Αν μου επιτρέπεις, οι Σύμβουλοι επιχειρήσεων δεν είναι άχρηστοι (προφανώς) αλλά δεν έχουν και κάποια μαγική λύση που λύνει όλα τα προβλήματα.
Αυτό που ξέρουν να κάνουν είναι να παρουσιάσουν ξεκάθαρα και σταράτα, διαθέτοντας το κύρος που ο ίδιος ο πελάτης τους αποδίδει, όσα υπαγορεύει η απλή λογική, τα οποία είναι δύσκολο κάποιες φορές να αναγνωρίσει μια διοίκηση υπό την συνεχόμενη καθημερινή (και ψυχολογική) πίεση της δουλειάς.
Για παράδειγμα, στο άνοιγμα του θέματος εσύ ο ίδιος χρησιμοποίησες τον όρο αναπόφευκτη για την πτώση του κύκλου εργασιών.
Άρα είναι φανερό πως η πίτα που μοιραζόσασταν οι συνεταίροι έχει μικρύνει και όσο κι αν βελτιωθεί, θα παραμείνει μικρότερη από πριν ή έστω από αυτή που θα επιθυμούσατε. Ο μόνος τρόπος να τη διατηρήσετε ή έστω αυξήσετε λίγο, είναι ενεργά να "κλέψετε" κομμάτι από την επίσης συνεχώς συρρικνούμενη πίτα ανταγωνιστών, που για να γίνει θα χρειαστεί ικανή ποσότητα χρήματος και πάλι δεν αποτελεί σίγουρη λύση. (θα μπορούσατε αν διαθέτετε χρήματα να εντείνετε τη διαφήμιση, να βελτιώσετε και επεκτείνετε υποδομές, κτήρια, υλικό κ.λ.π να βρείτε πιο μοντέρνους τρόπους πληρωμής, επιθετική τιμολόγηση κ.λ.π προσελκύοντας πελάτες των ανταγωνιστών, αλλά και πάλι τίποτε δε σας εγγυάται πως αυτοί θα είναι σε θέση να πληρώνουν τα συμφωνηθέντα στο προσεχές μέλλον, όπως συνέβη και με τους μέχρι τώρα πελάτες σας).
Θα κληθείτε λοιπόν να απαντήσετε σε πραγματικά δύσκολες αποφάσεις, όπως το αν είστε διατεθειμένοι να συζητήσετε σοβαρά το πόσα πιρούνια σηκώνει πλέον η πίτα της δικής σας επιχείρησης.
Συνήθως στις δύσκολες εποχές οι Σύμβουλοι αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν αυτά που οι ήδη όλοι γνωρίζουν αλλά δεν τολμούν να ξεστομίσουν, και πληρώνονται για να το κάνουν και να επωμισθούν την ευθύνη, ώστε να μπορεί κάποιος να νίψει τας χείρας του.
Φιλικά πάντα, όπως αρμόζει στα μέλη του φόρουμ, με συγχωρείς αν είμαι κάπως ωμός στην τοποθέτησή μου.