Σύνδεση εξωτερικού τροφοδοτικού με προ λυχνίας

18 June 2006
523
Καλησπέρα,

μιάς και συνεχίζω αργά αργά την κατασκευή ενός προ λυχνιάς, έχω το παρακάτω θεματακί

Το τροφοδοτικο θα είναι εξωτερικό (λόγο χωροταξίας) σε ξεχωριστό σασί.

Από το τροδοφοτικό (λαμπάτη ανόρθωση) προς τον προ θα συνδέονται τα εξής (με διορθώνετε αν κάνω λάθος):

+ γιά νήματα
- γιά νήματα
+ γιά υψηλή τάση
- γείωση

Άρα λογικά θα χρειάζομαι καλώδιο και connectors με 4 τουλάχιστον ακροδέκτες (κάτι σαν XLR αλλά με 4 ακροδέκτες?).

Τι τύπου connector θα πρέπει να αναζητήσω? Αν κάποιος φίλος έχει υλοποιήσει κάτι παρόμοιο θα με βοηθούσε πολύ.

Thanks!
 
Αν τα νήματα δεν είναι floating θα χρειαστείς 3 ακροδέκτες (οι γειώσεις είναι κοινές). Προτείνω na βάλεις 3 βίδες σ' ένα κομμάτι ξύλο και μετά κόσες σφιγμένες πάνω κάτω με παξιμάδια περασμένες σ' αυτες. Εννοείται όλη η κατασκευή μονωμένη!
 
Last edited:
:hmmmm:

υποθέτω ότι ο Αργύρης δεν εννοεί πραγματικά floating αλλά ανυψωμένα σε σχέση με το 0, για να μειωθεί η διαφορά δυναμικού νημάτων-καθόδου
 
αυτο καλο ειναι να γινει μεσα στο μηχάνημα και οι δυο τροφοδοσίες να ειναι ανεξάρτητες στο τροφοδοτικο.
οι γειώσεις καλο ειναι να ειναι ανεξάρτητες και να ενωθούν μεσα στο προ για να αποφύγεις τους βρόγχους αρα κανει ενα βύσμα με 4 ακροδέκτες. καλύτερα ομως πάρε περισοτερους και παραλλήλισε τους. υπαρχουν πολλα βύσματα που μπορεις να βαλεις πχ κανον 5πολικα μεχρι σοκαπεξ ή και dtype αυτα που εχουν οι υπολογιστες. ολα σου κανουν απο την στιγμη που δεν θες να το κανεις hardwired χωρις βυσμα που ειναι προφανως καλύτερα.
 
Πριν από 17 χρόνια είχα κατασκευάσει ένα προενισχυτή του elector με κάποιες τροποποιήσεις και είχα υιοθετήσει την αρχιτεκτονική του ξεχωριστού τροφοδοτικού. Χρησιμοποιήθηκαν τα βύσματα που φαίνονται στις φωτογραφίες. Όλα είχαν το ίδιο μέγεθος, αλλά διαφορετικό αριθμό ακροδεκτών, ώστε να μην είναι δυνατόν να γίνει λάθος. Επίσης προτίμησα τύπους βυσμάτων που βιδώνουν, ώστε να αποτρέψω τυχαία αποσύνδεση. Εξαίρεση αποτελούσε το βύσμα της υψηλής τάσης όπου χρησιμοποίησα κοινές IEC συνδέσεις (C13/14). Στο τροφοδοτικό είχαν υλοποιηθεί διαφορετικές τροφοδοσίες στα νήματα, στις τάσεις της υψηλής και φυσικά στη πλακέτα του delay. Τα νήματα δεν ήσαν float. Όλα είχαν συνδεθεί με ξεχωριστούς αγωγούς. Τα βύσματα αυτού του είδους δεν έπαθαν τίποτα και ήσαν ηλεκτρικά επαρκέστατα, ενώ ακόμα και σήμερα δουλεύουν μια χαρά παρ’ όλο που ο προενισχυτής έχει παροπλιστεί. Θυμάμαι τότε με είχε βοηθήσει ο Μανόλης Τζωρτζάκης στην επιλογή των υλικών και με πολλές συμβουλές μια ήμουν αδαής όσο αφορά τις λάμπες (ακόμα είμαι). Σε τελική ανάλυση το απομακρυσμένο τροφοδοτικό μόνο καλό έκανε. Ο θόρυβος ήταν ανύπαρκτος. Να σημειώσω πως το κεντρικό σημείο της γείωσης είχε υλοποιηθεί πάνω στους μεταγωγούς διακόπτες των εισόδων. Βάζω μερικές φωτογραφίες εκείνης της κατασκευής. Τι μου θυμίσατε......αναπολώ εκείνες τις όμορφες μέρες στη Νέα Σμύρνη.
 

Attachments

  • pre set.jpg
    pre set.jpg
    55.4 KB · Views: 108
  • pre set back.jpg
    pre set back.jpg
    76.1 KB · Views: 103
  • Pre back connections.jpg
    Pre back connections.jpg
    67.1 KB · Views: 104
  • PSU back connections.jpg
    PSU back connections.jpg
    75.4 KB · Views: 107
  • PSU back.jpg
    PSU back.jpg
    74 KB · Views: 115
  • PSU front.jpg
    PSU front.jpg
    40.7 KB · Views: 103
  • Connector close up.jpg
    Connector close up.jpg
    53.6 KB · Views: 108
Εχω και γω φτιάξει ενα προ με εξωτερικό τροφοδοτικό. Τα νήματα τροφοδοτούνται απο συνεχές, έρχονται στον προ με ξεχωριστές γραμμές και ενώνονται εκεί στο αστέρι (είναι "ανεβασμένα" , καθώς πρόκειται για mu-follower)
 

Attachments

  • IMG_2678.jpg
    IMG_2678.jpg
    65.5 KB · Views: 109
  • IMG_2679.jpg
    IMG_2679.jpg
    60.4 KB · Views: 100
Κι εγώ με εξωτερικό τροφοδοτικό. Αναγκαστικά μάλιστα, γιατί όντας parafeed αρπάζουν τα τσοκ της ανόδου θόρυβο 50 ΗΖ με το παραμικρό.

Βελτιώνεται πολύ με κατάλληλη τοποθέτηση, αλλά αυτό είναι πιο μεγάλη φασαρία - σου καθορίζει το μέγεθος του σασί και τη διάταξη- από το να κάνεις ξεχωριστό το τροφοδοτικό.
 
Απάντηση: Re: Σύνδεση εξωτερικού τροφοδοτικού με προ λυχνίας

Υπάρχει κάποιο λινκ?
Έχω αυτό και ψάχνω να το ταιριάσω ..

Νομίζω πως ανήκει στη κατηγορία των Amphenol με μπαγιονέτα.
Είχα δει στο digi key και στη farnell.
Ισως βοηθησει το πιο κατω link. Παλιά είχε ο Κατουμας στη Καλλιθέα.

http://export.farnell.com/jsp/searc...XP&catalogId=&prevNValues=7891+500006+1010996
 
Re: Απάντηση: Re: Σύνδεση εξωτερικού τροφοδοτικού με προ λυχνίας

Νομίζω πως ανήκει στη κατηγορία των Amphenol με μπαγιονέτα.
Είχα δει στο digi key και στη farnell.
Ισως βοηθησει το πιο κατω link. Παλιά είχε ο Κατουμας στη Καλλιθέα.

http://export.farnell.com/jsp/searc...XP&catalogId=&prevNValues=7891+500006+1010996

Thanks , αγαπητέ (πρώην) γείτονα.
 
Φίλοι συγχωριανοί σας υπέρ-ευχαριστώ.

Γιά να απαντήσω σε παραπάνω ποστ του Κωνσταντίνου, ναι η τάση των νήματων είναι ανυψωμένη σε σχέση με το 0. Νόμιζα ότι αυτό είναι το floating αλλά με διόρθωσε ο φίλος και συνονόματος Αργύρης.

