Συνεγκατάσταση ΟΤΕ και NOVA

Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά! Εγώ έχω το εξής πρόβλημα. Έχω συνδέσει ΟΤΕ και ΝΟΒΑ με SPAUN 0/12. Ο ΟΤΕ παίζει μια χαρά. Όταν θέλω ΝΟΒΑ, βάζω τον ΟΤΕ σε Standby και ανοίγω τον ΝΟΒΑ. Μετά από ένα τέταρτο περίπου, ακούγεται ένα "Τσακ" και χάνω το σήμα της ΝΟΒΑ. Θεωρώ ότι ο ΟΤΕ δίνει τάση. Απ'ότι διάβασα εδώ, αυτό δεν θα έπρεπε να γίνεται. Μια λύση είναι να κλείνω εντελώς τον ΟΤΕ (με τον διακόπτη), αλλά θα χρειαστεί "κάτσε-σήκω"

Ευχαριστώ.

Το βασικό για να λειτουργήσει σωστά ο συγκεκριμένος διακόπτης είναι να τροφοδοτείται με τάση η βίδα που έχει στα πλαγιά είτε με μετασχηματιστή είτε από το 8 pin από την έξοδο scart του δεκτή του OTE καθώς της Nova δεν βγάζει τάση, για το λόγο αυτό λοιπόν πρέπει ο OTE να είναι συνδεμένος στην πόρτα A και η nova στην πόρτα B, επίσης πρέπει το καλωδιάκη που φεύγει από την βίδα να κάνει σωστή επαφή στο 8 pin πίσω στην θέση scart του δεκτή του OTE. Αν όλα αυτά είναι σωστά τότε ίσως να χάλασε ο διακόπτης οπότε αγαραζεις έναν άλλον.

Ευχαριστώ. Θα το δοκιμάσω πάλι. Ο πυκνωτής που ανέφερε ο vertical κάμποσες σελίδες πίσω, σε τι μπορεί να χρειαστεί;

Ποιον KAON έχεις; Το πρόβλημα που σου κάνει είχε δημιουργηθεί παλαιότερα από f/w update. Μέχρι να το βρούμε μας πήρε αρκετό καιρό. Μου έστειλαν 2 αποκωδικοποιητές (combo) και το πρόβλημα υπήρχε και στους δύο. Ήλθε φίλος τεχνικός με δικό του ΚΑΟΝ και τα ίδια. Ο κύριος λόγος που τον έβαλα είναι για να εξομαλύνω την τάση γιατί είδα πως ήταν αλλού για αλλού. Ο πυκνωτής παραμένει εκεί και μάλιστα τον έχω κολλήσει και με καλάι πάνω στον διακόπτη. Ο πυκνωτής κακό δεν κάνει. Όπως το περιγράφεις, το ίδιο ακριβώς πρόβλημα είχα.

Έχω τον απλό (όχι τον combo). Έβαλα και πυκνωτή, αλλά πάλι τα ίδια. Στην αρχή παίζει η νόβα και μετά από λίγο χάνεται το σήμα, αφού "φαίνεται" πως ο ΟΤΕ δίνει τάση.

καλησπερα παιδια
Αν και δεν βλεπω κινηση εδω μεσα τελευταια ελπιζω να απαντησει καποιος.Θα ηθελα την βοηθεια σας.Σε πολυκατοικια με κεντρικη εγκατασταση με πιατο 1,10 quatro lnb κεντρο για νοβα και quad lnb παρακεντρο για οτε(βλ. φωτο 1)piato 1.jpgκαι με multiswitch 9x16( φωτο 2)multiswitch 2.jpgπως μπορουμε να βλεπουμε και οτε και νοβα; Τι πρεπει να αλλαξουμε,τι να προσθεσουμε,τι ρυθμισεις πρεπει να κανουμε και με το μικροτερο οικονομικο κοστος.Δεν με ενδιαφερει η ταυτοχρονη θεαση οποτε αποκλειεται η λυση stacker βασικα λογω κοστους.Φυσικα κατεβαινει ενα καλωδιο στο διαμερισμα.Οποιαδηποτε αλλη διευκρινηση εδω χρειαστει εδω ειμαστε.Καθε βοηθεια δεκτη.

78362ddd1d51758d758b66c6dc329b5e.jpg

Στο ανωτέρω σχεδιάγραμμα βλέπεις τη λογική του Stand Alone Multiswitch που έχεις ήδη με λιγότερες εξόδους.
Αν συνδέσεις στο Sat System 1 (line A,B,C,D) το τετραπλό LNB πχ του Nova και στο Sat System 2 (line E,F,G,H) το τετραπλό LNB πχ του CosmoteTV τότε σε κάθε έξοδο (Out 1-12) θα μπορείς μέσα από κατάλληλη ρύθμιση του DISEqC στους δέκτες να βλέπεις ή το Nova ή το CosmoteTV. Όχι όμως ταυτόχρονα .
Προϋπόθεση τα LNB να είναι σωστά ρυθμισμένα. Δηλαδή χωρίς Multiswitch να βλέπεις από το ένα LNB το Nova και από το άλλο LNB το CosmoteTV.

Δεν είμαι ο πλέον ειδικός να σε βοηθήσω παραπάνω αλλά αυτό που θες γίνεται σχεδόν ανέξοδα .

Last edited:
Το οτι το lnb του cosmote που ειναι quad και όχι quatro δεν μας πειράζει;Θα δουλέψει στο multiswitch;Μετα και τις κατάλληλες ρυθμισεις στους δεκτές θα χρειάζεται απλώς να αλλάζω μόνο το καλώδιο της κεραίας στους δεκτες ; Στην περίπτωση μου θα δουλέψει η λύση με το 0/12 Spaun για να μην χρειάζεται να αλλάζω τα καλώδια απο τους δεκτές ;

Δεν ξέρω το συγκεκριμένο πολυδιακόπτη αλλά έψαξα το manual και αναφέρεται σε ένα dip switch που φαίνεται και στη φωτογραφία σου και αν γυρίσεις το 4ο σε off ενεργοποιεί μόνιμα 22kHz στις εισόδους G και H. Οπότε μέτρησε την τάση στις εισόδους E, F, G και H και, αν είναι 18V, 12V, 18V και 12V αντίστοιχα, τότε με την αλλαγή του dip switch ο πολυδιακόπτης θα δουλέψει με το quad LNB του ΟΤΕ.

http://velasat.com/usiliteli-sist-r...oad/222_80a3da7f81fcd50e5fd3c5e82d9e9ea8.html

Καταρχήν ευχαριστω πολυ για τον χρόνο που αφιερώνετε για εμάς τους άσχετους .Μετρησα τις τάσεις στις εισόδους E,F,G,H και βρήκα 17,50 - 13,50 - 18 και 13,50 αντίστοιχα . Απο το lnb του ΟΤΕ θα πρέπει να συνδέσω και στις 4 εισόδους καλώδιο ; θα χρειαστούν ρυθμισεις στον δεκτή ;

Ο Ikusi CBS 744 που φαίνεται στη φωτογραφία στέλνει μετά από διακλάδωση ένα καλώδιο αναλογικού σήματος σε κάθε διαμέρισμα ;

Απάντηση: Re: Συνεγκατάσταση ΟΤΕ και NOVA

Νομιζω πως ναι.αν βοηθαει και η φωτογραφια

Attachments

• IMG_1282.jpg
    IMG_1282.jpg
    106.8 KB · Views: 210
Ξέρεις βλέπω ότι μπορείς να εξοικονόμησεις δεύτερο καλώδιο για δορυφορικό σήμα αν συνδέσεις στο multi switch το αναλογικό σήμα και πάρεις το καλώδιο που περισσεύει για το αναλογικό σήμα (όχι για όλα τα διαμερίσματα 3 out ελεύθερα βλέπω) και το συνδέσεις σε μια από τις ελεύθερες out που έχει το multi switch. Στο διαμέρισμα θέλει πρίζα sat-tv .
Έτσι θα έχεις μόνιμα και το nova και το CosmoteTV συνδεδεμένα με καλώδιο.

Αν δεις παραπάνω το σχεδιάγραμμα έτσι είναι η σωστή λογική σύνδεσης του multi switch

Το αναλογικό σήμα που θα συνδέσω στο multi switch θα το πάρω απο εκεί που παίρνω τωρα αναλογικό ;

Αυτο που δεν έχω διευκρινήσει και ίσως σε μπερδεύω ειναι οτι ειμαι ήδη συνδεδεμένος με το multi switch και έχω νοβα (στο out 6 ειμαι ).ειμαι ολίγον άσχετος στο αντικείμενο και δεν ξέρω αν σου τα εξηγώ καλα.σορρυ

Antenna 5-862 . Εκεί πρέπει να βάλεις ένα κομμάτι καλώδιο γέφυρα που θα το συνδέσεις στο ikusi splitter που έχει ελεύθερη θέση κάτω ακριβώς από το CBS 744. Έτσι στο καλώδιο που τώρα έχει μόνο δορυφορικό σήμα θα έχεις και επίγειο σήμα . Για να το πάρεις το επίγειο και το δορυφορικό απαιτείται η τελική πρίζα να διπλή SAT - TV.
Το καλώδιο που μέχρι τώρα έπαιρνες μόνο επίγειο σήμα θα βγει από τα splitter ikusi και θα μπει σε ελεύθερη πόρτα στο multi switch.
Έτσι και το δεύτερο καλώδιο θα επίγειο και δορυφορικό σήμα ταυτόχρονα.
Πάλι η τελική πρίζα πρέπει να είναι διπλή SAT-TV.
Έτσι μπορείς να έχεις δυο καλώδια με δορυφορικό σήμα που ένα θα είναι μόνιμα CosmoteTV και το άλλο Nova.

