ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΜΕ DVD(CD)

Απ'όσο γνωρίζω άμα βάλεις RCA καλώδιο σε ομοαξονική είσοδο υποβιβάζεις αρκετά την ποιότητα του σήματος με αποτέλεσμα να ανεβάζεις την ένταση του ενισχυτή σου μέχρι βαθμό κλιπαρίσματος. Υπό αυτήν την έννοια είπα οτι δεν μπορείς να βάλεις RCA σε ομοαξονική έξοδο, ομολογουμένως τώρα που το βλέπω η προηγούμενή μου διατύπωση δεν ήταν σωστή γι'αυτό και ο Pleo είχε δικαίως τις αντιρρήσεις του.

edit: μαζί με τον Pleo γράφαμε.
 
Δεν έχω ακούσει καμία διαφορά στην ένταση πάντως. Ούτε κάποιο κλιπάρισμα.

Τώρα δεν γνωρίζω αν το ομοαξονικό των 75ohm είναι καλύτερο σε μεγαλύτερες αποστάσεις ή λόγω θωράκισης λιγότερο επιρρεπές σε εξωτερικές παρεμβολές.

Κι εγώ βέβαια ομοαξονικό χρησιμοποιώ και όχι RCA, αλλά όποτε έχω χρησιμοποιήσει αναλογικό RCA δούλεψε μια χαρά.
 
Ο.Κ. Τελικά την βρήκαμε την άκρη. Ελπίζω να μην πολυμπερδέψαμε τον φίλο που ρώτησε.
 
Κάθε καλώδιο για τη δουλειά του.

Όσο για το εάν αυξάνετε η ένταση, ΟΧΙ. Στην ουσία το σήμα που περνά είναι ψηφιακό. Με λάθος καλώδια τα σφάλματα είναι στο ψηφιακό επίπεδο όπου bits/bytes δε μεταφέρονται ορθά.
 
Φιλε Pleo προφανως και θα παιξει και το RCA αλλα δεν θα παιξει οπως θα επρεπε (στο μετρο του δυνατου παντα). Και αυτο γιατι η προσαρμογη (εμπεδηση) της διασυνδεσης δεν θα ειναι η βελτιστη, το RCA με το απλο καλωδιο ειναι (αν θυμαμαι καλα) 120 Ohm ενω το ομοαξονικο με BNC ειναι ειτε 50 ειτε 75 Ohm (εκει θελει μια προσοχη) και εμας μας "κανουν" τα 75 Ohm.
Και σαν αποτελεσμα εχουμε αυτο που λεει και πιο πανω ο Τασος, βαζει λαθη.
 
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, όμως επειδή πήρα ένα φτηνό ομοαξονικό (κινέζικο?) από το carrefour με 2,90ευρώ (!) έλεγα να το επιστρέψω και να πάρω ένα καλής ποιότητας. (Δεν το άνοιξα γιατί δεν μου "γέμιζε" το μάτι εμφανισιακά, κι'έτσι δεν το μέτρησα να δω πόση αντίσταση έχει. Βέβαια, μερικά RCA που πήγα να μετρήσω, δεν τα κατάφερα! Στη σκάλα των 200Ω, το πολύμετρο σφύριζε (???) ).

Όμως κάπου διάβασα, πως το ψηφιακό σήμα ή περνάει ατόφιο ή δεν περνάει καθόλου, άρα μην ψάχνουμε για ποιότητες!

Τί λέτε;
 
Last edited:
Όμως κάπου διάβασα, πως το ψηφιακό σήμα ή περνάει ατόφιο ή δεν περνάει καθόλου, άρα μην ψάχνουμε για ποιότητες!

Τί λέτε;

Φιλε zxcv αυτο που διαβασες δεν ισχυει. Στην ψηφιακη μεταδοση πληροφοριας (καθε ειδους) υπαρχει ο ορος BER (Bit Error Rate). Αυτο σημαινει οτι καθε διαταξη (διασυνδεση) εχει μια ανοχη σε λαθη αναλογα με τις απαιτησεις της. Η πληροφορια λοιπον περναει παραυτα. Το θεμα ειναι ποσο "υποφερει" απο τα παραγομενα λαθη. Αν δηλαδη το BER ειναι μεγαλο η μικρο (συμφωνα παντα με τις ανοχες των εκαστοτε μηχανηματων).
 
