Σύνδεση κάρτας ήχου σε τελικούς ενισχυτές

tegonik

Supreme Member
22 July 2006
6,022
Athens
Σκέφτομαι να συνδέσω τις 6 αναλογικές εξόδους την onboard κάρτας ήχου του HTPC απευθείας σε τρείς τελικούς ενισχυτές που θα οδηγεί ο καθένας απο ένα ζευγάρι ηχεία (εκτός του τρίτου που θα οδηγεί το κεντρικό και το SUB). Αυτο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι τι γίνεται με το θέμα DTS και Dolby/prologic?Το κάνει η κάρτα ήχου?
Επίσης εαν αντί για τρείς τελικούς, συνδέσω εναν πολυκάναλο ενισχυτή AV πάλι απο τις αναλογικές εξόδους της κάρτας (δεν διαθέτει ψηφιακή έξοδο),την επεξεργασία DTS και dolby surround ποιος αναλαμβάνει και την κάνει?Το HTPC ή ο ενισχυτής?
Είναι ίδιες οι περιπτώσεις?

Φίλε μου,

Αν έχεις 3 τελικούς ενισχυτές, καταλαβαίνω πως το θέμα του ήχου το έχεις πάρει στα σοβαρά. :2thumb22sup:
Συνεπώς, στη θέση σου, δεν θα συνέδεα τις εξόδους της κάρτας ήχου (ειδικά on-board που αναφέρεις ότι είναι) με τους τελικούς γιατί θα έχεις σοβαρή μείωση της ποιότητας. Αν θέλεις να κάνεις αυτή τη συνδεσμολογία, θα σου πρότεινα να τοποθετήσεις στον Η/Υ σου μία κορυφαία κάρτα ήχου.
Αν συνδέσεις έναν πολυκάναλο ενισχυτή, θα ισχύσουν τα ίδια. Δεν μπορείς να συνδέσεις κάρτα ήχου με πολυκάναλο ψηφιακά οπότε ακολουθείς την αναλογική οδό, οπότε χρειάζεσαι πολύ καλή κάρτα ήχου.

Και στις 2 περιπτώσεις την αποκωδικοποίηση DTS/Dolby θα την κάνει η κάρτα ήχου σου.
Αν θέλεις να κάνει την αποκωδικοποίηση ο πολυκάναλος (οι τελικοί δεν μπορούν να κάνουν αποκωδικοποίηση) θα πρέπει να συνδέσεις την κάρτα ήχου με τον πολυκάναλο ψηφιακά. Οπότε πάλι θέλεις άλλη κάρτα ήχου με τη διαφορά ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι κορυφαία αλλά είναι απαραίτητο να έχει ψηφιακή έξοδο.
Στην περίπτωση που θέλεις να συνδέσεις τους 3 τελικούς χωρίς να κάνει την αποκωδικοποίηση η κάρτα ήχου θα πρέπει να προσθέσεις μία κάρτα ήχου με ψηφιακή έξοδο και να παρεμβάλεις μεταξύ αυτής και των τελικών ένα αποκωδικοποιητή DTS/Dolby.
Ελπίζω να βοήθησα και να μη μπέρδεψα την κατάσταση.

Ευχαριστω πολύ φίλε μου για τις χρήσιμες πληροφορίες. Εαν υποθεσουμε οτι επιλεγω σαν λυση - καρτα ήχου για προενισχυτή & αποκωδικοποίηση sourround και τους τελικούς ενισχυτές για μεταφορα του σήματος στα ηχεία συνδεμένους αναλογικά. Γιατί θα πρεπει να έχω καλή κάρτα ήχου και δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την onboard. Εκτος απο την ποιότητα ήχου που αναφέρεις δεν θα μπορει να κανει και την αποκωδικοποίηση DTS και dolby?

Παρακαλώ φίλε μου!

Η on-board κάρτα ήχου σου κατά 99% μπορεί να κάνει αποκωδικοποίηση DTS και Dolby και πιθανότατα και αρκετά άλλα πρότυπα.
Αν συνδέσεις την κάρτα ήχου αναλογικά με τους τελικούς, θα χρησιμοποιείς τον αποκωδικοποιητή της κάρτας ήχου αλλά και τον DAC (κύκλωμα μετατροπής ψηφιακού σε αναλογικό σήμα) της κάρτας ήχου. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σε καλύψουν αλλά ίσως και όχι. Αυτό θα το δεις στην πράξη. Έτσι κι αλλιώς δε χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις και να συμπεράνεις μόνος σου.