Η τοπολογία του προ θα είναι mu-follower. Δυστυχώς τα υλικά του τροφοδοτιού δεν χωράνε μαζί με το κυρίως κύκλωμα και τα περιφερειακά (κύκλώμα επιλογέα εισόδων με ρελέ, volume, κτλ) σε ένα κουτί διότι κάνω χρήση μεγάλων MKP στο τροφοδοτικό (39uF, 200uF και 2 χ 47 uF - δεν έχω ηλεκτρολυτικούς) και ο όγκος τους είναι τεράστιος.
 
ήρθε και η σειρά μου για εξωτερικό τροφοδοτικό ..

τελικά είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά βύσματα/καλώδια για νήματα-γείωση και υψηλή τάση (όπως ο dinos # ποστ 8) ή όλα μαζί σε ένα 5πινο όπως στο ποστ #4 ?
 
Για σιγουριά ξεχωριστά. Τώρα βέβαια υπάρχουν και κάτι εργαστηριακά όργανα που περνάνε της Π@.. (βοηθειά μας) τα μάτια σε ένα βύσμα και δεν κάνουν παρόλ' αυτά κιχ. Προσωπικά, επειδή δεν έχω τις ικανότητες των μηχανικών της tektronics ή της packard, δεν το τολμήσει ως τώρα...
 
Last edited:
Ο σκοπός είναι η απομόνωση των ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από τα σχετικά ευαίσθητα κυκλώματα των ενισχυτών. Αυτό μπορεί να γίνει με κατάλληλη διαμερισματοποίηση του κουτιού, όμως δεν είναι κάτι εύκολο σε επίπεδο DIY, π.χ χρειάζονται στράντζα διαμόρφωσης και επιλογή κατάλληλων υλικών, σωστή δρομολόγηση των αγωγών εναλλασσόμενου, υψηλής και χαμηλής τάσης, (σταθεροποιημένης ή όχι) κτλ. Αντίθετα το ευκολότερο, ασφαλέστερο και τελικά φτηνότερο είναι το σχέδιο με δυο ξεχωριστά κουτιά, ένα για τροφοδοσία και το δεύτερο για τον ενισχυτή.

Τα βύσματα καλό είναι να είναι ξεχωριστά για την υψηλή και το σημαντικότερο μη εναλλάξιμα με τα υπόλοιπα, ώστε να μην υπάρξει λάθος σύνδεσης (τα απλά IEC σε καλύπτουν άνετα για τις συνηθισμένες σταθερές υψηλές τάσεις των προενισχυτών, αν και θα προτιμούσα κάτι που να βιδώνει με τα ίδια ή και καλύτερα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά). Όσο για τα νήματα χρειάζεται μια πρόβλεψη ώστε το βύσμα που θα χρησιμοποιηθεί να δέχεται κάπως χοντρότερο καλώδιο. Επίσης στο ίδιο βύσμα μπορούν να συνυπάρξουν και άλλες τάσεις (π.χ ελέγχου rele, τροφοδοσία remote control), αν φυσικά υπάρχουν οι πρόσθετοι ακροδέκτες (συνήθως 6 – 9 είναι υπεραρκετοί).

Τώρα όπως λέει και ο Κωνσταντίνος υπήρχαν από παλιά καλώδια με τακτική όλα σε ένα. Π.χ πολλοί εργαστηριακοί ενισχυτές με κέρδος 1000Χ είχαν ξεχωριστό τροφοδοτικό αλλά όλες οι τάσεις εξυπηρετούντο με ένα καλώδιο που είχε τα πάντα..... όπως στην εικόνα.
 

Attachments

  • pre.jpg
    pre.jpg
    57.4 KB · Views: 71
ευχαριστώ ,

στο ίδιο σασί δεν θα μπούνε για αρκετούς λόγους ...
θα χρησιμοποιήσω τελικά 2 βύσματα/καλώδια, υψηλή # νήματα ...

αυτό που κυρίως δεν έχω αποφασίσει ακόμα είναι αν θα έχει λαμπάτη ή ss ανόρθωση, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση ....