Συστασεις 2-δρομα ηχεια

Από την αρχη ηθελα να σου πω για το τουιτερακι της hivi
καλα σου κανανε με το vifa, ειναι επιτυχια για τα λεφτα του και εχει το πλεονεκτημα οτι μπορεις να το κροσαρεις χαμηλά
Στα 1-3kHz το 6,5'' θολωνει, το 5 πιστευω οτι πρεπει να τα πηγαινει καλύτερα.
Ποιο απο τα δυο γουφερ θα βαλεις εξαρταται απο σενα και τα λίτρα
5''< 13λιτρα
6,5'' <20
ειναι καλά μεγαφωνακια τα peerless και τιμια

Δεν ειναι σκεπτικο μου το χα διαβασει παλια καπου αυτο οταν εψαχνα για wattage matching. και σιγουρα εχει μια λογικη τουλαχιστον στο οτι οσο ψηλοτερα κροσαρεις ενα tweeter τοσο λιγοτερη ενεργεια πηγαινει σε αυτο απτο εμβαδον και μονο της καμπυλης. Ας περιμενουμε τον johnjohn να μας πει!

Ναι αλλά δεν μου απαντάς στην ερώτηση:

"Δηλαδή άμα του βάλεις ενα λαμπάτο με 10 βαττ ή ένα Κρελλ με 200 δεν θα "δουλεύει μια χαρά"?"

Και άλλη μία ερώτηση.
Όταν λες ενισχυτή 50 βαττ τι εννοείς?

Και για να το επεκτείνω στο link που ανέφερες.

Όταν λένε watt RMS τι εννοούν ? (είναι και ΡΑτζίδες τρομάρα τους)

Τι σχέση (μπορούν να ) έχουν τα "RMS" με την πραγματικότητα των ηχείων ?

ωχ! Δεχομαι επιθεση!:violent-smiley-030:

Δεν καταλαβαινω τι εννοεις..αυτο που λεει ειναι για συγκεκριμενη rms ισχυ που δινει ο ενισχυτης σε μια ορισμενη χρονικη περιοδο στα ηχεια, και σ λεει οτι αναλογα με το τραγουδι(αν εχει περισσοτερες χαμηλες ή ψηλες) εχεις να κανεις με μια συγκεκριμενη κατανομη ισχυος. Αν το τραγουδι ειναι ροκ, με μεγαλη πιθανοτητα σε μια χρονικη περιοδο θα ακουγονται περισσοτερες χαμηλες συχνοτητες αρα απο τα πχ 50watt rms που δινει ο ενισχυτης τα περισσοτερα αφορουν το woofer, και πολυ λιγα το tweeter. Επειδη η ισχυς διαιρειται με τον χρονο για να βγουν τα rms.

Και επισης επειδη εχουμε να κανουμε με ηψηλες συχνοτητες, το εμβαδον της καμπυλης(αρα ι ισχυς) διαιρειται με την συχνοτητα(ολοκληρωμα του sin2pif) αρα οσο αυξανεται η συχνοτητα τοσο λιγοτερη ισχυς απορροφαται.

Last edited:

Δεν καταλαβαινω τι εννοεις..αυτο που λεει ειναι για συγκεκριμενη rms ισχυ που δινει ο ενισχυτης σε μια ορισμενη χρονικη περιοδο στα ηχεια, και σ λεει οτι αναλογα με το τραγουδι(αν εχει περισσοτερες χαμηλες ή ψηλες) εχεις να κανεις με μια συγκεκριμενη κατανομη ισχυος. Αν το τραγουδι ειναι ροκ, με μεγαλη πιθανοτητα σε μια χρονικη περιοδο θα ακουγονται περισσοτερες χαμηλες συχνοτητες αρα απο τα πχ 50watt rms που δινει ο ενισχυτης τα περισσοτερα αφορουν το woofer, και πολυ λιγα το tweeter. Επειδη η ισχυς διαιρειται με τον χρονο για να βγουν τα rms.

Και επισης επειδη εχουμε να κανουμε με ηψηλες συχνοτητες, το εμβαδον της καμπυλης(αρα ι ισχυς) διαιρειται με την συχνοτητα(ολοκληρωμα του sin2pif) αρα οσο αυξανεται η συχνοτητα τοσο λιγοτερη ισχυς απορροφαται.

Τι επίθεση βρε, ερωτήσεις κάνω.

Δεν καταλαβαινω τι εννοεις..αυτο που λεει ειναι για συγκεκριμενη rms ισχυ

Μην ανησυχείς, ούτε αυτοί που αναφέρουν rms ισχυ, καταλαβαίνουν τι εννοούν. :grinning-smiley-043

(απλά δεν ορίζεται)

Λοιπον βρηκα κ τ αθρο που ελεγε "Your speaker system needs to cover more range than a Guitar or Bass Guitar, so it needs to be at least a 2 way system (A Woofer and a Horn, or a Woofer and a Tweeter). A good rule of thumb is to consider is that (on average) signals below 500 Hz will require 70% of the power and all signals above 500 Hz will require 30% of the power. Sub-Woofers are stand alone and not considered in the 70/30 rule. If your PA system power amp is 100 watts RMS, then its peak output is actually 200 watts. While the 70/30 rule implies that you could get away with 70 watt woofers, you should match the Woofer to the PAs output if there is a potential for a lot of Bass in your signal (if you have a Keyboard player plugged into the PA system, for example), to be on the safe side. If your PA is for Vocals only (such as a lecture hall, auction house or outdoor location), then your signal does not fit the 70/30 rule; in these cases the ratio is closer to 50/50.
Why do your need these ratios? Because when you buy the horn or tweeter you will find that they cannot handle as much power as the Woofer can - while it may seem that you should try to match these at the same power level, the reality is that you won't. Following the 70/30 rule, in the case of a 100 watt power amp, the signals above 500 Hz will only see 30% of the power - or 30 watts. The higher that you go on the frequency scale, the less power the speakers will see. At 5000 Hz, the tweeters will only see approximately 10% of the total power. This is why you see Midrange horns and tweeters at lower power ratings than Woofers."

