Σύνδεση ηχείων

war3

New member
27 May 2010
35
Γεια σε όλη τη μουσική (και όχι μόνο) παρέα. Έχω ένα παλιό εξοπλισμό και θα ήθελα να το χρησιμοποιήσω για να αυξήσω τα watt που θα ακούω. Διαθέτω ένα hi-fi Aiwa μοντέλο: SX-NSZ20 Από αναζήτηση διάβασα τα εξής: amplifier output 30 watt (15/channel). Τα ηχεία είναι 6 Ω χωρίς να γνωρίζω watt.
Θέλω σε αυτό το σύστημα να συνδέσω ένα ακόμη ζευγάρι ηχείων aiwa πάλι (από ένα hi-fi μοντέλο: NSX-AV 320 που μου έμειναν), τα ηχεία αναφέρουν: SX-NAC304 6Ω (δεν γνωρίζω επίσης watt αλλά 99% ο ενισχυτής του Hi-fi -που δεν υπάρχει πια- είχε τα ίδια χαρακτηριστικά).

Με γνώμονα την αύξηση της έντασης μπορώ να τα συνδέσω (παράλληλα λογικά), θα αντέξει ο ενισχυτής του hi-fi;

Σας ευχαριστώ!

Παράλληλη σύνδεση ηχείων = πτώση ωμικού φορτίου που βλέπει ο ενισχυτής.
Χοντρικά στην συγκεκριμένη περίπτωση 1/R=1/6+1/6 => από 6Ω θα βλέπει με τα δύο ζεύγη 3Ω.
Συνεπώς όταν ανέβει η στάθμη, υπάρχει κίνδυνος να γίνει ζημιά στον ενισχυτή.

Αύξηση στην ηχητική στάθμη δεν νομίζω ότι θα δείτε με τα 4 ηχεία..

Όπως σου έγραψε ο ΙΚΑ με παράλληλη σύνδεση των ηχείων ο ενισχυτής θα βλέπει τη μισή ανίσταση και ως εκ τούτου θα αναγκάζεται να δίνει περισσότερο ρεύμα, πράγμα που δεν γνωρίζουμε αν είναι καν ικανός να κάνει... άρα πρόβλημα (κίνδυνος να του κάνεις ζημιά).

Υπάρχει και άλλος τρόπος σύνδεσης, εν σειρά. Σε αυτή τη περίπτωση δεν μειώνεται η αντίσταση, αντίθετα αυξάνεται, άρα ο ενισχυτής θα λειτουργεί εντός ορίων ασφαλείας, αλλά με διαφορετικό κόστος... δεν θα έχεις την πολυπόθητη αύξηση της ακουστικής ισχύος.

Συνοψίζοντας αυτό που θέλεις να κάνεις γίνεται είτε με τον ενισχυτή σου και 8Οhm ηχεία (παράλληλα συνδεδεμένα) είτε με ισχυρότερο ενισχυτή και τα ηχεία σου (εν σειρά συνδεδεμένα). Δυστυχώς με τα υπάρχοντα που αναφέρεις μάλλον περισσότερο πρόβλημα θα δημιουργήσεις.

Ο πιο συνηθισμένη και ασφαλής λύση για την αύξηση της έντασης σε συγκεκριμένο σημείο ακρόασης είναι να μικρύνεις την απόσταση απο τα ηχεία. Δεν ξέρω βέβαια αν είναι εφικτό ή το ζητούμενο κάτι τέτοιο.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια, ουσιαστικά θέλω να αυξήσω την ένταση για κάποια μικρά πάρτι που θα παίζω μουσική. Υπάρχει δυνατότητα να συνδέσω τη κονσόλα yamaha 12/4 από το master out ή από τα groups. Αν συνδέσω το hifi aiwa με το ένα ζεύγος ηχεία (τα δικά του) και ένα ακόμη Hifi (roadstar) που αναφέρει κάπου αν δεν γίνεται λάθος 5 watt, με τα ηχεία aiwa SX-NAC304 6Ω και όχι με τα δικά το που αναφέρουν 4 ΩΜ 40watt το ένα, θα δω διαφορά; ή να κρατήσω τα δικά του; Τι μου προτείνετε; κάποιο πιθανό συνδυασμό με τα υλικά που έχω.

Περισσότερα WATT στον ενισχυτή μπορουν να αυξήσουν την ένταση, όχι περισσότερα ηχεία. Ότι βγάζει ο ενισχυτής θα μοιράζεται σε όσα ηχεία μπορούν να συνδεθούν πάνω του.
Και επειδή είναι για πάρτυ (δλδ VOLUME στο τέρμα) φλερτάρετε με τον κίνδυνο πρόκλισης βλάβης στον ενισχυτή με τα 4 ηχεία.
Κάντε πάρτυ με τα δύο ηχεία και καλή διασκέδαση.

Μην ταλαιπωρείς τσάμπα τον εξοπλισμό σου ρισκάροντας να τα πάρεις στο χέρι, υπάρχουν κι οι ενοικιάσεις εξοπλισμού για πάρτυ, μείκτης, ενισχυτής κι ηχεία κόρνες να ακούσει το πάρτυ σου και ο διπλανός νομός.