Συστήματα Αποθήκευσης

Συστήματα Αποθήκευσης


  • Total voters
    0
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συστήματα Αποθήκευσης

Ναι ξέρω τι είναι το raid. Δεν κατάλαβα το διαχωρισμό. Δεν μπορεί να υπάρξει home server με δίσκους σε raid; Είναι άλλο ο raid server;

Από servers δεν έχω ιδέα...

Κάποιοι μπορεί να έχουν τα δεδομένα σε NAS/Server/WindowsShare αλλά χωρίς RAID. Λ.χ. Απλά ένα δίσκο μέσα σε ένα NAS.
Ενώ άλλοι μπορεί να έχουν επιλέξει NAS με 3 δίσκους σε RAID5.
 
Απάντηση: Re: Συστήματα Αποθήκευσης

Mα για storage μιλαμε να πληρωνεις,το να τα εχεις σε σκληρους και να πληρωνεις για backup το θεωρω υπερβολικο,εκτος και αν εχεις τιποτε λιγα δινουν κατι free γιγα,με 4,5 λογαριασμους μπορεις να εχεις καμια 50αρια γιγα,τωρα για ssd για backup παλι υπερβολικη λυση ειναι πολυ ακριβο το gigabyte ακομη, και οι περισσοτεροι τους αγοραζουν για ταχυτητα και ησυχια και οχι storage.

Ε όχι ssd για backup! Όχι ακόμα εκτός και εάν είμαστε εκατομμυριούχοι δηλαδή.
SSD για αποθήκευση. Αυτό που ρωτά και το poll.
 
Δεν θα γραψω απο που ξεκινησα(θα μεγαλωσει πολυ το ποστ) αλλα το που κατεληξα πριν 6+ μηνες,για να ανοιξει-συνεχισει η κουβεντα και βλεπουμε......Back up και server λοιπον σε unraid υλοποίηση, με την βοηθεια του crashplan+ 1-2 εξωτερικους,που κανουν χρεη backup του backup :)

DSC_5124.jpg


Κοστος hardware-software σχεδον 400 ευρω(χωρίς τους δισκους) για χωρητικότητα εως 14 δισκοι. π.χ 14χ3tb=39tb ωφέλημα. Μου αρεσει οτι ειναι ευκολο στην χρηση,δεν θελει ιδιαιτερες γνωσεις, ευκολα επεκτασιμο,προστασια σε μεγαλο βαθμο βαση τιμης-αποδοσης,οικονομικο στο ρευμα.....

Πριν φτασω εδω εχω δοκιμασει αρκετες αλλες λυσεις,τις παραθετω λοιπον για οποιον ειναι στο ψαξιμο(εχω δοκιμασει αρκετες αλλα οχι ολες απο αυτες)

1. WHS2011 με η χωρις drive extender. Υπαρχει οδηγος εδω στο φορουμ ηδη
2. disParity software raid μονο command line
3. Flexraid Πριν λιγο καιρο απο μπετα,εγινε stable(και εγινε επι πληρωμη-μαλλον ηθελε να προλαβει τα win8) ,δουλευει σε αρκετες πλατφορμες
4. MooseFS Χρησιμοποιεί διαφορετικη προσεγγιση απο ολα τα αλλα......
5. unraid Ειναι η δικια μου επιλογη και την προτεινω ανεπιφύλακτα για home use
6. GlusterFS Περιπου οτι η επιλογη 4
7. snapraid Πολυ καλη επιλογη για δεδομενα που δεν αλλαζουν συχνα,ευκολο στην χρηση
8. Greyhole Δημιουργει ενα μεγαλο storage απο ολους τους δισκους εχει και επιλογη file duplication
9. Ceph Ειναι κατι καινουργιο σε BTRFS....
10. Liquesce παρομοιο με Drive Extender
11. Logical Volume Management Υπαρχει σε καθε σύγχρονη διανομη λινουξ
12. Win8 και storage space. Ισως ειναι η ιδανικη λυση για τους χρηστες windows για home use. Ειναι μπετα ακομα το εχω χρησιμοποιήσει,εχω κανει και ''εικονικο crash test'' δεν εχω χασει δεδομενα. Εχουν αναφερθει διαφορα προβληματα στο νετ,στο δικο μου setup δεν βρηκα κατι.

Αυτα λοιπον απο εμενα σιγουρα υπαρχουν και αλλα ''εκει εξω''.....ιδανικη λυση δεν υπαρχει,παρα μονο αυτη που θα σας βολεψει,''κατσει'' καλυτερα για τις αναγκες που θελετε να καλυψετε...επιλογες υπαρχουν σιγουρα πολλες!!!
 
Last edited:
@naxian
Εξαιρετικά ενημερωτικό και ενδιαφέρον το post σου σχετικά με τα διάφορα μέσα αποθήκευσης.
Για μένα αποτελεί αφετηρία περαιτέρω έρευνας και ενημέρωσης.

Ευχαριστούμε! :music-smiley-005:
 
Αποδεδειγμένα το καλλίτερο backup είναι αυτό που κάνει restore. Λοιπόν ταινίες μακρυά, αναξιόπιστες και δυσλειτουργικές, Για να είναι σε φορμα πρέπει να τις κάνεις retention σε τακτά διαστήματα και φυσικά να τις κάνεις ένα read για να μην χάνεται η μαγνήτιση. Εγώ τα πολύτιμα αρχεία τα κρατάω σε δύο δίσκους μέσα στον χρόνο, στην αρχή κάθε επόμενης χρονιάς τα γράφω (απο φέτος σε bd) σε dvd και σε ένα καινούριο σκληρό και τους βάζω σε ένα χρηματοκιβώτιο σαν αποθήκευση, βέβαια ένας σκληρός 2Τb μου αρκεί ακόμα. Στο σπίτι δεν μου χρειασθηκε ακόμα (όταν όμως φτιάχνω καινούριο pc κατεβάζω πρώτα το backup του χρηματοκιβωτίου το δουλεύω 2-3 βδομάδες και μετά κατεβάζω απο τον τρέχοντα δίσκο backup) στου γραφείου όμως δύο φορές που χρειάσθηκα παλιό backup ευτυχώς έγινε αξιόπιστο restore οπότε το εμπιστεύομαι. Εφιάλτης μου ο ήχος του head crash, τώρα έχω χρόνια να τον ακούσω, αλλά στην 10ετία του 80 και 90 ήταν αιτία εμφράγματος. Πάντως και zip που έχω κρατημένα, είναι αξιόπιστα. Το κλου βέβαια είναι ότι το 2010 ανέβασα απο το υπόγειο τον πρώτο ibm pc που είχα με 1 floppy 360k και ένα 20αρι δίσκο και δούλεψε, και κάτι δισκέτες που είχα παρακαλώ δούλεψαν!!!
 
Η συλλογή μουσικής που έχω, είναι αποθηκευμένη σε ένα δίσκο στο pc μου. Κάποια τμήματα αυτής της συλλογής είναι και σε 2ο PC. Δεν με ανησυχεί και πολύ να χάσω τα αρχεία καθώς μπορώ να τα ξαναβρώ εύκολα.

Τις ταινίες, τις έχω πάλι στον ίδιο δίσκο, και όποια βλέπω την σβήνω μόλις την γράψω σε DVD μονής στρώσης σε μορφή ματρόσκας (εφόσον αξίζει βέβαια να μπει στο αρχείο). Όσες έχω προς προβολή, τις αντιγράφω σε έναν 2.5'' εξωτερικό. Και πάλι, αν γίνει καμιά στραβή, δεν με πειράζει, θα τα βρώ ξανά.

Τα πιο σημαντικά μου αρχεία είναι βέβαια οι προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο. Υπάρχουν στο PC μου, εβδομαδιαίως τις παίρνω backup σε άλλο δίσκο, και υπάρχουν και σε τουλάχιστον άλλα 2 pc/laptops για παν ενδεχόμενο.

Τελευταία, σκέφτομαι, ένα pc που μου περισσεύει να το κάνω, server, και εκτός απο το να μοιράζει όλα τα παραπάνω στο δίκτυο, να παίζει και το ρόλο ακόμα ενός backup (για ήχο, βίντεο & φωτό). Απλά, θα χρειαστώ ένα 1000άρι switchάκι για να γίνεται η δουλειά πιο γρήγορα.