Σύμβουλοι επιχειρήσεων:μπορούν να βοηθήσουν τελικα;

Παρακολουθώ σεμινάρια χρόνια τώρα για το θέμα και παρέχω δωρεάν εννοείται στους μαθητές μου τη γνώση που αποκομίζω απο αυτά.Να είσαι καλά!

To παρέχεις αλλά το διαφημίζεις? :)

Καλή συνέχεια πάντως και καλή τύχη... Δυστυχώς την κρίση πληρώνουν άνθρωποι σαν εσένα που προσπαθούν να κάνουν το κάτι παραπάνω...
 
To παρέχεις αλλά το διαφημίζεις? :)

Καλή συνέχεια πάντως και καλή τύχη... Δυστυχώς την κρίση πληρώνουν άνθρωποι σαν εσένα που προσπαθούν να κάνουν το κάτι παραπάνω...

Αυτο ειναι μια πικρη αληθεια συν οτι πληρωνουν την κριση και οι συνεπεις στις υποχρεωσεις τους πχ οσοι δεν κλεβουν την εφορια με αποτελεσμα οι υπολοιποι να ειναι πιο ευελικτοι και πιο ανταγωνιστικοι..
 
Αν μου επιτρέπεις, οι Σύμβουλοι επιχειρήσεων δεν είναι άχρηστοι (προφανώς) αλλά δεν έχουν και κάποια μαγική λύση που λύνει όλα τα προβλήματα.
Αυτό που ξέρουν να κάνουν είναι να παρουσιάσουν ξεκάθαρα και σταράτα, διαθέτοντας το κύρος που ο ίδιος ο πελάτης τους αποδίδει, όσα υπαγορεύει η απλή λογική, τα οποία είναι δύσκολο κάποιες φορές να αναγνωρίσει μια διοίκηση υπό την συνεχόμενη καθημερινή (και ψυχολογική) πίεση της δουλειάς.
Για παράδειγμα, στο άνοιγμα του θέματος εσύ ο ίδιος χρησιμοποίησες τον όρο αναπόφευκτη για την πτώση του κύκλου εργασιών.
Άρα είναι φανερό πως η πίτα που μοιραζόσασταν οι συνεταίροι έχει μικρύνει και όσο κι αν βελτιωθεί, θα παραμείνει μικρότερη από πριν ή έστω από αυτή που θα επιθυμούσατε. Ο μόνος τρόπος να τη διατηρήσετε ή έστω αυξήσετε λίγο, είναι ενεργά να "κλέψετε" κομμάτι από την επίσης συνεχώς συρρικνούμενη πίτα ανταγωνιστών, που για να γίνει θα χρειαστεί ικανή ποσότητα χρήματος και πάλι δεν αποτελεί σίγουρη λύση. (θα μπορούσατε αν διαθέτετε χρήματα να εντείνετε τη διαφήμιση, να βελτιώσετε και επεκτείνετε υποδομές, κτήρια, υλικό κ.λ.π να βρείτε πιο μοντέρνους τρόπους πληρωμής, επιθετική τιμολόγηση κ.λ.π προσελκύοντας πελάτες των ανταγωνιστών, αλλά και πάλι τίποτε δε σας εγγυάται πως αυτοί θα είναι σε θέση να πληρώνουν τα συμφωνηθέντα στο προσεχές μέλλον, όπως συνέβη και με τους μέχρι τώρα πελάτες σας).
Θα κληθείτε λοιπόν να απαντήσετε σε πραγματικά δύσκολες αποφάσεις, όπως το αν είστε διατεθειμένοι να συζητήσετε σοβαρά το πόσα πιρούνια σηκώνει πλέον η πίτα της δικής σας επιχείρησης.
Συνήθως στις δύσκολες εποχές οι Σύμβουλοι αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν αυτά που οι ήδη όλοι γνωρίζουν αλλά δεν τολμούν να ξεστομίσουν, και πληρώνονται για να το κάνουν και να επωμισθούν την ευθύνη, ώστε να μπορεί κάποιος να νίψει τας χείρας του.
Φιλικά πάντα, όπως αρμόζει στα μέλη του φόρουμ, με συγχωρείς αν είμαι κάπως ωμός στην τοποθέτησή μου.
 
Φίλοι μου Finix και Andre74 σας ευχαριστώ για τον κόπο σας να τοποθετηθείτε.Αγαπητέ με τα σπαρταριστά avatar,η τοποθέτησή σου δεν είναι ωμή,είναι ρεαλιστική,και με αυτά ακριβώς που επισημαίνεις ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά,ενώ πίστεψέ με πως τα περισσότερα απο αυτά που προτείνεις έχουν ίδη εφαρμοστεί εδώ και τρία χρόνια.Καί διαφημιστικά έχουμε κινηθεί αρκετά,και η τιμολογιακή μας πολιτική είναι επιθετική,δηλαδή άκρως συμφέρουσα για την οικογένεια του μαθητή,καί οι κτηριακές μας υποδομές είναι άρτιες..Φυσικά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν,αν και εφ'όσον βέβαια παραμείνουμε "εν ζωή" ως εκπαιδευτικός οργανισμός..Αν όμως αυτό τελικά δεν καταστεί βιώσιμο θα ήθελα να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια,εξ'ού και το παρόν νήμα προβληματισμού..Να είστε όλοι καλά παιδιά για τις ιδέες,keep posting!
 
Εφ' όσον ο σύμβουλος δεν καταφέρει να αυξήσει τα έσοδα, σημαίνει ότι έχει αποτύχει. Από κει και πέρα δεν χρειάζεται σύμβουλος για να σου πει το αυτονόητο.

Κι εγώ ωμά τοποθετούμαι απέναντι σε λογιστικά γραφεία που έχουν βγάλει ένα κομπιουτεράκι και λένε τρεις το λάδι τρεις το ξύδι, δε βγαίνει, διώξε τόσους.

Η πρώτη ερώτηση πρέπει να είναι πως αυξάνεται η πίτα. Εάν δεν μπορεί να σου απαντήσει σε κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν γνωρίζει ούτε καν το είδος της δουλειάς σου και τις ιδιαιτερότητές του.
 
Last edited:
Απόλυτα σωστός..Στο μυαλό μου ο σύμβουλος επιχειρήσεων δεν είναι ένας ακόμα Στουρνάρας,είναι ένας άνθρωπος η μια ομάδα ανθρώπων που έχουν σπουδάσει να βλέπουν ανάμεσα απο τα ψυχρά λογιστικά δεδομένα,και οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν υλοποιήσιμες προτάσεις για τη βελτίωση μιας δουλειάς,πέρα απο τα αυτονόητα.
 
Αν και πιστεύω κατάλαβες όσα θέλω να πω, αν δεν υπάρχει έδαφος και μέσα για να "επεκταθείτε" ώστε να μπουν νέο ρευστό στη επιχείρηση, ίσως πρέπει να δείτε το πόσοι και ποιοι θα συνεχίσετε, υποθέτω σαν συνέταιροι. Και πάλι τη συγνώμη μου που γράφω ωμά, είμαι και ο ίδιος άνεργος αυτή τη στιγμή και δεν θέλω να βλέπω κι άλλους ανθρώπους χωρίς εργασία. Αλλά αν δείτε ψυχρά το θέμα σαν επιχείριση που πρέπει να επιβιώσει, συζητήστε αν κάποιος δεν είναι ικανοποιημένος ή έχει εναλλακτική λύση ατομικά και μπορεί να αφήσει περιθώριο για τους υπόλοιπους. Και προχωρήστε σε αλλαγή οργάνωσης του τρόπου δουλειάς σας. Δεν είστε καμιά τεράστια επιχείρηση που χρειάζεται συμβούλους να τα κάνουν αυτά, μπορείτε ψύχραιμα και ανοικτά να συζητήσετε για την καλύτερη λύση.
Και καμιά φορά αντί για μείωση, ίσως η αύξηση ανθρώπων που εργάζονται να είναι η λύση, Αν για παράδειγμα μπορείτε να προσφέρετε εκπαίδευση και σε τομείς που δεν το κάνατε μέχρι τώρα (γλώσσες, υπολογιστές κ.λ.π) και πρέπει να δείτε αν κάποιοι καινούριοι συνεργάτες-εργαζόμενοι αυξήσουν το μερίδιό σας στην τοπική "πιάτσα".
 
Last edited:
Να ζητήσω με τη σειρά μου συγγνώμη για τη λέξη άχρηστος και την απόλυτα αντίθετη στάση μου.

Είναι πολλές οι παράμετροι, και οι καιροί πολύ δύσκολοι για να είμαστε ελαφρά τη καρδία κάθετα αντίθετοι με οποιαδήποτε πρόταση, ειδικά για κάτι τόσο σοβαρό.

Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές σκοπιές. Είτε από την αλλαγή της εσωτερική δομής της εταιρείας, είτε από τη μείωση των επισφαλων απαιτήσεων, είτε από την αύξηση των εργασιών, είτε από το να δώσει βάρος στην ποιότητα, είτε στη διαφήμιση, είτε στη μείωση κόστους κλπ κλπ. Φυσικά το βάρος του να κρίνεις πως θα σε επηρεάσουν όλα αυτά πέφτουν σε σένα, οπότε αε κάθε περίπτωση η διεύρυνση των γνώσεων μόνο καλό θα σου κάνει, και πολύ πιθανόν να σε βοηθήσει να ανεβάσεις λίγο το δικό σου πήχη και να μπορείς να κρίνεις καλύτερα τι έχει αν σου προσφέρει ο κάθε συμβουλος είτε είναι έντυπος στο Ίντερνετ ή σε βιβλίο, είτε είναι φυσικό πρόσωπο.
 
Έχεις κάποια βάση δεδομένων για το πελατολόγιό σου; Εάν ναι, ετοίμασε ένα δελτίο τύπου με προσφορές για τους παλιούς πελάτες ή προσφορά για τους καινούργιους. Μέσα σε αυτό ασφαλώς δεν θα έχεις μόνο τις προσφορές, αλλά και τι προσφέρεις έναντι του ανταγωνισμού. Βάλε και καμιά φωτογραφία την ώρα της δουλειάς, με τις εγκαταστάσεις κλπ.
Στείλ'το ηλεκτρονικά.
Σε πελάτες που δεν έχουν mail, μπορεί να παίξει και τηλέφωνο. Ναι χρειάζεται χρόνος και λίγη δουλειά.

Μπορείς αυτό ως βάση να το μετατρέψεις και σε flyer, μοιράζοντάς το.

Γενικότερα ψάχνεις τρόπους να επικοινωνήσεις τα πλεονεκτήματά σου.
 
Nίκο ίσως δεν το "έπιασες" αλλά η έμφαση στην επίτευξη στόχων,πρέπει να δίνεται στην ομαδικότητα στο πάρσιμο αποφάσεων και στις απαιτούμενες ενέργειες.

Είναι πρωταρχικής σημασίας θέμα,η δράση σαν ομάδα σε κοινά συμφωνημένους-μοιρασμένους-υλοποιημένους στόχους.

Οχι δουλειά του σύμβουλου δεν είναι προσωπικά η επιτυχία ενός συμφωνημένου πλάνου δράσεων.

Δεν είναι δική του υπόθεση.

Δική του υπόθεση,είναι καταδείξει το πρόβλημα,να βρεί μαζί σας τρόπους να λυθεί και να σας βοηθήσει στη πράξη.


Ολα αυτά πρέπει να τα κάνετε μόνοι σας σαν ομάδα,αφού δεν υπάρχει τέτοιος,γιατί απλά δεν μπορείτε να τον πληρώσετε.
Οχι γιατί δεν χρειάζεται.

Μισή δουλειά(ούτε...),θα κάνετε απο μόνοι σας σίγουρα,αλλά απο το ολότελα...

Δεν βλέπω όμως να ξεκινάτε κάτι...
Είπαμε ξεκινήστε τώρα ισότιμα,ελέυθερα,απο λευκή κόλλα...
 
Θα μπορούσατε ίσως να αντλησετε κεφάλαιο και να μειωσετε τις επισφαλείες με προκαταβολικη πληρωμή των διδάκτρων αντί σημαντικής έκπτωσης. Επίσης πληρωμή με πιστωτική κάρτα, προγράμματα εκπτωσης για όσους προτείνουν νέους πελάτες κλπ.

Ρυθμιστε την καταβολή των ωφειλων σας με δόσεις ώστε να σας μένει πάντα κεφάλαιο κίνησης και οπωσδήποτε οργανωστε σύστημα είσπραξης οφειλομένων.
 
To πιο βασικό είναι το εξής :

Αν δείτε ότι η επιχείρηση μπαίνει μέσα μην δεσμεύσετε οικογενειακες περιουσιες και μην υποθηκευσετε το μελλον των
παιδιών σας. Είναι το συνηθέστερο λάθος. Επιχείρηση που δεν βγάζει έστω τα έξοδά της πρέπει να κλείνει άμεσα
προκειμένου να μην παρασύρει στον βυθό τους εταίρους της. Μην ρίξετε λεφτά σε τρύπιο κουμπαρά.

Ποιο ειναι κατα μεσο όρο το ύψος των απαιτήσεων της επιχείρησης;
 
Nικόλα οι σύμβουλοι δρουν σε δύο επίπεδα σε αυτές τις καταστάσεις
Το ένα έχει να κάνει με τα οικονομικά και τον περιορισμό των εξόδων της επιχείρησης και το άλλο με την προωθηση των πωλήσεων.

Στο πρωτο κομμάτι, για μια μικρομεσαία επιχείρηση, είναι σχετικά ευκολο.
Το δευτερο κομμάτι απασχολεί τους ''μαρκετίστες'', αρκετοι απο αυτούς εχουν καλές ιδέες μια που σε πολλους κλάδους υπάρχει ''τυποποίηση''
και ετοιμες θεραπείες.
Δυστηχως φροντιστήριο στο Τυμπάκι...και να σου χρωστάνε κουμπάροι και λοιποι συγχωριανοί...ειναι εκτός απο το ρεπερτόριο τους.
Περισσοτερα θα μάθεις απο συναδέλφους σου σε αλλες περιοχές που ειχαν τα ιδια προβλήματα.
Αν θέλεις σου στέλνω κάτι σημειωσεις που εχω στο μαρκετιγκ απο το ΜΒΑ, θα δεις ενδιαφέροντα πραγματα από πραγματικές επιχείρησεις σε ΚΣ, ισως κάποια να μπορουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις σας.

Να σου πω την αλήθεια διαφώνησα με τις περισσότερες μεθόδους....αλλά μου εμεινε ο γενικός κανόνας
Ξεκάθαρες ιδέες και πολύ δουλεια για την υλοποιηση τους.
 
Απάντηση: Re: Σύμβουλοι επιχειρήσεων:μπορούν να βοηθήσουν τελικα;

Το δευτερο κομμάτι απασχολεί τους ''μαρκετίστες'', αρκετοι απο αυτούς εχουν καλές ιδέες μια που σε πολλους κλάδους υπάρχει ''τυποποίηση''
και ετοιμες θεραπείες.
Δυστηχως φροντιστήριο στο Τυμπάκι...και να σου χρωστάνε κουμπάροι και λοιποι συγχωριανοί...ειναι εκτός απο το ρεπερτόριο τους.
Περισσοτερα θα μάθεις απο συναδέλφους σου σε αλλες περιοχές που ειχαν τα ιδια προβλήματα.

Πολύ σωστά τα παραπάνω... χώρια που αμφιβάλλω εάν τα case studies και των πιο σοβαρών γραφείων συμβούλων περιλαμβάνουν περιπτώσεις επιχειρήσεων σε οικονομίες σε κάθετη πτώση, και όχι μόνο αυτό, αλλά και με βάναυσες φοροεπιδρομές στους υπηκόους.

Δηλαδή εν ολίγοις θέλουμε πλάνο επιβίωσης μιας επιχείρησης φροντιστηρίου σε μια χώρα με διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, διαρκώς αυξανόμενο πραγματικό ποσοστό φόρων επί του οικογενειακού εισοδήματος, διαρκώς μειουμένου οικογενειακού προϋπολογισμού κλπ κλπ. Και σαν κερασάκι στην τούρτα, σε μια χώρα όπου επίκειται αλλαγή του συστήματος πανελλαδικών εξετάσεων (βασικός λόγος ύπαρξης των φροντιστηρίων) και όπου, θεωρητικώς τουλάχιστον, επιδιώκεται περιορισμός του φαινομένου των φροντιστηρίων (θεωρητικώς, είπα, ας μη γελάμε) ως φαινομένου παραπαιδείας.

Ε δεν νομίζω να υπάρχει σύμβουλος που να έχει κάποια καλύτερη λύση από τον επαγγελματία του κλάδου.