Τα ενεργειακά ποτά βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Επισήμως η Ταυρίνη δεν έχει αποδειχθεί πώς προσδίδει περίσσεια ενέργεια.
Ομως απαγορέυεται η κοινή χρήση μαζί μέ αλκοόλ γιατί μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες(μέχρις και 'κατάρρευση´που οδηγεί στόν θάνατο).
Kαι στά energy drinks περιέχεται σε υψηλό ποσοστό.
Οι μικρές ποσότητες καφφεϊνης είναι χρήσιμες.Δηλαδή το καφεδάκι μια χαρά καλό είναι
Οι υψηλές ομως ποσότητες μαζί μέ άλλες ουσίες προκαλούν άγχος ανησυχία ακόμα και αφυδάτωση.
Συχνά βεβαίως τά energy drinks περιέχουν και άλλες ουσίες όπως guarana ή ginko biloba μέ παρενέργειες σε ζωτικά όργανα τού Ανθρώπου.
Επίσης παιδιά ηλικιας 8-12 ετών σε ποσοστό 25% καταναλωνουν χωρίς κανενα λογο τέτοια ποτά ,πού πιθανότατα ,βάσει ερευνών βλάπτουν την υγεία τους.
Επίσης μιά άλλη σημαντική παράμετρος στην κατάχρηση τέτοιων ποτών είναι πώς τά άτομα πού τά υπερ-καταναλώνουν υπερτιμούν τίς δυνάμεις τους και λόγω τής ´ευεξίας´προβαίνουν σέ υπερβολές στην άσκηση με αποτέλεσμα να κουράζεται ο καρδιακός μύς ή εάν υπάρχει ένα αδιάγνωστο καρδιολογικό πρόβλημα να κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους(π.χ. οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου).
Kαι ένα παλιοτερο άρθρο απο την Καθημερινή.
http://www.ekathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_13_09/12/2007_251774

Με άλλα λόγια προσοχή και φυσικά όχι υπερκατανάλωση ή καλύτερα καθόλου κατανάλωση γιά νάχουμε το κεφάλι μας ησυχο.
Και οπωσδήποτε μακριά απο μικρά παιδιά.
Τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά.

Κάποια από τα συστατικά των ενεργειακών ποτών και οι ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΕΣ τους επιδράσεις.
http://en.wikipedia.org/wiki/Taurine
http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/taurine.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Inositol
http://en.wikipedia.org/wiki/Glucuronolactone
ΕΥΧΟΜΑΙ να μην χρειαστείς να μάθεις τι σημαίνει κολάπσους
http://fr.wikipedia.org/wiki/Collapsus

σοβαρά τώρα πίνεις τέτοια ποσότητα ?

βρε αδερφέ τι να σου πω ... είμαι έκπληκτος ...

Η Ταυρίνη είναι απαραίτητο (essential) αμινοξύ το οποίο συναντάται σε μεγάλη συγκέντρωση ΚΑΙ στο μητρικό γάλα και είναι το καλύτερο αποτοξινοτικό για τον οργανισμό.

Απαραίτητα είναι τα (αναγκαία εννοείται για εμάς) αμινοξέα που δεν παράγονται στον οργανισμό μας και συνεπώς πρέπει να τα λαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Η ταυρίνη ΔΕΝ περιλαμβάνεται σε αυτά. Είναι εντελώς συγκεκριμένα τα "απαραίτητα", με την τεχνική έννοια του όρου, αμινοξέα.

Η ταυρίνη και αναγκαία δεν θεωρείται για τον οργανισμό μας, αλλά και μπορεί να παραχθεί από αυτόν, εάν λαμβάνουμε βιταμίνη Β6. Όχι όμως από τα μωρά, τα οποία παίρνουν ταυρίνη από το μητρικό γάλα (για το λόγο αυτό προφανώς περιέχει και όχι γιατί είναι καμία θεϊκή ουσία, φαντάζομαι).

Αυτά με ψάξιμο 5 λεπτών.

Attachments

• 100_4227a.jpg
    100_4227a.jpg
    94.9 KB · Views: 36
Last edited:
Απάντηση: Re: Τα ενεργειακά ποτά βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Κάποια από τα συστατικά των ενεργειακών ποτών και οι ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΕΣ τους επιδράσεις.

Το τι αναφέρεται στο κάθε site,δεν αποτελεί απόδειξη οτι οι επιδράσεις τους ειναι μόνο θετικές.Κάτι σε "επιστημονικά τεκμηριωμένο",διαθέτει το κατάστημα ή οχι???

Εγω πινω red-bull η παρεμφερη που και που... καμιαδυο φορες το μηνα γιατι μου αρεσει η γευση του... ουτε ενεργεια καταλαβαινω ουτε παρενεργεια...
Καπου τοσο πινω και καμια κοκα-κολα... αντε 3-4 φορες το μηνα...
Επισης τιποτα...
Καφε τουλαχιστο εναν με δυο την ημερα γιατι επισης μου αρεσει η γευση του... οπου επισης δε μου κανει τιποτα... Αν νυσταζω, νυσταζω και αν ειναι να κοιμηθω θα κοιμηθω και ας ειναι το τελευταιο πραγμα που θα πιω...!

Θα ζησω...?:computer:

Last edited:
Θα μου επιτρέψετε να συμμετέχω στην κουβεντούλα σας.
Τα θέματα με την coca (στο μπουκάλι εννοούμε!) είναι:
α) η ζάχαρη
β) το ανθρακικό
Ανάλυσις
Η ζάχαρη εμπεριέχεται (γενικά στα αναψυκτικά) σε πολύ μεγάλη ποσότητα και ο μόνος λόγος που δεν ξερνοβολάμε μόλις την πιούμε είναι το φωσφορικό οξύ που αναστέλει αυτή τη λειτουργία του οργανισμού (αλλά τα παίζει ο δείκτης του ζαχάρου μας).
Το ανθρακικό όταν εισέρχεται στο στομάχι διογκώνει τον αδένα που εκκρίνει τα πεπτικά ένζυμα, κάνοντάς τον να εκρίνει περισσότερα, εξ ου και η γρήγορη χώνεψις. Αποτέλεσμα: μετά από χρόνια χρήση ο αδένας δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό φυσιολογικές συνθήκες και χρειάζεται ανθρακικό.
Όσον αφορά τα ενεργειακά ποτά: έχουν εκχύλισμα ενός φυτού (της ρίζας του) το οποίο δίνει ενέργεια και που χρησιμοποιούν κάποιες παραδοσιακές κοινωνίες, μετρημένα, (στο μαγείρεμα, ως έχει, κ.τ.λ.) νομίζω στην ινδονησία, παπούα κ.τ.λ. ή στον Αμαζόνιο (Brazil), δεν ορκίζομαι. Σε αυτήν την περίπτωση το ενεργό συστατικό είναι η ταυρίνη.
Αποτέλεσμα: είναι σαν να βάζεις την πιο καθαρή βενζίνη που υπάρχει σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Με τον καιρό θα "χυπήσει" πειράκια. Περίπου ότι κάνει και η coca (στο χαρτί αυτή τη φορά!)
Και ερχόμαστε στον καφέ και στον εύγευστο φρέδο!
Από ρεπορτάζ σε δελτίο ειδήσεων πρόσφατα (νομίζω στον alpha). Ο φραπέςςς περιέχει 120 mg καφεΐνης (φυσιολογικό ποτήρι) ενώ ο φρέδο 280 mg (επίσης νορμάλ ποτήρι) με όριο στον οργανισμό τα 200 mg την ημέρα.
Και κάτι άλλο: συνδυασμός καφέ-τσιγάρου
Ο συνδυασμός! Με τον καφέ προσπαθείς να φέρεις σε εγρήγορση τον οργανισμό ενώ με το τσιγάρο επέρχεται η χαλάρωση και είναι σαν να τραβάς γκάζι πατώντας χειρόφρενο! Και καθώς καπνίζω και πίνω και εγώ καφέ υπενθυμίζω ότι ο καφές και το τσιγάρο προκαλούν έντονη κινητικότητα του παχέως εντέρου (με καταλαβαίνετε οι καπνιστές, μιλώ για τον θανατηφόρο πρωινό συνδυασμό τους!!!)
Ελπίζω να μη σας κούρασα...

Λίγο για γλαφυρές υπεραπλουστεύσεις μου κάνουν τα παραπάνω, τα έχω εξάλλου διαβάσει πολλάκις.

Όντως η Coca-Cola, όπως και όλα τα ανθρακούχα αναψυκτικά εξάλλου, περιέχει αρκετή ποσότητα ζάχαρης, 35 γραμμάρια το κουτάκι των 330ml, εάν προσέξετε τα συστατικά. Περίπου 9 "κουταλάκια" ζάχαρης (τυποποιημένα εννοείται). Όσο έχουν 2 γλυκείς καφέδες. Τίποτα το φοβερό, και διαλυμμένα σε νερό να τα έπινε οποιοσδήποτε, αποκλείεται να "ξερνούσε".

Επίσης αν και δεν καπνίζω, γνωρίζω ότι η νικοτίνη, στις δόσεις τουλάχιστον που λαμβάνεται από το κάπνισμα, έχει διεγερτική δράση. Τσιγάρο είναι όχι ναργιλές. Πολύ γλαφυρό το παράδειγμα με το γκάζι και το χειρόφρενο, δεν λέω. Αν και ανάποδο. Είναι πατάω γκάζι και τραβώ χειρόφρενο.

Μήπως να ψάχναμε λιγάκι καλύτερα ό,τι ανεβάζουμε εδώ?

Ενεργειακά ποτά. Σε συνδυασμό με το αλκοόλ, ελαττώνουν την ικανότητα αυτού που πίνει να καταλάβει πόσο μεθυσμένος είναι
Περιέχουν υπερβολική καφεΐνη, αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Όπως έδειξε αμερικανική ιατρική έρευνα, τα λεγόμενα ενεργειακά ποτά (energy drinks) μειώνουν την αίσθηση του κινδύνου στους εφήβους που κυρίως τα καταναλώνουν, με αποτέλεσμα να τους κάνουν να διακινδυνεύουν περισσότερο απ´ όσο τους «προτρέπει» η ηλικία τους.