Αυτό που ίσως σε προβληματίσει περισσότερο δεν είναι η ποιότητα της on-board κάρτας ήχου. To "μελανό σημείο" είναι η συνδεμολογία. Η κάρτα ήχου έχει εξόδους που ονομάζονται "καρφιά" διαμέτρου 3.5 χιλιοστών. Ο ενισχυτής σου έχει εισόδους RCA (2 ανά κανάλι ήχου). Μετατροπείς από καρφί σε RCA μπορείς να βρεις παντού και φθηνούς αλλά η ποιότητα ήχου τους δεν είναι πολύ καλή (ακόμα και επίχρυσους μετατροπείς να χρησιμοποιήσεις). Επίσης, υποκειμενικά μιλώντας, εγώ πάντα είχα θόρυβο (δηλαδή ένα βουιτό από τα ηχεία) όταν έκανα τέτοια συνδεσμολογία. Ίσως να φταίει το γεγονός ότι οι υπολογιστές δέχεται πολλά καλώδια τα οποία προκαλούν παρεμβολές στο ηχητικό σήμα.
Θα σου πρότεινα συνεπώς να κάνεις όσο το δυνατόν πιο "καθαρές" συνδέσεις μπορείς. Λέγοντας "καθαρές" εννοώ να έχουν τα καλώδια στο πίσω μέρος του Η/Υ όσο γίνεται μεγαλύτερες αποστάσεις και κυρίως να απέχουν πολύ (σχετικά) τα καλώδια ήχου με το καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος. Προσωπικά το θεωρώ σημαντικό και ότι έχω παρατηρήσει ότι κάνει μεγάλη διαφορά στο ηχητικό αποτέλεσμα.

Εκανα μια δοκιμή και όντως το DTS παίζει θαυμάσια απο την κάρτα. Αυτό με τους μετατροπείς έχεις δίκιο διότι έχουνε θόρυβο εάν τους κουνίσεις ελάχιστα ή περάσεις τα καλώδια κοντά στα άλλα. Εαν τα ακινητοποιήσεις σε συγκεκριμένη θέση πάντως παίζει αρκετά καλά....τελικά η λύση τελικών ενισχυτών απευθείας στο HTPC δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα...τώρα θα δοκιμάσω να παρεμβάλω και μια κονσολίτσα εξακάναλη που έχω να δω αν θα υπάρξει διαφορά στον ήχο..πάντως ευχαριστώ πολύ για τα 'φώτα' σου!:a0210:

Ας κάνω και εγώ μερικές διευκρινήσεις..

Για αρχή, το decoding των DTS/DD δεν γίνεται ποτέ από την ίδια την κάρτα ήχου (δηλαδή σε hardware).

Πάντα αναλαμβάνει κάποιο software την αποκωδικοποίηση, είτε αυτό είναι το PowerDVD με τα ενσωματωμένα codecs του, είτε το AC3filter, είτε το ffdshow, κ.ο.κ.

Οπότε, ουσιαστικά όλες οι κάρτες ήχου μπορούν να παίξουν DTS/DD.

Τώρα, όταν κάνουμε σύνδεση με τελικούς ενισχυτές, ένα από τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν είναι η σωστή οδήγηση του τελικού από την κάρτα ήχου.

Συγκεκριμένα, τα αναλογικά στάδια των on-board καρτών ήχου είναι σε γενικές γραμμές "ασθενικά", δηλαδή έχουν υψηλή αντίσταση εξόδου ή/και πολύ μέτριο ήχο.

Σαν αποτέλεσμα, κάποιοι τελικοί ενισχυτές που έχουν σχετικά χαμηλή αντίσταση εισόδου δεν μπορούν να οδηγηθούν σωστά. Αυτό εμφανίζεται σαν χαμηλή ένταση, αυξημένο θόρυβο, ή/και έλλειψη δυναμικών, ελέγχου, κτλ.

Γενικά, μπορείς να δοκιμάσεις και να δεις τι γίνεται στην περίπτωσή σου.

Πάντως, είναι σίγουρο το ότι θα πάρεις αρκετά καλύτερο ήχο από μια καλή ξεχωριστή κάρτα ήχου, η οποία θα έχει καλούς τελεστικούς με χαμηλή αντίσταση εξόδου και αρκετή τάση. Αν καταλήξεις σε τέτοια συνδεσμολογία (κάρτα ήχου -> τελικό) αξίζει η επένδυση.

Επίσης, αν παίζεις σε XP, θα έχεις θέμα με το volume των Windows, το οποίο είναι κάκιστα υλοποιημένο και όταν το έχεις σε χαμηλές στάθμες καταστρέφει τον ήχο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο στα Vista/7.

Αυτή τη στιγμή έχω συνδέσει εναν τελικό κατευθείαν πάνω στην κάρτα και παίζει αρκετά καλά.Εχω windows 7.Το ερώτημα είναι σε τι ποσοστό πρέπει να έχω την ένταση εξόδου?τέρμα και να την ελέγχω απο τον τελικό,αντίστροφα ή κάτι ενδιάμεσο?

Φίλε μου,

Χαίρομαι που υλοποίησες τη συνδεσμολογία.
Ο Δημήτρης έχει δίκαιο. Μπορεί στο μέλλον να αλλάξεις λίγο τη συνδεσμολογία, ανάλογα βέβαια και με το αποτέλεσμα και τις απαιτήσεις σου.

Σύμφωνα με:
Συγκεκριμένα, τα αναλογικά στάδια των on-board καρτών ήχου είναι σε γενικές γραμμές "ασθενικά", δηλαδή έχουν υψηλή αντίσταση εξόδου ή/και πολύ μέτριο ήχο.

Σαν αποτέλεσμα, κάποιοι τελικοί ενισχυτές που έχουν σχετικά χαμηλή αντίσταση εισόδου δεν μπορούν να οδηγηθούν σωστά. Αυτό εμφανίζεται σαν χαμηλή ένταση, αυξημένο θόρυβο, ή/και έλλειψη δυναμικών, ελέγχου, κτλ.

αλλά και βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας θα πρότεινα να ρυθμίσεις την ένταση της κάρτας ήχου σχετικά ψηλά (ίσως και τέρμα εφόσον έχεις Windows 7). Και να παίζεις με το ποτενσιόμετρο έντασης του τελικού (εφόσον αναφέρεις ότι διαθέτει).
Το μειονέκτημα σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι αν πειράζεις το ποτενσιόμετρο των τελικών αρκετές φορές την ημέρα, διακινδυνεύεις το ενδεχόμενο να φθαρεί συντομότερα. Επίσης ίσως είναι λίγο πιο κουραστικό να αλλάζεις 3 ποτενσιόμετρα από 2 κλικ στα Windows.
Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα πάρεις πιο δυναμικό ήχο και με λιγότερο θόρυβο.

Όντως, είναι προτιμότερο να έχεις την ένταση στα Windows όσο πιο ψηλά γίνεται, και να παίζεις από τα ποτενσιόμετρα των τελικών. Αλλά θα κουραστείς γρήγορα.. Είναι πολλά τα ποτενσιόμετρα, και θα είναι και δύσκολο να διατηρείς σωστές τις σχετικές εντάσεις των καναλιών.

Όντως, είναι προτιμότερο να έχεις την ένταση στα Windows όσο πιο ψηλά γίνεται, και να παίζεις από τα ποτενσιόμετρα των τελικών. Αλλά θα κουραστείς γρήγορα.. Είναι πολλά τα ποτενσιόμετρα, και θα είναι και δύσκολο να διατηρείς σωστές τις σχετικές εντάσεις των καναλιών.
Καταρχήν δεν υφίσταται θέμα ζημιάς στην είσοδο του τελικού;

Κατά 2ον, νομίζω ότι τα ποτενσιόμετρα ''κλειδωνουν'' μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μπορείς να ''παίζεις'' μόνο με ένα.

Η όλη υλοποίηση πάντως μου κάνει ''risky'' και σίγουρα απαιτεί μία καλή κάρτα ήχου (βλ. Meridian) αν θες να κάνεις σοβαρή δουλειά.

Οι πιο πολλές κάρτες ήχου παίζεται αν βγάζουν αρκετή έξοδο για να οδηγήσουν σωστά τελικό..

Τώρα, για να φτάσεις να κάνεις ζημιά, πρέπει να πέσεις στην περίπτωση. Εδώ η X-Meridian με την τρομερή έξοδό της (4V RMS?) δεν κατάφερε να κάνει ζημιά σε προενισχυτές..

Αναφέρομαι στα ποτενσιόμετρα των τελικών.. τα οποία προφανώς δεν κλειδώνουν μεταξύ τους. :p

Γενικως το να εχεις ενα PC συνδεδεμένο πάνω σε έναν τελικό είναι πολύ risky...

Αν πάσα στιγμή μία μαλακία με το Mouse πχ και μπορείς να ακούσεις το Χριστό φαντάρι :p

(το εχω ζήσει για ένα διάστημα...)

Για τα ποντεσιόμετρα σωστος (μου διεφυγε ότι μιλάμε για 3 τελικούς) - (οτι και να κανεις όμως με την 500 θα μείνεις :p)

φιλε μου εγω το ιδιο επραξα με ονπορτ καρτα απευθειας σε τελικο και ημουν πολυ ευχαριστιμενος μεχρι που εβαλα την asus xonar d1 με 65 ευρω η διαφορα η γη με τον ουρανο

Ποια 500; Την Amiga? :p

Edit: A! καφρούλη.. :p :p θα έχω όμως σε λίγο καλύτερο sub.. εσύ DD15, εγώ DimDim15 :p

loool

E τότε, αφού έχεις και μεγάλη καρδιά, μετα δωσε το παλιό σου στον φίλο σου (και γνωστό μου) για να μην κλαίγεται (και μας ταλαιπωρεί)....

Καλα, μολις ο Καστρο επισκευασει το σαμπακι, σε βλεπω να με παρακαλας να το ανταλλαξω με το velodyne σου!

:p

Re: Απάντηση: Σύνδεση κάρτας ήχου σε τελικούς ενισχυτές

φιλε μου εγω το ιδιο επραξα με ονπορτ καρτα απευθειας σε τελικο και ημουν πολυ ευχαριστιμενος μεχρι που εβαλα την asus xonar d1 με 65 ευρω η διαφορα η γη με τον ουρανο
Σε ποιότητα?για λέγε...

ακριβος σε ποιοτητα σε δυναμικα καθαροτερο ηχο ,μπασο και την αλλαγη την εκανα λογο του οτι πεθανε η ονπορτ που τελικα ευτυχος που πεθανε γιατι ισος να μην εκανα την αντικατασταση.παντος αν θα οδηγεις τον τελικο με το pc πρεπει οπωσδηποτε να μην μηνεις με την ονπορτ

Θα σε φάνε τα τηλεκοντρόλ ρε φίλε με τρείς ενισχυτές! Δε σε νοιάζει λίγο η ευκολία;

Ένα φτηνό motherboard με οπτική/coaxial θα σου δώσει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ αναλογική κάρτα ήχου και με ένα σύχρονο AV ενισχυτή των 250 ευρώ, θα έχεις "ατόφια" ψηφιακά (passthrough) τα DTS/DD σου.

Τελικά σύνδεσα έναν Yamaha πολυκάναλο ενιχυτή (ευχαριστώ φίλε Γιάννη για την εξυπηρέτηση) αναλογικά και έτσι το έχω αφήσει προς το παρόν. Περιμένω και καινούργια κάρτα ήχου (με ψήσατε..:grandpa:). Πάντως οι τελικοί έπαιξαν μια χαρά απευθείας στο pc απο θέμα ήχου .To πρόβλημα ήταν ότι η ρυθμιση έντασης απο το pc τελικα δεν βολεύει..καθώς επίσης και το να ανοιγοκλείνεις τρείς διακόπτες κάθε φορά..
Μόλις έρθει η κάρτα θα καταλήξω στα εξής και θα γράψω εντυπώσεις
κάρτα ήχου - πολυκάναλος AV - αναλογικά ή ψηφιακά (θα τεστάρω για να δω τι ακούγεται καλύτερα)
κάρτα ήχου - τελικός - SUB