Παράδειγμα πρίζας :
LEGRAND 764558 Niloe Πρίζα tv-sat τερματική λευκή

TV: 5-68 MHz/120-862 MHz
SAT: 950-2400 MHz

16964e06cdeee1b2a9bd0eaf2a5da644.jpg

Ανάλογα με τη μάρκα πρίζας που έχεις ήδη, ίσως βρεις στην ίδια μάρκα διπλή πρίζα SAT - TV.

Προσοχή θέλει μόνο στην απώλεια σήματος.
Αν τερματίσει το καλώδιο στην πρίζα και η πρίζα δεν είναι καλή και έχει μεγάλη απώλεια τότε υπάρχει πιθανότητα να μη επαρκεί το σήμα για το δέκτη.

Last edited:
Καλημέρα. Λόγω υποχρεώσεων δεν είχα τον χρόνο να ασχοληθώ χθες και ειπα σήμερα πρωί πρωί να ακολουθήσω τις οδηγίες σου.Να ξεκινήσω με ενα ευχαριστω και συνεχίζω με το αστείο της υπόθεσης. Καταρχήν πράγματι εχουμε και nova και cosmote tv και επίγεια κανονικότατα. Να πω οτι καταλαβαίνω τους επαγγελματίες οτι το πρωτο που τους ενδιαφέρει ειναι το οικονομικο και ιδιαίτερα αυτήν την εποχή.Θα πρέπει όμως να μην σε βλέπουν μόνο ως ευρώ.Και εξηγώ. Ο τεχνικός που ήρθε για τον cosmote έκανε μια αντικατάσταση ενός μόνου lnb με ενα quad (το σύνδεσε έξω απο το multi switch και αφού κατάργησε την nova )συνέδεσε τον αποκωδικοποιητή πήρε και 45 (Δεν ξέρω αν ειναι πολλά η λίγα )και εφυγε.(Στο συμβόλαιο με τον cosmote δικαιουμε δωρεάν εγκατάσταση και πιάτο)Στην ερώτηση μου πως γίνεται να τα εχουμε ολα μαζί αφού πρωτα προσπάθησε επίμονα να με πείσει οτι η μόνη λύση ειναι το stacker-destacker με κοστος 160 ,μετα μου έλεγε για diseq πάνω στην ταράτσα και ρελε κατω στο διαμέρισμα με κοστος 70 . Χωρις να έχω ιδιαίτερες γνώσεις απο αυτά τα πράγματα αλλά διαβάζοντας το φόρουμ αποφάσισα να μην τον ακούσω και να μείνω μόνο με την εγκατάσταση του cosmote tv όπως την έκανε και οταν θέλω nova θα κάνω γυμναστική ανεβοκατεβαίνοντας απο τον 1ο όροφο στην ταράτσα για να αλλάζω τα καλώδια .Τελικά ολα δουλεύουν ρολόι με κοστος 2 για τα βύσματα .Ουτε πρίζες δεν χρειάστηκε να αλλάξω καθώς το διαμέρισμα είχε οτι χρειαζόμουν .Δεν θεωρώ οτι δεν ήξερε απλώς σου λέει άλλος ένας μα****ας που θα του τα πάρουμε.Ευτυχως υπάρχει το φόρουμ και κάποιοι άνθρωποι που αφιερώνουν τον χρόνο τους για να βοηθήσουν.Αυτα απο εμένα συγνώμη αν σας κούρασα .Ευχαριστω και πάλι

Η άποψη μου πάντως, είναι ότι δε φταίει ο δεύτερος που ήρθε από την CosmoteTV. Αυτός ίσως έβγαλες τα λιγότερα γιατί αφού είδε την εγκατάσταση σκέφτηκε κορόιδα είναι αυτοί ας βγάλω και εγώ κάτι.
Τα πολλά έβγαλε ο πρώτος που πούλησε και εγκατέστησε το multi switch!!! Κόστος multi switch περίπου 270 + κόστος εγκατάστασης. Αυτός παρόλο που πήρε τα χοντρά παρέδωσε μισή!! την εγκατάσταση με σκοπό ισως στο μέλλον να βγάλει extra από την ολοκλήρωση !! Σκέψου ότι δεν έβαλε ούτε καν το καλώδιο του επίγειου σήματος στο multi switch για να έχουν όλοι και επίγειο και δορυφορικό με ένα καλώδιο !!!
Αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές που αναγκάζουν τους τελικούς καταναλωτές να ασχοληθούν και να λύσουν προβλήματα.

Υ.Γ. Τέτοιος χαροκαμένος καταναλωτής είμαι και εγώ.

Last edited:
Δεν έχω καταλάβει αν το LNB του Cosmote είναι αποκλειστικά δικό σου. Αν είναι έτσι, τότε συνδέεις τις 4 εξόδους του στις εισόδους E-H (δεν έχει σημασία ποια έξοδο σε ποια είσοδο, σε αντίθεση με το αν το LNB ήταν quattro), αλλάζεις και το dip switch και στο διαμέρισμα βάζεις ένα διακόπτη προτεραιότητας όπως περιγράφεται στο αντίστοιχο νήμα. Τον δέκτη του Cosmote τον ρυθμίζεις να ψάχνει σήμα στο DisEqc B.