Oι ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση ενεργειακών ποτών είναι ένας παράγοντας για την πρόβλεψη επικίνδυνης συμπεριφοράς μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Τα ποτά αυτά, με εμπορικές ονομασίες όπως Red bull, Μonster, Full Τhrottle, Rockstar, Αdrenaline Rush, Βurn, Τiger, Αmp κ.ά., έχουν ήδη συνδεθεί με κρούσματα ναυτίας, ταχυκαρδίες και επισκέψεις στην εντατική νοσοκομείων. Τώρα φάνηκε πως όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να οδηγήσουν σε επιθετικές και ακραίες συμπεριφορές, που περιλαμβάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις, κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και βία. Αυτό δεν σημαίνει πως τα εν λόγω ποτά προκαλούν την κακή συμπεριφορά, όπως επισημαίνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς». Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να αποτελεί προειδοποίηση για τους γονείς ότι τα παιδιά τους είναι πιο πιθανό να διακινδυνεύσουν την υγεία και την ασφάλειά τους. «Φαίνεται πως τα παιδιά που πίνουν πολλά ενεργειακά ποτά είναι πιθανότερο να έχουν την τάση να διακινδυνεύουν», λέει η δρ Κάθλιν Μίλερ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, η οποία υπογράφει τη νέα έρευνα για τη σχέση μεταξύ ενεργειακών ποτών, αθλητισμού και ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς, η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου της «Επιθεώρησης Υγείας στα Αμερικανικά Κολέγια».
Με άλλα λόγια, στο επίπεδο αυτό τα ενεργειακά ποτά λειτουργούν όπως και το αλκοόλ, σε συνδυασμό με το οποίο καταναλώνονται άλλωστε πολλές φορές. Άλλη έρευνα ανάμεσα στους φοιτητές 10 κολεγίων στη Βόρεια Καρολίνα, έδειξε πως τα παιδιά που αναμειγνύουν οινοπνευματώδη με ενεργειακά ποτά μεθούν διπλά απ´ ό,τι αυτά που πίνουν μόνον οινοπνευματώδη. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη καθυστερεί το αίσθημα ότι έχουν φτάσει ήδη στο όριο. Καλύπτοντας τις κατασταλτικές ιδιότητες του αλκοόλ, τα ενεργειακά ποτά αυξάνουν τις πιθανότητες να χάσει κανείς τις αισθήσεις του από το μεθύσι. Η Αμερικανική Ένωση Αναψυκτικών υπογραμμίζει πως τα μέλη της δεν προωθούν τα ενεργειακά ποτά στους εφήβους. «Το κοινό που θέλουμε είναι οι ενήλικες», λέει ο εκπρόσωπος Κρεγκ Στίβενς.
Τι περιέχουν
Τα πιο συνηθισμένα συστατικά των ενεργειακών ποτών ● Νερό ● Ζάχαρη ή σακχαρόζη ● Βιταμίνες (σε μερικά)
● Ταυρίνη (αμινοξύ που υποτίθεται ότι προσδίδει ενέργεια, ενώ- σε μικρές ποσότητες βοηθά στην πέψη) ● Καφεΐνη ● Γλυκορονολακτόνη (μεταβολίτης που προέρχεται από τη γλυκόζη, συνήθως αβλαβής)
● Γκουαρανά (ουσία που προέρχεται από τους σπόρους παραδοσιακού βραζιλιάνικου φυτού)
● Τζίνσενγκ (φυτό που προκαλεί εγρήγορση και πιστεύεται ότι ενισχύει την προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις)
● Γκίγκο η δίλοβος (Gingko Βiloba)
(φυτό που σε ελεγχόμενες δόσεις πιστεύεται ότι βοηθάει στην ενίσχυση της μνήμης, αν και δεν έχει αποδειχθεί)

«Είναι ναρκωτικά χωρίς να είναι ναρκωτικά» Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει στους εφήβους επιθετικές συμπεριφορές
Ο ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ σε θέματα διατροφής καθηγητής Τζόρτζο Καλαμπρέζε, που διδάσκει στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Πιατσέντσα, επισημαίνει στην ιταλική «Ρεπούμπλικα» μια άλλη διάσταση του θέματος των ενεργειακών ποτών. «Δεν υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι είναι βλαβερά, όμως δεν μ´ αρέσει η κουλτούρα των επιδόσεων με βάση την οποία προωθούνται», εξηγεί. «Πέρα από τα σωματικά προβλήματα, πρέπει να προσέξουμε και τις ψυχολογικές συνέπειές τους. Είναι ναρκωτικά χωρίς να είναι ναρκωτικά. Δεν δημιουργούν εξάρτηση, είναι σαφές, τουλάχιστον σωματική. Όμως σε ψυχολογικό επίπεδο, όποιος τα χρησιμοποιεί συνεχώς φτάνει να πιστεύει πως δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτά».

http://www.madblog.gr/blog.php?user=ekdotis&note=955

Τώρα φάνηκε πως όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να οδηγήσουν σε επιθετικές και ακραίες συμπεριφορές, που περιλαμβάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις, κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών και βία.

"ακραία συμπεριφορά" το σεξ δίχως προφυλάξεις... ω ρε πού φτάσαμε.
Ανάρχας ο άνθρωπος των σπηλαίων

Απάντηση: Re: Τα ενεργειακά ποτά βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Λίγο για γλαφυρές υπεραπλουστεύσεις μου κάνουν τα παραπάνω, τα έχω εξάλλου διαβάσει πολλάκις.

Όντως η Coca-Cola, όπως και όλα τα ανθρακούχα αναψυκτικά εξάλλου, περιέχει αρκετή ποσότητα ζάχαρης, 35 γραμμάρια το κουτάκι των 330ml, εάν προσέξετε τα συστατικά. Περίπου 9 "κουταλάκια" ζάχαρης (τυποποιημένα εννοείται). Όσο έχουν 2 γλυκείς καφέδες. Τίποτα το φοβερό, και διαλυμμένα σε νερό να τα έπινε οποιοσδήποτε, αποκλείεται να "ξερνούσε".

Επίσης αν και δεν καπνίζω, γνωρίζω ότι η νικοτίνη, στις δόσεις τουλάχιστον που λαμβάνεται από το κάπνισμα, έχει διεγερτική δράση. Τσιγάρο είναι όχι ναργιλές. Πολύ γλαφυρό το παράδειγμα με το γκάζι και το χειρόφρενο, δεν λέω. Αν και ανάποδο. Είναι πατάω γκάζι και τραβώ χειρόφρενο.

Μήπως να ψάχναμε λιγάκι καλύτερα ό,τι ανεβάζουμε εδώ?

Αγαπητέ, πρώτα από όλα μου αρέσει ο διάλογος.
Συνηθίζω να είμαι γλαφυρός γιατί μου αρέσει το χιούμορ το οποίο αρκετές φορές πιστεύω ότι υπάρχει και στον πλεονασμό.
Όσον αφορά την ποσότητα ζάχαρης στα αναψυκτικά εγώ που πίνω ροφήματα χωρίς ζάχαρη αν με βάλεις να πιω δύο γλυκούς καφέδες απανωτά, σίγουρα θα τα βγάλω, όμως μπορώ άνετα να πιω δύο αναψυκτικά (=4 γλυκούς καφέδες) με το φαγητό χωρίς να τρέξει κάστανο, απλώς θα βαρυστομαχιάσω.
Όσον αφορά το κάπνισμα, ναι η νικοτίνη ίσως να προκαλεί διέγερση αλλά γνωρίζεις πόσα άλλα συστατικά έχει ο καπνός πλην της νικοτίνης?
Επίσης ωσάν καπνιστής λέγω, έχει κανείς καπνίσει ένα τσιγάρο μετά από αποχή μίας μόνο μέρας? (για καπνιστές η ερώτηση) Τύφλα να χει το LSD, δεν σε κρατάνε τα γόνατα!
Και όσον αφορά το γκάζι και το χειρόφρενο ήταν εκ παραδρομής, εκτός και αν σε λένε Μπαμπινιώτη που τότε καταλήγει πατριωτικό το θέμα.

Σημείωση
Ο καπνός του ναργιλέ είναι κατά πολύ υγειινότερος αυτού του τσιγάρου καθώς συνήθως αποτελείται από πολτό φρούτων μαζί με καπνό εξ ου και τα φίνα αρώματα και το φιλτράρισμα γίνεται με νερό που τον κάνει πολύ πιο ελαφρύ, τόσο που μετά από κάποια ώρα χρήσης του θες να καπνίσεις τσιγάρο (καταστρέφοντας έτσι το μπουκέτο αρωμάτων που έχεις απολαύσει).
Ρώτα και κανένα καπνιστή ντε!

Αν είναι δικό σου το κείμενο, πάσο. Απλώς πανομοιότυπο εάν όχι το ίδιο το έχω διαβάσει κατά καιρούς. Ειδικά αυτό με την Coca-Cola και το ξέρασμα, και εάν το έχω πετύχει! Τώρα πώς ξερνάει κανείς πίνοντας κάτι που έχει τόση ζάχαρη όσο μία σοκολάτα...