Συμβουλή νομικής φύσης

Μου είπαν να περιμένω γράμμα τους. Υπάρχει σίγουρα καταγγελία, ο άνθρωπος δεν παίζεται.
Δεν πήγα να καταπατήσω κανένα, ούτε να εγείρω αξιώσεις. Έκανα τη μαλακία και έβαλα ανοιγόμενα υαλότουβλα σε ένα wc. Και ναι, το θέμα είναι πλέον εγωιστικό. 500 χιλιάρικα έριξα στη γειτονια σου ρε φιλε και δεν παρανόμησα ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ εκτός απο αυτό. Στο οποίο βέβαια επέμενε ο μ@@@@@ς ο μηχανικός να το κάνω. Αν μπορώ να το αφήσω ως έχει και να πληρώνω πρόστιμο κάθε χρόνο θα το αφήσω. Ελληναράς; Ναι και μ´αρέσει.

Μάλλον δεν στο έχουν εξηγήσει καλά στην πολεοδομία. Δεν είναι μόνο πολεοδομική η παρανομία, αλλά πρωτίστως αστικής φύσεως: με την κίνησή του, όπως εν συντομία ανέφερε ήδη συμφορουμίτης παραπάνω, απέκτησες νομή δουλείας στο γειτονικό ακίνητο, συγκεκριμένα της δουλείας να έχεις παράθυρο στο γειτονικό ακίνητο, δηλαδή εφαπτόμενο με γειτονικό ακίνητο (γιατί εάν έβλεπε σε δικό σου ακάλυπτο, δεν υπήρχε θέμα). Συν τω χρόνω μπορεί να μετατραπεί με χρησικτησία σε κανονική δουλεία. Ο γείτονας έχει κάθε δικαίωμα να κινηθεί όχι μόνο με καταγγελία στην πολεοδομία αλλά και δικαστικώς. Δεν το κάνουν όλοι, πχ ούτε εγώ το έχω κάνει με τη γειτονική οικοδομή, που έβγαλαν οι χαμένοι παράθυρα στον δικό μου ακάλυπτο και όπως να 'ναι, ασοβάτιστα από έξω, με πρόχειρη κατασκευή (αφού η δουλειά έγινε από το εσωτερικό των διαμερισμάτων τους), αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσα να το κάνω. Εννοείται ότι και να το τακτοποιήσεις πολεοδομικώς, πάλι μπορεί να σε υποχρεώσει να το κλείσεις.

Η χρησικτησία και η νομή δουλείας είναι τρομερά δύσκολο να αποδειχθεί σήμερα ,, απο εμπειρεία μιλάω γιατί τραβιέμαι στα δικαστήρια με ένα δυόροφο που έχτισε ο γείτονας ,, μέσα στο οικοπεδό μου !! πέταξε κάτω περίφραξη έβαλε μπουλντόζα σηκωσε ολόκληρη οικοδομή !! και με θράσος μας λέει πάρτε ρε 20 χιλιάρικα και πολλά σας είναι ..

το 2096 θα έχουμε ξεμπερδέψει ... φαντάζομαι ..

Στα εντος σχεδιου οικοπεδα ειναι δυσκολο και σε ορισμενες περιπτωσεις ο ΓΟΚ αναφερει ρητα οτι δεν επιτρεπεται συσταση δουλειας.
Στα εκτος σχεδιου αγροτεμαχια ειναι πολυ πιο ευκολο,εφοσον πληρουμε τις προυποθεσεις τακτικης ή εκτακτης χρησικτησιας.

Αν και δεν εχω διαβασει τον νομο περι "τακτοποιησης" αυθαιρετων πιστευω οτι δεν τακτοποιουνται ολες οι παραβασεις. πχ δεν νομιζω καποιος να εχει χτισει 20 μετρα υψος οικοδομη ενω να επιτρεπεται 10 μετρα και με το νομο να μπορει να τακτοποιησει τα +10 μετρα.!

Mε το αρχικό σχόλειό μου στον Βόρειο, αυτές τις περιπτώσεις ήθελα να θίξω, μιας και έχω ήδη 2 παραδείγματα απο φίλους μου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφ'όσον πρόκειται για θέματα ιδιοκτησίας γης και κτισμάτων, εντός ή εκτός σχεδίου, δεν πρέπει να αφήνονται εκκρεμμότητες, ούτε "καλή τη πίστη"... Μπορεί εγώ κι εσύ να είμαστε οι καλύτεροι φίλοι και να τα βρίσκουμε, αλλά οι κληρονόμοι μας να μην χωνεύονται καν. ή ο ένας να χρησιμοποιήσει την καλωσύνη του άλλου και να το εκμεταλλευτεί κάποιος κληρονόμος σε βάθος χρόνου... Εχουμε παραδείγματα οπου αδέλφια αλληλοσκοτώθηκαν για ενα μέτρο γης, ή γιατί ο πατέρας τους "δια λόγου" έδωσε κατι παρα πάνω στον έναν. Πόσο μάλλον μεταξύ γειτόνων...

Last edited:
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί εδώ και χρόνια. Υπάρχουν παρανομίες και παρανομίες. Αυτές που δημιουργούν μικρό ή μεγάλο πρόβλημα σε κάποιον (πχ το να χτίσεις 1 μέτρο παραπάνω και να "θάψεις" το μπαλκόνι του γείτονα, οπότε και αυτός πολύ καλά θα κάνει και θα σε τρέχει στα δικαστήρια), και αυτές που δεν ενοχλούν, όπως πχ μια ωραία πέργκολα σε ένα μπαλκόνι, μια περίφραξη με λίγο ψηλότερο συμπαγές ύψος, για αισθητικούς λογους, καθώς και η περίπτωση του φίλου εδώ.

Το καλύτερο που θα έπρεπε να έχει συμβεί, είναι να ενημερώσεις το γείτονα για την πρόθεσή σου, να του ξεκαθαρίσεις ότι ΟΤΑΝ αυτός αποφασίσει να χτίσει, δεν θα του δημιουργήσεις το παραμικρό πρόβλημα, πιθανόν με κάποιου είδους επίσημο ιδιωτικό συμφωνητικό, και να απολαύσεις αεριζόμενο μπάνιο για τα 10-15 χρόνια μέχρι να αποφασίσει να χτίσει ο γείτονας κάτι, και τότε να το κλείσεις.

Απ'τη στιγμή που δεν έγινε τότε, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει τώρα, δεδομένου του ότι δε γνωρίζω αν μπορεί πλέον η πολεοδομία να συνεχίσει την καταγγελία από μόνη της, ακόμη κι αν την ανακαλέσει ο γείτονας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν και καταλαβαίνω τα νεύρα σου, καλό είναι να δοκιμάσεις να συννενοηθείς με τον γείτονα σε πρώτη φάση.

Φυσικά, είναι και λάθος του μηχανικού, αφού παρ'όλο που η παράβαση είναι αστείας σοβαρότητας, παραμένει παράβαση, και έπρεπε αυτός να αρνηθεί να στην κάνει, παρά μόνο αν ακολουθούσες τη διαδικασία που περιέγραψα παραπάνω.

Λέω πάλι μπορεί να μην ενοχλεί τον διπλανό γείτονα, αλλά ενοχλεί π.χ. εμένα που μένω 10 τετράγωνα παρακάτω.
Είναι πολεοδομική παράβαση, δε σημαίνει πως αν βρεθούν 2 γείτονες δίπλα-δίπλα και τα βρουν, χτίζουν μεταξύ τους ότι τους κατέβει στο κεφάλι !
Επίσης οι πέργκολες είναι Νο1 κίνδυνος για να κλειστούν με νάϋλον και κατόπιν με αλουμίνια και γίνεται ένα πολύ ωραίο δωμάτιο μετά από λίγο καιρό.
Γιατί να μη πληρώσει φόρο για τα παραπάνω τετραγωνικά ο διπλανός ή ο 10τετράγωνα πιο κάτω που το έκανε αυτό και όλοι οι άλλοι οι λαλάκες να πληρώνουν για τα τετραγωνικά που χτίζουν.
Ισότητα ή όλοι ή κανείς.

Τώρα βέβαια αυτό το τελευταίο είναι κομμάτι δύσκολο να γίνει, αλλά δε σημαίνει πως δε πρέπει τουλάχιστον οι νοήμων άνθρωποι πως δε πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο.
Αν το αφήσουμε και εμείς, θα γίνουμε ζούγκλα στο τέλος.

Τό ότι η ¨αρχή ¨ δεν φτιάχνει σχέδιο πόλεως και γουστάρει να συντηρεί την κατάσταση για να κονομάει εσαεί ,, σας λέει κάτι ?

το μόνο που έχει φροντίσει είναι μπούρδες για παράθυρα και πέργκολες .. ..

τώρα θα μου πείς μεγάλε .. πως θα έβρησκαν πελάτες οι τράπεζες ,, και πως θα φτάνανε τα διαμερίσματα 200 λιάρικα στα Πετράλωνα ?

