Συνδυασμός ηχειων/ενισχυτη/dac για PC

emperorgr

AVClub Addicted Member
10 June 2010
1,448
Αφου φτιαξαμε ενα αξιοπρεπες ηχοσυστημα 5.1, ηρθε η ωρα να φτιαξουμε και το δωματιο του υπολογιστη...

Εχω ενα μικρο Shuttle SH81R4 το οποιο δινει jack εξοδο ηχου.

Απο την αποθηκη ανασυρα ενα παλιο ενισχυτη Pioneer A-445 (60 Watts per channel 8ohm)ο οποιος φαινεται σε καλη λειτουργικη κατασταση.

Η μουσικη που ακουω στο PC ειναι κυριως Ιντερνετικο ραδιοφωνο/ηλεκτρονικη μουσικη (320 με WinAMP) και φυσικα ταινιες/παιχνιδια (σε μικρο ποσοστο).

Τα ερωτηματα μου ειναι τα ακολουθα:

1) Να προβω σε αγορα DAC? Θα μου προσφερει πιθανα καλυτερη ποιοτητα απο την εσωτερικη καρτα ηχου (Realtek Realtek ALC662) στα ειδη που ακουω? Ειδα μια προσιτη λυση της Behringer-UCA202...Καπου διαβασα οτι πιθανα να πρεπει να ακουω FLAC για να δω διαφορες απο την RealTek με εξωτερικο DAC και παλι με χρηση των ASIO drivers στο αντιστοιχο προγραμμα (Foobar/Winamp, κλπ)...

2) Εφοσον ο ενισχυτης δουλευει ικανοποιητικα, απερριψα (?) την λυση να παρω ενεργα Monitors... Καπου ειδα οτι υπαρχουν και παθητικα monitors? Σκεφτομουν να προβω στην αγορα 2 (ή 4) παθητικων ηχειων βασης/βιβλιοθηκης με κοστος το πολυ 200 ευρω. Η λογικη μου ηταν να εχω αλλα 2 ηχεια βασης ωστε σε κανω και επεκταση του υπαρχοντος ηχοσυστηματος σε 7.1 σε καλες ταινιες (με την απλη μεταφορα των μικρων ηχειων στο σαλονι). Ειναι σωστη η λογικη μου?

3) Πρεπει να κοιταξω ηχεια που να μην βγαζουν το μπασο απο πισω αλλα μπροστα εφοσον θελω να τα κολλησω στον τοιχο?

4) Να μην χρησιμοποιησω καθολου τον ενισχυτη Pioneer A-445 και να παω απευθειας σε ενεργα Monitors (λιγοτερα καλωδια, λιγοτερη καταναλωση..)?

Τι θα κανατε στην θεση μου?

Το κακό με τις onboard κάρτες ήχου είναι πως πολλές φορές μεταφέρουν εκτός της μουσικής ότι θόρυβο υπάρχει μέσα στο Pc.
Οπότε κάνε πρώτα μια δοκιμή να δεις τι γίνεται και μετά κοιτάζεις για dac.
(Που κι αυτό βέβαια κανείς δεν σου εγγυάται πως θα κάνει το ίδιο εκτός και γαλβανικής απομόνωσης,κλπ.Απλώς έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες,ειδικά αν έχει εξωτερική τροφοδοσία. )

Last edited:
Να πω οτι ηδη ξήλωσα ενα ζευγος Dali Zensor 1 απο το κυριως ηχοσυστημα...και δεν ακουζα βζζζζ και διαφορα αλλα στα ηχεια σε μεγαλη ενταση με τον pioneer...Το κοστος δεν ειναι μεγαλο (35 ευρω για την behringer), απλα οτι μπορουμε να κοψουμε σε κοστος ειναι ευπροσδεκτο :p

Απάντηση: Re: Συνδυασμός ηχειων/ενισχυτη/dac για PC

Να πω οτι ηδη ξήλωσα ενα ζευγος Dali Zensor 1 απο το κυριως ηχοσυστημα...και δεν ακουζα βζζζζ και διαφορα αλλα στα ηχεια σε μεγαλη ενταση με τον pioneer...Το κοστος δεν ειναι μεγαλο (32 ευρω για την behringer), απλα οτι μπορουμε να κοψουμε σε κοστος ειναι ευπροσδεκτο :p

Ε τότε μια χαρά είσαι.
Η αλήθεια είναι όμως πως στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοια προβλήματα έχουν αναφερθεί με ενεργά μόνιτορ και λύνονται με balanced σύνδεση τις πιο πολλές φορές.

behringer uca. Τέλος.
Για μία πολύ οικονομική λύση και αν δεν υπάρχουν άλλες απαιτήσεις, ναι.

Με οικονομικά ηχεία βάσης, εφ' όσον ο ενισχυτής σου λειτουγεί ικανοποιητικά θα καλυφθείς, πιστεύω, με δεδομένες τις περιορισμένες απαιτήσεις.

Να γίνω λίγο αιρετικός; Δεν μεταφέρεις το pc στο σαλόνι έτσι ώστε να παίζεις τα παιχνίδια με πολυκάναλο ήχο; Θα γουστάρεις πολύ....

εγώ θα πουλούσα τον pioneer και θα συμπλήρωνα για να πάρω ενεργά ηχειάκια.
Με την uca σετ βεβαίως.
Έχω την μπεριγκερ σε imac και παίζω τα edifier s330 με αποτέλεσμα τέτοιο που πολλές φορές βαριέμαι να ανοίξω το "μεγάλο" σύστημα.
Η διαφορά στον ήχο από την έξοδο του imac σε σχέση με την uca είναι μεγάλη.
Και δεν είχα προβλήματα με θορύβους και τέτοια.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για μία πολύ οικονομική λύση και αν δεν υπάρχουν άλλες απαιτήσεις, ναι.

Έτσι όπως το'γραψα ακούστηκε λίγο...βαρύ ε?

Φυσικά η behringer δεν είναι το άγιο δισκοπότηρο αλλά δε μπορώ να σκεφτώ καλύτερη βελτίωση στα 30-40 ευρώ για τη χρήση που θέλει ο φίλος.
Πολύ συγκεκριμένα λοιπόν η UCA κάνει σοβαρή διαφορά στην έξοδο line που δίνει σε σχέση με το imac μου, το thinkpad χ200 μου και ένα dell mini 9 (που είχα μέχρι πρότινος).

Re: Απάντηση: Συνδυασμός ηχειων/ενισχυτη/dac για PC

Να γίνω λίγο αιρετικός; Δεν μεταφέρεις το pc στο σαλόνι έτσι ώστε να παίζεις τα παιχνίδια με πολυκάναλο ήχο; Θα γουστάρεις πολύ....

Δεν υπαρχει αυτο το Option... αλλωστε τα games ειναι πολυ ελαχιστα που πλεον παιζω.

εγώ θα πουλούσα τον pioneer και θα συμπλήρωνα για να πάρω ενεργά ηχειάκια. Με την uca σετ βεβαίως.
Έχω την μπεριγκερ σε imac και παίζω τα edifier s330 με αποτέλεσμα τέτοιο που πολλές φορές βαριέμαι να ανοίξω το "μεγάλο" σύστημα. Πολύ συγκεκριμένα λοιπόν η UCA κάνει σοβαρή διαφορά στην έξοδο line που δίνει σε σχέση με το imac μου, το thinkpad χ200 μου και ένα dell mini 9 (που είχα μέχρι πρότινος).

To σκεφτηκα και αυτο...ποσο θα μπορουσε αραγε να πιασει ο ενισχυτης δεδομενου οτι ειναι και καμποσων ετων (αλλα λειτουργικος)?

Εχω διαβασει σχεδον ολα τα αλλα threads για τα ενεργα ηχεια και εχω κανει λιστα αλλα σκεφτομουν οτι τα ενεργα ηχεια θα μενουν κολλημενα στο γραφειο, ενω τα παθητικα μπορω να τα μεταφερω σε μια ταινια στο σαλονι για να στησω το 7.1 (και να περιορισω το κοστος)...

