Σύστημα Soft Start σε Ενισχυτή

Re: Απάντηση: Σύστημα Soft Start σε Ενισχυτή

Σκέφτομαι να μη πειράξω κάτι που γενικά δουλεύει. Το μόνο πρόβλημα που έχω είναι η εκκίνηση. Άλλωστε ούτε το σχέδιο έχω (έτοιμο κιτάκι ήτανε) αλλά και δεν είναι κάτι που θέλω να ξοδέψω πολλά. Και, κυρίως, δεν έχω την εμπειρία να το κάνω.

Κάποιες άλλες απορίες που έχω ίσως να τις ρωτήσω λίγο αργότερα (για να μη τα μπερδεύουμε όλα μαζί)

Ευχαριστώ πολύ, πάντως.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---



Όχι δεν είχα τέτοιο πρόβλημα. Ούτε καν τρεμόπαιγμα στα φώτα, παρόλο που έχω 2x20,000μF μετά. Άρα λάθος επιλογή.....

Ποιο ρόλο παίζει η R25; Αν είχε μεγαλύτερη τιμή δε θα ήτανε μικρότερο το "μπουπ"; Αν δεν υπήρχε καθόλου;


Θέλω να κάνεις τα παρακάτω:
1. μείωσε τον πυκνωτή από 0,56 σε 0,33 ( και 0,22 μπορείς για να αυξήσουμε το χρόνο κλειδώματος ρελέ)
2. πρόσθεσε όπως προείπαν 0,033uf πυκνωτή ανάμεσα σε φάση και ουδέτερο (όχι γείωση) πάνω στο διακόπτη συνηθίζεται
3. πρόσθεσε bleeder resistors πάνω στους πυκνωτές μετά τη γέφυρα
4. το σημαντικότερο η αποφυγή ground loop με την γέφυρα - αντίσταση - πυκνωτή ( εδώ είναι σημαντικό και τι γίνεται πιο μπροστά αν υπάρχει γείωση στην πηγή ή προενισχυτή...)

soft.jpgprod_f5_man_018.jpgearth-f4.gif
 
Re: Απάντηση: Σύστημα Soft Start σε Ενισχυτή

Θα προσπαθήσω να το δοκιμάσω το ΣΚ.

Όταν λες "διακόπτη", υποθετω ότι εννοείς το "out" από το κυκλωματάκι, πριν τη γέφυρα.

Το τελευταίο με τον πράσινο κύκλο και τη γέφυρα μέσα δεν το κατάλαβα. Χρειάζεται να το κάνω;
 
Re: Απάντηση: Σύστημα Soft Start σε Ενισχυτή

1. 0.033uf ή 33nf με χαρακτηριστικά x1 ή x2 250ν εναλλασσόμενο πάει στοn on-off διακόπτη ρεύματος.
2. πάνω στο κύκλωμα του softstart αλλάζεις τον C26 από 0,56uf σε 0,33uf και εδώ να προσέξεις να είναι x1 ή χ2 γενικά για 250ν εναλλασσόμενο
3. bleeder resistors 2.2K 3w στο + με - στους πρώτους πυκνωτές μετά τη γέφυρα
4. το ground loop του πράσινου κύκλου είναι σημαντικό για σωστότερη λειτουργία και μπορεί επίσης να ευθύνεται για τον θόρυβο σου.

Αν σε δυσκολεύουν τα παραπάνω δώσε μας μία καλή φωτογραφία του ενισχυτή σου να στα δείξω.

To 1. μάλλον δεν το χρειάζεσαι μιας και μετά τον διακόπτη πας στο soft start!
 
Last edited:
Παιδες λίγο προσοχή.οταν λέμε σε κάποιον να βάλει πυκνωτή στη φάση τονίζουμε απαραιτήτως τις προδιαγραφές.
Οπωσδήποτε αν βάλεις πυκνωτή να είναι x1 η x2 αλλιώς μην το τολμήσεις καν.
 
Να επισιτίσω τη προσοχή όταν δουλεύουμε στη τάση δικτύου όπου τα πράγματα δεν είναι αστεία αλλά επικίνδυνα για τη ζωή σας.

Χρειάζεται εμπειρία και η ευθύνη δεν βαραίνει το AV club.

Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή μας είναι να απευθύνεστε σε επαγγελματίες του είδους όταν ασχολείστε με υψηλές τάσεις και ρεύματα.


Όσο αφορά την χρήση ενός soft start δεν επιδρά αξιόλογα στο θόρυβο - παλμό έναυσης.
Αυτό έχει σχέση με την εκάστοτε υλοποίηση (υλικά και τοπολογία) του ενισχυτή.
Η μόνη αξιόπιστη λύση είναι ένα ρελέ εξόδου που συνδέει τα ηχεία με καθυστέρηση (π.χ 10 sec) και τα αποσυνδέει ταχύτατα μετά τη διακοπή του ρεύματος.
Το ίδιο ρελέ μπορεί να ελέγχεται από ένα πρόσθετο κύκλωμα προστασίας (π.χ από DC εκτροπής ή από ψαλιδισμό - υπεροδήγηση).
Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να αποφύγουν τα ρελέ στην σύνδεση ενισχυτή και ηχείων. Εγώ δεν μπορώ να πως ότι έχω αρνητική εμπειρία.
Ίσως να χρειάζεται αλλαγή του ρελέ, μετά από λίγα χρόνια αλλά μέχρι εκεί.
Η χρήση του είναι ότι καλύτερο διότι ο παλμός έναυσης μπορεί μακροπρόθεσμα να κάνει μεγαλύτερο κακό στα ηχεία από την πιθανή μείωση της ηχητικής ποιότητας, από την παρεμβολή του ρελέ στο σήμα προς τα ηχεία.


Υ.Γ συμβουλή μου πέρα από την επιλογή ενός καλού ρελέ σύνδεσης με τα ηχεία είναι και η χρήση ενός ξεχωριστού τροφοδοτικού (ανεξάρτητο από αυτό του κυρίως ενισχυτή) για το κύκλωμα του soft start, delay και protection.
 
Re: Απάντηση: Σύστημα Soft Start σε Ενισχυτή

Να επισιτίσω τη προσοχή όταν δουλεύουμε στη τάση δικτύου όπου τα πράγματα δεν είναι αστεία αλλά επικίνδυνα για τη ζωή σας.

Χρειάζεται εμπειρία και η ευθύνη δεν βαραίνει το AV club.

Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή μας είναι να απευθύνεστε σε επαγγελματίες του είδους όταν ασχολείστε με υψηλές τάσεις και ρεύματα.


Όσο αφορά την χρήση ενός soft start δεν επιδρά αξιόλογα στο θόρυβο - παλμό έναυσης.
Αυτό έχει σχέση με την εκάστοτε υλοποίηση (υλικά και τοπολογία) του ενισχυτή.
Η μόνη αξιόπιστη λύση είναι ένα ρελέ εξόδου που συνδέει τα ηχεία με καθυστέρηση (π.χ 10 sec) και τα αποσυνδέει ταχύτατα μετά τη διακοπή του ρεύματος.


Πολυ σωστα το soft start δεν επιδρά αξιόλογα στο θόρυβο - παλμό έναυσης. ΣΥΜΦΩΝΩ , δεν επιδρά αξιόλογα εως και καθολου θα ελεγα εκτος και αν εχει προβλημα το soft start..
Η μόνη αξιόπιστη λύση είναι ένα ρελέ εξόδου που συνδέει τα ηχεία με καθυστέρηση ,ΣΥΜΦΩΝΩ και καθυστερηση να εχεις ισως και αυτο να μην σου φταvει ,αν ο ενισχυτης σου δεν προσπαθει να κατεβασει το οffset.
Bαλε ενα πολυμετρο στην εξοδο του ενισχυτη σου και πες μας την σταθμη του offset-bye-
 
Συμφωνώ απόλυτα ότι η καλύτερη λύση είναι ρελέ στην έξοδο των ηχείων η ακόμη και χειροκίνητα με ενα διπλό διακόπτη. Ο λόγος του προβλήματος δεν είναι απαραίτητα το dc offset, για παράδειγμα στον δικό μου ενισχυτή στην έναρξη εχω γύρω στα 250mv και όταν πιάσει τη θερμοκρασία του εχω μηδέν στο ενα κανάλι και 12mv στο άλλο, και φυσικά είναι αθόρυβος... Η σχεδίαση παίζει το ρόλο της αλλά και πολλοί ακόμη παράγοντες πχ η κακή γείωση του όλου συστήματος, παλιοί πυκνωτές, dc στο δικτυο μας και άλλοι. Δεν είναι τυχαία και η χρήση του dc servo σε πολλους ενισχυτές! Οι λύσεις που πρότεινα παραπάνω αφορούν τη σωστότερη λειτουργία ενός ενισχυτή και ίσως να βοηθήσουν και στο θόρυβο της εκκίνησης, και σημαντικότερο για μενα είναι η σωστή γείωση και οι bleeder resistors σημαντικά στοιχεία για την ασφάλεια μας.
 
Απο πού να αρχίσω!

Μαζεύτηκαν πολλές γνώμμες. Κατ'αρχήν σχετικά με την πρόταση του Nikospkey, θα αποφύγω να την υλοποιήσω, όχι γιατί αμφιβάλλω για την ορθότητά της, αλλά λόγω της μειωμένης εμπειρίας μου αν λύσω ξανά την πλακέτα για να ματσάρω τα τρανζίστορ, θα δημιουργήσω περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσω.

Δοκίμασα την bleeder resistor πάνω στους πυκνωτές της τροφοδοσίας αλλά δε μειώθηκε ο θόρυβος. Και επιδή είχα κάτι έτοιμες των 2W και έβαλα αυτές (και όχι των 3W) ζεσταίνονταν πολύ και τις αφαίρεσα τελικά. Μπορείτε να μου εξηγήσετε σε τι χρησιμεύουν αυτές οι αντιστάσεις;

Σχετικά με το DC την έξοδο, στο ξεκίνημα με το πολύμετρο είδα 40mV αλλά ήταν σίγουρα λάθος δίότι σίγουρα δεν προλαβαίνει να γίνει σωστή μέτρηση. Αμέσως μετά μετρούσα 5mV ατο κάθε κανάλι. Όσο ζεσταίνονται, το ένα μηδενίζεται και το άλλο ανεβαίνει στα 9mV. Όλα αυτά με ένα όχι πολύ αξιόπιστο πολύμετρο.

Τους πυκνωτές δεν τους πείραξα γιατί δεν κατάλαβα τι σημαίνει αυτό το x2 και το x3. Ούτε στο κατάστημα που ρώτησα. (Πάντως οι πυκνωτές επάνω στην πλακετίτσα το είχαν γραμμένο.) Και επειδή είναι επεμβάσεις επάνω στην τάση του δικτύου και η εμπειρία μου είναι μικρή προσπάθησα να το αποφύγω.

Τελικώς:
Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι έχω μια λάθος λύση που προσπαθούμε με γιατροσόφια να την κάνουμε να λειτουργήσει. Για να μη σας παιδεύω άλλο μάλλον θα το αφήσω έτσι.
Αν το επιτρέψει ο χώρος θα προσθέσω ένα ρελέ στην έξοδο των ηχείων. Θα εξαρτηθεί και από κάποιες ακόμα προσθήκες που θέλω να κάνω.
Μόλις μπορέσω θα ανεβάσω φωτογραφίες της κατασκευής και θα σας ρωτήσω σχετικά με αυτές.
 
Ta bleeder resistor μπαίνουν παράλληλα προς τους μεγάλους πυκνωτές εξομάλυνσης προς αποφόρτιση της αποθηκευμένης ενέργειας τους όταν κλείνουμε το μηχάνημα - σαφώς ο ρόλος τους είναι για θέματα ασφάλειας.
Δεν είναι κανόνας και σε άλλα κυκλώματα αντί για bleed resistor υπάρχει συγκεκριμένη σχεδίαση όπου σταδιακά το κύκλωμα τραβά την αποθηκευμένη ενέργεια των πυκνωτών.

Σχετικά με τη μέτρηση dc-offset, η σωστή μέτρηση απαιτεί μέτρηση δίχως φορτίο στην έξοδο του ενισχυτή δηλ. δίχως συνδεδεμένα ηχεία στην περίπτωσή σου (δίχως τίποτα κανονικά συνδεδεμένο). Κανονικά μετράται στην αρχή, κατά την έναυση του κυκλώματος δηλαδή και μετέπειτα κατά τη σταθεροποίηση του κυκλώματος. Και εδώ έχει σχέση η τάξη λειτουργίας του ενισχυτή για το πότε θα σταθεροποιηθεί.

Συνήθως το "μπουμπ" που ακούς/ακούμε κατά την έναυση έχει πολλαπλές αιτίες και εξηγήσεις. Ο καθένας μας θα σου μεταφέρει τη δική του εμπειρία και γνώση.
Σίγουρα εάν το θέμα μας είναι το αίτιο...μάλλον θα το κουράσουμε το θέμα...καθώς τα αίτια είναι πολλά - για παράδειγμα έχουν αναφερθεί ως αίτιο και το είδος της γέφυρας καθότι επιδρά στον τρόπο που θα εξομαλύνει το peak του ρεύματος κατά την έναυση. Σε άλλα έχει να κάνει με ανισορροπίες ρεύματος σε διάφορα τμήματα του κυκλώματος μέχρι να εξισοροπηθούν.

Η λύση που σου έγραψε ο Ντίνος είναι ίσως η πιο ενδεδειγμένη για κάποιον που θέλει, να εξαλείψει το φαινόμενο, δίχως να επέμβει με άλλον τρόπο στο κύκλωμα.

Για τις προτάσεις που σου γράφει το αγαπητό μέλος prooptiki θα στις εξηγήσει το ίδιο καλύτερα.