Συντήρηση - καθαρισμός αισθητήρων μηχανών και οπτικών στοιχείων φακών

Απάντηση: Re: Τεχνικές καθαρισμού αισθητήρα.

Πριν από κανενα δίμηνο καθάρισα τον αισθητήρα της υπέρυθρης G3. Tην μηχανή την παρέλαβα με βρώμικο αισθητήρα από σερβις της Γερμανίας. Επειδή δεν ήθελα να την στείλω πίσω παρηγγειλα από εδώ εξειδικευμένο κιτ της VissibleDust για αισθητήρα m43 με 4-5 σκουπάκια μέσα και 2 διαφορετικά μπουκαλάκια υγρού καθαριστικού. Κόστος 34 πιο ακριβό από τα αντίστοιχα για Apsc αισθητήρα (περίπου στα 28 ). Μέχρι να το παραλάβω έκανα spot removal στις φωτό. Το έχω στο γραφείο το κιτ μετά την επέμβαση και μάλιστα έχουν περισσέψει κάποια σκουπάκια που σίγουρα θα χρειαστούν μελλοντικά. Ο λόγος είναι οτι στις υπέρυθρες μετατροπές μαζί με το ΑΑ φίλτρο απομακρύνεται συνήθως και το ειδικό παλλόμενο φίλτρο καθαρισμού του αισθητήρα οπότε σκονίτσα και λερώματα θα ξαναβρώ μπροστά μου αν συνεχίσω το σπορ της υπέρυθρης φωτογραφίας.

Πριν ξεκινήσω όλη τη διαδικασία φύσηξα με blower μην τυχόν είναι σκόνη αλλά δυστυχώς παρέμεινε το πρόβλημα.

Οι οδηγίες και τα σχετικά βίντεο που είδα λένε να σκούπισες μια φορά και προς μια κατεύθυνση και σε όλα δείχνουν από την μια άκρη προς την άλλη. Τα μπουκαλάκια έχουν διαφορετικό υλικό ανάλογα με το είδος και την σύσταση του λεκέ και αυτό τελικά αποδείχθηκε σωτήριο σε εμένα. Υπάρχει μάλιστα και σετ με 3 μπουκάλια για πιο δυνατή βρώμα ακόμη. Άλλο είναι να είναι κολλημένο σκουπίδι, άλλο κάποιο λάδι ή δαχτυλιά με λίπος από χερι που έχει μείνει κλπ. Τεσπά η θεωρία από την πράξη διαφέρει πολύ. Ολα τα βίντεο δείχνουν πως να το κανεις σε μεγάλο αισθητήρα. Στον μικρό αισθητήρα είναι καπως διαφορετικά και πιο δυσκολα θα έλεγα. Εισάγεις διαφορετικά το σκουπάκι προς το εσωτερικό της μηχανής και όταν φτάσεις στον αισθητήρα το κινείς από πάνω προς τα κάτω (ή ανάποδα) και όχι από το ένα πλάι στο άλλο όπως γίνεται στους μεγαλύτερους αισθητήρες.

Με το ένα υγρό δεν κατάφερα να κάνω τίποτε. Άλλαξα το σκουπάκι και έβαλα από το δεύτερο υγρό και κατάφερα και έβγαλα το 1 από τα 2 στίγματα. Δεν άλλαξα τρίτο σκουπάκι και έκανα πάλι κίνηση με το ίδιο αφού ήταν καλά ποτισμένο και απομάκρυνα και το δεύτερο λεκέ. Η G3 δεν έχει σταθεροποίηση. Σε μηχανή με σταθεροποίηση από ότι έχω διαβάσει πρέπει να την εχεις ανοιχτή , να βάλεις λίγη πίεση και να κανεις και την προσευχή σου να μην είναι μεγαλύτερη από όσο χρειάζεται και απορρυθμίσεις τον μηχανισμό.
 
Last edited:
Δεν ξέρω αν υπάρχει αντίστοιχο θέμα, αλλά πέραν του αισθητήρα, για επαφές μπαταρίας - κάρτας τί προτείνετε;
Θέλω για την pocket γιατί τώρα τελευταία μου κάνει κόλπα. Έχει φάει 2 σεζόν στα χέρια μου ήδη.

Φύσημα με σπρέι πεπιεσμένου και WD40; λίγο γιαλοχαρτο πριν; Στις μπαταρίες και στις κάρτες το ίδιο; Πχ έχω μία μπαταρία με λίγη χρήση αλλά 2 ετών, και τόσο στον φορτιστή όσο και στην κάμερα 1 στις 3 δεν την βλέπει με τη μία.

Υπάρχει η δυνατότητα να την ανοίξω κιόλας την καμερούλα, πανεύκολη είναι.
 
Δοκίμασε άσπρο ξύδι σε μπατονέτα ίσα που να είναι λίγο υγρή. W40 μακριά από ψιλοπράγματα.
Αν είναι λίγο πιο σοβαρό αφού έχεις εφαρμόσει το ξύδι τρίψε λίγο τις επαφές με ένα ξυλάκι (πχ ένα κομματάκι από ξυλάκι παγωτό ή μια οδοντογλυφίδα που θα κόψεις την άκρη και θα την πατήσεις να πλατύνει λίγο.)

Αν είναι ακόμη πιο σοβαρά και έχει φύγει η επιμετάλλωση των επαφών και να κάνεις τα παραπάνω θα πρέπει να τα επαναλαμβάνεις. Για να τα επαναλαμβάνεις λιγότερο συχνά αφού καθαρίσεις μπορείς να περάσεις τις επαφές με μπατονέτα που έχεις ρίξει επάνω μια σταγόνα λάδι, σχεδόν σαν να μην έχει καθόλου λάδι δλδ.
 
Προσωπικά έχω στείλει μια σταθεροποίηση κάμερας για αλλαγή...νομίζω το έχω ξαναγράψει ...Sony α77m2. Είχα καθαρίσει τον αισθητήρα μα τα κολλώδη που αναφέρατε, πλέον μόνο με το βουρτσάκι των φακών η το LensPen SKLK-1 Camera Cleaning Kit αν βρίσκομαι σπίτι.[h=1][/h]
 
Απάντηση: Re: Τεχνικές καθαρισμού αισθητήρα.

Δοκίμασε άσπρο ξύδι σε μπατονέτα ίσα που να είναι λίγο υγρή. W40 μακριά από ψιλοπράγματα.
Αν είναι λίγο πιο σοβαρό αφού έχεις εφαρμόσει το ξύδι τρίψε λίγο τις επαφές με ένα ξυλάκι (πχ ένα κομματάκι από ξυλάκι παγωτό ή μια οδοντογλυφίδα που θα κόψεις την άκρη και θα την πατήσεις να πλατύνει λίγο.)

Αν είναι ακόμη πιο σοβαρά και έχει φύγει η επιμετάλλωση των επαφών και να κάνεις τα παραπάνω θα πρέπει να τα επαναλαμβάνεις. Για να τα επαναλαμβάνεις λιγότερο συχνά αφού καθαρίσεις μπορείς να περάσεις τις επαφές με μπατονέτα που έχεις ρίξει επάνω μια σταγόνα λάδι, σχεδόν σαν να μην έχει καθόλου λάδι δλδ.

Όπως τα λέει ο Χρήστος καθάρισε πρώτα την προβληματική μπαταρία , κάρτα και μετά αν δεν δεις προκοπή βάζεις χερι στη μηχανή. Μάλλον το πρόβλημα είναι στην μηχανή όμως και με τον καιρό θα επεκταθεί και στις άλλες.

Ισοπροπυλικη αλκοόλη (είναι λίγο ακριβή) χρησιμοποιούν οι τεχνικοί για να καθαρίζουν επαφές, την βρίσκεις σε καταστήματα χημικών αλλά δεν πωλείται συνήθως σε συσκευασίες μικρές. Αν έχει γίνει και οξείδωση θέλει και λίπανση μετά τον καθαρισμό.
 
Τη γομολάστιχα την είχα ξεχάσει...

Ευχαριστώ για τις συμβουλές, το θέμα είναι ότι στον καρτοδέκτη δύσκολα εφαρμόζονται γιατί δύσκολο να "χώσω" κάτι εκεί μέσα, πέραν κάποιου υγρού - σπρέι.

Να σημειώσω ότι στην original pocket ουσιαστικά ούτε μπορείς ούτε αξίζει να επισκευάσεις οτιδήποτε στο service. Κοστίζει συνήθως τουλάχιστο όσο κάνει να την ξαναγοράσεις έστω μεταχειρισμένη.
 
Προσωπικά έχω στείλει μια σταθεροποίηση κάμερας για αλλαγή...νομίζω το έχω ξαναγράψει ...Sony α77m2. Είχα καθαρίσει τον αισθητήρα μα τα κολλώδη που αναφέρατε

Για αυτο ειπα οτι πρεπει να διαβαζει κανεις τα προιοντα καθαρισμου για που προβλεπονται.

Για αυτο η eyelead εβγαλε ειδικο στικ με τζελ για αισθητηρες που πατανε σε σταθεροποιηση.. Το προμοταρει για καμερες sony,leica γιατι οταν βγηκε μονο οι σονυ προσφεραν ολες σταθεροποιηση.

Μην χρησιμοποιειτε το μπλε eyelead αν εχετε σταθεροποιηση και ποτε τα φτηνα κινεζικα του ενος ευρω......

Διαβαστε και εδω λιγο
 
Υπάρχει κάρτα που καθαρίζει τις έσω επαφές κάπου έχω καταχωνιασμένη μία αν τη βρω...


Τη γομολάστιχα την είχα ξεχάσει...

Ευχαριστώ για τις συμβουλές, το θέμα είναι ότι στον καρτοδέκτη δύσκολα εφαρμόζονται γιατί δύσκολο να "χώσω" κάτι εκεί μέσα, πέραν κάποιου υγρού - σπρέι.

Να σημειώσω ότι στην original pocket ουσιαστικά ούτε μπορείς ούτε αξίζει να επισκευάσεις οτιδήποτε στο service. Κοστίζει συνήθως τουλάχιστο όσο κάνει να την ξαναγοράσεις έστω μεταχειρισμένη.
 
Παρέλαβα χθες (από Ελληνικό κατάστημα) αυτό: https://www.visibledust.com/products3.php?pid=470 σε μέγεθος 1.3Χ κατάλληλο για m4/3. Καθάρισα με αναμμένη την GX9 και ακολουθώντας τις οδηγίες, πέρασα μόνο με το πρώτο υγρό. Μάλλον έγινε η δουλειά και δεν θα χρειαστεί το 2ο που είναι πιο δραστικό. Απ' ότι κατάλαβα διαβάζοντας και κάποια σχετικά posts αλλού, τα βασικά είναι α) να ΜΗΝ βάζεις πολύ υγρό και β) να ΜΗΝ βάζεις δύναμη - ένα απαλό χάδι αρκεί.
 
Της ιδιας εταιρίας είχα κάνει και εγώ χρήση με τη διαφορά ότι πήρα το κιτ με το Normal stength και έκανα χρήση και στα 2 μπουκαλάκια, εσυ πήρες το extra strength. Μια σταγόνα βάζεις στο σκουπάκι όχι παραπάνω.
 
Τα ίδια swabs χρησιμοποιώ και εγώ τα τελευταία χρόνια. πολύ λίγο υγρό, πέρασμα πέρα-δώθε και μετά πέταμα το σκουπάκι.
 
Στη τελευταία εξόρμηση είχα πολύ αέρα κι στην αλλαγή φακού φυσικό κι επόμενο πήρε τη μάνα κι το πατέρα του ο αισθητήρας. Είχα ένα λεκεδάκι επίσης ένα στίγμα μήνες τώρα που βαριόμουν να διώξω. Στη προσπάθεια μου να καθαρίσει ΔΕΝ, έτσι πήρα δραστικά μέτρα που δεν συνιστώ άσχετα αν το κι το κάμω ο ίδιος.
Τα εργαλεία μου το σετάκι LensPen συν μπατονέτα. Φύσηξα και με μια σταγόνα καθαρό οινόπνευμα στη μπατονέτα έβγαλα το λεκέ καθαρίζοντας απαλά, ΑΜΕΣΑ φύσηξα τον αισθητήρα ... με το κλύσμα.. να εξατμιστεί γρήγορα το οινόπνευμα. Στον αισθητήρα έμεινε λεκές από το οινόπνευμα που καθάρισα με το "πενάκι" της LensPen.
 
Δεν έπαθε τίποτε, τώρα σε συνεχή επανάληψη δεν έχω ιδέα γι αυτό και δε το πρότεινα σα λύση.
 
Εγώ επειδή προσπάθησα Αλλά έκανα πατάτα...

Μου προτειναν ένα κατάστημα κέντρο

Κι πήρα και σε ένα άλλο πολύ γνωστό στην Πατησίων

Μου είπαν 30€ και σε 2 ώρες παράδοση

Αλλά λόγω ωραριου δουλειας μου θα πρέπει να την αφήσω ένα απόγευμα και να την πάρω το επόμενο...

Και έχω αγχωθεί επειδή φεύγω σε λίγες ημερες



Συμπέρασμα... εκαστος στο είδος του...