Σύνδεση νέας τηλεόρασης με ενισχυτή

ghostdog

New member
13 January 2009
4
Καλημέρα και καλώς σας βρίσκω,

Έχω αποφασίσει να αγοράσω την Samsung LE40 A656 τις επόμενες μέρες επωφελούμενος φυσικά και τυχόν ευκαιριών της περιόδου των εκπτώσεων καθώς και ένα blue-ray dvd player.
Πρόσφατα μου χαρίστηκε (σχεδόν) από ένα πολύ καλό φίλο, ένα σετ Home Cinema με ενισχυτή Yamaha RX-V 659 και ενα σετ ηχείων smart 4 της Crystal Audio καθώς και subwoofer της ίδιας εταιρίας (νόμιζω το THX-10).

Σχετικά τώρα με τις συνδέσεις που με απασχολούν, φαντάζομαι το σωστό είναι το dvd με hdmi στην τηλεόραση και coaxial ή optical στον ενισχυτή. Το ερώτημα μου είναι η τηλεόραση με τι τρόπο θα συνδεθεί με τον ενισχυτή, ο οποίος δεν έχει hdmi θύρα. Επίσης νομίζω ότι η coaxial σύνδεση για το dvd με τον ενισχυτή είναι καλύτερη από την optical. Είναι σωστό αυτό?

Όπως βλέπετε οι γνώσεις μου σε αυτά τα θέματα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Φαντάζομαι ότι θα έβγαζα άκρη και από το manual της τηλεόρασης όταν την πάρω, αλλά θέλω να τα έχω όλα έτοιμα όταν έρθει η τηλεόραση σπίτι. Ελπίζω να με καταλαβαίνετε..

Ευχαριστώ πολύ για το manual. Θα το κατεβάσω το απόγευμα να το διαβάσω και ελπίζω να βγάλω άκρη

Θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο, να μας πεις και το ακριβές μοντέλο του DVD player σου ή αν δεν είναι κανένα επώνυμο, να μας πεις ακριβώς τί εξόδους εικόνας και ήχου έχει...

Πάντως επειδή η σωστή λογική είναι να περνάς όλες τις πηγές σου (όπως και το DVD player σου) από τον ενισχυτή (εικόνα και ήχο) και μετά από αυτόν να οδηγείς κεντρικά στην τηλεόραση / προβολέα, το κομμάτι της εικόνας όλων των συνδεδεμένων συσκευών, καλό είναι να έχεις τέτοιες προσπάθειες στο μυαλό σου!
Αν (αφού δε το ξέρουμε ακόμα) εξαιρέσουμε το κομμάτι του DVD player σου σα να μη το έχεις, η υπόλοιπη συνδεσμολογία (βάσει των δυνατοτήτων των συγκεκριμένων μοντέλων σου) έχει ως εξής:

1. Το κομμάτι της εικόνας του ενισχυτή φεύγει από τον ενισχυτή μέσω της εξόδου του Component video (RCA phono x 3) και φτάνει στην αντίστοιχη Component video (RCA phono x 3) είσοδο της τηλεόρασης. Έτσι θα μπορείς να έχεις μέχρι και 1080p ανάλυση από όποια πηγή την υποστηρίζει και έχει πια συνδεθεί κεντρικά με τον κατάλληλο τρόπο στον ενισχυτή σου.
2. Το κομμάτι του ήχου της τηλεόρασης φεύγει από την έξοδο AUDIO OUT [R-AUDIO-L] (RCA phono x 2) και πάει σε μια από τις 3 αντίστοιχες εισόδους Audio line-in (RCA phono x 2) του ενισχυτή σου. Έτσι ό,τι κι αν παίζει ηχητικά το tv-tuner της τηλεόρασης σου, θα μπορείς αν και όποτε θες, να το ακούς από τη σαφώς καλύτερη ποιότητα ήχου του ενισχυτή σου.

Εκκρεμεί φυσικά το 3ο κομμάτι σύνδεσης του DVD player σου με τον ενισχυτή σου αλλά είπαμε πρέπει να μας πεις σαφείς λεπτομέρειες για αυτό.

Πρώτα από όλα ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση σχετικά με την σύνδεση της τηλεόρασης με τον ενισχυτή.

Σχετικά με το θέμα του DVD player, όπως έγραψα στο αρχικό μου μήνυμα μαζί με την τηλεόραση θα αγοράσω και ένα blue ray dvd player (οχι PS3) για το μοντέλο του οποίου όμως δεν έχω καταλήξει ακόμα. Με μια γρήγορη αναζήτηση είδα ότι τα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφορούν τώρα έχουν φυσικά hdmi έξοδο, coaxial και optical. Με δεδεομένο αυτό έχω σκοπό να συνδέσω το dvd player μέσω hdmi με την τηλεόραση και με ομοαξονικό ή optical καλώδιο με τον ενισχυτή.

Ελπίζω να είναι σωστό το σκεπτικό μου.

Καλύτερα κατέληξε σε ποιο ακριβώς μοντέλο συσκευής αναπαραγωγέα θα κατευθυνθείς ώστε να μας το αναφέρεις και αυτό εδώ για να έχουμε πλήρη στοιχεία των εξόδων του και τότε το ξαναβλέπουμε σωστότερα.
Αλλιώς θα κάνουμε απλώς εικασίες που μπορεί και να είναι πολύ πιθανές αλλά όχι απόλυτα σίγουρες.

Last edited:
Παρεμπιπτόντως, μιας και έχω βρει όλες τις εισοδο - εξόδους του ενισχυτή σου, είπα να τις παραθέσω εδώ κάπως συγκεντρωμένες, για να έχουμε μια γρηγορότερη αναφορά σε αυτές αν χρειαστεί στην πορεία.

Αν βέβαια δεις ότι κάτι από αυτά είναι λάθος, θίξε το έγκαιρα καλύτερα...

Yamaha RX-V659

Rear
Inputs
1 x FM antenna
1 x AM antenna
Audio
3 x SPDIF
2 x SPDIF (RCA phono)
1 x 7.1 channel audio line-in (RCA phono x 8)
3 x Audio line-in (RCA phono x 2)
Video
3 x Component video (RCA phono x 3)
4 x S-Video (4 pin mini-DIN)
4 x Composite video/audio (RCA phono x 3)

Outputs
Audio
9 x Speakers
1 x SPDIF
1 x 7.1 channel audio line-out (RCA phono x 8)
2 x Audio line-out (RCA phono x 2)
Video
1 x Component video (RCA phono x 3)
2 x S-Video (4 pin mini-DIN)
2 x Composite video/audio (RCA phono x 3)
1 x Monitor (RCA phono)
1 x Monitor (4 pin mini-DIN)

Front
Inputs
Audio
1 x Digital audio (optical)
Video
1 x S-Video (4 pin mini-DIN)
1 x Composite video/audio (RCA phono x 3)

Outputs
Audio
1 x Headphones
Video
-

Last edited:
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΑΓΟΡΑΣΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΗΝ SAMSUNG LE40656 ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟPΤΙΒΟΧ7710ΗD ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΔΕΚΤΗ ΜΕΣΩ HDMI ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 4 ΕΞΟΔΟΙ ΗDΜΙ MONO ΣΤΗΝ ΜΙΑ(ΣΤΗΝ ΠΛΑΙΝΗ)ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΔΕΚΤΗΣ.ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΕΙΣΕΙ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΓΙΑΤΙ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Για τον Ghostdog:
Κατά τη γνώμη μου και με τις λιγες γνώσεις που έχω μου φαίνεται πιο σωστό να κάνεις τις συνδέσεις όπως τα λες. Από το Blue-ray ή DVD μέσω HDMI να οδηγήσεις την εικόνα στηη τηλεόρασή σου. Με αυτό τον τρόπο η εικόνα θα παραμένει ψηφιακή σε όλη τη διαδρομή μέχρι την προβολή της. Αν ο Ενισχυτής σου είχε HDMI in και Out που απ'ότι βλέπω δεν έχει μπορούσες να περάσεις την εικόνα και τον ήχο μέσω HDMI στον ενισχυτή . Αν την περάσεις με component μέσω του ενισχυτή τότε θα έχεις μετατροπές στο σήμα σου. Το DVD-Blue Ray θα το κάνει αναλογικό για να το στείλει απο τη component. Από τον ενσιχυτή θα φύγει αναλογικό για την τηλεόραση επίσης μέσω component. H Τηλεόραση θα το κάνει ξανα ψηφιακό για να το δείξει.
Όσον αφορά στον ήχο τώρα -απ'όσο ξέρω -η ομοαξονική είναι πιο ποιοτική σύνδεση από την οπτική , οπότε μετέφερέ το έτσι απο το DVD στον ενισχυτή.

Ειδικά όσο αφορά το βίντεο κομμάτι, καλά τα λέει ο spalam!

Αν και, οι συγκεκριμένες μετατροπές δεν έχουν και τόσο τραγικά αποτελέσματα όσο ακούγεται. Ωστόσο δε παύει να είναι επιπλέον διαδικασίες στη διαδρομή του σήματος.
Το καλύτερο θα είναι να δεις το οπτικό αποτέλεσμα με επιτόπου δοκιμές και με τον ένα και με τον άλλο τρόπο γιατί μη ξεχνάς ότι έτσι (με κατευθείαν σύνδεση πηγής με τηλεόραση και όχι μέσω του ενισχυτή), χάνεις το πλεονέκτημα της κεντρικής διαχείρισης όλων μαζί των πηγών σου από τον ενισχυτή, οπότε αν δεν αξίζει οπτικά η διαφορά, γιατί να το θυσιάσεις;
Για άλλους μπορεί να είναι σημαντικότερο το ένα και για άλλους το άλλο. Κρίμα πάντως που δεν έχει και HDMI ο ενισχυτής σου! Αυτό είναι μια αλήθεια αλλά οκ...

Όσο αφορά το κομμάτι της σύνδεσης του ήχου από την πηγή, επιμένω ότι είναι σωστότερο να έχεις καταλήξει στο ποια ακριβώς πηγή θα σκοπεύεις να συνδέσεις τελικά άρα και με τί εξόδους ήχου. Έχω τους λόγους μου που το λέω.

Απάντηση: Re: Σύνδεση νέας τηλεόρασης με ενισχυτή

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΑΓΟΡΑΣΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΗΝ SAMSUNG LE40656 ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟPΤΙΒΟΧ7710ΗD ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΔΕΚΤΗ ΜΕΣΩ HDMI ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 4 ΕΞΟΔΟΙ ΗDΜΙ MONO ΣΤΗΝ ΜΙΑ(ΣΤΗΝ ΠΛΑΙΝΗ)ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΔΕΚΤΗΣ.ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΕΙΣΕΙ ΝΑ ΒΡΩ ΤΟ ΓΙΑΤΙ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Φιλικά στο λέω αλλά προσπάθησε να μη χρησιμοποιείς κεφαλαία γράμματα στα κείμενά σου χωρίς ιδιαίτερο λόγο! Συνηθίζεται να σημαίνει ότι... "φωνάζεις" και δε νομίζω να ήθελες κάτι τέτοιο!

Όσο αφορά το ερώτημά σου, είναι σίγουρο ότι όταν το έχεις συνδεμένο σε άλλη ΗDΜΙ κοιτάς από αυτή στην τηλεόραση σου;
Έπειτα, μπορεί από την τηλεόραση σου να πρέπει να σκανάρεις την συγκεκριμένη ΗDΜΙ ώστε να βρει αν έχει συνδεθεί πάνω της συμβατή συσκευή για να την "κουμπώσει". Το έχεις κάνει;

Ναι συμφωνώ με τον KosmosKGR. Μεγάλη ευκολία η εννιαία διαχείριση εικόνας και ήχου από τον ενισχυτή. Πατάς DVD στον ενισχυτή και βλέπεις ΚΑΙ ακούς το DVD. Γιαυτό αλλωστε φτιάξαν τους AV (Audio-Video) ενισχυτές - για να διαχειρίζονται και τα ακουστικά ΚΑΙ τα οπτικά σηματα. Κρίμα που η Yamaha άργησε να ενσωματώσει HDMI στους κατά τ'αλλα αξιολογότατους ενισχυτες της χαμηλής κατηγορίας τιμής όπως ο 659 που έχει ο φίλος.

σ'ευχαριστω για την συμβουλη οσον αφορα τα κεφαλαια.ελικρινα δεν το ηξερα.οταν κανω σαρωση για τις αλλες εξοδους HDMI δεν βρισκει καμια συσκευη και αυτο ειναι το παραξενο.να φταιει το καλωδιο δεν νομιζω γιατι δεν θα τον διαβαζε ουτε η τεταρτη υποδοχη HDMI.

O "ΟPΤΙΒΟΧ7710ΗD" δορυφορικός σου δέκτης, έχει τίποτα ρυθμίσεις ως προς το πως να βγαίνει από την HDMI του π.χ. όσο αφορά την ανάλυση της εικόνας του και τα Hertz της; Αν ναι, προσπάθησε να παίξεις λίγο με άλλες εναλλακτικές τέτοιων συνδιασμών τους από εκεί με διαδοχικές του συνδέσεις από την πλαϊνή και τις υπόλοιπες HDMI της τηλεόρασής σου.

Αλήθεια, έχεις δοκιμάσει κάποια άλλη HDMI πηγή σε αυτές τις 3 πίσω HDMI υποδοχές της τηλεόρασής σου ώστε να δεις ότι, έστω σε κάτι άλλο, δουλεύουν τελικά;

Καλησπέρα και συγνώμη για τον χρόνο που μου πήρε για να επανέλθω στο θέμα.
Τελικά η επιλογή και αγορά του Blue ray player εγινε και συγκεκριμένα είναι το μοντέλο BDP - S350 της Sony. Το συνέδεσα με hdmi καλώδιο με την τηλεόραση και με οπτικής ίνας με τον ενισχυτή . Έχω παρει και ενα ομαοξονικο και θα το δοκιμασω και αυτό στην θέση του οπτικού. Η τηλεόραση με την σειρά της συνδέθηκε με component καλώδιο (RCA x 3) με το ενισχυτή αναφορικα με το video και με RCA x 2 αναφορικά με τον ήχο, όπως είχε προτείνει και ο φίλος CosmosKGR.
Στο μάτι μου και στο αυτί μου όλα δείχνουν και ακούγονται τέλεια, αλλά φυσικά περιμένω κάθε συμβουλη που θα μπορούσε να κανει το καλό καλύτερο.
Για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές σας.

Πολύ χάρηκα που όλα σου πήγαν καλά! Μπράβο!

Εγώ ωστόσο θα σου πρότεινα να συνδέσεις (εναλλακτικά) και με component μέσω του ενισχυτή το βίντεο σήμα του Sony BDP - S350 σου, αν φυσικά έχει και τέτοια έξοδο (δεν το έψαξα), ώστε να δεις τις όποιες διαφορές με την κατευθείαν σύνδεση του στην τηλεόραση μέσω της HDMI τους.