Συνεγκατάσταση ΟΤΕ και NOVA

4ο από δεξιά στην πάνω σειρά,στο scart του δέκτη.
schema-scart.jpg

Αντίστοιχα,η πλευρά του καλωδίου για την περίπτωση προσωπικής κατασκευής του:
scart.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Συνεγκατάσταση ΟΤΕ και NOVA

Πού; Ρώτησα σε 2-3 καταστήματα με ηλεκτρονικά και δορυφορικά είδη και δεν είχαν. Το διακοπτάκι το έχουν κάποιοι (η τιμή του είναι γύρω στα 25 ευρώ) αλλά το έτοιμο scart με το καλώδιο για να βάζεις και να βγάζεις εύκολα το διακόπτη (π.χ. για να παίρνεις τον αποκωδικοποιητή και σε άλλο σπίτι) δεν το έχω βρει κάπου.

Υπάρχει κι άλλος τρόπος να έχεις σταθερό βύσμα scart συνδεδεμένο πάνω στο scart του δέκτη,ώστε και πάλι να μπορείς να το βάζεις και να το βγάζεις εύκολα από τον δέκτη για την περίπτωση μεταφοράς του.Παίρνεις ένα κανονικό καλώδιο scart.Την μια του άκρη θα τη συνδέσεις όπως είναι πάνω στο scart του δέκτη.Στην άλλη του άκρη,αφού ανοίξεις προσεχτικά το βύσμα,θα ξεχωρίσεις από τα υπόλοιπα το καλώδιο που είναι κολλημένο στο pin 8 του βύσματος.Νομίζω ότι μπορείς να το κάνεις αυτό,δεν είναι δύσκολο.Θα πάρεις λοιπόν αυτό το καλωδιάκι και αφού το κόψεις από το βύσμα,θα το πιάσεις πάνω στη βίδα στην είσοδο 0/12 volt του spaun.Έτσι,το μόνο που θα κάνεις κάθε φορά που χρειάζεσαι μεταφορά του δέκτη,θα βγάζεις και αντίστοιχα όταν επανατοποθετείς το δέκτη πίσω στη θέση του θα βάζεις το scart.

Καλησπερα. Εχω πιατο 1.10 με 3 δορυφορους, disecq τετραπλο που καταληγουν με μονο καλωδιο στο δωματιο. Σε αυτο το καλωδιο με διακοπτη προτεραιοτητας εχω συνδεσει Dreambox 800 μαζι με τον δεκτη με τον σκληρο δισκο του Οτε TV και παιζουν μια χαρα. Θελω να βαλω και τον Pace 831 της Νοβα. Τι πρεπει να κανω ? Θα μπορεσω να δω χωρις προβληματα και με τους 3 δεκτες με καποιον εχτρα διακοπτη η πρεπει να κατεβασω και αλλο καλωδιο ?

Θα μπορέσεις.Θα χρειαστείς να προσθέσεις στη συνδεσμολογία σου και έναν διακόπτη 0/12 volt Spaun SAR 12 F.
Θα αφήσεις όπως είναι συνδεδεμένο στον διακόπτη τον Dreambox.Την άλλη έξοδο του διακόπτη,θα την βγάλεις από τον δέκτη του ΟΤΕ και την συνδέσεις στην είσοδο του Spaun.Για τη σύνδεση των δεκτών ΟΤΕ και NOVA διάβασε την προηγούμενη σελίδα και συγκεκριμένα εδώ,καθώς επίσης και τα επόμενα posts.Θα σου είναι χρήσιμα για περιπτώσεις μεταφοράς του δέκτη του ΟΤΕ.
Η όλη συνδεσμολογία σου τώρα,θα δουλεύει ως εξής:
Όταν ανοίγεις τον Dreambox,θα βλέπεις από εκεί.Μόνο από εκεί.Αν θες να δεις από τους άλλους δέκτες,θα πρέπει να τον κλείνεις.Όπως έκανες δηλαδή μέχρι τώρα,αν ήθελες να δεις από τον δέκτη του ΟΤΕ.Όσο θα έχεις κλειστό τον Dreambox,θα βλέπεις ή από ΟΤΕ ή από NOVA.Η εναλλαγή μεταξύ τους περιγράφεται στο post που σε παρέπεμψα.Εννοείται βέβαια,ότι θα πρέπει να επιλέξεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις diseqc από το μενού των δεκτών.Να προσέξεις κάτι μόνο.Τον δέκτη της NOVA να τον συνδέσεις πρώτα μόνο του απευθείας στο lnb,ώστε να πάρει την απαραίτητη αναβάθμιση για να είναι δυνατό να δουλέψει με διακόπτη diseqc.Αφού πάρει την αναβάθμιση,κάνεις τις συνδέσεις που είπαμε.Καλή επιτυχία!

