Σύντηξη - Ο σύγχρονος Προμηθέας

Συγγνώμη, αλλά αυτά είναι ανοησίες. Δηλαδή η βροχή που πέφτει στα φωτοβολταϊκά εξαφανίζεται; δεν κυλάει πάνω στο τζάμι όπως στο παρμπρίζ αυτοκινήτου και μετά πέφτει στο χώμα; Όσ για τα περί μικροκλίματος και ξηρασίας στα αιολικά αυτά είναι νομίζω ανάξια κριτικής.

Μεταφέρω ότι ακούω γύρω γύρω. Εδώ λένε ότι έχουν ραδιενέργεια και δεν ξέρω τι άλλο. Ότι τα πρόβατα παθαίνουν στείρωση και τα πουλιά χαζεύουν και σκοτώνονται. Δεν ξέρεις το τι έχω ακούσει τόσα χρόνια στην περιοχή μου που έχει γεμίσει.

Για δεκαετίες ακούγαμε τις γραμμές ΥΥΤ που δίνουν ρεύμα από το Καστράκι στην Αθήνα και δεν μας ενοχλούσε. Ο παππούς μου μάλιστα είχε κονάκι σχεδόν δίπλα από ένα τέτοιο πυλώνα και ξέρω πολύ καλά το θόρυβο. Άσε τα βράδια του καλοκαιριού σαν πιτσιρίκια που πηγαίναμε στην άκρη του χωριού να καθίσουμε. Στην πλήρη ησυχία και άκουγες το "ΖΖΖΖΖΖΖΖΖ".

Τώρα μας έπιασε ο πόνος με τα ΦΒ και της Ανεμογεννήτριες.

Κάτι δεν υπολογίζεις καλά και μπερδεύεσαι.

1KW / m^2 λες και νομίζω έτσι είναι.

Με μια πρόχειρη αναζήτηση στον Γούγλη βλέπω πως θέλει 2 εκτάρια για 500KW ή αλλιώς 1,5 γήπεδο ποδοσφαίρου ή 10 στρέμματα. Δηλαδή στα 20,000 m^2 έχεις απόδοση 1MW.

Η Σαχάρα έχει έκταση 9200000 km^2. Αν πάρουμε το 1/1000 έχουμε 9200 km^2.

Με την παραπάνω απόδοση έχεις 460GW. Έτσι για την ενημέρωση το ποσοστό που υπολόγισα είναι το τριπλάσιο της Αττικής.

Το φράγμα Three Gorges στην Κίνα έχει ημερήσια απόδοση 540GW και η τεχνητή λίμνη έχει έκταση 1000 km^2. δηλαδή το 1/3 της Αττικής.
Ναι Ok με ολα αυτα .......... το μπερδεμα μου που βρισκεται ?

Κάτι δεν υπολογίζεις καλά και μπερδεύεσαι.

1KW / m^2 λες και νομίζω έτσι είναι.

Με μια πρόχειρη αναζήτηση στον Γούγλη βλέπω πως θέλει 2 εκτάρια για 500KW ή αλλιώς 1,5 γήπεδο ποδοσφαίρου ή 10 στρέμματα. Δηλαδή στα 20,000 m^2 έχεις απόδοση 1MW.

Η Σαχάρα έχει έκταση 9200000 km^2. Αν πάρουμε το 1/1000 έχουμε 9200 km^2.

Με την παραπάνω απόδοση έχεις 460GW. Έτσι για την ενημέρωση το ποσοστό που υπολόγισα είναι το τριπλάσιο της Αττικής.

Το φράγμα Three Gorges στην Κίνα έχει ημερήσια απόδοση 540GW και η τεχνητή λίμνη έχει έκταση 1000 km^2. δηλαδή το 1/3 της Αττικής.
Γενικά δεν είναι τόσο απλά τα θέματα.
Κάνεις τεχνο-οικονομική μελέτη και βλέπεις. Για παράδειγμα με τις τιμές χώμα των φωτοβολταϊκών τώρα μπορείς από σωστό σχεδιασμό να έχεις προβλέψει σκιάσεις σε διάφορα σημεία σε διάφορες ώρες τις ημέρας επειδή έχεις στριμώξει πολύ περισσότερα Φ/Β από όσα θα έδινε ο παλιός "βέλτιστος" σχεδιασμός για να μην έχεις σκιάσεις και όμως να παράγεις από την ίδια μονάδα επιφάνειας γης περισσότερη ενέργεια.
Όπως για παράδειγμα στις βόρειες χώρες που έχει νόημα να δώσεις πολυ παραπάνω χρήμα για σούπερ φωτοβολταϊκά με 1-2-3- % παραπάνω βαθμό απόδοσης απλά επειδή το κόστος γης ή ταράτσας είναι τόσο μεγάλο που παίζει οικονομικό ρόλο, ενώ αν ήσουν σε κάποια αναπτυσσόμενη χώρα θα έπαιρνες το οικονομικότερο φωτοβολταϊκό και για να έχεις την ίδια απόδοση θα άπλωνες σε περισσότερη έκταση που δεν κοστίζει τίποτα.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει κα με το πλύσιμο ή όχι. Ανάλογα με το αν συμφέρει θα το κάνεις και μάλιστα θα διαλέξεις το βέλτιστο τρόπο, από έναν άνθρωπο με μια μάνικα σε μια χώρα με χαμηλό κόστος εργασίας, χαμηλό κόστος και άφθονο νερό μέχρι συστήματα με drone και αισθητήρες. Άσε που αρχίζουμε να βλέπουμε βαφές με νανοϋλικά που δεν αφήνουν τη βρωμιά να κολλήσει (ή να κολλάει σε πολύ μικρότερο βαθμό).

Τέλος υπάρχει μια τάση παγκόσμια να αρχίσουμε να βάζουμε πλωτά φωτοβολταϊκά στις λίμνες πάνω από τα φράγματα για πολλαπλούς λόγους. Πρώτον έχεις έτοιμη την ηλεκτρική υποδομή για μετάδοση. Συνήθως τα Φ/Β παράγουν το μέγιστο όταν το αποθηκευμένο νερό είναι ελάχιστο και συνεισφέρουν σε πιο ομαλή παραγωγή σε όλη τη διάρκεια του έτους μειώνοντας σημαντικά την εποχικότητα, μειώνουν την εξάτμιση από τις λίμνες και έτσι αυξάνουν το διαθέσιμο νερό κλπ κλπ κλπ. Οπότε είναι κάτι που θα το βλέπουμε όλο και περισσότερο.

Τώρα για τα ψεκασμένα ανέκδοτα για στειρώσεις και ραδιενέργεια απλά δεν ασχολούμαι και λυπάμαι τους ανθρώπους που τσιμπάνε και τα πιστεύουν. Ναι στα αιολικά πάρκα υπάρχουν προβλήματα καταγεγραμμένα, πχ δεν πρέπει να πέφτει σκιά από τις πτέρυγες σε σπίτια γιατί δημιουργεί μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα η εναλλαγή σκιάς/ήλιου ναι δεν τηρείται η υπάρχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία για τις υποχρεωτικές αναπλάσεις τόσο μετά την εγκατάσταση όσο και στο τέλος ζωής του πάρκου, ναι υπάρχουν αισθητικά θέματα σε τουριστικές και μη περιοχές όταν γίνεται ανεξέλεγκτη η επέκταση των αιολικών πάρκων κλπ κλπ κλπ όμως άλλο αυτά και άλλο η παραφιλολογία των ψεκασμένων.

H λογική λέει ότι με την χρήση υπολογιστών μπορεί να γίνονται εξομοιώσεις για τα υλικά τον τρόπο κατασκευής την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθεί η κατασκευή αποδοτικών και φθηνών αντιδραστήρων σύντηξης.
Πάντως σε μοναδικές πρωτότυπες κατασκευές πάντα ενέχει το πρόβλημα ότι δεν μπορούν οι επιστήμονες να έχουν ένα σίγουρο ασφαλές αποτέλεσμα.

Ο ISS παράδειγμα έγινε παγίδα για τους κοσμοναύτες για την ακρίβεια τα διαστημικά σκάφη προσέγγισης έχουν το πρόβλημα, το υποβρύχιο βαθυσκάφος που έσκασε κατασκευαζόταν με ανθρακονήματα και άλλα υλικά και τελικά αποδείχθηκε θανατηφόρα παγίδα, το ακριβότερο και πιο τεχνολογικά εξελιγμένο γιοτ του κόσμου βυθίστηκε προχτές......

Πριν κάτι μέρες έμαθα ένας γνωστός μου σκοτώθηκε καθώς έσκασε ο αεροσακος στο αυτοκίνητο, δεν ξέρω τι ακριβώς παίχτηκε αν φορούσε ζώνη και όλα αυτά, αλλά λένε έσκασε τελειως απρόσμενα χωρίς να τρακάρει κάπου, και σκεφτομουν ακόμα και το φτηνότερο αυτοκίνητο πόση έρευνα αλλά και πόσο ποιοτικό έλεγχο και ανάδραση απο τα σφάλματα και τις δοκιμές χρειάζεται για να κυκλοφορεί αναμεσα μας. Ακόμα και ένας απλός διακόπτης να αποτύχει, ή ένα σφάλμα στο λογισμικό στην σειρά εντολών, ή ένα τσιπάκι ή μια ασφάλεια που δυσλειτούργησε, μπορεί να σε σκοτώσει. Αν είναι δυνατόν τον βρήκαν σκοτωμένο απο τον αερόσακο όπως έβαλε μπρος το αυτοκίνητο!

Συγγνώμη, ποια ζημιά προκαλούν τα Φ/Β στα οικοσυστήματα;
Ως οικολογικά ευαίσθητος θα έπρεπε να ξέρεις ότι οτιδήποτε βρίσκεται σε ένα οικοσύστημα και δεν παράγεται εντός του με φυσικές διεργασίες, είναι ρύπος. Στα Φ/Β τώρα:

-Δρόμοι που απαιτούνται για την κατασκευή και την λειτουργία τους και οι οποίοι τεμαχίζουν τα οικοσυστήματα.
-Μπετά για τις βάσεις.
-Περιφράξεις
-Δίκτυο για την μεταφορά του ρεύματος.

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και στα ερημικά οικοσυστήματα που εξ' ορισμού είναι και πολύ εύθραυστα. Επίσης ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τις ανεμογεννήτριες.

Όπως έχω ξαναγράψει, κατά την γνώμη μου η μοναδική ρεαλιστική λύση για να παράγεται (και φτηνά κιόλας) η τερατώδης ενέργεια που καταναλώνει ο πλανήτης, είναι οι αντιδραστήρες σχάσης νέας γενιάς. Επικίνδυνο σε έναν βαθμό μεν, αναγκαίο δε. Δε γίνεται να τα έχουμε όλα.

Ως οικολογικά ευαίσθητος θα έπρεπε να ξέρεις ότι οτιδήποτε βρίσκεται σε ένα οικοσύστημα και δεν παράγεται εντός του με φυσικές διεργασίες, είναι ρύπος. Στα Φ/Β τώρα:

-Δρόμοι που απαιτούνται για την κατασκευή και την λειτουργία τους και οι οποίοι τεμαχίζουν τα οικοσυστήματα.
-Μπετά για τις βάσεις.
-Περιφράξεις
-Δίκτυο για την μεταφορά του ρεύματος.

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και στα ερημικά οικοσυστήματα που εξ' ορισμού είναι και πολύ εύθραυστα. Επίσης ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τις ανεμογεννήτριες.

Όπως έχω ξαναγράψει, κατά την γνώμη μου η μοναδική ρεαλιστική λύση για να παράγεται (και φτηνά κιόλας) η τερατώδης ενέργεια που καταναλώνει ο πλανήτης, είναι οι αντιδραστήρες σχάσης νέας γενιάς. Επικίνδυνο σε έναν βαθμό μεν, αναγκαίο δε. Δε γίνεται να τα έχουμε όλα.
Όλα αυτά ισχύουν και για τα θηριώδη ξενοδοχειακά συγκροτήματα που ξεφυτρώνουν παντού στο νησί σου. Γι αυτά δε διαμαρτύρεται όμως κανένας. Κάνω λάθος; Για κάποιο μυστηριώδη λόγο, μόνο η παραγωγή και διανομή ενέργειας σας ενοχλεί.

H λογική λέει ότι με την χρήση υπολογιστών μπορεί να γίνονται εξομοιώσεις για τα υλικά τον τρόπο κατασκευής την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθεί η κατασκευή αποδοτικών και φθηνών αντιδραστήρων σύντηξης.
Πάντως σε μοναδικές πρωτότυπες κατασκευές πάντα ενέχει το πρόβλημα ότι δεν μπορούν οι επιστήμονες να έχουν ένα σίγουρο ασφαλές αποτέλεσμα.

Δυστυχώς απέχουμε δεκαετίες από την εμπορική εκμετάλλευση τεχνολογίας σύντηξης. Δεν έχει κανένα νόημα να το συζητάμε αυτή τη στιγμή.

Εν τω μεταξύ οι ανάγκες σε ενέργεια όλο μεγαλώνουν, και πρέπει να καλυφθούν με κάποιο τρόπο.

Όλα αυτά ισχύουν και για τα θηριώδη ξενοδοχειακά συγκροτήματα που ξεφυτρώνουν παντού στο νησί σου. Γι αυτά δε διαμαρτύρεται όμως κανένας. Κάνω λάθος; Για κάποιο μυστηριώδη λόγο, μόνο η παραγωγή και διανομή ενέργειας σας ενοχλεί.
Ναι, κάνεις λάθος. Πολλοί διαμαρτύρονται. Eπίσης τα τερατώδη ξενοδοχεία εργοδοτούν χιλιάδες οικογένειες στο νησί, μην τα βάζουμε ίσα και όμοια με τα υπερκέρδη της ΤΕΡΝΑ.

• Like
Reactions: petronik
Ναι, κάνεις λάθος. Πολλοί διαμαρτύρονται. Eπίσης τα τερατώδη ξενοδοχεία εργοδοτούν χιλιάδες οικογένειες στο νησί, μην τα βάζουμε ίσα και όμοια με τα υπερκέρδη της ΤΕΡΝΑ.
Τα ξενοδοχεία δε χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα; Η ΤΕΡΝΑ δεν απασχολεί υπαλλήλους;

Αναγκαίο κακό είναι όλα αυτά παιδιά. Τα ξενοδοχεία θέλουν ρεύμα δίνουν ταυτόχρονα όμως και δουλειές σε όλα τα νησιά οπότε μαζί έρχεται και η παραγωγή ρεύματος με κάθε τρόπο και κόστος. Φαύλος κύκλος η καλύτερα η έσχατη λύση πάνω στην παραγωγή ρεύματος μέχρι να βρεθεί προσιτός και εύκολος τρόπος να παραχθεί η ενέργεια. Εφόσον δεν έχουμε αντιδραστήρες Ελλάδα δεν μας μενουν και πολλές επιλογές.

Αν κάθε σπίτι είχε 10kw φωτοβολταϊκα στις σκεπές του αυτομάτως θα μηδενιζαμε τις απαιτήσεις ρεύματος σε κάθε σπίτι σε όλη την Ελλάδα. Αναλόγως αν κάθε ξενοδοχείο είχε κοντά του μια μονάδα 100 200kw ανάλογα το μέγεθος και αυτά με τη σειρά τους θα παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται. Αλλά δεν είναι εύκολο για όλους να βάλουν πέρα από το χρηματικό στις πόλεις με κάθε πολυκατοικία να έχει 20 σπίτια δεν είναι εφικτό.
Κάπως έτσι φτάσαμε να γίνει χρηματιστήριο η ενέργεια και να την πληρώνουμε χρυσάφι και πιο ακριβά από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη.

Στάλθηκε από το M2012K11AG μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Κάτι σχετικό - άσχετο με το θέμα.
Η Κίνα φτιάχνει τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα θορίου με τον πρώτο αντιδραστήρα τετηγμένων αλάτων σε εμπορικές συνθήκες.
Χρόνια τώρα ακούγαμε για έρευνα κλπ, αλλά να τώρα που μιλάμε για εμπορική εφαρμογή. Σίγουρα πάραγει πυρηνικά απόβλητα, αλλά πολύ λιγότερα σε σχέση με τους συμβατικούς αντιδραστήρες, το θόριο υπάρχει πολύ περισσότερο στη γη και είναι πολύ πιο δύσκολο να φτιάξεις όπλα με αυτή την τεχνολογία.

• Like
Reactions: SR-71
Αλλά δεν είναι εύκολο για όλους να βάλουν πέρα από το χρηματικό στις πόλεις με κάθε πολυκατοικία να έχει 20 σπίτια δεν είναι εφικτό.
Βαλε 30 διαμερισματα να μαστε ακριβεστεροι !
Οι καινουργιες οικοδομες, ΝΑΙ, εχουν 15-20 διαμερισματα.
Οι παλιοτερες ομως ..... Ω-Ι-Μ-Ε ! Ουτε 1 kW δεν αντιστοιχει στο διαμερισμα.

Last edited:
  • Like
Reactions: king2009
Τέλος υπάρχει μια τάση παγκόσμια να αρχίσουμε να βάζουμε πλωτά φωτοβολταϊκά στις λίμνες πάνω από τα φράγματα για πολλαπλούς λόγους. Πρώτον έχεις έτοιμη την ηλεκτρική υποδομή για μετάδοση. Συνήθως τα Φ/Β παράγουν το μέγιστο όταν το αποθηκευμένο νερό είναι ελάχιστο και συνεισφέρουν σε πιο ομαλή παραγωγή σε όλη τη διάρκεια του έτους μειώνοντας σημαντικά την εποχικότητα, μειώνουν την εξάτμιση από τις λίμνες και έτσι αυξάνουν το διαθέσιμο νερό κλπ κλπ κλπ. Οπότε είναι κάτι που θα το βλέπουμε όλο και περισσότερο.
Παρα πολυ καλη ιδεα 🥰 (και μου κανει εντυπωση που δεν την διαβασα πουθενα).

Παρα πολυ καλη ιδεα 🥰 (και μου κανει εντυπωση που δεν την διαβασα πουθενα).
Μπορείς να δεις και μια μελέτη που έκανε το JRC στο παρακάτω link για όλη την Αφρική.

• Like
@SR-71 χτες σε είδα να προβληματίζεσαι με τις τιμές απόδοσης των ΦΒ. Στο τέλος έγραψες "ΚΛΑΦΤΑ" για τα πιο ψυχρά κλίματα. Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο νομίζουμε. Ηλιοφάνεια να έχει και χώρο να τα τοποθετήσεις. Προφανώς στη Σκωτία δε θα έχεις την ίδια απόδοση με την Κρήτη. Αλλά με μεγαλύτερη έκταση ίσως το καταφέρεις.

@Γιώργος Κυριακαράκος ξέρω ότι είναι μπακαλίστικος ο υπολογισμός αλλά το έκανα για τον @SR-71 που προβληματίστηκε ή έτσι νομίζω. Αλλά και 500GW να μην είναι, και απώλειες να έχεις και δεν ξέρω τι άλλο μιλάμε για τεράστιες εκτάσεις οι οποίες ΠΟΤΕ δεν θα εκμεταλλευτούν στο άμεσο μέλλον. Μπορεί σε 10000 χρόνια που θα αλλάξει το κλίμα να γίνουν ξανά εύφορες πεδιάδες. Σήμερα όμως όχι εκτός και αν βρούμε κανένα τρόπο φτηνής αφαλάτωσης και τα κάνουμε χωράφια.

@SR-71 χτες σε είδα να προβληματίζεσαι με τις τιμές απόδοσης των ΦΒ. Στο τέλος έγραψες "ΚΛΑΦΤΑ" για τα πιο ψυχρά κλίματα. Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο νομίζουμε. Ηλιοφάνεια να έχει και χώρο να τα τοποθετήσεις. Προφανώς στη Σκωτία δε θα έχεις την ίδια απόδοση με την Κρήτη. Αλλά με μεγαλύτερη έκταση ίσως το καταφέρεις.
Οk, τωρα καταλαβα τι εννοουσες !
Ναι ειμαι απαισιοδοξος (προλαβα την εποχη της αφθονιας και ΦΘΗΝΕΙΑΣ σε υλικα,
δηλαδη μεσα δεκαετιας 70, οποτε χαλιεμαι αφορητα τωρα που καταγραφονται ακομα
και βιδες απο ενα μηχανημα ..... ΑΦΟΡΗΤΑ πολυ ! Προλαβα την εποχη που παιρναμε
ΤΖΑΜΠΑ ρουλεμαν .... για να παιξουμε μπιλιες, και στους βαφεις παντοτε περισσευαν
δυο-τρια τενεκεδια χρωμα !!!)

• Love
Reactions: koupa
Γενικά έχει βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση. Στη χώρα μας είμαστε πολύ πίσω σε κάποια πράγματα ενώ θα έπρεπε να είμαστε μπροστά λόγω μορφολογίας.

Θυμάμαι στη σχολή να μας λέει ο καθηγητής για τα ΦΒ και το πως θα έπρεπε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλα τα νέα σπίτια να έχουν πάνελ αντί σκεπής. Ποιος όμως τα έβαζε τότε με την πανίσχυρη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ; Τότε που κατέβαζαν όποτε γούσταραν διακόπτες; Διαβάζαμε για ανεμογεννήτριες στην Ολλανδία και εδώ ψάχναμε τάνκερ να μεταφέρουν πετρέλαιο στα νησιά για παραγωγή ρεύματος. Όλα αυτά 25 χρόνια πριν.