Μηπως κανει διαφορα η UCA στην περιπτωση σου λογω των ενεργων ηχειων?

Με οικονομικά ηχεία βάσης, εφ' όσον ο ενισχυτής σου λειτουγεί ικανοποιητικά θα καλυφθείς, πιστεύω, με δεδομένες τις περιορισμένες απαιτήσεις.

Σκεφτομουν 4 παθητικα ηχεια με συνολικο κοστος γυρω στα 200 ευρω ωστε τουλαχιστον να εχω ενα 2χ2 συστημα στο γραφειο του υπολογιστη...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Συνδυασμός ηχειων/ενισχυτη/dac για PC

Δεν υπαρχει αυτο το Option... αλλωστε τα games ειναι πολυ ελαχιστα που πλεον παιζω.

To σκεφτηκα και αυτο...ποσο θα μπορουσε αραγε να πιασει ο ενισχυτης δεδομενου οτι ειναι και καμποσων ετων (αλλα λειτουργικος)?

Εχω διαβασει σχεδον ολα τα αλλα threads για τα ενεργα ηχεια και εχω κανει λιστα αλλα σκεφτομουν οτι τα ενεργα ηχεια θα μενουν κολλημενα στο γραφειο, ενω τα παθητικα μπορω να τα μεταφερω σε μια ταινια στο σαλονι για να στησω το 7.1 (και να περιορισω το κοστος)...

Μηπως κανει διαφορα η UCA στην περιπτωση σου λογω των ενεργων ηχειων?

Σκεφτομουν 4 παθητικα ηχεια με συνολικο κοστος γυρω στα 200 ευρω ωστε τουλαχιστον να εχω ενα 2χ2 συστημα στο γραφειο του υπολογιστη...

τη uca την είχα και με τα ενεργά behringer 3030A (με το ribbon) αλλά και με τα edifier που έχω τώρα. Και στις δυο περιπτώσεις η διαφορά είναι...σαφής.

Συμφωνώ. Τη Behringer την ξέρω κι' εγώ καλά. Και είμαι οπαδός των ενεργών ηχειίων.

Για χρήση υβριδική -μία στο Home Cinema, μία στο δικάναλο- 4 ηχεία με μάξιμουμ κόστος 50 ευρώ έκαστο, έχω τις αμφιβολίες μου.

Το συστημα του home cinema ειναι το ακολουθο
Dali Zensor 3 front
Dali Vokal center
Dali Zensor 1 πλαγια
SVS PC-2000 sub.

Σκεφτομουν να προσθεσω 2 ηχεια στυλ Dali Zensor 1 (γυρω στα 220 Ευρω) για πισω τα οποια 90 τοις εκατο του χρονου τους θα ειναι εγκατεστημενα στον υπολογιστη σε 2.0 διαταξη με τον Pioneer-A445...

H αλλη ιδεα που ειχα να αγορασω 2 x 2 Magnat Monitor Supreme 102 για το δωματιο του υπολογιστη (λογικα θα εχει καλυτερη ηχητικη καλυψη) και οταν ερχεται η ωρα για ταινια να 2 ηχεια σε βασουλες στο καθιστικο..

O προβληματισμος μου ειναι αν η χρηση του Pioneer A-445 μαζι με παθητικα ηχεια (ειτε ενα ζευγαρι Dali Zensor 1, ειτε κατι αλλο) θα ειναι πιο καλη ηχητικα απο ενα ζευγαρι ενεργα ηχεια γυρω στα 200-220 ευρω (απο οτι εχω δει σε αυτη την κατηγορια τιμων παιζουν τα PreSonus Eris E4.5, Fostex PM0.4, M-Audio Studiophile BX5 D2) + την καρτα Behringer U-Control UCA202 (+35 Ευρω)

Πηγαινοντας σε λυση ενεργων ηχειων, αν ανεβω σε κατηγορια με 5" woofer θα ειναι υπερβολη?

Κοιταζα σε JBL LSR305 (με πολυ καλες κριτικες) 2*139,00 Ευρω + Behringer U-Control UCA202 35,00 Ευρω + καλωδια (αληθεια πως γινεται η συνδεση, απο τα 2xRCA της καρτας ηχου σε ....jack ή XLR)?

Αν πας σε 5άρια, αλλάζεις κατηγορία. Η συζήτηση και το κόστος πηγαίνουν σε άλλη βάση. Οπότε το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι μήπως να φύγουμε και από τη UCA και να πάμε πιο πάνω σε κάρτα ήχου/DAC.

Τους αρχικούς περιορισμούς -όσο γίνεται πιο οικονομικά- εσύ τους έθεσες και επ' αυτού απαντήσαμε.

Επομένως πρέπει ν' αναρωτηθείς πρώτα και ν' αποφασίσεις μέχρι που θες να φτάσεις.

Από τα ενεργά ηχεία υπάρχουν εκείνα που συνδέονται και με τους δύο τρόπους (Unbalanced RCA και Balanced XLR ή Jack Stereo) κι' εκείνα που συνδέονται μόνο με τον ένα (Balanced XLR ή Jack Stereo). Ανάλογα με τις δυνατότητες του υπόλοιπου εξοπλισμού που διαθέτεις (κάρτα ήχου/DAC) το λαμβάνεις υπ' όψη πριν προβείς σε αγορά.

Δυστηχως υπαρχει το μικροβιο της ψωρας να δωσεις κατι παραπανω να παρεις κατι..καλυτερο....Δεν εχω διαθεση να βαλω και sub στο δωματιο του υπολογιστη για αυτο σκεφτηκα να δωσω 50 ευρω παραπανω και να παω σε 5" woofer.

DAC υπαρχει στο σπιτι ενα U-Mix Control Pro 2 , το οποιο οταν δεν παιζω καπου εξω μπορει να τροφοδοτει τα ηχεια, εχει και διπλες εξοδους RCA, Jack για τα 2 ηχεια...Δυστηχως δεν εχει XLR εξοδους Balanced...

Στο ερωτημα για την συνδεση ηταν αν το DAC εχει 1 ζευγος RCA πως τα συνδεω (με διαχωριστη, ή ?)

Εντάξει δείχνει ο DJ μίκτης.
Μ' αυτόν δε θα χρειαστείς τη UCA.

Θα προσέξεις μόνο κατά την επιλογή των ενεργών ηχείων σου να έχουν είσοδο RCA ή τουλάχιστον καρφί (Jack) με επιλογή Unbalanced.

Αν πας σε 5άρια, αλλάζεις κατηγορία. Η συζήτηση και το κόστος πηγαίνουν σε άλλη βάση. Οπότε το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι μήπως να φύγουμε και από τη UCA και να πάμε πιο πάνω σε κάρτα ήχου/DAC.

Ας μου επιτραπεί να κάνω ένα ελαφρύ hijack το νήμα, γιατί είμαι κι εγώ στην ίδια φάση αναζήτησης (ηχεία υπολογιστή και εξωτερική κάρτα ήχου/DAC) με τον emperorgr.
Μιχάλη, ποιό DAC θα πρότεινες στην αμέσως παραπάνω κατηγορία τιμής (ή έστω έως 150-200 ευρώ);
Εγώ κοιτάω προς Fostex 0.4 και για DAC κάπου ανάμεσα σε Fiio E10K (~100 ευρώ) και Cambridge Audio DACMagic XS (~150).

Θα προσέξεις μόνο κατά την επιλογή των ενεργών ηχείων σου να έχουν είσοδο RCA ή τουλάχιστον καρφί (Jack) με επιλογή Unbalanced.

Tα JBL LSR305 εχουν 1 x XLR, 1 x TRS Balanced Input
Tα PreSonus Eris 5 εχουν 1- Balanced XLR, 1- Balanced ¼” TRS, 1- Unbalanced RCA

Βαζοντας καλωδια 2 RCA σε jack balanced δε θα δουλεψουν στο JBL? o μεικτης εχει 2χ2 RCA out οποτε λογικα με τα 2 καλωδια θα παιξει το καθενα απο τα 2 χωριστα...η κανω κατι λαθος?