Συζήτηση απο το νήμα " Aπογευματινός καφές " στις παρουσιάσεις δίσκων

Απάντηση: Aπογευματινός Καφές.

Η παρουσίαση του κ. Σούρλα γλαφυρότατη, φανταστική, υπέροχη, θεσπέσια, ουράνια, θεϊκή,...........
αλλά το έργο που παρουσιάζει του Μότσαρτ Ο Χ Ι.........

Ξέρετε.
Δεν γράψατε την γνωμη σας για το έργο...
Γραψατε γενικώς περί φασόν φανφάρας κ.λ.π.του Mozart...
Τωρα το γυρίζετε στο έργο...
Mα τά σχόλιά σας δεν λένε τιποτα για το 14.
Οπότε δεκτή η γυριστή μέν αλλά ευτυχώς τά γραπτά μένουν.
Παρακαλώ ας μην το συνεχίσουμε.

βλεπω τωρα οτι κανετε επιθεση και σε μενα

δεν εθιξα ουτε προσβαλα ποτε τον Σπυρο ουτε τον Ντοκ

εσεις ομως το κανετε σε μενα χωρις λογο

δεν ακολουθω το παιχνιδι σας και αποσυρωμαι

-bye-

Κάνε οτι θές.
Περίμενα μετά απο δύο χρόνια οτι θα διέκρινες μερικά πράγματα.
Και ασφαλώς το στοιχειώδες περί ορίων...
Αλλά μην μας το παιζεις και θιγμένος.

Re: Aπογευματινός Καφές.

Αυτο που ίσως πρέπει να καταλαβεις ειναι οτι η μουσική αξία και το γούστο ειναι δυο πράγματα διαφορετικά. Το δευτερο ειναι προσωπικο... Το πρώτο δεν ειναι.

Αυτο ακριβώς θέλω να πω κι εγώ. Μπορεί πολλά πράγματα να μας μοιάζουν αδιάφορα (Brahms), δύσπεπτα (Wagner), ίσως και ανούσια (Schoenberg). Ας μη βιαζόμαστε όμως να κρίνουμε. Όχι χωρίς να έχουμε μελετήσει σε βάθος όλη την εξέλιξη αυτής της τέχνης που ονομάζεται μουσική.

Μιας τεχνης που ξεκινησε απο το απολυτο 0 πριν χιλιαδες χρονια, και απο καποιες τεραστιες προσωπικοτητες, όπως ο Monteverdi, o Μοzart, o Beethoven, o Chopin, o Wagner, o Schoenberg.... κλπ κλπ κλπ.. εξελιχτηκε μεσα στους αιώνες.

Το ότι μπορεί να σου αρέσει ως άκουσμα πχ πιο πολύ ο Rachmanninov απ'οτι ο Chopin, δε σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερος συνθέτης.. Καθώς o Rachmanninov πάτησε γερά πάνω στα βήματα του Chopin ο οποιος τελειοποίησε αυτό που λέμε ρομαντισμό...

Περιμένω πάντα με ανυπομονησία τα κείμενα του κ. Σούρλα, τον οποίο δεν έχω συναντήσει ποτέ, οπότε και δεν γνωρίζω, για να ακούσω κάτι που δεν γνώριζα.

Να συναντησω κάτι καινούριο στην Τέχνη που αγαπώ πιο πολύ απο όλες, την μουσική.

περιμένω επίσης να ακούσω και τα σχόλια, αλλά η Φέδρα απο την αρχή με σκληρό και χωρίς επιχειρήματα τρόπο, κατέστρεψε.

Γνώμη ήταν θα περάσει, όπως άλλωστε και πάρα πολλές άλλες, που άγγιξαν 1-2 άτομα. Οι υπόλοιποι θα πάμε να αγοράσουμε ή κατεβάσουμε το έργο απο αυτόν τον κατα εμέ μοναδικο συνθέτη.

Μπράβο Σπύρο να σαι καλά.....:SFGSFGSF:

Περιμένω πάντα με ανυπομονησία τα κείμενα του κ. Σούρλα, τον οποίο δεν έχω συναντήσει ποτέ, οπότε και δεν γνωρίζω, για να ακούσω κάτι που δεν γνώριζα.

Να συναντησω κάτι καινούριο στην Τέχνη που αγαπώ πιο πολύ απο όλες, την μουσική.

περιμένω επίσης να ακούσω και τα σχόλια, αλλά η Φέδρα απο την αρχή με σκληρό και χωρίς επιχειρήματα τρόπο, κατέστρεψε.

Γνώμη ήταν θα περάσει, όπως άλλωστε και πάρα πολλές άλλες, που άγγιξαν 1-2 άτομα. Οι υπόλοιποι θα πάμε να αγοράσουμε ή κατεβάσουμε το έργο απο αυτόν τον κατα εμέ μοναδικο συνθέτη.

Μπράβο Σπύρο να σαι καλά.....:SFGSFGSF:

To ωραίο είναι ότι πέρα από την όμορφη παρουσίαση που έγινε στο έργο, οι κατόπιν εσκεμμένες χολές που εκτόξευσε η πλύστρα της κατηγορίας, με προδιαθέτουν να το ακούσω με τρομερό ενδιαφέρον. Πρώτη φορά για μένα κλασσικές αναζητήσεις...
Με βλέπω για ψάξιμο.

p.s. oι απανταχού αξιοσέβαστες πλύστρες, ας με συγχωρέσουν. Τις εκτιμώ ιδιαίτερα και ειλικρινά.

Πολύ χαίρομαι που διάβασα τα δικά σας επιχειρήματα που είναι αλήθεια?
Επίσης που με τον τρόπο μου θα ακούσουν κλασσική μουσική και μερικοί άλλοι και να βγούν από το συνονθύλευμα των δικών τους μονομερών ακουσμάτων......

To ωραίο είναι ότι πέρα από την όμορφη παρουσίαση που έγινε στο έργο, οι κατόπιν εσκεμμένες χολές που εκτόξευσε η πλύστρα της κατηγορίας, με προδιαθέτουν να το ακούσω με τρομερό ενδιαφέρον. Πρώτη φορά για μένα κλασσικές αναζητήσεις...
Με βλέπω για ψάξιμο.

p.s. oι απανταχού αξιοσέβαστες πλύστρες, ας με συγχωρέσουν. Τις εκτιμώ ιδιαίτερα και ειλικρινά.

Κώστα άκουσε το, όπως έκανα και εγώ για άλλο έργο του Mozart, με composer τον Perahia και έπαθα πλάκα.

Re: Απάντηση: Aπογευματινός Καφές.

Επίσης που με τον τρόπο μου θα ακούσουν κλασσική μουσική και μερικοί άλλοι και να βγούν από το συνονθύλευμα των δικών τους μονομερών ακουσμάτων......

Καλή μου Φέδρα για να υπάρχει διάλογος πρέπει να ακουστούν 2 απόψεις με επιχειρήματα. Προς το παρόν έχω ακούσει την μια πλευρά, του Σπύρου που εμενα με καλύπτει..........Απάντησα νομίζω?

Last edited:

Αυτό το "μονομερών" είσαι πολύυυ ελάχιστη να το κρίνεις..
ειδικά όταν όλοι σχεδόν εδώ μέσα καταπίνουμε δίσκους όπου σταθούμε, εδώ και δεκαετίες...
και δεν ήξερα ότι οι πολυμερείς τρελαίνονται για boy bands...:damnyou:

Ανοίξτε δικό σας thread με θεματα κλασσικής.
Θα χαρούμε..
Βεβαια ο Pavarotti με τον Ζαχαρένιο που βάλατε στο now playing αποτελεί αγοραία έκφραση ´κλασσικής´και στολίζει συγκεκριμένα σαλόνια..
Αλλά ξέρετε κάτι...
Το χειρότερο δεν ειναι η γνώμη σας ,που δεν ειναι κάν γνώμη,αλλά το γεγονός οτι είχε καιρό να συμβεί κάτι στην μουσική κατηγορία...
Αρχίζω λοιπόν να πιστεύω οτι εσκεμένα κάνετε αυτά που κάνετε και δεν ενδιαφέρεστε καθόλου και ειλικρινά για τά μουσικά δρώμενα εδώ...
Με άλλα λόγια θεωρώ οτι εσκεμένα κάνετε νταβαντούρι και ως εκ τούτου θεωρώ πλεόν πώς οτι γράφετε είναι εκ προθέσεως για να διαμαρτυρηθείτε μετά για έλλειψη δημοκρατίας.
Εμένα το αυτί μου δεν ιδρώνει από τέτοια,αλλά μάλλον ελπίζετε οτι κάποιοι άλλοι ακόμα και guests που παρακολουθούν τα εδώ μουσικά θέματα θα ´τσιμπήσουν´.
Μέχρι να με πεισετε λοιπόν οτι οσα γράφετε τά γράφετε με καλή προθεση σάς αμφισβητώ ως καλοπροαίρετο συνομιλητή.

Το μόνο φασόν με τον Μότσαρτ είναι ότι τον έβγαλαν σε λικέρ και σοκολατάκια.
Το ότι συνέθετε με τον ρυθμό που οι λοιποί θνητοί ...αναπνέουμε είναι λόγος θαυμασμού του και μόνο.
Και εάν είναι εν τέλει φασόν, να μου υποδείξει κάποιος το πατρόν του.

Θα χαρούμε..
Βεβαια ο Pavarotti με τον Ζαχαρένιο που βάλατε στο now playing αποτελεί αγοραία έκφραση ´κλασσικής´και στολίζει συγκεκριμένα σαλόνια..
Αλλά ξέρετε κάτι...
Το χειρότερο δεν ειναι η γνώμη σας ,που δεν ειναι κάν γνώμη,αλλά το γεγονός οτι είχε καιρό να συμβεί κάτι στην μουσική κατηγορία...
Αρχίζω λοιπόν να πιστεύω οτι εσκεμένα κάνετε αυτά που κάνετε και δεν ενδιαφέρεστε καθόλου και ειλικρινά για τά μουσικά δρώμενα εδώ...
Με άλλα λόγια θεωρώ οτι εσκεμένα κάνετε νταβαντούρι και ως εκ τούτου θεωρώ πλεόν πώς οτι γράφετε είναι εκ προθέσεως για να διαμαρτυρηθείτε μετά για έλλειψη δημοκρατίας.
Εμένα το αυτί μου δεν ιδρώνει από τέτοια,αλλά μάλλον ελπίζετε οτι κάποιοι άλλοι ακόμα και guests που παρακολουθούν τα εδώ μουσικά θέματα θα ´τσιμπήσουν´.
Μέχρι να με πεισετε λοιπόν οτι οσα γράφετε τά γράφετε με καλή προθεση σάς αμφισβητώ ως καλοπροαίρετο συνομιλητή.

Δυστυχώς από νωρίς τα έλεγα-bye-

καλησπέρα σε όλους.
Βλέπω ότι οι διαχειριστές της κατηγορίας είναι απόντες και εγώ δεν μπορώ να επέμβω αν δεν έχω έγκρισή τους.
Ειλικρινά όμως ως μέλος και μόνον και εκτός κάθε άλλης ιδιότητας θεωρώ ότι η "αμφισβήτηση" του συνθέτη στο παρόν θέμα είναι εκ του πονηρού, ενώ στάθηκα σε δυό χαρακτηρισμούς, "φανφάρες" και "πλύστρα της κατηγορίας" που είμαι σίγουρος ότι οι διαχειριστές θα φροντίσουν να απαλείψουν.
Επίσης όπως και παλιότερα με θλίβει το γεγονός ότι "κάποιοι τα μαζεύουν γιά κάποιους"...

Θα χαρούμε..
Αλλά ξέρετε κάτι...

Σε δικό μου θρέντ αποδείξατε την δική σας καλή θέληση και πρόθεση και με το παραπάνω όχι μόνο εσείς αλλά και πολλοί αξιέπαινοι κύριοι.
Η πρόθεσή μου είναι να ακουστεί το κάτι άλλο που για πολλούς ειναι απαξίωση και να είστε σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα γράψω για κλασσική μουσική αν και γνωρίζω ότι πάλι θα με χλευάσουν oι ίδιοι φιλόμουσοι καλλιεργημένοι κύριοι.
Έχω ελευθερία λόγου και μπορώ να γράψω αυτά που θέλω.Τα έργα του Μότσαρτ τα διέπουν ένας παλιμπαιδισμός.
Μόνο σε μεγαλύτερη ηλικία δηλαδή στα τελευταία χρόνια της σύντομης ζωής του έγραψε λίγο πιό ώρημα έργα.
Πολλά ποικίλματα, τρίλιες, και το αποτέλεσμα ρηχό ή καλύτερα να πω φτωχό σαν γυναίκα με πολλά κοσμήματα αλλά without money!!!

Ελπίζω το avclub να επιβιώσει πολλά χρόνια γιά να μείνουν οι αριστουργηματικές σας κρίσεις ζωντανές και μνημειώδεις,αληθινή προσφορά στην Ανθρωπότητα.
Υ.Γ.
Αναφέρεστε στον Notis,οταν εννοείτε δικό σας thread..
Κατά την γνώμη μου,καθόλου δημοκρατική και προσωπική δεν χωράει στην Μουσική αλλά σε φτηνιάρικα περιοδικά.
Υ.Γ.2
Την επόμενη φορά πού θα επιχειρήσετε να μπείτε και να σχολιάσετε δικό μου thread,με σαφές θέμα,με τόν εντελώς αστοιχείωτο τρόπο που σχολιάσατε το παρόν(μάλλον οχι τό παρόν όπως ψευδώς αναφέρετε,αλλά τον συνθέτη συνολικά)δέν θα είμαι τόσο ευγενής όσο αυτή την φορά...
Και προσέξτε κάτι ακόμα..
Μην φέρετε και άλλα τρολλάκια,γιατί οι προσπάθειές σας ήδη έχουν πέσει συνολικά στό κενό...
Ελπίζω νά μήν με αναγκάσετε να επανέλθω.

Παλιμπαιδισμός. Συνεχίζεις να αναφέρεσαι απαξιωτικά για ίσως τη μεγαλύτερη μουσική προσωπικότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αν το κάνεις συνειδητά, με επίγνωση της συμβολής του στην τέχνη της μουσικής, έχοντας μελετήσει όλα του τα έργα διεξοδικά και έχοντας συγκρίνει τη γραφή του με άλλους της εποχής του, εγώ δεν έχω τίποτα να πω, έχεις κάθε δικαίωμα να έχεις τη γνώμη σου.

Αν δεν έχεις κάνει όλα τα παραπάνω, και ξέρεις περί Mozart μόνο μέσω της ταινίας Amadeus, είναι τουλάχιστον άσχημο, αφελές, προσβλητικό και αλλά και άκυρο να αναφέρεσαι με αυτούς τους χαρακτηρισμούς.

Μήπως να γράψουμε και ότι ο Παρθενώνας είναι ένα κιτς οικοδόμημα? Ότι ο Shakespeer έγραφε σαπουνόπερες? Και τα δύο θα μπορούσε να τα πει κάποιος.... Κάποιος αγράμματος, βέβαια....

Last edited:

Ούτε μια Κυριακή δε μπορέι να πάει κανείς σε μια ταβέρνα σαν άνθρωπος...

Είναι το δεύτερο thread στις παρουσιάσεις κι ένα από τα 4-5 σ' όλη την κατηγορία, που βλέπω να ξεσπά flame.
Τέτοιου είδους "κοκκορομαχίες", τις θεωρώ επιεικώς απαράδεκτες.

Fedra, το σχόλιό σου, μια και ήταν εντελώς άκαιρο, μπορώ να το εκλάβω μόνον ως κίνηση εντυπωσιασμού. Επειδή το μόνο πράγμα που μ' εκνευρίζει αφάνταστα, είναι άτομα που κάνουν σαματά για να φανούν, θα προτιμούσα να μην ξαναδώ κάτι τέτοιο.
Όπως λέει και ο Μήτσος, είναι φανερό ότι ο σκοπός δεν ήταν αγνός.

Μουκ, όσο κι αν με σκοτώνει να κάνω παρατηρήσεις σε φίλους, θα σε παρακαλούσα να είσαι πιο ευγενικός με τα άλλα μέλη. Δεν είναι ανάγκη να καταφεύγουμε σε ακρότητες.

Τα παραπάνω να τα θεωρήσετε ως προειδοποίηση.

Το ξεκαθάρισμα των ποστ ας το κάνει κάποιος από τους συνδιαχειριστές μου, έχω πονοκέφαλο...

Να ´σαι καλά Σπύρο τι μου θύμισες.

Ντρέπομαι, αλλά, μετά από χρόνια ξαναθυμήθηκα τον παππού μου, να σκαλίζει τους δίσκους και να μας προσφέρει ατελείωτες ώρες ηρεμίας.

Ακόμα θυμάμαι να προσπαθεί να μας μεταφέρει τις στοιχειώδεις γνώσεις του. Αγράμματος αλλά με απίστευτα εκλεπτισμένο γούστο...

Κάποτε θα ανέβω στο πατάρι να ψάξω. Είμαι σίγουρος πως θα βρω θυσαυρό!

Να ' σαι καλά Σπύρο τι μου θύμισες.

Θεωρώ απολύτω θεμιτό να λέμε πχ. : "ο Μότσαρτ δεν μου αρέσει "
Θεωρώ απολύτως θεμιτό να λέμε και πιό βαριά πράγματα : "Με τον Μότσαρτ βαριέμαι" ( κάνει και ομοιοκαταληξία με το "ενώ μ' ενα Αρλεκιν ξεχνιέμαι" ).
Και τα θεωρώ θεμιτά αφ' ενός μεν διότι πλειστάκις εδώ μέσα έχουμε αναφερθεί στον υποκειμενισμό του προσωπικού μας γούστου , αφ' ετέρου δε και η επιστήμη ακόμα δεν έχει καθορίσει τους εγκεφαλισκούς εκείνους παράγοντες που μας προδιαθέτουν θετικά ή αρνητικά απέναντι σε ένα μουσικό κομμάτι .

Δεν θεωρώ όμως θεμιτό να πουμε ότι η μουσική του Μότσαρτ ομοιάζει με φανφάρα ( συναντάται σπανίως και ως φαμφάρα - αν και μόνο στο λεξικό του Μπαμπινιώτη το έχω δει για να λέμε την αλήθεια ) .

Και τούτο διότι , ξεφεύγουμε έτσι από τα όρια του υποκειμενισμού και εκφράζουμε αξιολογικές κρίσεις . Για να αποτελέσουν όμως οι αξιολογικές αυτές κρίσεις μας , αντικείμενο σοβαρής συζητήσεως και αφορμή ανταλλαγής απόψεων ,θα πρέπει αν μη τι άλλο να γνωρίζουμε όχι μόνον το θέμα μας σε βάθος , αλλά και την σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούμε . Φανφάρα λοιπόν είναι η πομπώδης μουσική παιγμένη με πνευστά ( εξ ού και η Φιλαρμονική του Δήμου που ανέφερε ο Σπύρος πιό πάνω ) . Δεν χρειάζεται όμως να μας αρέσει ο Μότσαρτ για να ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ότι μόνο φανφαρώδης δεν είναι η μουσική του. Ως εκ τούτου λοιπόν καλόν θα ήταν να αποφεύγονται τέτοιες αξιολογικές κρίσεις - που και Pierre Boulez να σε λένε , είναι παρατραβηγμένες .