Συνδεωντας το UPS με NAS και PC

auteur

Banned
12 March 2009
9,072
Εχω ενα UPS apc smart 750va το οποιο εχει μια θυρα usb και θελω να το συνδεσω με το nas αλλα και το pc (και τα 2 τροφοδοτουνται με ρευμα απο το ups)..Θελω ομως να κλεινουν απο το ups, σε περιπτωση που τα εχω αφησει ανοιχτα.

αμα βαλω κανα usb hub θα γινει δουλεια; ή μηπως μπορει να δινει εντολη το ups στο pc και αυτο μετα στο nas και να κλεινουν;..

Υπαρχει εντολη να τα ανοιγει και μετα την διακοπη ρευματος; τουλαχιστον στο NAS βρηκα τετοια εντολη αλλα απο οτι καταλαβα ειναι και θεμα UPS αν την υποστηριζει...

Η σύνδεση USB απ' το UPS, προϋποθέτει την ύπαρξη λογισμικού στην άλλη άκρη. Το κάθε UPS έχει ένα CD, απ' το αποίο εγκαθιστάς το λογισμικό στον "προστατευόμενο" υπολογιστή.
Δεν νομίζω όμως ότι με ένα hub μπορέις να πετύχεις τα ίδια στο pc και στο NAS. Δεν νομίζω δηλαδή, το λογισμικό να προβλέπει υποστήριξη 2ης συσκευής. Αλλιώς θα υπήρχαν 2 USB πάνω στο UPS.
Αυτό που έχω κάνει εγώ με το Back Up RS 800 (APC):
- Έχω συνδέσει τον WHS μου μέσω USB με το UPS.
- Και από μιά έξοδο ρεύματος του UPS, τροφοδοτώ ένα κοντινό PC (πες το NAS), αλλά όχι την οθόνη του.
Τι γίνεται σε διακοπή ρεύματος?
- Ο WHS κάνει shutdown.
- Έτσι το φορτίο πέφτει και το UPS τροφοδοτεί μόνο το άλλο PC (πες το NAS).
Μ' αυτό το τρόπο, εξασφαλίζω ρεύμα για τουλάχιστον 1 ώρα στο άλλο PC (NAS στη δική σου περίπτωση).

@ auteur:

Για αρχή, δεν έχει νόημα να μπει κάποιο USB hub. Κάνουν εντελώς άλλη δουλειά από αυτό που θέλουμε.

Τώρα, το κατά πόσο μπορεί η μία συσκευή (αυτή που είναι συνδεδεμένη με USB με το UPS) να δώσει εντολή shutdown στην άλλη συσκευή είναι θέμα εγκατεστημένου λογισμικού της APC. Εκεί πρέπει να ψάξεις..

δεν χρειάζεται πάντα λογισμικό της APC. Το δικό μου nas (intel) κλείνει μια χαρά από το APC χωρίς κάτι άλλο.
Δεν έχω δει όμως ups να συνεργάζεται με δυο devices.

Γιατί δεν βάζεις το pc να κλείνει αυτόματα, και βρες έναν τρόπο το pc να κλείνει το nas πριν κλείσει.

Για να δώσει η μια συσκευή εντολή στην άλλη συσκευή να κλείσει, ανάλογα με την κατάσταση του UPS, πρακτικά χρειάζεται ειδικό λογισμικό της APC να υπάρχει και στις δυο συσκευές. Ούτε τα Windows μόνα τους μπορούν να το κάνουν, ούτε το software που θα έχει φορτωμένο πάνω του το NAS.

Το καθένα μόνο του (PC / NAS) ναι, ίσως δεν χρειάζεται ειδικό λογισμικό.

Δεν εννοώ αυτόματα.

Πχ στο δικό μου έχω το APC στο PC (win7) χωρίς λογισμικό της APC. το βλέπουν ως μπαταρία κανονικά.

Όταν κάνει sutdown θα μπορούσα να το βάλω να κάνει ssh στο nas (intel - EMC) και να δώσει shutdown -h.

Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά θεωρητικά γίνεται.

Κάτι τέτοιο εννοούσα να κάνει ο φίλος μας (αν το υποστηρίζει το nas του).

Χρειάζεται ειδική ethernet καρτούλα η οποία ειδοποιεί τα devices τα οποία ορίζεις ότι το ρεύμα έχει πέσει.
Δεν γνωρίζω αν το δικό σου UPS υποστηρίζει κάτι τέτοιο.
Πρέπει επίσης το NAS σου να το υποστηρίζει.
Ένα APC SmartUPS 1000άρι που έχω υποστηρίζει τέτοιο addon αλλά ήταν αρκετά ακριβό (πάνω από 200 αν θυμάμαι καλά).
Για ψάξτο λιγάκι.

αν εχει 200ε δεν αξιζει, με πολυ λιγοτερα αγοραζω ακομα ενα UPS και ετσι θα κλεινουν και τα 2.