Όλλα όμορφα πλασμένα ,,

Επειδή είχαμε το ίδιο θέμα με διπλανή πολυκατοικία,βάλαμε υαλότουβλα 5 σειρές στο ύψος,όπου όλη η τρίτη σειρά είναι με τρύπες για να μπαίνει αέρας,και από τη μέσα πλευρά του σπιτιού έχουν και σίτες με παραθυράκια,για να μην μπει τίποτα,και να κλείνουν όταν κάνει πολύ αέρα με κρύο.Αυτά τα βάλαμε στο μπάνιο και στην κουζίνα,όπου δεν επιτρεπότανε να υπάρχει ανοιγόμενο παράθυρο.Είναι 100% νόμιμο,και πίστεψε με αερίζεται πάρα πολύ καλά,αν και όταν το πρότεινε ο μηχανικός δεν το πίστευα.Μου κάνει εντύπωση που στο πρότεινε ο μηχανικός.Θυμάμαι όταν εγώ του είπα να το ανοίξω στην πορεία,μου είπε ότι θα πάθω ότι ακριβώς έπαθες εσύ,και πράγματι είδα ότι δεν αξίζει τον κόπο,αφού και αέρας μπαίνει,αλλά επειδή θα έτρεχα σίγουρα με καταγγελία γείτονα.

Σωστός ο μηχανικός σου. Κάτι τέτοιο θα κάνω κι εγώ. Να δω τι θα καταλάβει ο ανεκδιηγητος που θα με βάλει σε αυτη τη φασαρία....

Καλά θα ήταν αν είχαμε ένα απλό πλαίσιο νόμων που να μην αφήνει παραθυράκια για κατάχρηση και αν δεν υπήρχαν οι ανεκδιήγητοι δικαστές που έχουν βγάλει στο παρελθόν απίστευτες αποφάσεις, τραβηγμένες από τα μαλλιά, προς όφελος πονηρών γειτόνων. Έτσι δημιουργήθηκε νομικό προηγούμενο, αχρηστεύθηκαν περιουσίες και έμεινε ο κάθε γείτονας να κοιτάζει καχύποπτα τον διπλανό... Σωστό θα ήταν να έχει γίνει νομική ρύθμιση που να αποκλείει μελλοντική διεκδίκιση και τότε δεν θα υπήρχαν αυτές οι παρεξηγήσεις...

Απάντηση: Re: Συμβουλή νομικής φύσης

Στα εντος σχεδιου οικοπεδα ειναι δυσκολο και σε ορισμενες περιπτωσεις ο ΓΟΚ αναφερει ρητα οτι δεν επιτρεπεται συσταση δουλειας.
Στα εκτος σχεδιου αγροτεμαχια ειναι πολυ πιο ευκολο,εφοσον πληρουμε τις προυποθεσεις τακτικης ή εκτακτης χρησικτησιας.

Όντως ο ΓΟΚ παρεμβάλλεται στο ειδικό ζήτημα των δουλειών παραθύρων (βέβαια έχω την εντύπωση ότι έχει τεθεί θέμα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης διάταξης), αλλά δεν διευκρινίζεται εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις του ΓΟΚ εδώ (νομίζω, της ελάχιστης απόστασης από την γειτονική οικοδομή). Ο ΑΚ δεν κάνει διακρίσεις για αστικά και αγροτικά ακίνητα, βέβαια όντως σε χωράφια είναι που υπάρχει προσφορότερο έδαφος για χρησικτησίες, όχι όμως ότι δεν συμβαίνουν και στα οικόπεδα (ως μεταθέσεις ορίων, ενοικοδομήσεις ή διάφορες δουλείες).

Εγώ άλλο δε καταλαβαίνω σε αυτή τη χώρα.
Γιατί δε μας βάζουν να χτίζουμε στο κέντρο του οικοπέδου και να έχουμε ακάλυπτο περιμετρικά, οπότε να μην εφάπτεται κανένα σπίτι με άλλο και να γλιτώνουμε μεταφορά θορύβου, προβλήματα με παράθυρα κτλ.

Ξεθάβω το νήμα γιατί έσκασε το πρόβλημα και σε εμένα σε εντός σχεδίου οικόπεδα!
Ο γείτονας χτίζει αρκετά ορμητικά θα έλεγα προς το μέρος μου, και υπογείως επίσης.
Μόλις τα είδα, πέρασα από την πολεοδομία και μου είπανε ποιος είναι ο μηχανικός να τον κάνουμε ένα τηλέφωνο!
Ρώτησα ποιος ελέγχει την οικοδομή όταν χτίζεται και μου είπανε έρχεται ιδιώτης μηχανικός από άλλο μέρος (Αυτό δε μου άρεσε).
Τι να κάνω εγώ που ξέρουν πως είμαι άνθρωπος που δε μιλάω και το εκμεταλλεύονται? Να πληρώσω και να φέρω μηχανικό? ή να συνεχίσω με τη πολεοδομία της περιοχής??

Το απόγευμα θα πάω να του τα πω. Είπα να μη μιλήσω μια δυο τρεις αλλά τώρα θα πάω.
Το θέμα είναι να καταλάβει πως μπορώ να τον φρενάρω.
Δε ξέρω τι άλλο να σκεφτώ. Αυτοί το έχουν επάγγελμα αυτό, εργολάβος-οικοδόμοι τα τέκνα και ξέρουν τα.. κόλπα :(