Ειλικρινά σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και τις απαντήσεις όλων σας και ειδικά για τις προτάσεις σας γιατι μπορω να κοιτάω και εγω πιο συγκεκριμένα πράγματα.
Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε έχει γίνει πλέον ακριβο να φτιάξεις ένα τυπικό Hifi σύστημα. Γι αυτό και μεγάλες αλυσίδες πλέον δε τα πουλάνε ή βρήσκεις κάποια μικρά πολύ τυπικά συστήματα.
Θα χρειαστεί να αρχίσεις να επισκέπτεσαι τα εξειδικευμένα καταστήματα. Εκεί θα δεις και θ' ακούσεις πολλά μηχανήματα. Θα συγκεντρώσεις εμπειρίες και θα αρχίσεις να συγκρίνεις.
Είναι ένα ταξίδι που τώρα ξεκινάει και με μεγάλο ενδιαφέρον.
Λύσε πρώτα το θέμα της πηγής. Του DAC/Amp που πάνω του θα "κουμπώσουν" όλα τα υπόλοιπα. Όπως στα παραδείγματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Κατά τη γνώμη μου είναι το πιο βασικό και το πρώτο που πρέπει να κάνεις.
Το budget που εχω θέσει στο μυαλό μου έιναι στα 2 το max 3 χιλιάρικα δεδομένου οτι δε θα τα ΄δωσω όλα μαζίγι αυτο κοιτάω πως μπορώ (μέσω λαμίας) σιγα σιγα να το στήσω.
Συμφωνούμε. Αυτό το σκοπό άλλωστε εξυπηρετούν όλες οι προτάσεις.
Η λύσω των ενεργών ασύρματων ενω μου φαίνεται πολύ φιλική και που εύκολα άμεσα να γίνει, δεν με καλύπτει γι αυτο που σκέφτομαι. Γιατί θέλω απο το σύστημα που έχω να πάω σε κάτι παρόμοιο αλλά καλύτερο το οποιο θα με τραβήξει για χρόνια.
Συμφωνούμε. Τα ενεργά (ενσύρματα) ηχεία όμως (προπάντων όσα αποκαλούνται Studio Monitors) είναι μιά εξαιρετική λύση που πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά. Συνδυάζοντας ενσωματωμένους ενισχυτές και ενεργά crossover είναι οικονομικότερα από ένα τυπικό συμβατικό σύστημα. Για να συνδεθούν χρειάζονται μόνο μία πηγή που θα λειτουργεί ως προενισχυτής. (Στις προτάσεις-παραδείγματα έχει ληφθεί και αυτή η δυνατότητα υπ' όψη). Και είναι μεν οικονομικότερα, αλλά η ποιότητα τους είναι πολύ υψηλή. Θα μπορούσαμε να πούμε
χωρίς υπερβολή, ότι με τα χρήματα που διαθέτουμε για ένα ζευγάρι Studio Monitors λαμβάνουμε ποιότητα 3πλάσιας έως 5πλάσιας αξίας, εάν τα ίδια χρήματα τα δαπανούσαμε σε συμβατικό σύστημα.
Υπάρχουν και κλασσικά ηχεία που βγαίνουν είτε σε παθητική, είτε σε ενεργή, είτε και ασύρματη έκδοση και αξίζει κάποια στιγμή να τα δεις και να τ' ακούσεις. Όπως τα θρυλικά
KEF LS50.
Έχεις πάντως καιρό ν' αποφασίσεις, αφού πρώτα τακτοποιήσεις το θέμα "πηγή".
Νούμερο ένα ζητούμενο είναι να παίζει cd που είναι και το format της συλλογής μου, ράδιο που ακούει η σύζυγος (δεν με ενδιαφέρει να ειναι μαζί με τον ενισχυτή) και streaming μουσικη και πολύ τέλος κασσέτες ( που απλα τιμητικά έχω λίγες).
Α: CD.) Το CD στις μέρες μας βαίνει προς κατάργηση. Καλώς ή κακώς. Τα άύλα format έχουν κυριαρχήσει. Αν όμως έχεις μεγάλη συλλογή, είτε απλά σου αρέσει, έχεις δύο δρόμους μπροστά σου. Που μπορείς να ακολουθήσεις είτε τον ένα, είτε τον άλλο, είτε και τους δύο, αν το επιθυμείς, δεν υπάρχει πρόβλημα.
1. Να αγοράσεις αυτοτελές CD Player, π.χ. αυτό που αναφέρθηκε πιο πάνω. Και να το συνδέσεις ψηφιακά με τον DAC/Amp (π.χ. από την ομοαξονική -coaxial- σύνδεση. Γι' αυτό άλλωστε επιμένω το DAC/Amp να έχει οπωσδήποτε ψηφιακές εισόδους.
