Σύνδεση Pc - Ραδιοενισχυτή με Optical ή Ομοαξονική?

Ισως η γρήγορη εγγραφή να σημαίνει απλά ότι έχουμε περισσότερα R/W errors τα οποία μεταφράζονται σε απώλεια ποιότητας. Με την ίδια λογική, ένα καλώδιο κατώτερης ποιότητας ίσως να μετατρέπει περισσότερα 1 σε 0 και 0 σε 1 από ένα καλύτερο καλώδιο, με αποτέλεσμα οι τελικές κυματομορφές να διαφέρουν από τις αρχικές, άρα και η ποιότητα του ήχου ...
Μήπως αυτή είναι η ερμηνεία που ψάχνουμε;
 
Για το πρωτο αυτος ειναι σιγουρα ενας απο τους λογους (δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι και ο μονος), οσο πιο γρηγορη η ταχυτα τοσο πιο πολλα λαθη και κατα συνεπεια πιο κακη ποιοτητα. Για το δευτερο οι λογοι απο οτι εχω διαβασει ειναι πιο πολλοι απο ενας.
 
Λοιπόν επειδή ακούω διάφορα εδώ και κοντεύω να φρικάρω, η εξήγηση για το ότι ένα ψηφιακό καλώδιο από ένα άλλο δεν είναι δυνατό να διαφέρει στον ήχο, είναι γιατί πολύ απλά το καλώδιο αυτό δεν μεταφέρει ήχο. Μεταφέρει bits δεδομένων, ή αλλιώς μηδενικά και άσους (0,1) ή αλλιώς παλμούς ηλεκτρικών σημάτων. Αν έστω και ένα τέτοιο bit δεν μεταδοθεί σωστά τότε χάνεται εντελώς ο ήχος, καθώς γίνεται συνεχώς επαλήθευση των δεδομένων που στέλνονται με την χρήση βοηθητικών bits. Η πληροφορία που στέλνεται είναι συγκεκριμένη και αν αυτή διαφέρει έστω και στο ελάχιστο τότε απλά δεν αναγνωρίζεται. Η άποψη ότι αν σταλούν κάποια λανθασμένα ή λιγότερα bits τότε χαλάει και η ποιότητα του ήχου δεν στέκει.

Όσο για το CD αν αυτό καταφέρει και αντιγραφεί σωστά χωρίς errors τότε ανεξάρτητα από την ταχύτητα εγγραφής, η ποιότητα είναι πάντα η ίδια. Αν υπάρχουν errors τότε απλά κάποια tracks δεν θα παίζουν καθόλου.

Αυτά όσο έχει να κάνει με την επιστημονική όψη των πραγμάτων και με την τεκμηρίωση της άποψης μου. Όποιος μετά από αυτά εξακολουθεί να ακούει διαφορά τότε τι να πω.. ας αναζητήσει την εξήγηση σε μεταφυσικούς δρόμους.
 
Δυο τεχνικες απαντησεις που βρηκα στα γρηγορα:
 
Last edited:
1)Aπο το φορουμ του Stereofile:
Ordinary Cables' do not have any specific 'impedance'

Digital audio sending & receiving ports, as well as cables, have a 75 Ohms impendance.

One way to understand the relevance of this impedance is that the Voltage in these sections ( In Volts ) is 75 times the current ( in Amperes ).

Hence a 1 Volt signal put out by the digital sending port will also push out 1/75 amperes ( 13.33 milli Amps ) of current.

The 75 Ohm cable now has to carry this Exactly same ratio of voltage & current to the Digital receiving port, which in turn will demand the same Voltage to current ratio of 75.

Any excess Voltage or current will be 'bounced' back to the input, creating an echo or a 'standing wave.'

Ideally there should be no 'echo' so that 100% signal transfer takes place. This is possible only if the proper impedance (75 ohms ) cable is used.

The Cable impedance of 75 ohms is created by the dimensions of the centre conductor, the diameter of the braid, and the dielectric material used in the coaxial cable.

2)Απο το φορουμ του Hardforum:
The difference people hear between two seemingly identical digital cables is what the industry refers to as jitter. Simply put, jitter is what engineers call the timing difference between digital signals as a result of physical and environmental factors. For optical cables, this is realized when the light pulse bouncing through the optical strands does not reach the receiving end at the expected interval of time. For coaxial cables, this effect can happen through the influence of external electromagnetic forces, but more likely through subtle chemical impurities in the cable strands or connector assembly causing timing irregularities. Jitter manifests itself audibly because the digital signal reaches the DAC at unexpected intervals, producing an analog signal that differs from the source material because the DAC now has a different digital input because of the jitter. Even if the same zeros and ones pass by, if they "arrive" at different clock cycles at the DAC, the resultant analog signal is going to differ, if only by a very subtle margin. That's the difference that you can notice.

Το οτι υπαρχει διαφορα ειναι σιγουρο. Το ποσο μεγαλη ειναι και ποσο ευκολα μπορει ο καθενας μας να την διακρινει στο συστημα του και αν αξιζει να δωσει τα λεφτα ενος ακριβου Digital καλωδιου ειναι μια αλλη κουβεντα.
 
Last edited:
Το οτι υπαρχει διαφορα ειναι σιγουρο. Το ποσο μεγαλη ειναι και ποσο ευκολα μπορει ο καθενας μας να την διακρινει στο συστημα του και αν αξιζει να δωσει τα λεφτα ενος ακριβου Digital καλωδιου ειναι μια αλλη κουβεντα.

--------------------------------------------------------------------------------

οτι ποιο σοφο γραφτηκε
 
Διαφορά μεταξύ των καλωδίων υπάρχει γι' αυτό εξάλλου και η διαφορά στην τιμή. Η διαφορά όμως αυτή δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την ποιότητα του ήχου.

Όσο για τα κόκκινα γράμματα του δευτέρου δημοσιεύματος κάποιου χρήστη του forum το οποίο και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιστημονικό τεκμήριο, η απάντηση είναι ότι το συμπέρασμα που βγάζει είναι λάθος.

Το jitter ασφαλώς και υπάρχει στις ψηφιακές επικοινωνίες και δημιουργεί καθυστέρηση ως προς τον χρονισμό στο σήμα που λαμβάνεται από τον δέκτη. Όμως στην περίπτωση δεδομένων πραγματικού χρόνου όπως η μουσική, ο δέκτης χρησιμοποιεί δικό του ρολόι ανεξάρτητο από αυτό του πομπού (ασύγχρονη μετάδοση), ώστε τα λαμβανόμενα δεδομένα να ξανασυγχρονιστούν και το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα να αναπαραχθεί ακριβώς όπως το αρχικό σήμα.
 
ειπαμε
500 στο τραπεζι
ειναι κανεις της πραξης
η θα αναλωθουμε στην θεωρια
 
Να προσθέσω ακόμα στα παραπάνω ότι ο τρόπος που αναπαράγεται ο ήχος στον δέκτη δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τον χρονισμό των δεδομένων που λαμβάνει. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι αν τα bits φτάνουν καθυστερημένα ή γρηγορότερα, θα παίζει και η μουσική πιο αργά ή πιο γρήγορα. Ούτε ότι θα ακούγονται ήχοι διαφορετικής συχνότητας. Ο δέκτης λαμβάνει data όχι νότες. Ακόμα και να υπήρχε λόγω φαινομένου jitter τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο σήμα λήψης αυτό θα μεταφραζόταν σε errors δηλαδή σε απώλεια πληροφορίας και όχι σε διαφορετικό ήχο.

Αυτά για όσους ενδιαφέρονται και για την θεωρία του θέματος.
 
Αν και ποτε δεν ημουν υπερ της αγορας πανακριβων ψηφιακων καλωδιων,παρολα αυτα μου κανει εντυπωση η τεραστια αποκλιση που εχουν καποιες εταιρειες οσον αφορα τη τιμη τους.Αν και μεσα σε ολα αυτα τα χρονια εχω ξοδεψει μερικα εκατομμυρια(δρχ) για αγορες ενισχυτων-ηχειων ποτε δεν ειχα ενα συστημα "hiend".Συνηθως ανα πασα στιγμη το κοστος ενισχυτη-ηχειων ξεπερνουσε ελαχιστα το εκατομμυριο(δρχ).Αυτο το αναφερω επειδη πιστευω οτι η ηχητικη διαφορα(μεταξυ καλωδιων) θα την καταλαβει το αυτι μας σε ενα πανακριβο ηχοσυστημα.Θα ηθελα λοιπον αν καποιος (πχ ο argi) εχει την ορεξη και το κεφι (και φυσικα τα αντιστοιχα μηχανηματα) να μπορουσα να παρεβρεθω σε ενα τετοιο "τεστ" καλωδιων.
Αν καποιος το κανει καποια στιγμη (το τεστ) στειλτε μου ενα pm. -bye-
 
Απάντηση: Re: Σύνδεση Pc - Ραδιοενισχυτή με Optical ή Ομοαξονική?

Κιομως φιλε μου εχουν και μαλιστα αρκετη, και ειναι αναλογη της ταχυτητας που θα το γραψεις. Δοκιμασε να αντιγραψεις ενα CD σε 48Χ ταχυτητα και ακουσε τα Α/Β και θα δεις.

να γραψεις ενα σιντι με χ8 ταχυτητα και αμα ακους και τοτε διαφορες....... εχεις πολυ βιονικη ακοη..:SFGSFGSF:
 
Στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν τίθεται θέμα ποια από τις 2 συνδέσεις παίζει καλύτερα. Σε ιδανικές καταστάσεις και οι δύο ακούγονται πολύ καλά. Όμως, εδώ δεν μιλάμε καθαρά για σύνδεση 2 καθαρόαιμων συσκευών ήχου αλλά για μια που είναι ο ενισχυτής. Οπόταν θα συνιστούσα οπτική η οποία δεν θα μεταφέρει ηλεκτρομαγνητικους και θορύβους RF που πλουσιοπάροχα μας προσφέρουν τα περισσότερα τροφοδοτικά ηλεκτρονικών υπολογιστών.