Συνδυασμός ηχείων δαπέδου με ενισχυτή.

Αν είστε περίεργοι, κάντε το παρακάτω τεστ. Εγω είμαι και θα το κάνω το απόγευμα. Είναι blind test με τόνους στα 440Hz +/-3db....
Λέει, ότι αν δεν το πετύχει κάποιος 9 στα 10, έχει φτάσει το όριο της ακοής του.

http://www.audiocheck.net/blindtests_level.php?lvl=3

Έχει κι άλλα... πολύ ενδιαφέρον!

http://www.audiocheck.net/blindtests_index.php

Καλό μεσημέρι -bye-

Συγνώμη Ge0rge, αλλά ήταν τραβηγμένα πανεύκολο το τεστ... τα συν/πλην 3dB διαφορά ακούγουνται και παρακούγονται, 10/10 μέσα σε 15 sec έβγαλα το τεστ με τα "σαχλά" ηχεία του υπολογιστή μου. Τι προσπαθείς ν' αποδείξεις, δεν έχω καταλάβει ακόμη.

Έχεις κάνει το τόπικ του φίλου, που ρωτάει τη γνώμη όσων έμπειρων ακροατών ακούν με περίσσια ευκολία διαφορές των 3 dB για μηχανήματα που θέλει ν' αγοράσει, άστα να πάνε...

Καλό βράδυ... -bye-

Last edited:
οκ...αρκεί η θεωρία....Οποιος έχει να γράψει κάτι σχετικό με το ερώτημα του συνάδελφου και το θέμα έχει καλώς.

Kάποιες προτάσεις ακόμα για ηχεία βάσης παρότι ζητάς δαπέδου. Επειδή σε απασχολεί το πώς θα παίξουν στον χώρο σου, γνώμη μου είναι ν' ακούσεις ενα-δυο τετοιους συνδυασμούς να δεις αν σε ικανοποιούν. Σε μικρό χώρο πιο εύκολα θα παίξουν τα βάσης παρά τα δαπέδου στην κατηγορία ηχείων που ψάχνεις.

-Τα Quad 12L με κάποιον ΝΑD, καλύτερα τον 325ΒΕΕ τουλάχιστο. Αν στηθούν προσεκτικά, έχεις καταπληκτική εικόνα κι απλά κάθεσαι κι ακούς μουσική. Κι αυτά σε χώρο ανάλογο με τον δικό σου. Tα Quad μπορείς να τ' ακούσεις στον Νάκα.
-Τα Usher S-520 πάλι με κάποιον από τους ενισχυτές που εξετάζεις. Δεν ειναι του γούστου μου τα Usher, αλλά άκουγα πέρυσι οτι άρεσαν σε πολύ κόσμο, οπότε ρίχτους μια ματια.

Τους παραπάνω συνδυασμούς τους έχω ακούσει, όμως επειδή θέλω να παίζει καλά οπωσδήποτε και Dance μουσική εκεί υπάρχει θέμα. Τα Quad δεν είναι καλά σε τέτοια ακούσματα, αν και με αλλά θα είναι σίγουρα καταπληκτικά. Τα User τα άκουσα με map 101, ένιωθα ότι δεν είχαν καλό χαμηλό ή και μεσαίες, αντίθετα σε άλλο είδος μουσικής οι φωνές και τα όργανα πραγματικά με εντυπωσίασαν. Έχω ακούσει και κάποια Jbl, αλλά δεν με κάλυψαν, klipsch rb 81, ενώ μου για κάποιο λόγω μου άρεσαν τα kef c5, χωρίς έχουν λεπτομέρεια στον ήχο, μου άρεσαν πολύ οι μεσαίες και χαμηλές, ένιωθα ότι έβγαιναν πολύ άνετα, έτσι αποφάσισα να στραφώ στα δαπέδου. Ψάχνω ενα συνδιασμό με καθαρό ήχο χωρίς πολύ τονισμένα πρίμα για να μην κουράζει, με καλή εικόνα αλλά και χαμηλές όταν χρειάζεται.. Καταλαβαίνω ότι μάλλον είναι δύσκολο να τα συνδυάσω όλα αυτά μαζί + το μικρό χώρο ειδικά σε αυτή τη κατηγορία τιμής, οπότε ίσως αναγκαστώ σε κάποιους συμβιβασμούς. Από τεχνικούς ορούς δεν κατέχω πολλά, κυρίως συγκρίνω με ποιον συνδυασμό απολαμβάνω πιο πολύ τα κομμάτια του cd που ακούω.
Σκεφτομαι και για τα Dali lektor 2 σε βασης και θα δω και για τα Focal JMLab 706V.

Last edited:
Αυτή την στιγμή που μιλάμε σου γράφω από χώρο 12 τ.μ. και ακούω μουσική από Focal 706V ενισχυτή Marantz PM7003.
Για τα λεφτά που έδωσα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την μουσικότητα του σετ!
Γνώμη μου είναι ότι το ηχείο αναδεικνύει πλήρως τις αρετές του σε άλλα είδη μουσικής (τζαζ, ακουστική) αλλά εμένα προσωπικά και σε ηλεκτρονική και σε dance με κάλυψε πλήρως.

Για τον ήχο του:
- Ψηλές: όπως τις θες, καθαρές αλλά όχι σκληρές ή κουραστικές
- Γλυκές μεσαίες
- Μπάσο: γεμάτο, περιγραφικό, σφιχτό
- Εικόνα: πολύ καλή αλλά την κατάλαβα όταν μετέφερα τα ηχεία σε μεγαλύτερο χώρο, δεν νομίζω ότι στα 12τ.μ. έχει και πάρα πολύ νόημα να μιλάμε για εικόνα (ανάλογα βέβαια και την διαρρύθμιση του δωματίου σου.)

Στην περίπτωσή σου: Υποψιάζομαι ότι η αδυναμία σου στην dance μουσική ίσως δημιουργεί παρερμηνίες σχετικά με τις απαιτήσεις σου στο μπάσο. Με λίγα λόγια, αυτό που θεωρείται μπουμάρισμα ίσως τελικά να είναι αυτό που ψάχνεις κι ένα "νορμάλ" μπάσο να σου φανεί "λίγο".

- Εικόνα: πολύ καλή αλλά την κατάλαβα όταν μετέφερα τα ηχεία σε μεγαλύτερο χώρο, δεν νομίζω ότι στα 12τ.μ. έχει και πάρα πολύ νόημα να μιλάμε για εικόνα (ανάλογα βέβαια και την διαρρύθμιση του δωματίου σου.)

Χμμμ...Διαφωνώ :)
Πώς έχεις τοποθετήσει τα ηχεία; Και σε τι απόσταση είσαι από αυτά;

Ωραία, μ'αρέσουν οι διαφωνίες! :twoguns:
Πάντως κι εγώ το θεωρώ σχετικό, γι αυτό ανέφερα τον παράγοντα διαρρύθμιση.

Εγώ είμαι πονεμένη ιστορία. Άκου τώρα αθλιότητα τοποθέτησης (επειδή δεν γίνεται αλλιώς):
- τα ηχεία μου είναι σε απόσταση 1 μέτρου μεταξύ τους και απέχουν 10 πόντους από τον πίσω τοίχο (μάλιστα πίσω τους είναι και το παράθυρο)
- θέση ακρόασης είναι στα 2,5 περίπου μέτρα αλλά όχι στην κορυφή του νοητού ισοσκελούς τριγώνου
- το δωμάτιο είναι χαμηλοτάβανο, οι τοίχοι από A-Block (όχι τούβλο) και η σκεπή από κάποιου είδους
μονωμένου ελενίτ (ναι, είναι δώμα σε ταράτσα!) άρα συντονισμοί κάργα!

Όταν μια μέρα κατέβασα όλο το ηχοσύστημα στο σαλόνι του σπιτιού (εμβαδό 25μ2 - 2μ ανάμεσα στα ηχεία - 1 μέτρο από τον πίσω τοίχο - 3 μέτρα απόσταση ακρόασης κεντραρισμένη - φουλ στα χαλιά, κουρτίνες κτλ) καταλαβαίνεις τι πλάκα έπαθα με τον ήχο!!! Και αυτό που με εξέπληξε ήταν η πολύ μεγάλη και εμφανέστατη βελτίωση όχι μόνο της στερεοφωνικής εικόνας (που το περίμενα) αλλά και των χροιών και της γενικότερης ηχητικής απόδοσης!

Εν κατακλείδι:
Ξέρω ότι η πολύ μεγάλη διαφορά που άκουσα δεν οφείλεται μόνο στα τετραγωνικά του χώρου αλλά και σε όλους τους άλλους παράγοντες που ανέφερα. Ωστόσο πιστεύω πως το στρίμωγμα των ηχείων (λόγω περιορισμού του χώρου) επιδρά (λίγο ή πολύ) αρνητικά.

Last edited:
Αν μπορείς να τα στήσεις για nearfield ακρόαση, τα προβλήματα του χώρου σου θα καλυφθούν σ' ενα βαθμό. Δεν εννοώ οτι θα λυθούν, απλά οτι θ' ακούς τον χώρο λιγότερο.

Y.Γ. Nearfield σημαίνει απόσταση ακρόασης 1 με 1.5 μέτρα από τα ηχεία.

Last edited: