Συντήρηση παλιού ενισχυτή...

Καλησπέρα. Έχω τον Philips FA-561, το οποίο είναι μοντέλο 1986/1987... Άρα όπου να 'ναι κλείνει 25ετεία... Χρειάζεται κάποιου είδους συντήρηση; Αν ναι, τι; :)
Τώρα θα μου πείτε ''Καλά ρε, τι ασχολείσαι με την αρχαιολογία και δεν παίρνεις κάτι καινούριο;''. Η απάντηση... Δεν υπάρχει μία... :(

θες καθαρισμα, αλλαγη πυκνωτων, και οτι αλλο βγει στην πορεια... Ποτενσιομετρα διακοπτες ενδεχεται, τρανζιστορ εξοδου θα πρεπε αλλα ειναι λιγο ιστορια. Οπως ηταν καινουριος δεν θα γινει. Τα χρηματα που θα πληρωσεις θα ναι κανα 100ρικο τουλαχιστον και αν δεις οτι οι ενισχυτες ξεκινουν πλεον απο 170 ευρω, θα κρινεις αν ειναι σκοπιμο να τα διαθεσεις ή οχι. Αν εχεις στα μερη σου MMarkt, εχει μια προσφορα σε εναν Δανεζικο ενισχυτη, τον Tangent Exeo Amp http://www.tangent-audio.com/en/model/176_Exeo-AMP-Amplifier.html στα 99 ευρω σφραγισμενο. Τσεκαρε το κι αυτο.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! :) Όντως πολλά λεφτά για την συντήρηση... Υπάρχει κίνδυνος πχ να καεί αν δεν τα κάνω όλα αυτά; (κάτι είχα ακούσει για αλλαγή πυκνωτών...)

O ενισχυτής δουλεύει; Αν δουλεύει γιατί θέλει συντήρηση;

Έχω και εγώ έναν τόσο παλιό και τον χρησιμοποιώ ως έχει ως (στο γραφείο). Καθαρίζω τα ποτενσιόμετρα που και που μόνος μου.

Μήπως να έκανες αυτό μόνο (αν χρειάζεται) και βλέπεις μετά;

Πάντως, αν θέλει οπωσδήποτε συντήρηση, η "επαναφορά" του έχει περισσότερο συναισθηματική αξία παρά πρακτική. Ειδικά αν υπάρχει ακόμη η προσφορά που αναφέρθηκε πιο πάνω.

Γεια και απο εμενα,ανοιξε το ενισχυτη και καθαρισε τον με ενα πιστολακι μαλλιων(κανει δουλεια).Κρατησε το μηχανημα μεχρι να μαζεψειs κανενα φραγκο για αλλο..Οσο για το eq καθαρισε τιs επαφεs.Μπορει να φταει το οτι κλεινειs και ανοιγειs τον ενισχυτη χωριs να χαμηλωνειs το volume.

Γεια και απο εμενα,ανοιξε το ενισχυτη και καθαρισε τον με ενα πιστολακι μαλλιων(κανει δουλεια).Κρατησε το μηχανημα μεχρι να μαζεψειs κανενα φραγκο για αλλο..Οσο για το eq καθαρισε τιs επαφεs.Μπορει να φταει το οτι κλεινειs και ανοιγειs τον ενισχυτη χωριs να χαμηλωνειs το volume.
Σώτο εδώ έχεις δίκιο... Πριν τον κλείσω δεν χαμηλώνω την φωνή... :( Το πιστολάκι το δοκίμασα (φυσικά με κρύο αέρα). Θενξ για τις συμβουλές! :)

ο λογος που ενας τετοιος ενισχυτης θα παει για συντηρηση δεν εχει καμμια σχεση με το ποσο κοστιζει ενας προφανως κινεζικος σημερα .... τα μηχανηματα vintage εχουν σχετικα χειροτερη ποιοτητα ηχου και λιγοτερες ευκολιες απο τα σημερινα αλλα εχουν ομορφα ηχοχρωματα ( και ας μην ειναι αληθινα ) και συναισθηματικη αξια για τους κατοχους τους .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Συμφωνώ Σάκη! :) Απλά έλεγα μπας και έβγαιναν αρκετά λιγότερα απ' το να αγόραζα καινούριο... :) Το ηχοσύστημα το λειτουργώ σχεδόν όλη μέρα (είναι συνδεδεμένο με τον υπολογιστή, με καρφί 3,5mm σε RCA) υπάρχει περίπτωση να τα κακαρώσει; :(