Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Oι καστανιες του lidl δεν εχουν καμμια σχεση βεβαια με αυτες των πιο ακριβων σετ.
Και η καλη καστανια χρειαζεται εξ'ισου και στις ελαφριες και στις βαριες δουλειες.

Σωστά το όσα αναφέρεις Μιχάλη. Για τα λεφτά τους δεν είναι και για να τις συγκρίνουμε τις καστάνιες της Facom π.χ. Όμως, αν στις καστάνιες του Lidl περιποιηθούμε λίγο το μηχανισμό αλλάζοντας το γράσο με ένα πιο καλής ποιότητας, τότε η καστάνια μεταμορφώνεται προς το καλύτερο χαρακτηριστικά. ;)

Eιναι και η κατασκευη/γεωμετρια αλλα και τα δοντακια της καστανιας Κωστα που εκει δεν παιρνει βελτιωση. Αλλο πραμα τα πολλα δοντια (50+ η 70+), αλλο τα λιγοτερα, η διαφορα ειναι εμφανεστατη οταν τα χρειαζεσαι.
Εχω αρκετες καστανιες/σετακια του lidl και ειμαι ευχαριστημενος γενικοτερα, δεν λεω, αν ομως τα συγκρινεις με κατι καλυτερο την διαφορα την βλεπεις ακομα και με το ματι :)))

μολις σημερα παρελαβα τα σετ κασετινες με καρυδακια και καστανιες της proxxon 1/2 , 1/4 , 3/8 κατοπιν παροτρυνσης του φιλου Χιωτη..

πολυ ποιοτικα και στιβαρα εργαλεια και σιγουρα αξιζαν τα λεφτα τους

επειδη εχω τις πληρες σειρες με αντιστοιχα σετ του lidl ομολογω οτι αξιζουν να τα παρει καποιος αλλα οπως ειναι λογικο και αναμενωμενο μιλαμε για δουλειες μεχρι ενα βαθμο δυσκολιας..

προσωπικα επειδη δεν εχω μηχανουργειο για να παω σε facom πιστευω οτι με τις σειρες του lidl και τωρα την αγορα της proxxon ειμαι υπερπληρεις

θα ανεβασω μια συγκεντρωτικη φωτογραφια με ολα τα εργαλεια που εχω παραλαβει τους τελευταιους 2 - 2,5 μηνες.

δυστυχως στο κινητο μου εχει χαλασει η καμερα οποτε 2 πραγματα θα συμβουν

1ον ) μετα το 15 Αυγουστο που θα ψιλολασκαρω απο τη δουλεια θα το παω για φτιαξιμο (γιατι μου χρειαζετε αυτην τη περιοδο το κινητο) ή

2ον ) σε καμια 20αρια μερες ερχετε ο φιλος μου απο στερεα ελλαδα και θα μου κραταει τη φωτογραφικη που του εχω δανεισει

σας προετοιμαζω ομως για πολυ,μα παρα πολυ υλικο για φωτογραφηση....:twoguns:

δυστυχως δεν θα θυμαμαι τιμες και τα σχετικα αλλα με τις αποδειξεις κατι θα κανω για να εχετε μια εικονα

Παιδιά ξέρει κανείς τι διαφορά έχουν τα τρυπάνια με γωνία κοπής 118° με αυτά των 135°. Στο internet που είδα σε ξένα forum λένε ότι αυτά των 118° είναι για μαλακά υλικά όπως πλαστικό και ξύλο ενώ των 135° είναι για σκληρά μέταλλα. Επίσης,(αυτά που γράφω από εδώ και μετά δεν κατάφερα να τα επιβεβαιώσω)
  • τα τρυπάνια με γωνία κοπής 118° είναι πιο αποδοτικά σε μαλακά υλικά
  • τα τρυπάνια με γωνία κοπής 135° απαιτούν λιγότερη πίεση και δύναμη (κάποιο ανέφεραν pressure και κάποιοι force -όπου force πιστεύω εννοούσαν τη δύναμη-ροπή περιστροφής του τρυπανιού) γιατί μπαίνει μεγαλύτερο ποσοστό της μύτη τους στην επιφάνεια κοπής από ότι αυτά των 118° - κάπου αλλού διάβασα ότι αυτό οφείλεται επειδή παράγουν μικρότερα σε μέγεθος γρέζια από ότι αυτά των 118° και για αυτό το λόγο επιπλέον παράγουν μικρότερη θερμότητα.
  • τα κοβαλτίου τρυπάνια συνήθως έχουν γωνία κοπής 135°
  • τα τρυπάνια με γωνία κοπής 135° δεν χρειάζονται συνήθως ποντάρισμα για να τρυπήσουν σε μέταλλο - Self-centering (won’t “walk”)
Γενικά έχω μπερδευτεί και δε μπορώ να καταλάβω (εάν ισχύει όντως), γιατί αυτά των 135° λόγω της γωνίας τους απαιτούν λιγότερη πίεση και δύναμη και είναι πιο κατάλληλα για μέταλλα;

DRILL POINT GEOMETRY
http://www.newmantools.com/machines/drillpoint.html
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
https://www.drilldoctor.com/faq

Attachments

• chaabcd.jpg
    chaabcd.jpg
    7.9 KB · Views: 398
Να σου πω την αληθεια δεν με εχει απασχολησει ιδιαιτερα η γεωμετρια του τρυπανιου. Για καθε υλικο υπαρχουν και τα αντιστοιχα τρυπανια, δεν το εχω ψαξει παραπανω.

Εχω ομως στο αρχειο μου αυτο το πινακακι που ειχα βρει παλια και το θεωρησα ενδιαφερον.
mskh-chapter5-image005.gif

Ετσι ειναι, οσο πιο επιθετικη η γωνια, μικρη δλδ, τοσο πιο γρηγορα παει το τρυπανι οπτε απευθυνεται και σε μαλακοτερα υλικα!

Τότε αυτά των 135° λόγω της γωνίας τους δεν θα έπρεπε να απαιτούν μεγαλύτερη πίεση και δύναμη και όχι αντίθετο;

Τα τρυπανια των 135 μοιρων δεν φθειρονται ευκολα οπως αυτα των 118 μοιρων. Γιαυτο και συνιστωνται για μεταλλα.
Και με τα δυο μπορεις να τρυπησεις μεταλλο αλλα το ενα θα φθαρει γρηγορα αν και θα τρυπησει γρηγοροτερα λογω οξυτερης γωνιας.

Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Αν δέν μέ απατάει η μνήμη μου σάν νά θυμάμαι κάποιο μέλος νά είχε αγοράσει το παρακάτω φορητό παγκοπρίονο με ενσωματωμένη σκούπα έχεις κάποιος άποψη γιά τό παρακάτω ?

https://www.amazon.de/Zipper-ZI-SFTKS150-ZIPPER-Staubfreie-Tischkreissäge/dp/B013EEW9O8

Edit
Mάλλον τό έβαλα σέ λάθος thread :smash: αν μπορεί κάποιος moderator νά τό μεταφέρει στά εργαλεία κάνουν τόν μάστορα,πού είναι τό σωστό.
Ευχαριστώ

Last edited:
Πρώτη φορά βλέπω κλώνο τής Proxxon παγκοπρίονο Fet από τήν άγνωστη σέ εμάς Αυστριακή εταιρία Zipper,καί μάλιστα αναβαθμισμένο μέ ψηφιακή ένδειξη μέτρησης καί με ποτενσιόμετρο στίς στροφές τού κινητήρα.

Θυμάμαι πού ρώταγε ο Κώστας vrass γιά τό πόσο κόβει τό FET Proxxon φάλτσο,άν πάρουμε από τό Zipper πού είναι ίδιο σέ πριονοδίσκο καί τό αναφέρει κόβει 15 mm

http://zipper-maschinen.at/EN/mini-table-saw-3184

Καιρος ηταν πια να δουμε proxxon μαιμουδες, και υπαρχει πεδιο λαμπρο με μινι πριονοκορδελες, πλανες, επιτραπεζιο ρουτερ και αλλα πολλα! :))
Αν βγουν στο 1/3 της τιμης, αξιζει να τους ριξουμε μια ματια. Κινεζικα ειναι ουτως η αλλως.

Αν βγει στο 1/3 της τιμης και δεν εχει καποιο σημαντικο σχεδιαστικο λαθος, πολυ ψηνομαι να το χτυπησω...

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk