Σύνδεση παλαιών ηχείων σε προτζέκτορα

Elias Mavropoulos

New member
16 May 2014
18
Καλησπέρα σε όλους!
Ξέθαψα αυτά τα δύο ηχεία από το σαλόνι όπου τα είχε ο πατέρας μου αχρησιμοποίητα για χρόνια σε έναν ενισχυτή που είχε πάρει μαζί την τότε εποχή. Ο ενισχύτης έχει πρόβλημα με το ποτενσιόμετρο το οποίο δεν μπορούσε να διατηρήσει την ένταση σταθερή και υπήρχαν τρεμοπεξίματα στον ήχο!
Screenshot_1.jpg
Γενικά είμαι δυναμικός χρήστης της τεχνολογίας αλλά από ήχο σκαμπάζω πολύ λίγα πράγματα.
Ο στόχος μου είναι να συνδέσω στον προτζέκτορα (benq w1070) ένα usb media player μέσω hdmi και πάνω στο media player αυτά τα ηχεία μέσω ενός ενισχυτή φαντάζομαι και μετά τον ενισχυτή στον media player και το player στον προτζέκτορα σωστα?
Η ερώτηση μου είναι αν αξίζει να φτιάξω τον παλιό (δεκαετία του 80) ή αν θα μου πάει πολύ ακριβά να πάρω άλλον (δεν έχω ιδέα τι τιμές παίζουν).
Τα ηχέια γράφουν 110 βάττ από πίσω το καθένα. Θα ήθελα τις προτάσεις σας για έναν ενισχυτή που θα μπορούσε να εκμεταλευτεί την ισχύ τους!
Επίσης χρειάζομαι καλώδια για τη σύνδεσή τους διότι τα παλιά αγνοούνται. Πίσω έχει τις δύο κλασικές υποδοχές (κόκκινο μαύρο) αν μπορείτε να μου πείτε πως λέγονται για να τα ζητήσω από κάποιο μαγαζί!
Ευχαριστώ!

" Ο στόχος μου είναι να συνδέσω στον προτζέκτορα (benq w1070) ένα usb media player μέσω hdmi και πάνω στο media player αυτά τα ηχεία μέσω ενός ενισχυτή φαντάζομαι και μετά τον ενισχυτή στον media player και το player στον προτζέκτορα σωστα? "

Γεία σου Ηλία ....

επαναδιατύπωσε την παραπάνω φράση γιατ κάπου υπάρχει μπέρδεμα , δεν εινα σωστα όχι , οπως διαβάζεται τουλάχιστον

από το media player θα δώσεις εικόνα στον προτζεκτορα μέσω hdmi. Πάει αυτό. Θες να δώσεις και ήχο από τον media player στον ενισχυτή σου και ο ενισχυτής σου θα δίνει ήχο στα ηχεία.

Για την σύνδεση player-projector δε νομίζω ότι χρειάζεσαι βοήθεια.
Για την συνδεση του ενισχυτή χρειάζεσαι καλώδιο ηχείων μαυρο-κόκκινο 1.5 καρέ αν δεν σε ενδιαφερουν ιδιαιτερα οι μεγάλες εντάσεις ή 2.5 καρέ αν σκοπευεις να ανεβάζεις συγνά γκάζια, το οποίο μπορείς να αγορασεις απο οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Εκκρεμει λοιπόν η σύνδεση ήχου μεταξύ player & ενισχυτή. Αυτό εξαρτάται από τις αντιστοιχες υποδοχές του player & ενισχυτή. Ο παλιός σου ενσχυτής σίγουρα δεν έχει ψηφιακή είσοδο (οπτική ή ομοαξονική). Θα πρέπει λοιπόν ο player να εχει αναλογική έξοδο (βύσματα rca ή jack) για να συνδεθεί με μια απο τις αναλογικές εισόδους του ενισχυτή σου. Αν αγοράσεις καινούργιο πολυκάναλο ενισχτή (και με 200 ευρώ παιρνεις πολυκάναλο ραδιοενισχυτή με πληθώρα εισόδων ψηφιακών και αναλογικών) μπορείς να τον συνδέσεις με τον player ψηφιακά είτε με οπτικό είτε με ομοαξονικό καλώδιο,ανάλογα με τι ψηφιακή έξοδο έχει ο player. Σε μπέρδεψα μαλλον ε..

Εναλλακτικα στην περίπτωση του καινούργιου πολυκάναλου, μπορεις και να συνδέσεις εικόνα+ήχο από τον player στον ενισχυτή με hdmi. Ενα δευτερο hdmi θα φευγει απο τον ενισχυτή προς τον projector. Συνολικά δηλαδή θες δυο hdmi και δυο καλώδια ηχείου. Νομίζω πιο απλή σύνδεση δεν γίνεται.

Last edited:
Καλησπέρα και στους δύο! Βασιλη έχεις δίκιο μπερδεύτηκα και τα έγραψα όπως να ναι!

Λοιπόν john john δεν με μπέρδεψες καθόλου!
Εχουμε και λέμε!
Μεχρι να παρω player εχω εναν αποκωδικοποιητη με usb! Αυτο το εχω συνδεσει με hdmi στον προτζεκτορα. Μετα τα ηχεια τα εχω βαλει με το καλωδιο που ειπες (τελικα το βρηκα αλλα δεν ξερω αν ειναι 1.5 ή 2.5) στην εξοδο του ενισχυτη η οποια ειναι και η μονη εξοδος που εχει! Μετα εχω πολλες εισοδους RCA left right στον ενισχυτη (tuner phono και αλλες δυο που δεν θυμαμαι τι λενε). Εβαλα ενα cd player στη θεση tuner να δοκιμασω και επαιζε σουπερ!
Τωρα μενει να συνδεσω το audio out του προτζ με καποιο ινπουτ rca του ενισχυτη.
Το προβλημα ειναι πως το αουτ του προτζ ειναι σε καρφι 3,5mm (θηλυκο προφανως) και θελω μετατροπεα απο καρφι σε διπλο RCA σωστα?
Μετα λογικα θα παω στις ρυθμισεις του προτζ και θα επιλεξω αν θελω ηχο απο το hdmi ή απο το audio out!

Απάντηση: Re: Σύνδεση παλαιών ηχείων σε προτζέκτορα

Καλησπέρα και στους δύο! Βασιλη έχεις δίκιο μπερδεύτηκα και τα έγραψα όπως να ναι!

Λοιπόν john john δεν με μπέρδεψες καθόλου!
Εχουμε και λέμε!
Μεχρι να παρω player εχω εναν αποκωδικοποιητη με usb! Αυτο το εχω συνδεσει με hdmi στον προτζεκτορα. Μετα τα ηχεια τα εχω βαλει με το καλωδιο που ειπες (τελικα το βρηκα αλλα δεν ξερω αν ειναι 1.5 ή 2.5) στην εξοδο του ενισχυτη η οποια ειναι και η μονη εξοδος που εχει! Μετα εχω πολλες εισοδους RCA left right στον ενισχυτη (tuner phono και αλλες δυο που δεν θυμαμαι τι λενε). Εβαλα ενα cd player στη θεση tuner να δοκιμασω και επαιζε σουπερ!
Τωρα μενει να συνδεσω το audio out του προτζ με καποιο ινπουτ rca του ενισχυτη.
Το προβλημα ειναι πως το αουτ του προτζ ειναι σε καρφι 3,5mm (θηλυκο προφανως) και θελω μετατροπεα απο καρφι σε διπλο RCA σωστα?
Μετα λογικα θα παω στις ρυθμισεις του προτζ και θα επιλεξω αν θελω ηχο απο το hdmi ή απο το audio out!

Τα βρήκες μόνος σου τελικά.
Σωστά τα σκέφτεσαι,δοκίμασε και πες μας!

Re: Απάντηση: Re: Σύνδεση παλαιών ηχείων σε προτζέκτορα

Τα βρήκες μόνος σου τελικά.
Σωστά τα σκέφτεσαι,δοκίμασε και πες μας!

Τελεια!
Αυριο θα εχουμε updates λοιπον!
Μια ακομα ερωτηση αυτο για τα 1,5 και 2,5 καρε του καλωδιου .. αν παιζω αρκετα δυνατα με εναμισαρι μπορει να εχω μεγαλο προβλημα? Ρωταω επειδη δεν ειμαι σιγουρος αλλα εκτιμω πως η διατομη που εχω ειναι 1.5 δεν μου φαινεται για 2.5 και θελω να ξερω ποσο απαραιτητο ειναι για να τα αλλαξω μηπως εχω καποια υπερθερμανση του ενισχυτη ή οποιοδηποτε προβλημα!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Σύνδεση παλαιών ηχείων σε προτζέκτορα

Τελεια!
Αυριο θα εχουμε updates λοιπον!
Μια ακομα ερωτηση αυτο για τα 1,5 και 2,5 καρε του καλωδιου .. αν παιζω αρκετα δυνατα με εναμισαρι μπορει να εχω μεγαλο προβλημα? Ρωταω επειδη δεν ειμαι σιγουρος αλλα εκτιμω πως η διατομη που εχω ειναι 1.5 δεν μου φαινεται για 2.5 και θελω να ξερω ποσο απαραιτητο ειναι για να τα αλλαξω μηπως εχω καποια υπερθερμανση του ενισχυτη ή οποιοδηποτε προβλημα!

Δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα.
Κάποια στιγμή όταν έχεις ευκαιρία,πάρε και δυομισάρι OFC (όχι τίποτα ακριβό) κι είσαι έτοιμος.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Σύνδεση παλαιών ηχείων σε προτζέκτορα

Δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα.
Κάποια στιγμή όταν έχεις ευκαιρία,πάρε και δυομισάρι OFC (όχι τίποτα ακριβό) κι είσαι έτοιμος.

Μια χαρα τοτε! Ευχαριστω και παλι!

Λοιπόν έχουμε και λέμε.. Η σύνδεση έγινε όπως έγραψα. Το out του προβολέα στον input του ενισχυτή. Το μόνο πρόβλημα μου (που δεν είναι ακριβώς πρόβλημα γιατί το βάζω αρκετά δυνατά και είναι κομπλε) είναι ότι τα ηχεία πλέον πρέπει να ανεβασεις την ένταση στον ενισχυτή πολύ παραπάνω από οσο αν τα βάλεις να παίξουν από άλλες πηγές π.χ cd player ή ραδιόφωνο.. Καμία ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό;

Να βάλεις την ένταση του προβολέα στο τέρμα. Επίσης να σηκώσεις και την ένταση του tvtuner και να παίζει μόνο με την ένταση του ενισχυτη.

Εχεις δοκιμάσει να δώσεις ήχο από το tv tuner κατευθείαν σε μια είσοδο του ενισχυτή? Συνήθως οι αναλογικές έξοδοι του tuner δουλεύουν ταυτόχρονα με την HDMI...

Απάντηση: Re: Σύνδεση παλαιών ηχείων σε προτζέκτορα

Εχεις δοκιμάσει να δώσεις ήχο από το tv tuner κατευθείαν σε μια είσοδο του ενισχυτή? Συνήθως οι αναλογικές έξοδοι του tuner δουλεύουν ταυτόχρονα με την HDMI...

Που φαινεται και η καλυτερη λυση.
Για ποιο λογο να ταξιδεψει ο ηχος στον προβολεα και να γυρισει, ενω απο το player μπορει να παει κατευθειαν στον ενισχυτη. ?
(υποθετω οτι το player/ενισχυτης βρισκονται σε κοντινη αποσταση συνδεσης το ενα με το αλλο, ενω ο προβολεας πιο απομακρυσμενα απο το παραπανω σετ)

Δεν υπαρχει λογος να τρεχει αλλο ενα καλωδιο σηματος ηχου στο δωματιο σαν επιστροφη, αφου στο υποτιθεμενο rack/επιπλο οπου στεγαζονται ενισχυτης/player θα αρκουσε μια συνδεση/γεφυρα μεταξυ τους.

Ομως αν το Player ειναι κοντα στον προβολεα, ή παρατηρηθει καποιος ασυγχρονισμος ηχου/εικονας *** αν ο ηχος παρθει κατευθειας απο Player στον ενισχυτη, θα ηταν καλυτερα να παραμεινει ετσι οπως συνδεθηκε τωρα.

*** Μιλω για την περιπτωση οπου λογω της οποιας επεξεργασιας εικονας απο τον προβολεα, αυτος δινει στην εξοδο του καποια μελετημενη καθυστερηση ηχου για σωστο ματσαρισμα. Αν και συνηθως το F.I ενος προβολεα ειναι αυτο που επιφερει καθυστερηση (επεξεργασια) στην εικονα και αυτος δεν εχει, οποτε μαλλον προβλημα lip sync δεν νομιζω να υπαρξει οταν συνδεθει το player απευθειας με τον ενισχυτη. Λογικα, πρεπει να δοκιμαστει η κατευθειαν συνδεση, εαν αυτο τελικα βοηθησει οσον αφορα το εξτρα καλωδιο/επιστροφη απο τον προβολεα να μην υπαρχει καλαισθητικα στο χωρο και το player εχει και δινει ταυτοχρονα με την hdmi αναλογικη εξοδο ηχου.

Ο λόγος που δεν συνδεσα έξοδο του tuner (στην δική μου περίπτωση ένας αποκωδικοποιητής της πλάκας με usb εντελώς προσωρινά) κατευθείαν σε είσοδο του ενισχυτή είναι πολύ απλά το ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά ένα hdmi πίσω από τον αποκωδικοποιητή! Εδώ ρε παιδιά δεν παίζει mkv και οι υπότιτλοι πιάνουν τη μισή οθόνη σε μέγεθος :P (και δεν μπορεις καν να το αλλαξεις για αυτό ετοιμαζω τα fonts από το pc, μετατρεπω σε unicode και μετά ενσωματωνω σε avi!!) το τι έχει χαθεί στο δρόμο της ποιότητας σε μη το συζητησουμε..
Σύντομα θα μπει xtreamer (μαλλον) και θα έχουμε direct σύνδεση.
Στο θέμα μας ,η αλήθεια είναι ότι είχα σίγουρα τέρμα τον προβολέα άλλα για τον αποκωδικοποιητή δεν παίρνω όρκο.. Θα το δοκιμασω!
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά!

Σύμφωνα με αυτά τα ηχεία (την εποχή εννοω) θα θελα να δω τον ενισχυτή, αεβασε καμμιά φωτό αμα δε σ κανει κόπο....