Συντηρηση επαναφορτιζομενων μπαταριων

Yiannis79

Senior Member
14 August 2015
567
Καλυβια Λαγονησι
Βολικα και εξυπηρετικα τα επαναφορτιζομενα εργαλεια μας αλλα οταν ερχεται η ωρα της αντικαταστασης της μπαταριας τους πολλες φορες η αξια της μπορει να φτασει ακομα και το 50% της αρχικης μας αγορας !!!! ...

... κι αφου δεν βρηκα κατι αντιστοιχο σε thread, λεω να ανοιξουμε αυτο, ωστε μεσα απο εδω ο καθενας είτε εμπειρικα, είτε με τις γνωσεις του, να συμβαλει με τις πληροφοριες του, ωστε να μεγαλωσουμε τον κυκλο ζωης τους και να διατηρουμε παντα "φρεσκιες" και "ετοιμοπολεμες" :violent-smiley-030: τις αγαπημενες μας μπαταριες !!

Ετσι λοιπον και δεδομένου οτι υπαρχουν διαφοροι τυποι μπαταριων με διαφορετικες ιδιοτητες, προκυπτουν τα παρακατω ερωτήματα :

- ποιοι ειναι οι πιο κοινοι τυποι μπαταριων? (Li - Ni_Cd κ.α.)

- ποιος ειναι ο σωστος τροπος αποθηκευσης τους ? (για μικρα ή μεγαλα χρονικα διαστηματα)

- ποιος ειναι ο σωστος τροπος φορτισης τους ? (πληρης αποφορτιση - φαινομενο "μνημης" κλπ)

Aναφορικα με τα εργαλεια πιστευω οτι δεν υπαρχει λογος να ασχοληθουμε με αλλo ειδοςμπαταριες εκτος των μπαταριων λιθιου.
Ειναι φοβερο πραμα να πιανεις το εργαλειο μετα απο μηνες απραξιας και η μπαταρια να ειναι ακομα φορτισμενη και δυνατη.

Αν ειναι να χρησιμοποιει καποιος το εργαλειο μπαταριας ελαχιστες φορες το χρονο, καλυτερα να παει σε ηλεκτρικο. Οι μπαταριες εχουν χρονο ληξης (3-5 χρονια αναλογα την ποιοτητα της μπαταριας), το ρευμα οχι.

Το μονο που πρεπει να προσεχουμε για αποθηκευση των μπαταριων (εντος η εκτος του εργαλειου, δεν εχει ουσιαστικη διαφορα) ειναι να βρισκονται σε δροσερο μερος. Η θερμοτητα μειωνει δραστικα τη ζωη της μπαταριας.

Εαν ειναι να μην χρησιμοποιησουμε το εργαλειο για μεγαλο χρονικο διαστημα (ετος), πρεπει να φορτιζουμε την μπαταρια πληρως.
Εαν αποθηκευτει αδεια η μπαταρια λιθιου (μετα απο εργασια δηλαδη) και μεινει και κανα εξαμηνο στο ραφι, τοτε πολυ πιθανως θα αχρηστευτει εντελως.

Ο σωστος τροπος φορτισης των μπαταριων των εργαλειων ειναι πανω στον φορτιστη τους και συμφωνα με τις οδηγιες τους κατασκευαστη.
Καλο ειναι να μην αφηνουμε την μπαταρια πανω στον φορτιστη περισσοτερο απο οτι χρειαζεται γιατι πιθανον να θερμαινεται αδικα και να μειωθει ο χρονος ζωης της.

Εαν υπαρχει επιλογη μεταξυ ταχυφορτιστη μιας ωρας και κανονικου φορτιστη να προτιμουμε τον κανονικο φορτιστη διοτι ο ταχυφορτιστης θερμαινει την μπαταρια περισσοτερο και της μειωνει (σιγουρα) το προσδοκιμο ζωης.
Εκτος και εαν ο ταχυφορτιστης διαθετει ανεμιστηρα.

Οτι θελετε ρωτατε.
Εχω μια σχετικα καλη ιδεα για τις μπαταριες λιθιου απο την ενασχοληση μου με τους φακους led, στην αλλη κατηγορια, οπου υπαρχει νημα sticky ειδικα για φορτιστες και μπαταριες.

1) Li και Ni_CD

2) σε δροσερό μέρος εντός τους σπιτιού

3) Οι LI δεν παρουσιάζουν το φαινόμενο μνήμης . Αυτο ισχύει στις Ni CD

Επίσης της LI τις φορτίζεις όποτε θέλεις εσύ δεν χρειάζεται πλήρης αποφόρτιση. Οπως και στα νέα κινητά .

αυτα τα ολίγα γνωρίζω .

Αρα ανακεφαλαιωνοντας τοσο για τις λιθιου οσο και τις νικελιου καδμιου

- η αποθηκευση τους για μεγαλο διαστημα γινεται σε δροσερο μερος και παντα γεματες (εντος ή εκτος εργαλειου δεν εχει σημασια)

- και για τις δυο θα πρεπει να αποφευγετε η παραμονη στον φορτιστη μετα την ολοκληρωση της φορτισης

- για μεν τις λιθιου φορτιση ανα πασα στιγμη, ενω για τις νικελιου μονο μετα απο πληρη αποφορτιση

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το μονο που πρεπει να προσεχουμε για αποθηκευση των μπαταριων (εντος η εκτος του εργαλειου, δεν εχει ουσιαστικη διαφορα) ειναι να βρισκονται σε δροσερο μερος. Η θερμοτητα μειωνει δραστικα τη ζωη της μπαταριας.

Καπου διαβασα οτι φυλασονται καλυτερα στην συντηρηση του ψυγειου. Ισχυει κατι τετοιο?

Καπου διαβασα οτι φυλασονται καλυτερα στην συντηρηση του ψυγειου. Ισχυει κατι τετοιο?

Eαν το διαβασες απο καποιον κατασκευαστη μπαταριων (panasonic, samsung, sony, etc) ειτε καποιον κατασκευαστη εργαλειων (Β&D, bosch, makita, etc) τοτε ισχυει. Eγω παντως δεν το εχω ακουσει/διαβασει :))

ισχυειε για μακροχρονια αποθηκευση (και χωρις υγρασια).
Αλλα δεν εχει νοημα για τα εργαλεια.

Εγω εχω διαβασεινοτι οι λιθιου καλο ειναι να μην φυλασοσνται εντελως γεματες, αλλα λιγο λιγοτερο φορτισμενες. Παντως σιγουρα οχι αδειες και σε ζεστο μερος.

Εγω εχω διαβασεινοτι οι λιθιου καλο ειναι να μην φυλασοσνται εντελως γεματες, αλλα λιγο λιγοτερο φορτισμενες. Παντως σιγουρα οχι αδειες και σε ζεστο μερος.

Στο 60-80% της φόρτισης αν θυμάμαι καλά.

Πάντως για να λέμε και την αλήθεια δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην χρησιμοποιεί επαναφορτιζόμενο εργαλείο για περισσότερο από 1-2 μήνες....

Kαι εγω το εχω διαβασει αλλα ποτε με μια αιτιολογια. Γιατι ειναι καλυτερα?

Οτα εψαξα το θεμα πριν καιρο, αυτο που βρηκα ηταν οτι οι μπαταριες που μενουν απραγες αποφορτιζονται λιγοτερο/πιο αργα οταν αποθηκευονται με λιγοτερο φορτιο απο το πληρες (πληρη φορτιση)
Δηλαδη μια μπαταρια λιθιου αποθηκευμενη και φορτισμενη 100% σε ενα χρονο θα χασει ~ το 20% του φορτιου της. Ενω μια μπαταρια αποθηκευμενη και φορτισμενη στο 40% θα χασει περιπου 5%. Οκ, σιγα τα ωα.
Το παραπανω εχει καποια λογικη αλλα δεν ειναι πρακτικο. Αρα δεν βλεπω τον λογο να γινει μπουσουλας την στιγμη επισης που δεν υπαρχει ουσιαστικη ωφελεια στη ζωη της μπαταριας.

Και ρωτω, εαν μετα απο ενα χρονο χρειαστεις το εργαλειο, γιατι θα πρεπει να καθεσαι να το φορτιζεις, ενω θα μπορεις να το εχεις ετοιμο με το 80% του φορτιου αμεσα για δουλεια.

Να τονισω οτι η αποθηκευση με μιση (ειτε πληρη) φορτιση αφορα αποθηκευση για μακρες περιοδους απραξιας του εργαλειου. Δεν αφορα εργαλεια που δουλευονται εστω και 1-2 φορες το μηνα. Τα τελευταια τα φορτιζουμε οποτε θελουμε η οποτε αδειασουν.

Να θυμισω οτι ο Κωστας παραπανω εχει παρα πολλες και ειδικες γνωσεις στους φακους led και στις μπαταριες καθε ειδους. Γνωστος και σε αντιστοιχα forum του εξωτερικου :))

Η παρουσια, η συμβολη και η αποψη του σε αυτα τα ειδικα θεματα, και εδω και στην διπλα κατηγορια με τους φακους led, ειναι κατι παραπανω απο πολυτιμη!

Κώστα διαβαζοντας τον οδηγο που ανεβασες στην 10η σελιδα αναφερεις και με εντονα γραμματα πως ειδικα για τις Λιθιου θα πρεπει να προσεχουμε να μην αποφορτιζονται εντελως.

Σε αντιθεση με τις νικελιου που θα πρεπει να γινεται πληρης αποφορτιση, για τις λιθιου γνωριζα οπως και οι υπολοιποι αναφερανε οτι ανα παση στιγμη μπορουσες να τις φορτισεις ανεξαιρετως σταθμης της μπαταριας.

Αυτη η οδηγια θεωρεις θα πρεπει να υιοθετηθει οπωσδηποτε για την σωστοτερη χρηση των μπαταριων των εργαλειων μας?
Και αν ναι σε ποιο ποσοστο περιπου νομιζεις οτι ειναι καλυτερα να γινεται η επαναφορτιση?

Οι μπαταριες λιθιου στα εργαλεια μας ΔΕΝ μπορουν να αποφορτιστουν τελειως, με την εννοια οτι υπαρχει κυκλωμα στο εργαλειο που σταματαει την μπαταρια να παραγει ενεργεια οταν πεσει κατω απο ενα οριο.
Το οριο αυτο μπορει να ειναι 2.8-3 βολτ, αναλογα τον κατασκευαστη. Οταν δηλαδη σταματησει να δουλευει το εργαλειο απο μπαταρια, η μπαταρια εχει μεσα αρκετο φορτιο, δεν υπαρχει κινδυνος ολικης αποφορτισης.

Αυτο αναφορικα με τα εργαλεια που εχουν κυκλωμα προστασιας, οπως και τα laptops και τα κινητα.

Ο Κωστας μιλαει γενικοτερα για τις επαναφορτιζομενες μπαταριες λιθιου οτι δεν πρεπει να αποφορτιζονται εντελως.
Υπαρχουν συσκευες και εφαρμογες οπου η ταση της μπαταριας λιθιου πρεπει να ελεγχεται απο τον χρηστη για να μην αδειασει τελειως η μπαταρια.

Απ ότι ξέρω, οι μπαταρίες λιθίου έχουν ενσωματωμένο κύκλωμα προστασίας από βαθιά εκφόρτιση.
Δηλαδή όταν το φορτίο τους φτάσει σε μία ορισμένη ελάχιστη τιμή (πχ 20%) τότε το κύκλωμα επεμβαίνει και κλείνει την τροφοδοσία.

Απ ότι ξέρω, οι μπαταρίες λιθίου έχουν ενσωματωμένο κύκλωμα προστασίας από βαθιά εκφόρτιση.
Δηλαδή όταν το φορτίο τους φτάσει σε μία ορισμένη ελάχιστη τιμή (πχ 20%) τότε το κύκλωμα επεμβαίνει και κλείνει την τροφοδοσία.

Οχι ολες οι επαναφορτιζομενες μπαταριες λιθιου. Υπαρχουν μπαταριες λιθιου χωρις κυκλωμα προστασιας.

Οι φακοι led για παραδειγμα, επειδη δεν εχουν κυκλωμα προστασιας ενσωματωμενο, οι μπαταριες πρεπει να εχουν.

Οι μπαταριες στο laptop απο την αλλη, ειναι χωρις κυκλωμα προστασιας διοτι το laptop διαθετει το δικο του κυκλωμα προστασιας που κοβει την παροχη ενεργειας απο τις μπαταριες οταν πρεπει.

ετσι μεχρι εδω, αλλα κρατω μια πισινη καποια φθηνα δραπανω κτλ να ΜΗΝ εχουν κυκλωμα προστασιας...εχουν κανει κερατα και κερατα οι κινεζοι, εδω θα σταματουσαν?
Σαν βασικη αρχη ειναι καποιος να σταματαει οταν πεσει πολυ η αποδοση της συσκευης. Τοτε οι μπαταριες. εχουν ακομη λιγη ζωη και δεν εχουν φτασει ακοαμ στο οριο ασφαλειας. Φυσικα σε ενα ηλεκτρικο εργαλειο το εχει ηδη στολισει που σε αφησε στη μεση της δουλειας και το πας σε φορτιση,
με τις λιθιου εχεις το πελονεκτημα οτι φορτιζεις οσο θες, οποτε θες. Αρα το πετας στον φορτιστη για ενα 10λεπτο και συνεχιζεις εμ τα τελειωματα.

Υπαρχει μια περιπτωση να πεσεις κατω απο τα ορια παρα την υπαρξη κυκλωματος. Η αυτοαποφορτιση, τα να αφησεις αδεια την μπαταρια για μηνες. αυτη την αποφορτιση δεν μπορουν να την πιασουν τα ηλεκτρονικα γιατι ειναι πολυ μικρος ο βαθμος της.
Αν τωρα πας να φορτισεις μετα απο καιρο, ισως παρεις σφαλμα απο τα ηλεκτρονικα, και αν δεν εχει ισως να εχεις αλλα θεματα.
(οι μοντελιστες του φορουμ ξερουν περι φορτισης μπαατριων σε σειρα με balancing leads κτλ κτλ).

Σχετικα με την συντηρηση, ο Χιωτης το εχει πιασει το νοημα. Για τοσα λιγα χρονια αναμενομενης ζωης κοιταξυε να τα χαρειτε τα δραπανακια σας κτλ.
Κοιταξτε μπορειτε να κερδισετε εναν χρονο ζωης απο τα λαστιχα του αυτοκινητου σας αν βγαζετε τις ροδες καθε φορα μετα απο μια διαδρομη και τις κρατατε σε σκειρο και δροσερο μερος. Και μετα τις ξαναμονταρετε για να πατε για ψωνια..Αρρωστια....

Υπαρχουν 2 θεματα με τις μπαατριες λιθιου που δεν μου αρεσουν αλλα τα καταπινω.
1. οτι φορτιζονται στη μια ωρα. Αυτο μειωνει καπως την ζωη τους. προσωπικα θα προτιμουσα το διωρο, για να ειμαι κοντα στις προδιαγραφες. Ειδικα αν κανει κανεις συχνη χρηση θα κανει περισσοτερη ζημια στις μπαταριες απο την θερμανση της φορτισης αυτης παρα απο τον αριθμο των χρησεων.
2. Σαν ερασιτεχνης δεν θα εδινα με τιποτα τα λεφτα για τα καλα bosch, makita, γιατι οι μπαταριες θα πεθαιναν απο γεραματα πριν τα βγαλουν τα λεφτα τους. υπολογιστε βαρια 5 χρονια, με τα τελευταια με πεσμενη την μπαταρια και σε χωρητικοτητα ΚΑΙ σε δυναμη*. θα το εκανα μονο αν η εταιρια θα μου εδινε συμβατη ανταλλακτικη μπαταρια φ ρ ε σ κ ι α ς παραγωγης μετα απο 5 χρονια.

