Σύστημα ήχου 5.1

Από την Teufel που τους είπα για τον Denon 1910, μου είπαν ότι οι τελευταίοι Denon δεν υποστηρίζουν ηχεία με αντίσταση < 6 Ohm

We cannot recommend any late model Denon AV receivers as the amplifiers of this manufacturer do not support loudspeakers with impedances under 6 Ohms. Especially low model numbers seam to shut off after prolonged operation with 4 Ohm speakers.

Our loudspeakers are designed to play at impedances of 4 - 8 Ohms, which makes them compatible with the vast majority of AV receivers currently on the market.

...
Αν επιμένεις για τέτοια ηχεία (HECO ή TEUFEL) αναγκαστικά θα πρέπει να πας σε ενισχυτή μεγαλύτερης κατηγορίας...

Αυτό που δεν έχω καταλάβει, είναι το εξής:

Εφόσον ο Denon παίζει από τα 8 έως τα 6 Ohm (έστω κι αν χρειάζεται να ανεβάσει ισχύ), και τα Teufel παίζουν σύμφωνα με την εταιρία από τα 4 έως τα 8 Ohm, γιατί δεν μπορούν να συνεργαστούν?

Αυτό που δεν έχω καταλάβει, είναι το εξής:

Εφόσον ο Denon παίζει από τα 8 έως τα 6 Ohm (έστω κι αν χρειάζεται να ανεβάσει ισχύ), και τα Teufel παίζουν σύμφωνα με την εταιρία από τα 4 έως τα 8 Ohm, γιατί δεν μπορούν να συνεργαστούν?

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=942024&postcount=24

Ευχαριστώ για την παραπομπή, το ποστ εκεί είναι αρκετά κατατοπιστικό.

Αλλά ακόμα μένει ένα σημείο που έχω απορία:

Όταν η Teufel λέει ότι τα ηχεία τους παίζουν από 4 έως 8 Ohm, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κατεβαίνουν στα 4, ανεξαρτήτως τι δίνει ο ενισχυτής? Δεν θα έπρεπε να καθορίζεται από τον ενισχυτή αυτό?

Δηλαδή, παρόλο που υπάρχει ένα επίπεδο αντίστασης που λειτουργούν και τα δύο (π.χ. τα 8 Ohm), αν υπάρχει κάποιο επίπεδο της αντίστασης των ηχείων που ο ενισχυτής δεν λειτουργεί (τα 4 στην συγκεκριμένη περίπτωση), θεωρούμε ότι δεν συνεργάζονται?

Ενα ηχείο είναι μια σύνθετη αντίσταση (την οποία συχνά ονομάζουμε και εμπέδηση, impedance). Σύνθετη αντίσταση είναι μια αντίσταση της οποίας η τιμή αλλάζει σε συνάρτηση με την συχνότητα. Οπως έγραψα και σε άλλο post, oι προδιαγραφές αναφέρουν ότι αν ένας κατασκευαστής δίνει μια ονομαστική τιμή αντίστασης για ένα ηχείο, η αντίσταση δε θα πρέπει να πέφτει περισσότερο από 20% κάτω απʼ αυτή την τιμή σε όλες τις συχνότητες από 20 ως 20.000Hz.
Oι πιό πολλές εταιρείες δίνουν ως ονομαστική αντίσταση 8Ω και η αντίσταση δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω από το 20% της τιμής αυτής σε όλες τις συχνότητες.

Τώρα γιατί τα ηχεία της Teufel και ορισμένων ακόμη εταιρειών π.χ. HECO, έχουν τόσο μεγάλη απόκλιση, δεν ξέρω.

Κάποιος που μπορεί να γνωρίζει περισσότερα, ας μας διαφωτίσει....

Απ'ότι φαίνεται, λειτουργία στα 4 Ωμ δεν εγγυάται ούτε η Onkyo:
Frequently asked: Can my ONKYO amplifier or receiver drive 4 ohm speakers?

Our amplifiers and receivers incorporate high quality materials and technical concepts to provide the best sound quality and a safe listening environment in which to enjoy music and movies for many years. But, due to CE configuration regulations, we can only guarantee safe use with minimum 6-ohm speakers.

However, many speakers operate at 4 ohms, and some even drop below 4 ohms at certain frequencies. In certain circumstances, both speakers and amplifier could be seriously damaged or even destroyed. For example:

• if the 4 ohm speaker's resistance drops below 4 ohms at certain frequencies;
  • if you are listening to the music at a very loud volume;
  • if you are playing extremely dynamic music (for example, CDs with high-level equalization, or recordings like "Tschaikowsky 1812" or "Charly Antolini-knock out" or other highly dynamic material).

This combination of factors can be very dangerous and should be avoided. Please contact your dealer or distributor to find out about the impedance response of your speakers (over their entire frequency range!). Unfortunately, it is our experience that some speakers do have difficulties in their impedance response. Also please note that using 50 to 60% of the maximum volume indication set with the volume will give you full clean power output of the power stage. Turning the volume up further will not increase the volume but will increase distortion which could endanger your amplifier and your speakers.
Και αυτό παρά το ότι στα specifications για παράδειγμα του 607 αναφέρει Dynamic Power μέχρι τα 230 W σε αντίσταση 3Ωμ:
20601174_fec24824c1.jpg

Αλλά αφού η Teufel συμπεριλαμβάνει τους Onkyo στο recommended hardware, φαντάζομαι δεν θα έχουν καμία αναφορά από πελάτες τους για προβλήματα.

Θα πρότεινα ONKYO TX-SR 607 ή ακόμα καλύτερα τον 707.

Από τα reviews που βλέπω για τον 607, το σημείο που φαίνεται να υστερεί είναι το video upscaling (παρότι έχει τσιπάκι Faroudja που το θεωρούν καλό), αλλά δεν με ενδιαφέρει γιατί θα το κάνει καλύτερα η τιβι.

Επίσης απ' ότι λένε φαίνεται να ζεστένεται παραπάνω από το συνηθισμένο, αλλά και τον denon να έπαιρνα, πάλι τελικά δεν θα τον έβαζα μέσα στο έπιπλο που έχω γιατί στο ύψος χωράνε οριακά.

Ο 707 βλέπω από τη σύγκριση ότι έχει τα εξής πλεονεκτήματα σε σχέση με τον 607:

• 1080p Upscaling (αντί 1080i)
  • Parallel Push-Pull Amplification
  • THX Select2 Plus Certification
  • Audyssey MultEQ (αντί 2EQ)
  • RS232, IR, & 12V Trigger Connectors
  • Phono Input
  • 160W (αντί 140W)
Πιο σημαντικό πλεονέκτημα από τα παραπάνω είναι νομίζω το video upscaling, αλλά είναι περιττό αν το κάνει η τιβι.

Αλλά είναι 55% ακριβότερος (στο schlauershoppen.de 696 έναντι 449). Οπότε μάλλον καταλήγω στον 607.