Συντομη ερωτηση

rider

Supreme Member
5 December 2006
8,069
Ρε παιδια εχω εναν ενισχυτη yamaha τον οποιο αγορασα προσφατα και δεν με ικανοποιησε ηχητικα..αν τον χρησιμοποιησω σαν προενισχυτη με εναν τελικο (δεν ξερω ποιο ) μπορει να διαφοροποιηθει ο ηχος προς το καλυτερο ?
Βασικα γινεται ? και αν ναι πρεπει να εχει καποια συγκεκριμενη ισχυ ο τελικος ωστε να μην υπαρχει προβλημα ? Υπαρχει περιπτωση να καψουμε τιποτα ..κανα ενισχυτη ,τα ηχεια ? Ρωταω γιατι τα συγκεκριμενα ηχεια ο ενισχυτης ειναι παρααρκετος...αν βαλω και τελικο μηπως καψω κατι ?

Ναι μπορείς να το χρησιμοποίησης σαν προ ενισχυτή.
Δες το σχήμα με τις κόκκινες γραμμές είναι η έξοδος του.
Πρέπει να βγάλεις τα γεφυρώματα

Διευκρίνηση

Y.Γ
Έχω το manual σε PDF.
Αν δεν το έχεις ,στείλε μου το e-mail σου και θα στο στείλω

Attachments

• Yamaha2.jpg
    Yamaha2.jpg
    128.2 KB · Views: 9
Last edited:
Δε πρόκειται να κάψεις τίποτα.

Αλλά πρώτα τσέκαρε ότι τα έχεις όλα σωστά συνδεδεμένα και...σφιχτά.

Επίσης, άλλαξε θέση στο διακοπτάκι που έχει στην πίσω πλευρά ο ενισχυτής σου από τα 8 στα 4 Ohm (ή και το αντίθετο) για να δεις αν γίνεται τίποτα καλύτερο. Αυτή την αλλαγή πρέπει να την κάνεις με κλειστό τον ενισχυτή, πρόσεξε.

Το θέμα του πόσο βελτιώνεται ένας μέτριος(ή απλά καλός) ολοκληρωμένος με την προσθήκη ενός τελικού έχει απασχολήσει κι εμένα. Το σίγουρο είναι οτι βελτιώνεται η οδήγηση των ηχείων κι αυτό από μόνο του μπορεί να έχει αισθητά αποτελέσματα. Αρκεί αυτό ομως; Το ταίριασμα προ και τελικού από τι εξαρτάται;

Απάντηση: Re: Συντομη ερωτηση

Το θέμα του πόσο βελτιώνεται ένας μέτριος(ή απλά καλός) ολοκληρωμένος με την προσθήκη ενός τελικού έχει απασχολήσει κι εμένα. Το σίγουρο είναι οτι βελτιώνεται η οδήγηση των ηχείων κι αυτό από μόνο του μπορεί να έχει αισθητά αποτελέσματα. Αρκεί αυτό ομως; Το ταίριασμα προ και τελικού από τι εξαρτάται;

Γιαυτο που ηταν και η δικη μου αρχικη ερωτηση εχει να σχολιασει καποιος καποιος ?

Επισης αν ο προενισχυτης (ο παραπανω yamaha ) ειναι minimum rms output power -> 100 w +100 W ποια πρεπει να ειναι περιπου η ισχυς του τελικου ?

Re: Απάντηση: Re: Συντομη ερωτηση

Γιαυτο που ηταν και η δικη μου αρχικη ερωτηση εχει να σχολιασει καποιος καποιος ?

Επισης αν ο προενισχυτης (ο παραπανω yamaha ) ειναι minimum rms output power -> 100 w +100 W ποια πρεπει να ειναι περιπου η ισχυς του τελικου ?