Ευχαριστω πολυ για τις οδηγιες. Θα το κανω μεσα στην εβδομαδα που θα παρω τον Pace. Ελπιζω μονο να μην εχω προβλημα με το diseqc γιατι ο δεκτης του Οτε επαιξε μονο στην θεση Α. Στις αλλες θεσεις δεν εβγαζε σημα και με παιδεψε λιγο γιατι ανεβοκατεβαινα στην ταρατσα για να του αλλαξω θεση. Τον Hotbird τον εχω στην θεση D.

Παίζει σε όλες τις θέσεις diseqc ο δέκτης του OTE.Κάποιο λάθος στις ρυθμίσεις θα είχες κάνει.Και να μην ξεχάσεις αρχικά να συνδέσεις τον PACE απευθείας στον hotbird για να πάρει αναβάθμιση.Μόνο μετά την αναβάθμιση μπορεί να δουλέψει με diseqc.Εναλλακτικά,βάλε για να κάνεις την δουλειά αυτή,το καλώδιο από το lnb του hotbird στην πρώτη θέση του diseqc.Θα πάρει κι έτσι σήμα ο PACE,ώστε να πάρει την αναβάθμιση.Μετά τα βάζεις όπως πρέπει.

Μπορείτε να διακρίνετε από τις παρακάτω φωτογραφίες αν η κεντρική εγκατάσταση της πολυκατοικίας είναι ήδη έτοιμη για λήψη Nova και OTE TV; Ξέρω σίγουρα ότι πιάνει Nova και ένας ένοικος μου είπε ότι βλέπει και τα δύο, αλλά δεν ήξερε να μου πει αν βλέπει OTE TV μέσω δορυφόρου ή internet. Προφανώς από τις φωτογραφίες δεν μπορείτε να ξέρετε τη στόχευση, αλλά είμαι βέβαιος ότι τα μάτια των πιο ειδικών εδώ μέσα θα καταλάβουν αν υπάρχει διπλό LNB που κοιτάζει σε διαφορετικούς δορυφόρους και αν η υπόλοιπη συνδεσμολογία το υποστηρίζει.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Κάτοπτρο:
21281455642_c64c1bdbba_o.jpg

LNB:
20670953103_781314c29b_o.jpg

Πολυδιακόπτης:
21292063585_55f8442826_o.jpg

αν το ασπρο LNB ειναι για HOTbird (το πιατο προσανατολισμενο εκει) , τοτε σιγουρα και στο σημειο που ειναι το λεπτο το μαυρο ειναι στις 9 μοιρες, αρα ΟΤΕ. Το θεμα ειναι το μαυρο το εβαλαν μετα για καποιο διαμερισμα που ηθελε ΟΤΕ TV ή ειναι απο την αρχη εγκατεστημενο σε ολα τα διαμερισματα;

Αρχικά υπήρχε μόνο το άσπρο και έπιανε Nova. Το μαύρο το έβαλαν εκ των υστέρων, αλλά δεν ξέρω ποιος και γιατί. Κάποιος έβαλε και επιπλέον κάτοπτρο για Sky με δικό του καλώδιο, πιθανότατα ο ίδιος να έβαλε και το slim LNB για OTE TV στην κεντρική εγκατάσταση και μας το έκανε δώρο. Λέω μας το έκανε δώρο, γιατί ο άλλος ένοικος που έχει μαζί και Nova και OTE TV μου είπε ότι ο τεχνικός που του εγκατέστησε τον OTE δεν ανέβηκε καθόλου στην ταράτσα (εξ'ου και ο φόβος μου μήπως είχε OTE TV μέσω internet).

Υπάρχει κάποιο κόλπο να καταλάβω αν έρχεται σήμα OTE TV στο διαμέρισμά μου έχοντας μόνο τον Pace 865 PVR της Nova;

Υπάρχει κάποιο κόλπο να καταλάβω αν έρχεται σήμα OTE TV στο διαμέρισμά μου έχοντας μόνο τον Pace 865 PVR της Nova;

Δυστυχως όχι. Χρειαζεσαι καποιον δεκτη του εμποριου ή προφανως του οτε. Πρεπει να δεις επισης τι diseq εχει εγκατασταθεί και σε ποια θεση ειναι το lnb του οτε, για να μη καθεσαι να βαζεις τυχαια ρυθμισεις.

Η εγκατάσταση είναι μόνο για 13Ε(NOVA). Μετά κάποιος πρόσθεσε ένα μονό LNB στον 9Ε για να βλέπει μόνος αυτός OTE TV

Αρχικά υπήρχε μόνο το άσπρο και έπιανε Nova. Το μαύρο το έβαλαν εκ των υστέρων, αλλά δεν ξέρω ποιος και γιατί. Κάποιος έβαλε και επιπλέον κάτοπτρο για Sky με δικό του καλώδιο, πιθανότατα ο ίδιος να έβαλε και το slim LNB για OTE TV στην κεντρική εγκατάσταση και μας το έκανε δώρο. Λέω μας το έκανε δώρο, γιατί ο άλλος ένοικος που έχει μαζί και Nova και OTE TV μου είπε ότι ο τεχνικός που του εγκατέστησε τον OTE δεν ανέβηκε καθόλου στην ταράτσα (εξ'ου και ο φόβος μου μήπως είχε OTE TV μέσω internet).

σήμα απο οτε δεν θα έχεις αφού το lnb είναι μονό προφανώς είναι μόνο για ένα διαμέρισμα

Όπως σωστά λέει ο φίλος dimios77 και ο leo06,η κεντρική εγκατάσταση περιλαμβάνει μόνο λήψη hotbird.Να προσθέσω μόνο για πιθανές παρόμοιες μελλοντικές απορίες μελών χωρίς εμπειρία και γνώση επί τέτοιων θεμάτων,ότι και μόνο από την πρώτη φωτογραφία βγαίνει το συμπέρασμα αυτό.Φαίνεται καθαρά ότι από το μαύρο lnb (hotbird) φεύγει μόνο ένα καλώδιο.Αυτό λοιπόν αποδεικνύει ότι δεν μοιράζεται η λήψη του σε περισσότερα του ενός διαμερίσματα.Αντίθετα,το κεντρικό lnb στη φωτογραφία είναι quattro το οποίο έχει 4 εξόδους όπου αποδίδονται οι τέσσερις δορυφορικές μπάντες.Τα 4 καλώδια συνδέονται στον πολυδιακόπτη,ο οποίος αναλαμβάνει τη δουλειά του διαμερισμού στα διαμερίσματα της πολυκατοικίας.Με μια απλή ματιά λοιπόν,θα μπορεί κάποιος να καταλάβει αν ένα lnb διαμοιράζεται ή όχι στα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας.

Σας ευχαριστώ όλους για τις διαφωτιστικές απαντήσεις.

Βέβαια η απορία μου παραμένει, πώς ο άλλος ένοικος λέει ότι βλέπει και Nova και OTE TV και επιμένει ότι ο τεχνικός που του εγκατέστησε τον OTE TV δεν ανέβηκε καν στην ταράτσα. Υποθέτω ότι είτε βλέπει OTE TV μέσω internet, είτε ότι δεν θυμάται καλά και είναι ο ίδιος ο κάτοχος του μαύρου LNB. Τεσπα.

Και έτσι όπως έχει λοιπόν η παρούσα εγκατάσταση, τι με συμβουλεύετε να κάνω για να έχω συνεγκατάσταση Nova και OTE TV χωρίς εξωτερικά καλώδια; Με απασχολεί η ταράτσα κυρίως, για το διαμέρισμα ξέρω ήδη (spaun, pin 8 κλπ).

Βέβαια η απορία μου παραμένει, πώς ο άλλος ένοικος λέει ότι βλέπει και Nova και OTE TV και επιμένει ότι ο τεχνικός που του εγκατέστησε τον OTE TV δεν ανέβηκε καν στην ταράτσα. Υποθέτω ότι είτε βλέπει OTE TV μέσω internet, είτε ότι δεν θυμάται καλά και είναι ο ίδιος ο κάτοχος του μαύρου LNB. Τεσπα.

Και έτσι όπως έχει λοιπόν η παρούσα εγκατάσταση, τι με συμβουλεύετε να κάνω για να έχω συνεγκατάσταση Nova και OTE TV χωρίς εξωτερικά καλώδια; Με απασχολεί η ταράτσα κυρίως, για το διαμέρισμα ξέρω ήδη (spaun, pin 8 κλπ).

Μηπως ειναι ο συγκεκριμενος για τον οποιο τοποθετηθηκε το μαυρο lnb στις 9 μοιρες αλλα δεν λεει τιποτα για να μην γινει θεμα με διαχειριστη και υπολοιπους ενοικους; Γιατι εβαλε χερι στην κοινοχρηστη εγκατασταση

ote tv μέσω ιντερνετ (ιδανικά μέσω vdsl για να έχεις και τα hd)

Καλησπερα. Αγορασα τελικα τον διακοπτη Spaun SAR 12 F και ειμαι τωρα στην συναρμολογηση. Την μια ακρη του βυσματος του scart την βαζω στην υποδοχη του δεκτη του Οτε. Την αλλη ακρη που ειναι ενα καλωδιακι το pin 8 κομμενο απο τον ακροδεκτη το βαζουμε εκει που ειναι η βιδα του διακοπτη ? Πως το κανουμε ? Ξεβιδωνουμε την βιδα και περναμε το καλωδιο απο κατω και σφιγγουμε πανω του ? Γιατι καποια υποδοχη δεν εχει για να μπει. Και αν ειναι ετσι υπαρχει καποια σειρα που πρεπει να τα κανω ? Ας πουμε να βγαλω τους δεκτες απο το ρευμα και μετα να ξεκινησω η δεν χρειαζεται ? Επισης αν κατι δεν γινει σωστα υπαρχει θεμα να γινει καποια ζημια στους δεκτες ? Θυμιζω οτι εχω Dreambox, Οτε και Νοβα με διακοπτη προτεραιοτητας και τον Spaun και ενα καλωδιο καθοδου.

Σωστά τα λες για τον spaun.Εννοείται ότι όταν θα συνδέεις το scart στον δέκτη του ΟΤΕ και θα βιδώνεις το καλωδιάκι στον spaun,ο δέκτης του ΟΤΕ θα είναι κλειστός.Αν γίνουν όλα όσα έχουμε πει,μην φοβάσαι τίποτα.

Μια λύση είναι να θέσεις το ζήτημα στον διαχειριστή λέγοντας ότι αργά η γρήγορα αρκετοί θα θελήσουν ΟΤΕ TV. Θα πρέπει να αντικατασταθεί ο πολυδιακόπτης5/16 με νέο 9/16 που είναι για 2 δορυφόρους συν ένα lnb quattro. Έτσι το κόστος θα είναι δια του 16

Αν δεν δεχθούν θα πρέπει και εσύ να ακολουθήσεις τον δρόμο που χάραξε ο ένοικος 13 κάνοντας την ίδια συνδεσμολογία και αλλάζοντας το lnb σε twin.

Μια λύση είναι να θέσεις το ζήτημα στον διαχειριστή λέγοντας ότι αργά η γρήγορα αρκετοί θα θελήσουν ΟΤΕ TV. Θα πρέπει να αντικατασταθεί ο πολυδιακόπτης5/16 με νέο 9/16 που είναι για 2 δορυφόρους συν ένα lnb quattro. Έτσι το κόστος θα είναι δια του 16
Αυτό το έχω ήδη προσπαθήσει αλλά είναι δύσκολο, καθώς πάνω από τους μισούς ενοίκους δεν ενδιαφέρονται για δορυφορική τηλεόραση και όταν άκουσαν το κόστος δεν χάρηκαν καθόλου. Μόνο εγώ και άλλος ένας ένοικος είμαστε ζεστοί. Θα είναι και δύσκολο να πληρώσουμε μόνο τη διαφορά των 2 πολυδιακοπτών γιατί λόγω μειωμένης οικοδομικής δραστηριότητας ο παλιός δεν θα έχει ζήτηση. Επίσης τα διαμερίσματα δεν είναι 16 αλλά 8. Σε κάθε διαμέρισμα κατεβαίνουν 2 καλώδια, το ένα πάει στο σαλόνι και το άλλο στο υπνοδωμάτιο (όλοι βέβαια θέλουμε τη δορυφορική για το σαλόνι).

Αν δεν δεχθούν θα πρέπει και εσύ να ακολουθήσεις τον δρόμο που χάραξε ο ένοικος 13 κάνοντας την ίδια συνδεσμολογία και αλλάζοντας το lnb σε twin.
Υποθέτω ότι δεν αναφέρεσαι σε νέο δικό μου κάτοπτρο, αλλά σε αλλαγή στο υπάρχον;