πεις τι φταις εσύ? Ε κάθε δραστηριότητα (όπως και η ενοικίαση) έχει και τα ρίσκα της. Δες το και έτσι.

Η εγγυηση επιστρεφεται μονο με τη ληξη του συμβολαιου, παραδιδωντας τον χωρο οπως τον βρηκε ο ενοικιαστης ( που τις περισσοτερες φορες δεν γι εται)
Κακως επεστρεψες την εγγυηση..

Στάλθηκε από το LG-H815 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Απάντηση: Συμβουλη για διευθετηση με ενοικιαστη!

Η εγγυηση επιστρεφεται μονο με τη ληξη του συμβολαιου, παραδιδωντας τον χωρο οπως τον βρηκε ο ενοικιαστης ( που τις περισσοτερες φορες δεν γι εται)
Κακως επεστρεψες την εγγυηση..

Δεν την επέστρεψε.

Μόνο το 1/4 της εγγύησης έδωσε πίσω.

Βρε το ειδα, κακως το εκανε

ευχαριστω για τις απαντησεις σας.
εγω αυτο που θα ηθελα να μου πειτε ειναι τι θα κανατε αν ησασταν στην θεση μου.
θα τον παιρνατε με το καλο ή θα του το ξεκοβατε μιας και εχει παραδωσει το μαγαζι, ενεχοντας τον κινδυνο για τυχον ασχημη αντιδραση απο μερους του, ακομη και καποια ζημια εκ των υστερων στο μαγαζι?

Αυτό που μας ζητάς είναι δύσκολο, διότι για μας είναι παντελώς άγνωστος και βασιζόμαστε μόνο στη διήγησή σου. Δεν υπονοώ κάτι, απλώς θέλω να τονίσω ότι εσύ είχες, και έχεις ακόμη, δια ζώσης αλληλεπίδραση, οπότε λίγο ως πολύ θα έχεις κάνει ένα ''σκανάρισμα'', δηλαδή τι είδους άτομο είναι, αν είναι συζητήσιμος, διαλλακτικός, θερμοκέφαλος, κρετίνος, οτιδήποτε. Σε κάθε περίπτωση, καταλαβαίνω ότι είναι πολύ ψυχοφθόρες τέτοιες καταστάσεις και σου εύχομαι να ξεμπερδέψεις το ταχύτερο δυνατό.

Με το καλό.

Συνειδητά ζημιώνομαι μη νοικιάζοντας το διαμέρισμά μου στην Αθήνα γι'αυτόν ακριβώς το λόγο, επειδή γνωρίζω κοντινές μου περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν μπλέξει αφενός με κρετίνους, αφετέρου με "δεν πληρώνω" (πολλές φορές τα δυο συνδυάζονται, ευτυχώς όχι πάντοτε).

Εγώ μετά από 3 αποτυχημένες προσπάθειες (με εξώδικα και αστυνομίες) την τελευταία 5ετία, σταμάτησα οριστικά και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ να νοικιάζω ένα μαγαζί που έχω. Παρόλο που είναι σε κεντρικό σημείο, γωνιακό και αρκετά μεγάλο, το έχω κάνει αποθήκη μου και ενώ με ρωτάνε συχνά πυκνά για ενοικίαση απλά απαντώ πως δεν το νοικιάζω ή μόνο με 5 χρόνια ενοίκια μπροστά (απλά για να απαλλαγώ επι τόπου). Και στις τρεις περιπτώσεις το μόνο που εισέπραξα είναι 2 ενοίκια, ένα εγγύηση και ένα τρέχον, μετά δεν ξαναείδα πληρωμή (και με έβαλαν πλήρωσα, ρολά ηλεκτρικά, ηλεκτρολογικούς πίνακες καινούργιους, κ.τ.λ, δηλαδή συνολικά μπήκα και μέσα). Ο ένας μάλιστα πήρε τα κλειδιά του μαγαζιού χωρίς καμία ειδοποίηση και δεν τον ξαναείδα ποτέ, με κλειδαρά μπήκα μέσα παρουσία αστυνομίας, ο άλλος μετά το εξώδικο (τον θύμωσα γιατί του απαίτησα τους 6 μήνες ενοίκια που χρωστούσε:bigcry:) χάλασε με λοστό ένα ρολό (μεγάλη ζημιά, αλλαγή ρολού τελικά) και έσπασε κάποια τζάμια, άσε που ψήλωσε ΚΑΙ ΠΗΡΕ ακόμα και τα ηλεκτρολογικά του μαγαζιού (που προυπήρχαν πληρωμένοι από εμένα, legrand πίνακες, πρίζες, ΤΑ ΠΑΝΤΑ). Αυτά έχω ορκιστεί ότι δεν τα ξανατραβάω ΠΟΤΕ, προτιμώ να πληρώνω τον ένφια από την τσέπη μου και να έχω μια αποθήκη, παρά να μπλέκω με τον κάθε απατεώνα, ιδιαιτέρως με μια δικαιοσύνη παραπαίουσα και δυσκίνητη σαν την Ελληνική...να μην αναφέρω καν το μπλέξιμο στην εφορία που άντε να αποδείξεις ότι δεν εισέπραξες φράγκο τσακιστό χωρίς να υπάρχει λύση συμβολαίου να προσκομίσεις (πως να υπάρχει όταν ο άλλος εξαφανίζεται από προσώπου γης?).