* για τους επιστημονες, οταν μια μπαταρια γερνα αυξανεται η εσωτερικη της (ηλεκτρικη) αντισταση. - για τους σπασικλες, batteryuniversity.com

Απάντηση: Re: Συντηρηση επαναφορτιζομενων μπαταριων

2. Σαν ερασιτεχνης δεν θα εδινα με τιποτα τα λεφτα για τα καλα bosch, makita, γιατι οι μπαταριες θα πεθαιναν απο γεραματα πριν τα βγαλουν τα λεφτα τους. υπολογιστε βαρια 5 χρονια, με τα τελευταια με πεσμενη την μπαταρια και σε χωρητικοτητα ΚΑΙ σε δυναμη*. θα το εκανα μονο αν η εταιρια θα μου εδινε συμβατη ανταλλακτικη μπαταρια φ ρ ε σ κ ι α ς παραγωγης μετα απο 5 χρονια.

* για τους επιστημονες, οταν μια μπαταρια γερνα αυξανεται η εσωτερικη της (ηλεκτρικη) αντισταση. - για τους σπασικλες, batteryuniversity.com

Ως ερασιτέχνης κάτοχος έχω να πω τα εξής :

Μπαταρία Bosch Professional 10.8v 1.3Ah κατασκευής 2010 έχει χάσει περίπου το 7-8% της αρχικής της χωρητικότητας είναι δηλαδή αντί 1,3Ah =>1.2Ah μετά από πέντε+ χρόνια.

Μετά από πέντε χρόνια υπάρχουν αρκετές πολλές επιλογές ως προς την αντικατάσταση της με φρέσκιες μπαταρίες από 1.5Ah, 2.0Ah, 2.5Ah και 4.0Ah σε προσιτές τιμές μέσω Amazon.de όπου η 2.0Ah κάνει 19ευρώ + μεταφορικά και η 4.0Ah 37ευρώ + μεταφορικά και το κυριότερο νεότερης γενιάς και μεγαλύτερης χωρητικότητας .

Με δεδομένο ότι κρατάνε πάνω από πέντε χρόνια το κόστος αντικατάσταση ή χρήσης ανά έτος είναι πολύ μικρό (4-5 ευρώ).

Πωςμετρησες τη χωριτικοτητα Γιαννη? Ή απλα κανεις μια υποθεση?
Γιατι εχω καινγωδυο μπαταριες 1,3 σχεδον δεκαετιας και μπορω να πωδεν εχουν αισθητη πτωση αποδοσης.

Απάντηση: Re: Συντηρηση επαναφορτιζομενων μπαταριων

Πωςμετρησες τη χωριτικοτητα Γιαννη? Ή απλα κανεις μια υποθεση?
Γιατι εχω καινγωδυο μπαταριες 1,3 σχεδον δεκαετιας και μπορω να πωδεν εχουν αισθητη πτωση αποδοσης.

Η χωρητικότητα μετρήθηκε συγκρίνοντας το χρόνο λειτουργίας της μπαταρίας στους φακούς GLI 10,8 V-LI και GLI DeciLED.

Στον GLI 10,8 V-LI ο χρόνος λειτουργίας μιας καινούργιας μπαταρίας 1,3Ah είναι περίπου 7:30 ώρες και στον GLI DeciLED είναι 3:50.ώρες

Η μπαταρία έχει διάρκεια στον GLI 10,8 V-LI 7:00 ώρες και στον GLI DeciLED είναι 3:35.ώρες, κάνοντας αναγωγή η χωρητικότητα είναι στο 93% ή στα 1,21Ah.