Σε ευχαριστώ φίλε stelakis1!

Το ομοαξονικό λένε πως είναι ανώτερο από την οπτική ίνα (για μεταφορά ήχου). Εγώ - με ανύπαρκτες γνώσεις - θα περίμενα το αντίθετο (περισσότερη αξιοπιστία στη μεταφορά με οπτική ίνα). Υπάρχει εξήγηση;
 
Στην ψηφιακη μεταδοση πληροφοριας (καθε ειδους) υπαρχει ο ορος BER (Bit Error Rate). Αυτο σημαινει οτι καθε διαταξη (διασυνδεση) εχει μια ανοχη σε λαθη αναλογα με τις απαιτησεις της. Η πληροφορια λοιπον περναει παραυτα. Το θεμα ειναι ποσο "υποφερει" απο τα παραγομενα λαθη. Αν δηλαδη το BER ειναι μεγαλο η μικρο (συμφωνα παντα με τις ανοχες των εκαστοτε μηχανηματων).

Το BER εξαρτάται μόνο από την ωμική αντίσταση του καλωδίου (στην περίπτωσή μας) ή και από την ποιότητα του ίδιου του καλωδίου στο να μην χάνει bits?
 
Και το Coaxial και η Ίνα έχουν τα υπέρ και τα κατά τους.
Οι ίνες μπορούν να μεταφέρουν το σήμα πολύ μακρύτερα. Αλλά το σήμα που μεταφέρουν είναι το ηλεκτρικό που έχει μετατραπεί σε φως και στην συνέχεια ξανα-μετατρέπετε σε ηλεκτρικό σήμα. Αυτή η μετατροπή μπορεί ρίξει την ποιότητα του σήματος.
Από την άλλη το coaxial καμία φορά συμβάλει στο να δημιουργηθούν βρόχοι γείωσης.

Και πολλά άλλα..
ρίξε μια ματιά και στο spdif γενικά ως πρωτόκολλο http://en.wikipedia.org/wiki/S/PDIF http://en.wikipedia.org/wiki/TOSLINK
 
Σε ευχαριστώ φίλε stelakis1!

Το ομοαξονικό λένε πως είναι ανώτερο από την οπτική ίνα (για μεταφορά ήχου). Εγώ - με ανύπαρκτες γνώσεις - θα περίμενα το αντίθετο (περισσότερη αξιοπιστία στη μεταφορά με οπτική ίνα). Υπάρχει εξήγηση;

Επισης μην προσπαθεις να μετρησεις αντισταση στα καλωδια. Η τιμη αυτη ειναι η τιμη της προσαρμογης (εμπεδησης).

Τωρα για την ανωτερωτητα του ενος ή του αλλου σε εφαρμογες ηχου δεν ξερω. Σε αλλες εφαρμογες φυσικα και η ινα υπερτερει λογω κοστους και φυσικων χαρακτηριστικων
 
Το BER εξαρτάται μόνο από την ωμική αντίσταση του καλωδίου (στην περίπτωσή μας) ή και από την ποιότητα του ίδιου του καλωδίου στο να μην χάνει bits?

Το BER σε ενα καλωδιο εξαρταται απο ολα τα φυσικα του χαρακτηριστικα καθως και απο την ποιοτητα και το μηκος των συνδεσεων.
Να σου δωσω ενα απλο παραδειγμα:
Λεμε οτι για να παρεις 24Mbps σε ADSL2 πρεπει να εισαι "διπλα" απο το DSLAM. Ο λογος ειναι οτι σε καλωδιο σαν αυτα που εχει ο ΟΤΕ (χαλκινο, διατομης 0.4 ή 0.6 κλπ.) πανω απο καποια μετρα ο παραγομενος θορυβος δεν επιτρεπει τετοιες ταχυτητες. Αν ομως για παραδειγμα το καλωδιο ηταν 0.8 και καλυτερης ποιοτητας ειναι σιγουρο οτι θα κλειδωνες στα 24 σε μεγαλυτερη αποσταση.
 
Έχει δοκιμάσει κανείς χρήση ομοαξονικού των 75Ω στη θέση απλού RCA για interconnect?