Σύνδεση TV

gagvas

Established Member
14 February 2008
114
Χανιά
Την βοήθεία σας γιατί έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά ...

Πρέπει να συνδέσω TV με HTPC τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά έπιπλα στο σαλόνι και μεταξύ τους παρεμβάλλεται τζάκι (αδιαπέραστο !). Ενισχυτές, ηχεία κλπ (θα) βρίσκονται στην πλευρά του HTPC. Ευτυχώς, έχω ήδη περάσει δύο σπιράλ Φ13 στο πάτωμα που συνδέουν τα δύο έπιπλα.

Πώς μπορώ να στείλω video σήμα στην TV; Η σύνδεση θα είναι DVI και για να περάσει μέσα από το Φ13 σπιράλ θα πρέπει να το κόψω και να το ξανακολλήσω ...

Η άλλη λύση είναι να βάλω το HTPC μαζί με την TV και να στείλω μόνο ήχο στο άλλο έπιπλο. Οπτική ίνα περνάει από σπιράλ Φ13;

Ευχαριστώ

HDMI περνάει? Εαν ναι, τότε θα πάρεις έναν αντάπτορα DVI->HDMI κι ένα καλώδιο HDMI, το οποίο θα περάσεις μέσα από το σωλήνα και θα είσαι εντάξει.

Εύκολα.

Οταν λες εύκολα, εννοείς απλά ότι χωράει η οπτική ίνα (η οποία είναι όντως πολύ λεπτή).
Τα βύσματα στα άκρα; Πρέπει κι αυτά να περάσουν από το ίδιο σπιράλ. Εκτός κι αν μπορούν να λυθούν και να ξανασυνδεθούν (φρούδα ελπίδα ...). Γίνεται ;

panosxgr :

Πώς να το περάσω το HDMI; Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι περνάει το καλώδιο, δεν χωράνε οι ακροδέκτες. Αν περνούσε, τότε ναι, με τα κατάλληλα adapters θα κάνω τη δουλειά μου. Τα λέω σωστά ή κάνς λάθος;

Σου είπα ότι εαν χωράει, γιατί δεν είμαι σίγουρος... Εαν όχι, ίσως θα πρέπει να σκεφτείς λύση όπως η ασύρματη μετάδοση της εικόνας μέσω Wi Fi.

Ωχ ! Βαριά κουβέντα είπες για το WiFi. Καμιά ιδέα από που να ξεκινήσω να ψάχνω για το πώς γίνεται ;

Βρήκα οπτική ίνα και δοκίμασα. Το βύσμα είναι αρκετά μεγάλο και δε χωράει στο Φ13. Ασε που και να χωρούσε, δεν θα μπορούσε να περάσει από τα σημεία που το σπιράλ κάνει γωνιές. Το ίδιο και με το HDMI.

Αν επιστρέψω στην εναλλακτική λύση (TV+HTPC στην μία πλευρά, ενισχυτής στην άλλη), πρέπει να περάσω 5+1 καλώδια ηχείων από το HTPC προς τον ενισχυτή μέσα από 2xΦ13. Για τι διατομές μιλάμε; Είναι γυμνά τα άκρα τους, όπως αυτά τα ψευτοκαλώδια που συνδέουν 5.1 DVD με ηχεία;

Συγνώμη βρε παιδιά, αλλά γράφω βιαστικά και ανόητα. Εννοώ :

Αν επιστρέψω στην εναλλακτική λύση (TV+HTPC+ενισχυτής στην μία πλευρά, ηχεία στην άλλη), πρέπει να περάσω 5+1 καλώδια ηχείων από τον ενισχυτή προς το σημείο όπου ξεκινούν τα καλώδια για τα ηχεία μέσα από 2xΦ13. Για τι διατομές μιλάμε; Είναι γυμνά τα άκρα τους, όπως αυτά τα ψευτοκαλώδια που συνδέουν 5.1 DVD με ηχεία;

Στο ομοαξονικό (ήχου) λύνουν τα βύσματα στα άκρα ;

Last edited:
Να ρωτήσω, τα καλώδια τα έχεις ήδη αγοράσει ή όχι? Το ομοαξονικό γιατί θέλεις να το περάσεις από μέσα? Και το sub μακριά από τον ενισχυτή το έχεις?

Δεν έχω αγοράσει καλώδια. Το ομοξανικό λέω (?) να το περάσω μέσα από το σπιράλ για να συνδέσω HTPC με ενισχυτή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν λύνονται τα βύσματα. Ηδη το οπτικό δεν χωράει στο Φ13.
Το sub (όταν αγοραστεί ...) θα μπει σχεδόν δίπλα στον ενισχυτή.

Μήπως τελικά η λύση μου είναι τα δορυφορικά ηχεία; Λίγο δύσκολα, αλλά μάλλον χωράνε στο ένα έπιπλο τα : TV+HTPC+Amp+UPS. Οι θέσεις όπου θα μπουν τα ηχεία ήδη τροφοδοτούνται με 2x2.5 πολύκλωνο, το οποίο βεβαίως μπορώ να το χρησιμοποιήσω σε 200V. Θα δουλέψει ή θα ψηθώ; Κανένα link;

Σας έπρηξα ...

Τελικά, μου φαίνεται ότι η καλύτερη λύση που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις το HTPC δίπλα στον ενισχυτή και την τηλεόραση και ξένοιασες. Βάζεις εκεί κοντά και το subwoofer, ώστε να μην χρειαστείς να περάσεις το ομοαξωνικό από κανένα σωλήνα. Κι έτσι μέσα από τους σωλήνες περνάς μόνο τα καλώδια για τα πίσω ηχεία. Εκτός εαν αυτό που λέω δεν συμφωνεί με τις προδιαγραφές τις εγκατάστασης... Μπορείς να μας βάλεις μια φωτογραφία με τις τοποθεσίες και τα μηχανήματα για να είναι περισσότερο κατανοητό?

Σας έχω μπερδέψει. Συνοψίζω λοιπόν :

1) Τα μόνα καλώδια που υπάρχουν είναι 4 καλώδια 2x2.5 πολύκλωνα (περασμένα στους τοίχους), τα οποία ξεκινούν από ένα κοινό σημείο σε ένα έπιπλο (ας πούμε "αριστερά") και καταλήγουν στις διάφορες θέσεις των περιφερειακών ηχείων στο σαλόνι.
2) Η TV είναι (υποχρεωτικά) σε άλλο έπιπλο ("δεξιά"). Παρεμβάλλεται (αδιεπάραστο) τζάκι και υπάρχουν μόνο δύο σπιράλ Φ13 για την επικοινωνία των δύο επίπλων.
3) Αν HTPC+Amp μπουν αριστερά, πρέπει να στείλω εικόνα δεξιά στην TV. DVI, HDMI δεν χωράνε από τα Φ13. Μόνο αν κοπούν και ξανακολληθούν.
4) Αν HTPC μπει δεξιά με TV, πρέπει να μεταφέρω ήχο αριστερά (στο Amp). Οπτική ίνα δεν χωράει στο σπιράλ. Ομοξανικό μπορεί να μπει μόνο αν λύνονται τα βύσματα. Γίνεται;
5) Εναλλακτικά στο (4), μπορώ να μεταφέρω ήχο αριστερά (στο Amp) με έξι καλώδια και να ξαναφέρω δεξιά το center (μπροστά από την TV). Χωράνε όλα αυτά; Τι διατομές πρέπει να έχουν;
6) Αν HTPC+TV+Amp μπουν δεξιά, τότε πρέπει να στείλω αριστερά 4 καλώδια ηχείων (5.1 εκτός από center, sub) για να συνδεθούν με τις αναμονές των περιφερειακών ηχείων. Χωράνε;
7) Εναλλακτικά στο (6), μήπως τελικά η λύση μου είναι τα δορυφορικά ηχεία; Οι θέσεις όπου θα μπουν τα ηχεία ήδη τροφοδοτούνται με 2x2.5 πολύκλωνο, το οποίο βεβαίως μπορώ να το χρησιμοποιήσω σε 220V AC. Θα δουλέψει ή θα ψηθώ; Κανένα link;
8) Το sub (όταν αγοραστεί ...) μπορεί να μπει οπουδήποτε.

Σας έπρηξα ... Ζητώ βοήθεια γιατί έχω μπλεχτεί άσχημα και δεν ξέρω τι να κάνω ...