Αφου δεν γινεται (τουλαχιστον οχι ευκολα και ανεξοδα) θα βαλω να κλεινει το NAS με το UPS και το pc θα το εχω απλα πανω στο ups.

Last edited:
Δεν εννοώ αυτόματα.

Πχ στο δικό μου έχω το APC στο PC (win7) χωρίς λογισμικό της APC. το βλέπουν ως μπαταρία κανονικά.

Όταν κάνει sutdown θα μπορούσα να το βάλω να κάνει ssh στο nas (intel - EMC) και να δώσει shutdown -h.

Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά θεωρητικά γίνεται.

Κάτι τέτοιο εννοούσα να κάνει ο φίλος μας (αν το υποστηρίζει το nas του).

Αυτή ακριβώς είναι η λύση, ανέξοδα και εύκολα. Το έχω υλοποιήσει επιτυχώς. 2-3 λεπτά πριν κλείσει το PC με εντολή του software τρέχει ένα batch αρχείο που κάνει shutdown το NAS (Thecus) στην περίπτωσή μου.

ας μου γραψει καποιος βημα-βημα πως γινεται αυτο, ευχαριστω

γινεται καλυτερα να στελνει την εντολη το nas και να κλεινει το pc, ,μιας και το NAS απο δω και περα θα ειναι 24/24 online ενω το pc παιζει να το κλεινω συχνα...

Όλα ξεκινούν από το ποιο NAS έχεις. Ψάξε ή πες μας μάρκα μοντέλο να το πιάσουμε από εκεί, γιατί όπως καταλαβαίνεις δεν είναι όλα ίδια. Πάντως, αν είναι linux-based υπάρχουν πιθανότητες να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Last edited:
Εδώ http://www.synology.com/support/faq_show.php?q_id=300&lang=enu
λέει για τα UPS που υποστηρίζει το NAS. Αν έχεις το 750άρι με την οθόνη, έχασες, σύμφωνα με αυτούς.

Αυτό που θέλεις να κάνεις, είναι να δίνεις εντολή στο PC να κλείνει όταν πέσει το ρεύμα και αναλαμβάνει το UPS, όμως το UPS θέλεις να είναι συνδεδεμένο/managed από το NAS. Τα πάντα εξαρτώνται λοιπόν από το αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να γίνει manage το NAS από το UPS. Av σου δίνει τη δυνατότητα να τρέξεις κάποιο script/batch αρχείο, τότε κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να γίνει.

Μπορείς να κάνεις telnet/ssh στο NAS? Αν ναι, τότε είναι κάποια μορφή embedded linux.

Εδώ http://www.synology.com/support/faq_show.php?q_id=300&lang=enu
λέει για τα UPS που υποστηρίζει το NAS. Αν έχεις το 750άρι με την οθόνη, έχασες, σύμφωνα με αυτούς.

Αυτό που θέλεις να κάνεις, είναι να δίνεις εντολή στο PC να κλείνει όταν πέσει το ρεύμα και αναλαμβάνει το UPS, όμως το UPS θέλεις να είναι συνδεδεμένο/managed από το NAS. Τα πάντα εξαρτώνται λοιπόν από το αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να γίνει manage το NAS από το UPS. Av σου δίνει τη δυνατότητα να τρέξεις κάποιο script/batch αρχείο, τότε κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να γίνει.

Μπορείς να κάνεις telnet/ssh στο NAS? Αν ναι, τότε είναι κάποια μορφή embedded linux.
Μαλλον μπορω γιατι στο control panel του NAS εχει telnet/ssh, αν και δεν γνωριζω τι ειναι και δεν τα εχω ενεργοποιησει.

το UPS που εχω ειναι το Smart UPS 750 VA
δεν εχει οθονη LCD

Ωραία. Τότε:
1. Από το menu του NAS (φαντάζομαι web interface) Κοίταξε στις επιλογές του UPS που ρυθμίζεις τι να κάνει σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Προφανώς θα έχει μια επιλογή να κάνει shutdown το NAS. Εκεί κοίταξε αν σου δίνει τη δυνατότητα να εκτελέσει κάποιο script/command file κλπ. πριν το κλείσει.
2. Αν όχι, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αν ναι, τότε περνάμε σε δεύτερη φάση. Προφανώς (?) το script αυτό θα εκτελείται από το λειτουργικό του NAS (υποθέτουμε πλέον βάσιμα ότι είναι linux).

Επιβεβαίωσε όλα αυτά και συνεχίζουμε.

οκ ευχαριστω, οταν παω σπιτι το βραδυ θα ενημερωσω γιατι κατι εκανα προχθες και απο τοτε δεν μπορω να δω το interface του απο το ιντερνετ..

το λειτουργικο του ups το ειχα εγκαταστεισει στο pc αλλα ποτε δεν καταλαβα πως λειτουργει και απλα το ειχα πανω στο ups, χωρις να κλεινει αυτοματα δηλ.

Last edited: