Σύνδεση Πικάπ σε AV Ενισχυτή.

nperakis

New member
3 October 2013
3
Καλημέρα σε όλους.
Χαίρομαι που είμαι νέο μέλος στην παρέα σας και παρακαλώ την υπομονή σας, αν ίσως φανώ κουραστικός.

Πρόσφατα απέκτησα έναν AV (Home Cinema) Amplifier PIONEER VSX-920 K και θα ήθελα την βοήθειά σας για την σύνδεση του πικάπ μου, μιας και έχω πάρα πολλούς δίσκους βινυλίου, με τον ενισχυτή που φυσικά δεν έχει είσοδο phono.
To πικάπ είναι ένα JVC LA-21 με κεφαλή Standon.

Βρήκα στο διαδίκτυο κάποιους οικονομικούς προενισχυτές πικαπ, όπως: BEHRINGER PP400, DAP AUDIO D1515 κλπ, αλλά θα ήθελα την γνώμη κάποιου πιο "ειδικού" και έμπειρου, μιας και ο ήχος το βινυλίου είναι αξεπέραστος.

Για ενημέρωσή σας είχα ένα ολοκληρωμένο ενισχυτή CLARION MA 7800, ο οποίος ήταν θαυμάσιος και δούλευε ακούραστα από το 1979, αλλά το ένα κανάλι τα έφτυσε και είναι προς επισκευή.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Δεν ξέρω πως μπορώ να απαντήσω σε αυτό, πάντως καλό θα ήταν να έχεις κάποια/ες οικονομική πρόταση/εις ( 100-150 Ε) γιατί τ]οι καιροί δεν το επιτρέπουν. :)

Για να μην ανοίγω νέο θέμα, αλλά και για να μη παίρνω τηλέφωνο νυχτιάτικα τίποτα Τζιμισκήδες, Πανμάνηδες και λοιπούς αναλογικάριους φίλους :flipout: , μια μικρή βοήθεια με την εμπειρία σας. Έπεσε στα χέρια μου ένα πικαπ Sanyo TP X1S που έχει κάμποσο καιρό να χρησιμοποιηθεί, αλλά οπτικά είναι σε καλή κατάσταση και φαίνεται να λειτουργεί καλά.
Το σύνδεσα στον AV της Sony τον STR DB 930QS που έχει είσοδο Phono, αλλά βγαίνει ένας πολύ χαμηλός βόμβος και θόρυβος από τα ηχεία και η μουσική είναι σαν να ακούγεται από μακριά και ελάχιστα. Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω; Μήπως τα καλώδια σύνδεσης του πικαπ έχουν χαλάσει με τα χρόνια; Μήπως η είσοδος Phono του ενισχυτή έχει πάθει κάτι από τα χρόνια κι αυτή;
Δυστυχώς δεν έχω κάποιο δικάναλο ενισχυτή να το δοκιμάσω, οι υπόλοιποι στο σπίτι είναι σύγχρονοι AVR και δεν έχουν είσοδο Phono, στην τελική μπορώ να το πάω και σε ένα τεχνικό να το δεί, αφού τζάμπα το πήρα έτσι κι αλλιώς, και απλά ήθελα να ακούσω 5-6 δίσκους που δεν μπορώ να βρώ σε CD, και δεν αξίζει να δώσω λεφτά για κάτι καλό αφού δεν είμαι στο τριπάκι...
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και καλές γιορτές σε όλους παιδιά.

Τι κεφαλη εχει επανω το πικαπ? μηπως ειναι κινητου πηνιου και το φωνο σου ειναι για τις κινητου μαγνητη που εχουν μεγαλυτερη εξοδο ?

Επισης, εχεις συνδεσει την γειωση?

Τη γείωση την έχω συνδέσει, χωρίς αυτή έχει τρελλό βόμβο από τα ηχεία, τώρα τα υπόλοιπα είναι εξωτικά για μένα δεν γνωρίζω δυστυχώς, τη βγάζω μια φωτογραφία για να τη δείτε, στα Specs του ενισχυτή γράφει:

PHONO:
Sensitivity: 2.5mV
Impedance: 50 kilohms

OK, η κεφαλη μοιαζει με AT OEM, και σιγουρα ειναι ΟΚ απο ρευματα καθοτι ειναι ΜΜ.

αφου και η συνδεση ειναι οκ, μενει το αυτονοητο, δλδ η εισοδος του ενισχυτη ειναι οντως για πικαπ ?

μπορεις να δωσεις ενα λινκ του κατασκευαστη για το συγκεκριμενο μοντελο ?

Η γείωση πρέπει να συνδεθεί στην αντίστοιχη θέση Phono του AVR ενισχυτή σου. Λογικά πρέπει να έχει μία κοινή MM κεφαλή επάνω -τη δική του. Έλεγξε τα καλώδια και τα βύσματα, μήπως έχεις πρόβλημα από εκεί.

Έλεγχος από κάποιο τεχνικό θα χρειαστεί πάντως. Υποψιάζομαι πιθανά προβλήματα και στην εσωτερική καλωδίωση, πέρα από τη συνολική λειτουργία του, ως πικ-άπ.

Αν όλα πάνε καλά, θα μπορείς να βάλεις πάνω μία καινούργια και οικονομική κεφαλή...

Απάντηση: Re: Σύνδεση Πικάπ σε AV Ενισχυτή.

OK, η κεφαλη μοιαζει με AT OEM, και σιγουρα ειναι ΟΚ απο ρευματα καθοτι ειναι ΜΜ.

αφου και η συνδεση ειναι οκ, μενει το αυτονοητο, δλδ η εισοδος του ενισχυτη ειναι οντως για πικαπ ?

μπορεις να δωσεις ενα λινκ του κατασκευαστη για το συγκεκριμενο μοντελο ?

Ναι είναι για πικάπ η είσοδος, στο Phono το έχω συνδέσει. Ορίστε και το manual http://www.hifi-pictures.net/amplifiers-home/Sony STR-DB930QS/Sony STR-DB930QS.pdf

Η γείωση πρέπει να συνδεθεί στην αντίστοιχη θέση Phono του AVR ενισχυτή σου. Λογικά πρέπει να έχει μία κοινή MM κεφαλή επάνω -τη δική του. Έλεγξε τα καλώδια και τα βύσματα, μήπως έχεις πρόβλημα από εκεί.

Έλεγχος από κάποιο τεχνικό θα χρειαστεί πάντως. Υποψιάζομαι πιθανά προβλήματα και στην εσωτερική καλωδίωση, πέρα από τη συνολική λειτουργία του, ως πικ-άπ.

Αν όλα πάνε καλά, θα μπορείς να βάλεις πάνω μία καινούργια και οικονομική κεφαλή...

Εκεί ακριβώς έχω συνδέσει και την γείωση φίλε Sonus έχει τη σχετική βίδα πάνω από το Phono, υποψιάζομαι κι εγώ αυτό που λες σχετικά με την εσωτερική καλωδίωση. Θα το πάω και σε κάποιον τεχνικό να το κοιτάξει με την πρώτη ευκαιρία μάλλον μετά τις γιορτές. Αν ξέρετε κάποιον στον Πειραιά που είναι και πιο κοντά μου να μου πείτε θα ήμουν υπόχρεως, αλλιώς και Αθήνα δεν έχω πρόβλημα.

Ευχαριστώ και καλές γιορτές.

Αφαιρεσε την κεφαλη με το κελυφος και τα rca απο τον ενισχυτη,και με την βοηθεια ενος μετρητη σιγουρεψου οτι υπαρχει συνοχη απο τα rca στα pins του βραχιωνα.
Επισης κοιτακε αν η ακιδα υπαρχει στο στελεχος.Μερικες φορες ξεκολλουν και μενει μονον η βαση πανω στην οποια ειναι κολλημενες.
Σιγουρεψου οτι τα rca κανουν καλη επαφη κυριως στις επιστροφες τους ( ---- ) με τις εισοδους του ενισχυτη.

Κατέβηκα Αθήνα και πήγα σε δύο σέρβις τέτοιων συσκευών που βρήκα στο ιντερνετ αλλά οι τιμές που μου είπαν για να φτιαχτεί ήταν τελείως παράλογες, για να βάζω 5-6 δίσκους και αν, το χρόνο...κανα τραγουδάκι θέλω να ακούω όχι να πάρω αγγαζέ @@@τανα πολυτελείας στο Χίλτον :flipout: ...εγώ να κάτσω να ασχοληθώ δεν...

Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας και το χρόνο σας. Καλή χρονιά σε όλους.

Η αλήθεια είναι ότι στη φωτό δεν φαίνεται βελόνα. Μήπως όντως έχει ξεκολλήσει;

Στην πρώτη φωτογραφία η βελόνα φαίνεται μια χαρά! Στη δεύτερη φαίνεται μόνο η άκρη της. Η βελόνα είναι στη θέση της.

Τέλος πάντων το θέμα έχει λήξει, συμφορουμίτης που ήρθε σήμερα από το νησί και ήπιαμε τα κρασιά μας, προσφέρθηκε να το φτιάξει αφού είναι γνώστης της αρχαίας τεχνολογίας μηχανημάτων αναπαραγωγής μουσικής, και μόλις φτιαχτεί θα το βάλω να το χαρίσω και θα συνεχίσω την συνύπαρξή μου με τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία που μου πάει πιο πολύ...