Πω πω...χαμός! :D

Ζωγράφισε ένα σχεδιάγραμμα μπας και βγάλουμε καμιά άκρη γιατί αλλιώς...

Μία φωτό του σαλονιού με τα δύο έπιπλα και το τζάκι ...
All - Small.JPG

Μία φωτό της αριστερής στήλης με τις πιθανές θέσεις Amp, HTPC
Left bottom with text - Small.jpg

Μια φωτό της δεξιάς στήλης με την TV
Tv - Small.jpg

Σχεδιαγράμματα για τα 4 πιθανά σενάρια
Scenaria - Small.jpg

Ελπίζω τώρα να αποσαφηνίζεται η κατάσταση ...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Πολύ ωραία τα σχεδιαγράμματα. Τώρα μπορούμε πιστεύω να βγάλουμε μια άκρη. Γνώμη μου να ακολουθήσεις την 4η περίπτωση με τα ασύρματα ηχεία πίσω. Ομως, εαν πάλι δεν θέλεις να βάλεις ασύρματα πίσω ή το κόστος δεν σε συμφέρει, γιατί δεν σκέφτεσαι και την τοποθέτηση μικρού εξωτερικού καναλιού γύρω γύρω, να περάσει και κάτω από το τζάκι, περιφερειακά, και να καταλήξει στα ηχεία σου?

Οι Φ13 που φαίνονται στην φώτο? Η δεν φαίνονται?

φίλε δυστυχώς ο χώρος σου δεν σε βοηθάει.
Άρα πρέπει να προσαρμοστείς είτε επιλέγοντας τη λύση 4, είτε κάνοντας παραχωρήσεις όσον αφορά την εμφάνιση.
Όλα σε ένα έπιπλο για μένα, γιατί αν θελήσεις να κάνεις αναβάθμιση ή να προσθέσεις κάτι τι θα κάνεις;
Πας αναγκαστικά για μικρά ηχεία και πάλι δυσκολεύομαι να βρω (βάση εικόνας) που θα μπει το κεντρικό και που το sub (αριστερά; έχεις ρεύμα από εκεί; ).
Τα ηχειάκια επίσης που θα μπουν; Το ένα αριστερά και το άλλο δεξιά μετά την πόρτα;

Οι Φ13 δεν φαίνονται γιατί ξετρυπώνουν στο πλαίσιο του αριστερού επίπλου πίσω απο τα συρτάρια.

Το κανάλι είναι η πιο σωστή λύση αφού περνούν από μέσα τα πάντα, αλλά θα είναι πολύ άσχημο και θα με σφάξει η γυναίκα μου. Σκέψου ότι οι καναπέδες κοιτάζουν κατευθείαν το τζάκι. Μόνο ίσως αν περάσω πάνω από το σοβατεπί και το βάψω μπορεί να ξεγελάει λίγο ...

Από ό,τι καταλαβαίνω τα σενάρια 1 και 2 απορρίπτονται (τα βύσματα δεν λύνουν και τα καλώδια δεν κόβονται). Το σενάριο 3 όμως ; Δεν χωρούν τίποτα λεπτά καλώδια για ηχεία; Τα καλώδια που συνδέουν οδηγούμενα ηχεία με 5.1 DVD δεν κάνουν;

antonios :
Για το sub έχω ρεύμα παντού. Το center πρέπει (και αυτό) να χωρέσει στο δεξιό έπιπλο κάτω από την TV. Στη χειρότερη περίπτωση, το βάζω μπροστά ή το κρύβω πίσω από την TV. Ωστόσο, στο έπιπλο κάτω από την TV μαζεύω : Set box της TV, Amp, HTPC, UPS, HDD external και ό,τι άλλο προκύψει στο μέλλον ... Για αυτό ήθελα να τα πάω όλα αριστερά και να στείλω μόνο video στην TV.

Τα μπροστινά ηχεία θα μπουν όπως είπες (υπάρχουν ήδη οι απολήξεις των πολύκλωνων). Τα πίσω ηχεία έχουν επίσης αναμονές.

Σε τί τύπο ηχείων τροφοδοτείται μόνο το sub και παίρνουν από αυτό τα υπόλοιπα; Σε αυτά των PC μόνο; Με τι καλώδιο τροφοδοτείται το sub;