2. Να μεταφέρεις όλα τα CD σου σε άϋλη μορφή. Και να τα παίζεις έτσι. Αυτό έχουμε κάνει οι περισσότεροι εδώ μέσα. Μετατρέψαμε όλες τις συλλογές μας σε άϋλη μορφή και τα ίδια τα CD τα φυλάξαμε σε κούτες, στην αποθήκη, σε ντουλάπια, κλπ.
Πως; Απλούστατα με χρήση του
Exact Audio Copy (ή αλλιώς EAC), ή κάποιου άλλου παρόμοιου προγράμματος. Αν ο υπολογιστής σου ή το laptop δεν περιλαμβάνει DVD/CD/BD Drive μπορείς πολύ εύκολα και αρκετά οικονομικά να προσθέσεις drive εσωτερικό ή εξωτερικό. Και όποτε θες να ακούς τα CD σου από εκεί, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσεις άλλο αυτοτελές CD Player (δεν απαγορεύεται βέβαια!)

(Όλα τα DAC/Amps συνδέονται πλέον μέσω USB που θεωρείται και πιο ποιοτική).
Β: Ράδιο.) Ένα φορητό ραδιόφωνο στην κουζίνα ή στο σπίτι είναι πάντα απαραίτητο και για περιστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πέρα από αυτό όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σήμερα εκπέμπουν διαδικτυακά και μάλιστα με ποιότητα εφάμιλλη των FM ή και καλύτερη. Και δεν υπάρχει λόγος να απασχολείσαι με θέματα λήψης, κεραίες και όλα τα συναφή. Μία απλή εφαρμογή στον υπολογιστή ή σε κινητό αρκεί. Γι' αυτό και επιμένω στην ύπαρξη της σύνδεσης Bluetooth από την αρχή. Αφενός μεν παρέχει πολύ καλή ποιότητα, αφετέρου είναι πλέον τόσο το πλήθος των συσκευών που μπορούν να συνδεθούν, που κυριολεκτικά λύνει τα χέρια.
Γ: Κασσέτα.) Οι κασσέτες και τα κασσετόφωνα είναι είδος προς εξαφάνιση σήμερα. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν κασσέτες που είναι πολύτιμες, επειδή είναι σπάνιες ή περιέχουν πρωτότυπο ηχογραφημένο υλικό που δεν βρίσκεται πουθενά αλλού.
Γι' αυτό και ενδιαφέρει να υπάρχει αναλογική είσοδος στο DAC/Amp (και μόνο στο Fiio K7 BT βρήκα σε προσιτή τιμή). Αν το ηχοσύστημα σου έχει κάποια έξοδο (π.χ. VCR Out) θα συνδέσεις από εκεί. Ειδάλλως θα χρειαστεί κασσετόφωνο. Υπάρχουν ακόμα μερικά και μπορεί να βρεθεί και μεταχειρισμένο...
Νουμερο δύο ιδανικά να εχει και phono stage μήπως μπει μελοντικά κανα πικ απ. Γιατί έχω έρθει αρκετές φορές αντιμέτωπος να θέλω να αγοράσω κάτι απο μια μπάντα, και τα μόνα φορματ που δίνουν να ειναι ψηφιακό και lp. Αλλά για οικονομιά συζήτησης ας πούμε οτι το πικ απ δε μας τρώει χώρο απο το παραπάνω budget.
Πικ-άπ θα χρειαστείς-αν χρειαστείς- πολύ αργότερα. Όταν πια θα έχεις στήσει το σύστημα. Τότε θα μελετήσεις και θα αποφασίσεις.
Η προοπτική τύπου home theater δεν ειναι προτεραιότητα και καλύπτομαι και με μια απλή σύνδεση απο το playstation - τηλεοραση στο νέο σύστημα (αυτο μαλλον υπάρχουν 2 επιλογές είτε οπτική σύνδεση playstation με τον ενυσχητή ή hdmi απο playstation σε τηλεόραση και hdmi απο τηλεόραση σε ενυσχητή).
Γενικά θέλω να μείνω στα 2 ηχεία στο σαλόνι και τέλος.
Για όλα υπάρχουν λύσεις αλλά πρέπει να βάλεις προτεραιότητες. Με τη σειρά.
Νομίζω μέσα στις άκρες σας περιέγραψα τα πλαίσια που θα κινηθώ.
Έχω αρχίσει ήδη και ψάχνομαι με τις προτάσεις σας και με έχετε βοηθήσει πολύ να ξεφύγω απο το χαοτικό που ψαχνόμουν σε διάφορες σελίδες μαγαζίων