Να μη μιλήσω για τα υδροηλεκτρικά που θα έπρεπε να είναι γεμάτα. Πχ η Μεσοχώρα πόσο θα βοηθούσε και στην παραγωγή ενέργειας αλλά και στην άρδευση;

Γενικά έχει βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση. Στη χώρα μας είμαστε πολύ πίσω σε κάποια πράγματα ενώ θα έπρεπε να είμαστε μπροστά λόγω μορφολογίας.

Θυμάμαι στη σχολή να μας λέει ο καθηγητής για τα ΦΒ και το πως θα έπρεπε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλα τα νέα σπίτια να έχουν πάνελ αντί σκεπής. Ποιος όμως τα έβαζε τότε με την πανίσχυρη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ; Τότε που κατέβαζαν όποτε γούσταραν διακόπτες; Διαβάζαμε για ανεμογεννήτριες στην Ολλανδία και εδώ ψάχναμε τάνκερ να μεταφέρουν πετρέλαιο στα νησιά για παραγωγή ρεύματος. Όλα αυτά 25 χρόνια πριν.

Να μη μιλήσω για τα υδροηλεκτρικά που θα έπρεπε να είναι γεμάτα. Πχ η Μεσοχώρα πόσο θα βοηθούσε και στην παραγωγή ενέργειας αλλά και στην άρδευση;
Δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τότε στη χώρα μας. Παρόλο τα φβ που μπήκανε το ρεύμα είναι πιο ακριβό από ποτέ κανονικό χρηματιστήριο ενώ θα έπρεπε να μικρύνει το κόστος. Αλλά όταν είναι ελεύθερη η αγορά είναι επόμενο να υπάρξει η αισχροκερδεια στον έσχατο βαθμό. Δεν μπορεί Φινλανδία κλ σκανιδαβικες χώρες να πληρώνουν το 1/3 της τιμής του ρεύματος που έχουμε εμείς με μισθούς 5 6 χιλιάρικα και εμείς με μισθό 900 ευρώ να θέλουμε 25 λεπτά για μια kw μαζί με ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Κάπου πρέπει να σταματήσει όλο αυτό.

Στάλθηκε από το SM-N9005 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για την ενέργεια την σύντηξη την πυρηνική ενέργεια τα ηλιακά.....
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Oλως εσχατως, διαβαζω ασχημα πραγματακια (για την θεωρουμενη ΜΗ-ραδιενεργη λειτουργια αντιδραστηρων συντηξης).
Το Βηρυλλιο που ειναι απαραιτητο για μια σειρα δευτερευοντων αντιδρασεων (αφου ξεφυγουν τα νετρονια απο το καυτο πλασμα)
και περικλειει το μαγνητικο "δοχειο", περιεχει 30 ppm ..... Ουρανιο μεσα του. Αυτο δεν ειναι προβλημα ΑΝ το Βηρυλλιο ειναι μερικα κιλα.
Ομως κοντα στους 560 τονους που χρειαζεται ο Tokamak του ITER .... ειναι προβλημα ! Γιατι τα διαφυγοντα νετρονια πεφτοντας πανω του,
το κανουν ................... ραδιενεργο ! Θα μου πειτε "17 κιλα στους 560 τονους ειναι τιποτα". Μμμμ, οχι ακριβως. Ειναι ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ 17 κιλα.
Και ειναι αρκετο για να υπαρξει τεραστιο προβλημα οταν χρειαστει να το ανανεωσεις (με νεο) μεσα στα τοιχωματα του αντιδραστηρα.
Εχεις κανει το Ουρανιο μεσα στο Βηρυλλιο ραδιενεργο. Και εκπεμπει αυτο το ρημαδι. Αργα αλλα αναποδραστα. Πιο πριν δεν εξεπεμπε ?
ΟΧΙ ... γιατι δεν ειχε βομβαρδισθει απο τα νετρονια (της συντηξης). Εντωμεταξυ το Βηρυλλιο ειναι απο τα πιο ακριβα και σπανια υλικα.
Δεν το πετας στα σκουπιδια ! 1 κιλο καθαρου Βηρυλλιου (99.95%) ...... 2650 $.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
  • Like
Reactions: athlon6401