Συμφωνική ορχήστρα Δήμου Αθηναίων: η πρώτη μου κλασική συναυλία της σαιζόν

xamastrok

Established Member
9 August 2009
180
Γλυφάδα- Βόλος
Ξεκίνησα λοιπόν τις συναυλίες για φέτος με μια υπαίθρια και ελεύθερη για το κοινό: τη συναυλία της ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων στο προαύλιο του Βυζαντινού Μουσείου στη Βασιλίσσης Σοφίας, με διευθυντή το Μιχάλη Οικονόμου σε έργα Ρώσων συνθετών, και συγκεκριμένα:

Tchaikovsky: Σερενάτα για έγχορδα
Mussorgsky: Μια νύχτα στο φαλακρό Βουνό
Tchaikovksy: Ρωμαίος και Ιουλιέτα

(http://www.cityofathens.gr/el/node/9565)

Μου άρεσε πολύ το προαύλιο του μουσείου, είναι όαση, δεν είχα ξαναπάει. Επίσης, ο αρκετός κόσμος και το αγαπημένο ρεπερτόριο.

Αρνητική επιλογή ήταν ίσως η Σερενάτα για έγχορδα του Tchaikovsky, καθότι τα πολύ σιγανά μέρη υποβαθμίζονταν από την κακή ακουστική του (ανοικτού) χώρου, και από την αδιάκοπη κίνηση της Β. Σοφίας.

Το απόλυτο highlight ήταν ένας τεράστιος σκύλος που ξέφυγε και έκανε βόλτες ακόμα και μέσα στην ορχήστρα, ανάμεσα στους μουσικούς, την ώρα που εκείνοι προσπαθούσαν να μας μεταδώσουν το πάθος του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας :smile:.

Και του χρόνου!

Kαλή αρχή λοιπον :)
Η Σερενάτα για Εγχορδα ειναι εξαιρετικό κομμάτι, τόσο για ορχήστρα εγχόρδων όσο και για συμφωνική. Ο συνθέτης μάλιστα έγραφε ότι όσο περισσότερα ειναι τα έγχορδα, τοσο καλύτερα για το έργο του. Την εχω ακούσει δυο-τρείς φορές με την τοπική ορχήστρα(Ορχήστρα Πατρών) τότε που ήταν ακόμα μαέστρος ο Saulius Sondeckis.

Kαλή αρχή λοιπον :)
Η Σερενάτα για Εγχορδα ειναι εξαιρετικό κομμάτι, τόσο για ορχήστρα εγχόρδων όσο και για συμφωνική. Ο συνθέτης μάλιστα έγραφε ότι όσο περισσότερα ειναι τα έγχορδα, τοσο καλύτερα για το έργο του. Την εχω ακούσει δυο-τρείς φορές με την τοπική ορχήστρα(Ορχήστρα Πατρών) τότε που ήταν ακόμα μαέστρος ο Saulius Sondeckis.

Κι εγώ είμαι από μια πόλη με τοπική ορχήστρα, το Βόλο, που τη δεκαετία του '90 έκανε πολλές συναυλίες και έδωσε μεγάλη ώθηση στην τοπική κουλτούρα, φέρνοντας σε επαφή ένα ευρή κοινό με τη μουσική. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει περιπέσει σε μεγάλη παρακμή, στα όρια της διάλυσης..

Τη Σερενάτα την είχα ακούσει και πιο παλιά με μια περίεργη ερασιτεχνική ορχήστρα συνταξιούχων οδοντίατρων που είχε παίξει στο Βόλο πριν αρκετά χρόνια !!

χαχαχαχα, απίστευτο, θα το ''ξεδοντιάσανε'' το έργο .... :BDGBGDB55:

... Για να μην πω και κάτι χειρότερο σε παρόμοιο πνεύμα :antlers:. Είχε το γούστο του όμως, να βλέπεις όλους τους :grandpa: να ανεβοκατεβάζουν τα δοξάρια.

Και χωρίς πλάκα η αγάπη τους για τη μουσική ήταν αξιοθαύμαστη. Στην αρχή βγάλαν κι ένα λόγο που έδειχνε όλη την αφοσίωσή τους σε αυτό που κάναν.