Συζήτηση περι dac / network player.

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,110
Κηφισια Αττικής
Καλησπέρα σε όλους σας και χρόνια πολλά, ανοίγω αυτό το νήμα διότι επιδιόκω και προσδοκώ σε μια επικοδομητική συζήτηση σχετικά με συσκευές όπως αναφέρεται στον τίτλο.
Ο λόγος που θα ήθελα μια τέτοια κουβέντα είναι γιατί πρώτον δεν βρήκα κάπου σε άλλο νήμα συγκεντρωμένες απόψεις επι του θέματος, και δεύτερον σκέφτομαι μελλοντικά να προβώ στην αγορά μιας τέτοιας συσκευής μιας που τεχνολογικά οι καταστάσεις μας ωθούν σε μια τέτοια κατεύθυνση. Μετά και απο την επίσκεψή μου στην έκθεση που είχε γίνει πριν απο καιρό είδα οτι τέτοιες συσκευές έχουν κατακλήσει την αγορά και έχουν μεγάλο μερίδιο στις παρουσιάσεις....
Προσωπικά μου έκανε εντύπωση το μοντέλο της cambridge audio το οποίο είναι network player και αξιολογότατο dac και με τιμή περι τα 1000 ευρώ. Παρόμοια συσκευή έχει και η pioneer την Ν-50 για την οποία δεν έχω ακούσει κάτι.
Πιστεύω οτι μια τέτοια συσκευή είναι πολυεργαλείο μιας που
1) είναι dac για υπολογιστές και φθηνά dvd players τα οποία εκτελούν χρέη cd player (όπως συμβαίνει στην δική μου περίπτωση)
2) διαβάζει δικτυακούς σκληρούς δίσκους χωρίς να ανοίγουμε υπολογιστή και με wi-fi ακόμα ποιο εύκολα χωρίς να είμαστε στο ίδιο δωμάτιο.
3) κάποια μοντέλα έχουν και ιντερνετικο ραδιόφωνο.

Έκει λοιπόν που στην δική μου περίπτωση θα χρειαζόμουν ένα cd player αξιόλογο για να αντικαταστήσω το dvd player, ένα dac για τον Η/Υ ή μια καλή εξωτερική κάρτα ήχου, και ένα ραδιοφωνικό δέκτη μπορώ να τα έχω όλα σε μια συσκευή με ευκολία στην χρήση και τη σύνδεση.

Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις για το πώς βλέπετε τις συσκευές αυτές, αν έχετε ακούσει κάποια και όσον αφορά το ποιοτικό κομμάτι της αναπαραγωγής μιας που είναι και αυτό που μας ενδιαφέρει.

Υ.Γ.1 Για να έχουμε και ένα όριο στις επιλογές μας θα βάλω χρηματικό όριο τα 1000 ευρώ.
Υ.Γ.2 Σε περίπτωση αντίθετης γνώμης, οτι δηλαδή η αγορά διαφορετικών συσκευών θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα (αν είναι εντός μπάτζετ), εννοείται οτι πρέπει να ακουστεί...δεν ανοίγω το νήμα μόνο για network players...

η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν σου περισσεύουν τα λεφτά εντάξει, αλλοιώς κάνεις τα ίδια και περισσότερα με ένα πολύ φθηνό netbook.

Την άνοιξη που μας πέρασε ήμουν για επαγγελματικούς λόγους στο Λονδίνο για 3 μήνες και πέτυχα πολλές προσφορές όσον φορά τέτοια μηχανήματα, αλλά από όλα κάτι μου έλειπε ή δε μου άρεσε, κάτι που καλύπτω με το netbook Που παίζω τώρα.

Δώσε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που διαθέτεις στο dac, χρησιμοποίησε για music server / network player το πιο φθηνό netbook που μπορείς και αν είναι κρίσιμο για σένα πάρε και ένα cd transport ειδάλως χρησιμοποίησε ένα παλιό cd /dvd player.

Πιστεύω ότι στις έτοιμες λύσεις το dac υπολείπεται ξεχωριστών κομματιών ή βρίσκεις το ίδιο dac με λιγότερα λεφτά
και από τη άλλη για πόσο καιρό θα έχεις αναβαθμίσεις και υποστήριξη;

να σου πω την αληθεια και εγω σκεφτηκα αν αξιζει ενα network player γιατι μπορεις να πιασεις αρκετους ξενους σταθμους που ειναι πολυ καλοι,οχι σαν τις σαβουρες των fm που πραγματικα η μουσικη που προσφερουν ειναι απαραδεκτη.

απο την αλλη βλεπω οτι ξεφυτρωνουν σαν μανιταρια τα μηχανηματα αυτα. η pioneer για παραδειγμα μεσα σε 1.5 χρονο νομιζω εβγαλε 2 μοντελα οποτε θα περιμενω να καταλαγιασει η σκονη και μετα να δω, ασε που νομιζω οτι θα πετυχω και καλυτερες τιμες.

Καλα και εγώ περιμένοντας είδα οτι το νεότερο μοντέλο έχει κάτι παραπάνω και πάω για αυτό μετά και έτσι συνεχίζεται η ιστορία. Τεχνολογικά οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δεν σταματάνε ποτέ άσε που όταν ένα μοντέλο σταματήσει πρέπει να είσαι απο πάνω γιατί για λίγο καιρό θα το βγάλουν σε προσφορά ξεστοκαρίσματος, μετά θα αντικατασταθεί απο άλλο καινούριο σε τιμή ίδια και υψηλότερη μη σου πω...

Καλα και εγώ περιμένοντας είδα οτι το νεότερο μοντέλο έχει κάτι παραπάνω και πάω για αυτό μετά και έτσι συνεχίζεται η ιστορία. Τεχνολογικά οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δεν σταματάνε ποτέ άσε που όταν ένα μοντέλο σταματήσει πρέπει να είσαι απο πάνω γιατί για λίγο καιρό θα το βγάλουν σε προσφορά ξεστοκαρίσματος, μετά θα αντικατασταθεί απο άλλο καινούριο σε τιμή ίδια και υψηλότερη μη σου πω...

αυτα τα εξτρα που βαζουν δεν ειμαι σιγουρος οτι αξιζουν την παραπανω τιμη. σε 3 χρονια θα χουν βγαλει τα ντερα τους οποτε περιμενουμε να καταλαγιασει η σκονη και χτυπαμε το καταλληλο μηχανημα στην σωστη τιμη, ασε που σε κανα χρονο θα βαρεθουν αυτα που πηραν καποιοι και θα τα παρουμε μισοτιμης:coool:

σωστό σε βρίσκω, πάντως και η άποψη του φίλου παραπάνω σχετικά με το δώσε όσα περισσότερα μπορείς για το dac δεν είναι και λάθος αφού ουσιαστικά αυτό παίζει την μουσική τα υπόλοιπα έπονται και αποτελούν τη γαρνητούρα...

οχι το cd με ενδιαφέρει, αγόραζα και συνεχίζω να αγοράζω αυθεντικά cd και θέλω να "ρουφάω" όσο περισσότερη ποιότητα και όσο το δυνατό καλύτερο ήχο απο αυτά για αυτό και όπως και δήποτε θα συνδεθεί το dvd player που έχω σε dac. Στο υπολογιστή έχουμε αρχεία και δίσκους για προακρόαση όπου ότι μας κάνει κλίκ το αγοράζουμε κανονικά.

οχι το cd με ενδιαφέρει, αγόραζα και συνεχίζω να αγοράζω αυθεντικά cd και θέλω να "ρουφάω" όσο περισσότερη ποιότητα και όσο το δυνατό καλύτερο ήχο απο αυτά για αυτό και όπως και δήποτε θα συνδεθεί το dvd player που έχω σε dac. Στο υπολογιστή έχουμε αρχεία και δίσκους για προακρόαση όπου ότι μας κάνει κλίκ το αγοράζουμε κανονικά.

και εγώ αγοράζω cd (φθηνά μόνο - υπάρχουν διαμάντια στα είδη που ακούω σε τιμές 5-6 ευρώ, αρκεί να μην βιάζεσαι και να περιμένεις),
απλά τώρα πλέον τα ριπάρω και πάνε στο NAS από όπου και τα ακούω

Ο λόγος ότι πιθανώς το dac μέσω ασύγχρονης usb ακούγεται καλύτερα από το παλιό-φθηνό μου cd player ως transport μέσω οπτικής