Θα πρέπει να ξέρεις τι έξοδο σου δίνει ο YAMAHA στην προ ενίσχυση του
Δηλαδή βάζοντας ένα σήμα π.χ 1KHz στην είσοδο του (ΑUX), τι σου δίνει στην έξοδο (το σημείο που σου σημείωσα με κόκκινες γραμμές.
Αυτό προϋποθέτει ότι έχεις τα κατάλληλα όργανα για να κάνεις αυτήν την μέτρηση.
Μπορεί όμως το πρόβλημα που έχεις , το ότι δεν σε ικανοποιεί ο ήχος του να οφείλετε στον προ ενισχυτή και όχι στο τελικό στάδιο.

Re: Απάντηση: Re: Συντομη ερωτηση

το ποσο βελτιωνεται ενας μετριος εως καλος ολοκληρωμενος εξερταται απο τα ηχεια που θα οδηγηση.

οσο πιο δυσκολο ειναι να οδηγηθουν τοσο μεγαλυτερη θα ειναι και η βελτιωση ενω αν βαλης δυο μικρα ηχειακια βιβλιοθηκης θα ειναι μηδαμινη αφου και μονος του θα τα παιζη ανετα.

η ισχυς του τελικου δεν εχει καμια σχεση με τα 100watt του yamaha καθως αυτα δεν προστιθενται αλλα ο yamaha περιεχει μεσα του εναν τελικο 100watt ο οποιος καταργητε και στη θεση του μπαινη ενας αλλος τελικος που θα ειναι οσα watt θελουμε.

το ποσα πρεπη να ειναι παλη εξαρταται απο τα ηχεια το ποσο δυνατα θελουμε να ακουμε και το ποσο μεγαλο χωρο εχουμε να καλυψουμε.

η συμβουλη μου ειναι οσο περισσοτερα τοσο καλυτερα.

''' αν βαλης δυο μικρα ηχειακια βιβλιοθηκης θα ειναι μηδαμινη αφου και μονος του θα τα παιζη ανετα.'''

Ακομα και αν μονος του μπορει να τα οδηγησει...αν βαλει καποιο αλλο συνοδευτικο δεν ειναι δυνατο να αλλαξει ο ηχος ? η χροια ας πουμε ?να γινει ο ηχος πιο σκληρος ,πιο γλυκος κλπ ?
Δεν μιλαω για ευκολια οδηγησης...μιλαω να αλλαξει η χροια του ..και τελικα πιον ηχο θα ''παρεις'' στο τελος ...του προενισχυτη η του τελικου ?

Και αν καθαρα θεμα οδηγησης η ρευματων κλπ κλπ γιατι οπως ειπε και ο buchoni υπαρχει αυτο το ''ταιριασμα προ και τελικου ? που αναφερεται ακριβως ?

Re: Απάντηση: Συντομη ερωτηση

''' αν βαλης δυο μικρα ηχειακια βιβλιοθηκης θα ειναι μηδαμινη αφου και μονος του θα τα παιζη ανετα.'''

Ακομα και αν μονος του μπορει να τα οδηγησει...αν βαλει καποιο αλλο συνοδευτικο δεν ειναι δυνατο να αλλαξει ο ηχος ? η χροια ας πουμε ?να γινει ο ηχος πιο σκληρος ,πιο γλυκος κλπ ?
Δεν μιλαω για ευκολια οδηγησης...μιλαω να αλλαξει η χροια του ..και τελικα πιον ηχο θα ''παρεις'' στο τελος ...του προενισχυτη η του τελικου ?

Και αν καθαρα θεμα οδηγησης η ρευματων κλπ κλπ γιατι οπως ειπε και ο buchoni υπαρχει αυτο το ''ταιριασμα προ και τελικου ? που αναφερεται ακριβως ?

οταν σε ενα ολοκληρωμενο βαζουμε τελικο το κανουμε επειδη υπαρχη αναγκη για μεγαλυτερη ισχυ.

απο εκει θα παρουμε πραγματικη βελτιωση.

το ταιριασμα το οποιο αναφερεις σαφως και υπαρχη αλλα θα το ελεγα διαφοροποιηση και οχι βελτιωση.

διαφοροποιηση μπορουμε να πετυχουμε αλλαζοντας καλωδια πηγη βαζοντας ενα εκουαλαιζερ και με χιλιους δυο τροπους.

οταν ομως το ηχειο δεν ελεγχεται αποτελεσματικα απο τον ενισχυτη τοτε οτι και να κανουμε απο τα παραπανω δε θα παιξη σωστα.

υ.γ.εννοειται οτι προσθετοντας τελικο πρεπη να ακουσουμε το συνδυασμο για να δουμε και το ταιριασμα.

Προσωπικά έχω δει ότι είναι δυσκολότερο να βρεις καλό προενισχυτή παρά καλό τελικό... Βλέποντας τι έπρεπε να πληρώσω για να βελτιώσω τον προενισχυτή μου, το γύρυσα σε ολοκληρωμένο.

Τί δεν σου αρέσει ηχητικά?
δοκίμασε μήπως αλλάξεις λίγο την ηχητική εικόνα με αλλάγή καλωδιώσεων.
Αρχικά interconnect και μετά ηχείων.
Για παράδειγμα αν θερείς τον ήχο του σκληρό ένα κατάλληλο καλώδιο μπορεί να τον μαλακώσει λίγο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Συντομη ερωτηση

οταν σε ενα ολοκληρωμενο βαζουμε τελικο το κανουμε επειδη υπαρχη αναγκη για μεγαλυτερη ισχυ.

απο εκει θα παρουμε πραγματικη βελτιωση.

Μου επιτρεπεις να διαφωνησω?

Δεν το κανουμε μονο για μεγαλυτερη ισχυ, αλλα και για να εχουμε ΜΟΝΙΜΑ τα απαιτουμενα watt, ειτε ακουμε διαλογους ειτε γινονται τεραστιες και συνεχεις εκρηξεις, ειτε παιζουμε μουσικα κομματια που εχουν δυνατα χαμηλα.

Απλα ο τελικος, βοηθαει στο συστημα μας.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Συντομη ερωτηση

Μου επιτρεπεις να διαφωνησω?

Δεν το κανουμε μονο για μεγαλυτερη ισχυ, αλλα και για να εχουμε ΜΟΝΙΜΑ τα απαιτουμενα watt, ειτε ακουμε διαλογους ειτε γινονται τεραστιες και συνεχεις εκρηξεις, ειτε παιζουμε μουσικα κομματια που εχουν δυνατα χαμηλα.

Απλα ο τελικος, βοηθαει στο συστημα μας.

μα δεν βλεπω να διαφωνουμε πουθενα.

( Και αν καθαρα θεμα οδηγησης η ρευματων κλπ κλπ γιατι οπως ειπε και ο buchoni υπαρχει αυτο το 'ταιριασμα προ και τελικου ? που αναφερεται ακριβως )
Λέμε οτι ενας τελικός ειναι σωστός οταν βγάζει οτι του δίνουμε.Το θέμα ειναι τι του δίνουμε .Γιαυτό πιστεύω οτι δεν ειναι πάντα λύση η προσθήκη ενός τελικού σε εναν AV ενισχυτή για να βελτιωθει η μουσικοτητά του συστήματος.

Last edited:
Ρε παιδια εχω εναν ενισχυτη yamaha τον οποιο αγορασα προσφατα και δεν με ικανοποιησε ηχητικα..αν τον χρησιμοποιησω σαν προενισχυτη με εναν τελικο (δεν ξερω ποιο ) μπορει να διαφοροποιηθει ο ηχος προς το καλυτερο ?
Βασικα γινεται ? και αν ναι πρεπει να εχει καποια συγκεκριμενη ισχυ ο τελικος ωστε να μην υπαρχει προβλημα ? Υπαρχει περιπτωση να καψουμε τιποτα ..κανα ενισχυτη ,τα ηχεια ? Ρωταω γιατι τα συγκεκριμενα ηχεια ο ενισχυτης ειναι παρααρκετος...αν βαλω και τελικο μηπως καψω κατι ?

Δεν μάς είπες με τι ηχεία τον έχεις τώρα να παίζει.