http://www.colomar.com/Shavano/power_rating_speakers.html

ευχαριστω για το λινκ....
οκ αρχιζω και το καταλαβαινω αλλα οκ αυτο συμβαινει οταν στο ηχειο φθανουν και χαμηλες και υψηλες συχνοτητες.....
οταν ομως πχ στο τραγουδι ακουγοντε μονο γυναικεια φωνητικα τοτε ολη η ενεργεια δεν μεταφερεται στο tweeter?

και για να επιστρέψω σοβαρά, όταν γράφουν rms ισχυ, προφανώς εννοούν την μέση ισχύ η οποία βέβαια οριζεται διαφορετικά αλλά για φορτίο καθαρά ωμικό το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Και δεν κολλάμε βέβαια τώρα σε τυπικότητες αλλά στην αληθινή ζωή το ηχείο κάθε άλλο παρά ωμικό φορτίο είναι.

Πάμε στους ενισχυτές τωρα. Λες οτι ο δικό σου βγάζει , ας πούμε 50 "rms" ισχύ, αλλά πάλι αυτό είναι σχετικό , ανάλογα με την παραμόρφωση που δέχεσαι(δεν ξέρω τι μέτρησες).
Θα μπορούσες με λίγο περισσότερη παραμόρφωση να πεις οτι βγάζει 100 βαττ πχ.
Σε κάθε περίπτωση όμως δεν ξεχνάς οτι μετράς πάνω σε μια αντίσταση και στην πραγματικότητα τα πράγματα θα αλλάξουν δραματικά (προς το χειρότερο)

Πιστεύω πρέπει να ξέχάσεις τα βαττ και τα ημίτονα και να υπολογίσεις τα κροςς όπως όλοι (βάση δηλαδή των FR, Fs κλπ) των μονάδων....

Η πρότασή μου είναι το 6,5 ιντσών woofer nomex με tweeter vifa 25άρι.
Όσο για τα watt ενός ηχείου, το max είναι όριο καταστροφής. Το rms είναι για συνεχή ισχύ στην περιοχή που δηλώνει ο κατασκευαστής για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.
Με το xover μπορεί να "παίξεις" λιγάκι για να πετύχεις καλό αποτέλεσμα.
Καλή επιτυχία.

Απάντηση: Re: Συστασεις 2-δρομα ηχεια

ευχαριστω για το λινκ....
οκ αρχιζω και το καταλαβαινω αλλα οκ αυτο συμβαινει οταν στο ηχειο φθανουν και χαμηλες και υψηλες συχνοτητες.....
οταν ομως πχ στο τραγουδι ακουγοντε μονο γυναικεια φωνητικα τοτε ολη η ενεργεια δεν μεταφερεται στο tweeter?

Όχι. Τα γυναικεία φωνητικά αναπαράγονται από το γούφερ/μιντ
Η υψηλότερη νότα που μπορεί να τραγουδήσει μία σοπράνο νομίζω δεν ξεπερνάει τα 1000Hz. Ουσιαστικά το τουίτερ δεν αναπαράγει καμία νότα οργάνου παρά μόνο τις αρμονικές τους. Υπάρχουν διαγράμματα με το φάσμα των οργάνων. Θα ήταν χρήσιμο νομίζω να κάνει κάποιος φίλος τον κόπο να ανεβάσει αν υπάρχει ένα πρόχειρο. Εκεί θα δεις ότι πρακτικά για το τουίτερ μένουν ελάχιστα να αναπαράγει. Είναι σαν το αλάτι στο φαγητό: Ελάχιστο αλλά καθοριστικό για την γεύση.

+2 για το Nomex Εξαιρετικό μεγάφωνο. Και +1 για το Vifa. Δεν το έχω ακούσει αλλά εμπιστεύομαι την εταιρία.

Αναφέρθηκα στο vifa διότι το θεωρώ καλύτερο απο το αρχικό προαναφερθέν και θα είναι κρίμα ένα νομεξ να παίζει μαζί με το χαι βαι πως το λένε τέλος πάντων.

Ναι στο 6.5'' και το vifa εχω καταληξει και παλευω με την καμπυλη εμπεδησης να μην πεφτει κατω απο 4ohm.. Αν δεν τα καταφερω θα κοιταξω κν αλλο tweeter και ισως τοτε καταληξω αγαπημενο σας hivi.

Ναι στο 6.5'' και το vifa εχω καταληξει και παλευω με την καμπυλη εμπεδησης να μην πεφτει κατω απο 4ohm.. Αν δεν τα καταφερω θα κοιταξω κν αλλο tweeter και ισως τοτε καταληξω αγαπημενο σας hivi.

Εγώ (όπως και οι άλλοι) θα σου έλεγα να μην το κουράζεις τόσο με την καμπύλη εμπέδησης..

"Χτύπα" τα μεγάφωνα και άρχισε να ψάχνεσαι για μετρητικά.. :D

Καλά τα simulations, αλλά στον πραγματικό κόσμο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.. ειδικά αν θέλεις να καταλάβεις γιατί το ηχείο που έφτιαξες ακούγεται όπως ακούγεται.. ;)