Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Κατσε ρε Γιαννη, μην υπερβαλλουμε.

Δλδ ο πατέρας σου πως αρχειοθετει τα χαρτια του; Τα εχει πεταμενα στο πατωμα;

Η λογικη των directories ειναι ηλεκτρονικη απεικονιση φυσικων αναγκων. Κατι δλδ πολυ απλο και λογικο. Η ελλειψη μιας τετοια δομής μάλλον αρνητική ειναι (για όλους τους λογικούς ανθρώπους).

Τωρα για ιους κλπ: Νομίζω αυτά πλέον δεν στέκουν ως σοβαρα επιχειρηματα (και στα Mac εχω ακουσει για ιους και στα win βαζεις τσαμπα ενα av και δεν ασχολεισαι).

Αυτα που λεει ο Γιαννης, τα επιβεβαιωνω με βαση την εμπειρια του πατερα μου: του ειναι αδυνατο να μαθει να δουλευει στα Vista , φυσιολογικα διοτι για εναν νεο χρηστη, η πλατφορμα των windows μπορει να φανει χαοτικη αν την συγκρινεις με την απλοτητα και την καθαροτητα του Macosx.
Και αυτο για τους ιους μην το ξαναπεις: Εδω και ενα χρονο που δουλευω με μακ, εχω ξεχασει ιους, firewalls και ολες τις βλακειες που εσερναν τα παλαιοτερα λαπτοπς μου με αναγκες update definitions καθε τρεις και λιγο..
Και δεν ειμαι ο πατερας μου, ο οποιος ουτε ξερει, ουτε μπορει να αντιμετωπισει τις κακοτοπιες και ολα αυτα του φαινονται βουνο.

Από την 1η ημέρα που αγόρασα το 1ο μου mac, πριν κάποια χρόνια, ουδέποτε έβαλα firewall, antivirus, antispam, δεν έκανα format, δεν έβαλα οδηγούς για κάθε συσκευή που του συνδέω, πχ. ένα usb stick, δεν κόλλησε κ να πρέπει να το κλείσω από το κουμπί του ρευματός του, δεν χρειάστηκε να επέμβω στην registry του από τα βάλε-βγάλε προγράμματα, αφού δεν έχει registry κ.α. πολλά.

Αυτό μου δίνει ένα πολύ σημαντικό πράγμα σπίτι μου : ΗΡΕΜΙΑ :a0210:

Κάνω ότι έκανα κ πριν στο pc μου, το ίδιο καλά, γρηγορότερα, ασφαλέστερα κ χαλαρααααά !! :worshippy:

Πως μου αρέσει που σας βλέπω αγαπημένους.......Make peace not war διάθεση, κλπ κλπ...

Λοιπόν κανείς δεν έχει δίκιο ή άδικο....οπότε είναι δύσκολο να πείς κάτι...

Νομίζω όμως πως...

Mac
Σε θέματα Video/Ηχου είναι πολύ μπροστά....μιλάμε για Logic, κλπ...
Κλειστή κοινωνία άρα περιορισμός στο software, δύσκολος προγραμματισμός...
Εκπληκτικό GUI, multitouch, κλπ κλπ
No serious Gaming(εκτός εξαιρέσεων)...
Xαοτικά καλύτερη διαχείριση πόρων του συστήματος...

Windows
Έχει πολύ καλά προγράμματα, "πια", για επεξεργασία ήχου και εικόνας, αλλά με δραματικές απαιτήσεις Hardware...
Ultimate Gaming Experience
Sοftware για την κουτσή μαρία....
Kακογραμμένο Software(Drivers, προγράμματα λογιστικής, κλπ)
Πολύ καλό GUI(Windows 7)...
Εύκολος προγραμματισμός(Visual Basic, SQL, κλπ)

Last edited:
Από πολύ λίγο που είχα στην κατοχή μου mac, συμφωνώ για την απλότητα και την καθαρότητα, διότι απλά στα Mac δεν χρειάζεται να μάθεις λειτουργικό, μαθαίνεις απλά λειτουργίες.

Πιστεύω όμως ότι τα mac για πολύ καιρό ακόμα θα αποτελούν συνοδευτικό/προαιρετικό σύστημα και όχι το βασικό/αναγκαίο. Και θα σας δώσω ένα απλούστατο παράδειγμα τι γίνεται στην πράξη. : Στο σχολείο τα παιδιά που έχουν ξεκινήσει το υποχρεωτικό μάθημα των υπολογιστών. Τι νομίζετε τους διδάσκουν; Ναι καλά καταλάβατε, εννοείται Windows. Δεν μ' ενδιαφέρει αν φταίει το Marketing ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Γεγονός είναι αυτό που σας είπα και δεν αλλάζει. ΚΑι γιατί; διότι 99% μεθαύριο που θα πιάσει δουλειά, θ' ασχοληθεί με Windows. Και ειδικά στην Ελλάδα που δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ποιά είναι τα ποσοστά χρήσης windows/mac.
Εχει κάνει τραγικά λάθη η apple στο παρελθόν, λάθη που χρειάζονται πολλλλλλλααααααα χρόνια για να ξεπεραστούν.

Πάντως ευτυχώς που υπάρχουν τα mac, για να γίνονται τα windows καλύτερα (αλλιώς θα είχαμε ακόμα μπλε οθόνες.... ).

Τωρα για ιους κλπ: Νομίζω αυτά πλέον δεν στέκουν ως σοβαρα επιχειρηματα (και στα Mac εχω ακουσει για ιους και στα win βαζεις τσαμπα ενα av και δεν ασχολεισαι).

Eδω είσαι λίγο φάουλ.....

Από πολύ λίγο που είχα στην κατοχή μου mac, συμφωνώ για την απλότητα και την καθαρότητα, διότι απλά στα Mac δεν χρειάζεται να μάθεις λειτουργικό, μαθαίνεις απλά λειτουργίες.

Πιστεύω όμως ότι τα mac για πολύ καιρό ακόμα θα αποτελούν συνοδευτικό/προαιρετικό σύστημα και όχι το βασικό/αναγκαίο. Και θα σας δώσω ένα απλούστατο παράδειγμα τι γίνεται στην πράξη. : Στο σχολείο τα παιδιά που έχουν ξεκινήσει το υποχρεωτικό μάθημα των υπολογιστών. Τι νομίζετε τους διδάσκουν; Ναι καλά καταλάβατε, εννοείται Windows. Δεν μ' ενδιαφέρει αν φταίει το Marketing ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Γεγονός είναι αυτό που σας είπα και δεν αλλάζει. ΚΑι γιατί; διότι 99% μεθαύριο που θα πιάσει δουλειά, θ' ασχοληθεί με Windows. Και ειδικά στην Ελλάδα που δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ποιά είναι τα ποσοστά χρήσης windows/mac.
Εχει κάνει τραγικά λάθη η apple στο παρελθόν, λάθη που χρειάζονται πολλλλλλλααααααα χρόνια για να ξεπεραστούν.

Πάντως ευτυχώς που υπάρχουν τα mac, για να γίνονται τα windows καλύτερα (αλλιώς θα είχαμε ακόμα μπλε οθόνες.... ).

Πολυ σωστες οι παρατηρησεις σου..
Μονη ενσταση: πιστευω οτι πολυ πιο συντομα απο οτι μπορει κανεις να φανταστει, ολοι θα δουλευουμε σε επιπεδο cloud computing (λεγε με google) οποτε δεν θα εχει σημασια τι λειτουργικο θα τρεχει καθε υπολογιστης, αρκει να υπαρχει προσβαση σε γρηγορο ιντερνετ..

Απάντηση: Re: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Εξειδικευμένα επαγγελματικά προγράμματα για μακ υπάρχουν μόνο στον χώρο του ήχου και της εικόνας, όπου ναι, εκεί ο μακ είναι μονόδρομος και έχω συμβουλεψει κατα καιρούς φίλους να στραφούν εκεί. Όπου κι εκεί βέβαια υπάρχουν κάποιοι παραλογισμοι όπως η μη διαθεσιμότητα του autoCad...

Για το Autocad φταίει η Autodesk. Και επειδή όσοι δουλεύουν Mac, δουλεύουν με Archicad και έχουν βρεί την υγειά τους (ή Vectorworks) η νέα έκδοση θα βγει και σε Mac. Φέτος.

πήρα ένα μεταχειρισμένο pc για να βλέπω ταινίες να παίζω κανα παιχνιδάκι κλπ.

Είπα να βάλω windows 7.

Με τίποτα. Υπήρχε ασυμβατότητα του boot disk των windows 7 με το bios χωρίς δυνατότητα διόρθωσης του με φλασάρισμα του.

Έβαλα πρώτα XP pro για να μπορέσω να κάνω εγκατάσταση τα 7ρια.

Η μητρική έχει 6 USB εξόδους. Σε μία συνδέω το σετ πληκτρολόγιο-ποντίκι, σε άλλη μία ένα δίσκο εξωτερικό.

Όλα καλά.

Πάω να συνδέσω δεύτερο δίσκο αλλά δε...σαλεύει. Νεκρός. Δοκιμάζω κι άλλες εξόδους. Το ίδιο.

Μόνο οι 2 από τις 6 δουλεύανε κανονικά.

Αφού έχω ξεσυνδέσει τα πάντα και πάω να τα ξανασυνδέσω διαπιστώνω ότι το πληκτρολόγιο-ποντίκι δε δουλεύει (logitech).

Reset και κόντρα reset, δε γίνεται τίποτα.

Άρχισα να *(&)*&^%%)*&^

Τελικά είχα συνδέσει ανάποδα (????) το πληκτρολόγιο-ποντίκι με το δίσκο.

Ο δίσκος δεν είχε πρόβλημα αλλά το σετάκι της logitech είχε!

Τα pc είναι ωραία. Σου υπενθυμίζουν ότι όσα και να έχεις μάθει γι'αυτά, δε ξέρεις τίποτα!

Μετά έκανα φορμάτ και έβαλα ubuntu.

Όλες οι USB δουλεύανε ρολόι...

Αυτό που έγραψα δε σημαίνει και τίποτα, αλλά μπορεί να σημαίνει και πολλά...

Re: Απάντηση: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Αυτα που λεει ο Γιαννης, τα επιβεβαιωνω με βαση την εμπειρια του πατερα μου: του ειναι αδυνατο να μαθει να δουλευει στα Vista , φυσιολογικα διοτι για εναν νεο χρηστη, η πλατφορμα των windows μπορει να φανει χαοτικη αν την συγκρινεις με την απλοτητα και την καθαροτητα του Macosx.
Μιλησα για κατι πολύ συγκεκριμενο που ανεφερε ο Γιαννη: Τους φακελους, υποφακελους κλπ. Αν σε κάποιον αυτά είναι ενοχλητικά (για εμενα και κάθε λογικό άνθρωπο που δεν ακολουθεί τη μέθοδο του χάους – θέλω να πιστεύω - είναι μαλλον απαραίτητα) προφανώς δεν μπορώ να επιχερηματολογήσω.

Και αυτο για τους ιους μην το ξαναπεις
Ουπς (I did again tm), sorry Μπαμπά. Δεν θα το ξανακάνω (α ρε άμοιρε Maestro τι σε περιμένει) :p

Εδω και ενα χρονο που δουλευω με μακ, εχω ξεχασει ιους, firewalls και ολες τις βλακειες που εσερναν τα παλαιοτερα λαπτοπς μου με αναγκες update definitions καθε τρεις και λιγο..
Τι να σου πω…

Εγώ, τα τελευταία πολλά χρόνια, στήνω ένα nod (που ούτε κι αυτό χρειάζεται πλέον με τα νέα τσάμπα AV της MS) σε 2 λεπτά (κυριολεκτώ) και από εκεί και πέρα δεν ασχολούμαι ποτέ και για τίποτα (ναι, κάνει μόνο του update ανά διαστηματα – το έχω μαλώσει γιατί μου τρώει 100 Κ / εβδομάδα από το bandwidth αλλά δεν με ακούει :p)

Δεν ξέρω, ίσως δεν ταλαιπωρούμαι, όσο επιτάσσει τελικά η Apple, ως χρήστης Win. Κάτι αυτό, κάτι η βιονική μου όραση λέω να πάω να κοιταχθώ… :p

Απάντηση: Re: Απάντηση: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Μιλησα για κατι πολύ συγκεκριμενο που ανεφερε ο Γιαννη: Τους φακελους, υποφακελους κλπ. Αν σε κάποιον αυτά είναι ενοχλητικά (για εμενα και κάθε λογικό άνθρωπο που δεν ακολουθεί τη μέθοδο του χάους – θέλω να πιστεύω - είναι μαλλον απαραίτητα) προφανώς δεν μπορώ να επιχερηματολογήσω.

Πως φαινεται οτι μονο φωτο βλεπεις με το μακ! :D
Ποιος σου ειπε βρε οτι το Μακ δεν εχει φακελους και υποφακελους; :flipout::flipout:
Καλα, δες επιτελους τα εισαγωγικα βιντεακια της apple και τα ξαναλεμε... :antlers:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Πως φαινεται οτι μονο φωτο βλεπεις με το μακ! :D
Ποιος σου ειπε βρε οτι το Μακ δεν εχει φακελους και υποφακελους; :flipout::flipout:
Καλα, δες επιτελους τα εισαγωγικα βιντεακια της apple και τα ξαναλεμε... :antlers:

Παραληρείς πάλι άμοιρε Macακα; :p

Βρε παιδί, κάνε τον κόπο να διαβάζεις πριν αρχίζεις να αποσβένεις τις επενδύσεις του Steve (και να μην κρίνεις εξʼ ιδίων τα αλλότρια – μόνο εσύ χρειάζεσαι εισαγωγικά βιντεάκια για να μάθεις τι εστί φάκελος και υποφάκελος) :p

Σχολιάζω αυτά που έγραψε ο Γιάννης:

Γιατι χρειαζεται να ξερει απο φακελους - υποφακελους Klp παπαριες ?

Λεω λοιπόν απλά: Οι φάκελοι και υποφάκελοι είναι κοινή λογική (και αναγκαιότητα) για κάθε – μη χαοτικό – άνθρωπο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

:flipout::flipout::flipout:

Ποιός είπε ότι δεν υπάρχουν φάκελοι ;

Το λειτουργικό στηρίζεται στο unix κ δεν θα είχε φακέλους ;; :flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

:flipout::flipout::flipout:

Ποιός είπε ότι δεν υπάρχουν φάκελοι ;

Το λειτουργικό στηρίζεται στο unix κ δεν θα είχε φακέλους ;; :flipout:

Ρε σεις, σας έχει ψήσει τόσο κεφάλι ο Steve; :p

Είπα εγώ ότι δεν υπάρχουν;

Ο Γιάννης (ψιτ ™, ο ‛δικός σας’) λέει ότι είναι ‛παπαριές’ (στα win μόνο.....)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Παραληρείς πάλι άμοιρε Macακα; :p

Βρε παιδί, κάνε τον κόπο να διαβάζεις πριν αρχίζεις να αποσβένεις τις επενδύσεις του Steve (και να μην κρίνεις εξʼ ιδίων τα αλλότρια – μόνο εσύ χρειάζεσαι εισαγωγικά βιντεάκια για να μάθεις τι εστί φάκελος και υποφάκελος) :p

Σχολιάζω αυτά που έγραψε ο Γιάννης:

Λεω λοιπόν απλά: Οι φάκελοι και υποφάκελοι είναι κοινή λογική (και αναγκαιότητα) για κάθε – μη χαοτικό – άνθρωπο.

Εγω λεω απλα οτι δεν εχεις ιδεα απο Macosx γιαυτο και πιαστηκες στα πρασα απο το ποστ του Γιαννη! :flipout::flipout::flipout::flipout:

Ειναι νομιζω προφανες , οτι για το πολυ κοσμο, δεν χρειαζεται να ξερει που βαζει το συστημα τα αρχεια του...
Αυτο ειναι δουλεια του λειτουργικου και οχι δικια μου, για να πρεπει ναθυμαμαι συνεχεια που εχω τι .
Γι αυτο υπαρχουν οι υπολογιστες ... νομιζω !!!

Για τα υπολοιπα, οργανωση αρχειων , αναλογα με τις αναγκες του καθενος , υπαρει το Itunes για μουσικη, iphoto για φωτογραφιες klp.
Αυτα δημιουργουν μια βαση δεδομενων , που ΑΥΤΗ βλεπει ο χρηστης , και αυτο αρκει για το 99% των περιπτωσεων.

Κατι αντιστοιχο κανει και ο WHS (windows home server) γι αυτο μου αρεσει και τον εστησα σαν server σπιτι μου... ισως το μονο λειτουργικο (της Microsoft) που αρχισε να πιανει το νοημα (και γι αυτο δεν το βγαλε ποτε η Microsoft ...)

Σε νοιαζει εσενα ποσους φακελους εχεις και που ειναι η καθε ταινια σου , μουσικη σου κλπ ?
Δεν ειναι χαοτικος ο τροπος που οργανωνει ο ΙΔΙΟΣ ο Mac τα αρχεια μας... το αντιθετο, ειναι πολυ δομημενος και ακριβης .

Συριε... εκτος απο μαθηματα φωτογραφιας, θυμισε μου να σου κανω prive μαθηματα MAC OSX !!!:grandpa:

Last edited:
Παιδια sorry που επεμβαινω στην συζητιση σας αλλα ειμαι χρονια χρηστης Windows και εχω δουλεψει πανω σε αυτα σε support ακομα και στο πλαισιο οποιος εχει αμφιβολιες μπορει να μαθει τα στοιχεια μου και να μαθει ποιος ειμαι....Φετος πηρα Mac για να δω απο περιεργια το λειτουργικο...Πραγματικα τα windows τα βλεπω dos μπροστα στην σταθεροτητα του Mac os X και τα επαγγελματικα Application που κυκλοφορουν δεν υπαρχουν σε PC...

Μπορω να πω σαν λειτουργικο με κερδισε ουτε παιχνιδια παιζω ουτε θα επαιζα σε PC θα προτημουσα μια consola για games...

Εχω συχαθει τωσα χρονια:Format,Ασυμβατοτητες με drivers,Iους,Ασυμβατοτητες Hardware,Μπλε οθονες και πολλα αλλα.

Γιατι μου λεει οτι τετειου ιδους προβλημματα δεν προκειται να τα δω στο Mac απο την πρωτη χρηση που τον εκανα εδω και 2 βδομαδες με κερδισε.

Ειναι νομιζω προφανες , οτι για το πολυ κοσμο, δεν χρειαζεται να ξερει που βαζει το συστημα τα αρχεια του...

Άλλο αυτό Γιάννη και άλλο το δεν έχει νόημα η έννοια του φακέλου / υποφακέλου κλπ.

Επίσης, ακόμα και έτσι να το δεις, εγώ νομίζω ότι μπορεί να ισχύει ακριβώς το αντίθετο:

Πολύς κόσμος δλδ ΘΕΛΕΙ να ξέρει που βρίσκονται τα αρχεία του και πως (φάκελος - φάκελος κλπ) είναι αρχειοθετημένα.

Εγώ πχ αυτό θεωρώ προφανές.

Και νομίζω ότι δεν είμαι μόνος αν κρίνω πχ από το πόσοι (ακόμα και χρήστες Mac) δεν συμπαθούν το itunes (που είναι αυτής της λογικής).

Γι αυτο υπαρχουν οι υπολογιστες ... νομιζω !!!
Οι υπολογιστές υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες σου και όχι για να προσαρμόζεσαι εσύ με τις δικές τους.

Σε νοιαζει εσενα που ειναι η καθε ταινια σου , μουσικη σου κλπ ?
Προφανώς ναι!

Κατι αντιστοιχο κανει και ο WHS (windows home server) γι αυτο μου αρεσει και τον εστησα σαν server σπιτι μου... ισως το μονο λειτουργικο που αρχισε να πιανει το νοημα (και γι αυτο δεν το βγαλε ποτε η Microsoft ...)

Προσωπικά επίσης γι αυτό και δεν μου αρέσει ο WHS. Γιατί θέλω να έχω εγώ και όχι του λειτουργικό τον έλεγχο των δεδομένων μου. Την περίπτωση πχ να σκάσει 1 δισκος και να μην ξέρεις τι θα / έχεις χάσει δεν την σκέφτεσαι υποθέτω, ε;

Last edited:
Ρε Συριε , τοτε κανεις τη zωη σου δυσκολη... δεν ειναι για σενα oi Mac !!!

Εγω θελω ν απολαμβανω τις ταινιες-μουσικη-φωτογραφιες κλπ... δεν ειμαι βιβλιοθηκονομος !!!

Και ο περισοτερος κοσμος αυτο θελει .... αλλα περι ορεξεως κολοκυθοπιτα !

Παιδια sorry που επεμβαινω στην συζητιση σας αλλα ειμαι χρονια χρηστης Windows και εχω δουλεψει πανω σε αυτα σε support ακομα και στο πλαισιο οποιος εχει αμφιβολιες μπορει να μαθει τα στοιχεια μου και να μαθει ποιος ειμαι....Φετος πηρα Mac για να δω απο περιεργια το λειτουργικο...Πραγματικα τα windows τα βλεπω dos μπροστα στην σταθεροτητα του Mac os X και τα επαγγελματικα Application που κυκλοφορουν δεν υπαρχουν σε PC...

Μπορω να πω σαν λειτουργικο με κερδισε ουτε παιχνιδια παιζω ουτε θα επαιζα σε PC θα προτημουσα μια consola για games...

Εχω συχαθει τωσα χρονια:Format,Ασυμβατοτητες με drivers,Iους,Ασυμβατοτητες Hardware,Μπλε οθονες και πολλα αλλα.

Γιατι μου λεει οτι τετειου ιδους προβλημματα δεν προκειται να τα δω στο Mac απο την πρωτη χρηση που τον εκανα εδω και 2 βδομαδες με κερδισε.

Εξαρτάται φίλε μου για τι το θέλεις τον Η/Υ, περι ορέξεως δηλαδή....

Για πές μας ένα επαγγελματικό application....