Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Απάντηση: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

7 mm είναι οι τρύπες για στρατζαριστό κι τάβλα. Το στρατζαριστό έχει πάχος περίπου 2 mm.
Οι βίδες για τη μέγγενη είναι 10 mm. Οπότε θα ανοίξω τρύπες 9 mm για αυτές.

Συγγνώμη αλλά έχω μπερδευτεί. Οι βίδες της μέγγενης είναι 10mm ή M10???

7 mm είναι οι τρύπες για στρατζαριστό κι τάβλα. Το στρατζαριστό έχει πάχος περίπου 2 mm.
Οι βίδες για τη μέγγενη είναι 10 mm. Οπότε θα ανοίξω τρύπες 9 mm για αυτές.

1,8 mm είναι. βαρέως τύπου. μια χαρά είσαι από πάχος.

Αντιρησια κανε προβλεψη στο σημειο που θα μπει η μεγγενη να βάλεις απο κατω ενισχυση δυο στρατζαριστα ωστε να φτιαξεις ενα π στο τραπεζι.
Εκει θα βαλεις βιδες περαστες και θα μπορεις να ασκησεις οση δυναμη θελεις.

Nαι, μια M10 βιδα εχει 10μμ διαμετρο.

Τι μεγγενη ειναι αυτη που εχεις, βαρος? Βαλε ενα λινκ. Επισης τι ειδους εργασιες σκεφτεσαι θα κανεις πανω στην μεγγενη?

Εγω εχω μια μεγγενη powerfix 5.5 κιλων και την εχω πιασει στον παγκο (4εκ παχος) με 2 χιαστι ξυλοβιδες διαμετρου 4.5μμ... Η μεγγενη εχει τρυπες/θεσεις των 10μμ για 3 βιδες.
Με βαριοπουλα δεν κοπαναω (ακομα) τη μεγγενη, αλλα ολα τα αλλα τα κανω χωρις το παραμικρο προβλημα.

Εχω βαλει 2 απο τις 3 βιδες ετσι απο περιεργεια. Αν δω προβλημα θα προσθεσω και την τριτη βιδα. Και εαν υπαρχει ακομα θεμα θα βαλω περαστες αλλα σιγουρα οχι Μ10..too much:))

Με 7 χιλιοστά τρύπα, νομίζω ότι είσαι ήδη σε Μ8....

Αυτο που γραφεις δεν μπορει να γινει
η διαμετρος του σπειρωματος της εξαγωνης βιδας Μ8 ειναι 8mm, 13αρι κλειδι. Δηλαδη η βδα Μ8 θα μπει σε τρυπα περιπου 8mm

Εγώ καρόβιδες με παξιμάδια ασφαλείας έχω βάλει στον πάγκο και είναι μια χαρά http://i.imgur.com/85wRgBS.jpg

Νικο, οι καροβιδες δεν παιζουν για την περιπτωση της μεγγενης. Στη δικη σου περιπτωση η καροβιδα φωλιασε στο μαλακο ξυλο, σε στρογγυλη τρυπα στο μεταλλο δεν μπορει να φωλιασει, θα υπαρχει προβλημα.

Αντιρησια κανε προβλεψη στο σημειο που θα μπει η μεγγενη να βάλεις απο κατω ενισχυση δυο στρατζαριστα ωστε να φτιαξεις ενα π στο τραπεζι.
Εκει θα βαλεις βιδες περαστες και θα μπορεις να ασκησεις οση δυναμη θελεις.

Κυρ, δεν μπορω να καταλαβω τι εννοεις!

Οι βίδες μέγγενης έχουν διάμετρο 10 mm. Οπότε τις λέω Μ10. Σωστός;

Σωστος
να βαλεις βιδες Μ10 αλλα να προσεξεις να ειναι καθετο το τρυπημα. Επισης στη 3η βιδα που δεν θα πιασει στο στρατζο αλλα μονο στο ξυλο, απο την κατω μερια να βαλεις για ενισχυση και ενα μικρο μεταλλικο πλακακι παχους 2mm 3mm, για μεγαλυτερη στιβαροτητα.
Εαν βαλεις βιδες Μ8 θα πρεπει να σφηνωσεις κατι στο κενο που θα εχεις στη τρυπα της μεγγενης, ισως με κολλητικη ταινια.

Nαι, μια M10 βιδα εχει 10μμ διαμετρο.

Τι μεγγενη ειναι αυτη που εχεις, βαρος? Βαλε ενα λινκ. Επισης τι ειδους εργασιες σκεφτεσαι θα κανεις πανω στην μεγγενη?

Εγω εχω μια μεγγενη powerfix 5.5 κιλων και την εχω πιασει στον παγκο (4εκ παχος) με 2 χιαστι ξυλοβιδες διαμετρου 4.5μμ... Η μεγγενη εχει τρυπες/θεσεις των 10μμ για 3 βιδες.
Με βαριοπουλα δεν κοπαναω (ακομα) τη μεγγενη, αλλα ολα τα αλλα τα κανω χωρις το παραμικρο προβλημα.

Εχω βαλει 2 απο τις 3 βιδες ετσι απο περιεργεια. Αν δω προβλημα θα προσθεσω και την τριτη βιδα. Και εαν υπαρχει ακομα θεμα θα βαλω περαστες αλλα σιγουρα οχι Μ10..too much:))

Μιχάλη, δεν νομίζω να τα λες καλά. Μια Μ10 έχει διάμετρο γύρω στα 9-9.50mm (με τις σπειρες) και γύρω στα 8-8.50mm (με μέτρηση ανάμεσα στις σπειρες/ στα κενά). Και ανοίγεις τρύπα με 8.50 τρυπάνι αν θες να την βάλεις βιδωτή με κολαούζο. Διάμετρο τρύπας 10mm είναι για Μ11 (!!!)

Μια βιδα M10 εχει διαμετρο 10μμ εξ'ου και το 10 στο M10. M(Metric)10(mm) προφανως μαζι με τις σπειρες. Ισως να μην καταλαβαινω σε τι αναφερεσαι Νικο.

Μην την βάλεις βιδωτή στο στραντζαριστό, αλλά περαστή με παξιμάδι , ροδέλα και πλάκα ή πλακάκι. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση ταλαιπωρία.
Λεπτομέρεια χωρίς νόημα οι πχ Μ10 έχουν εξωτερική διάμετρο στο σπείρωμα λίγο λιγότερο από 10χιλ λόγω του τρόπου που κατασκευάζονται συνήθως.

Η μέγγενη είναι Bulle 3 βιδων με μάγουλα που αλλάζουν. Αρχικά σκεφτόμουν να βάλω κι τις 3 βίδες στο ξύλο. Βέβαια τώρα με ιδέα φίλου ίσως βάλω τις 2 μπροστινές βίδες πάνω στο στρατζαριστό.

Α γεια σου.
Αυτο ελεγα πιο πανω.
Και αν έπιανε με 4 να ενωνες στο σημειο εκεινο το εμπρος με το πισω στρατζαριστο με ενα κομματι στρατζαριστο και νε εβαζες εκει τις αλλες.
Αυτο εννοω Π Θανασση.

Λοιπόν παίδες σας κούρασα. Σας ευχαριστώ όλους για βοήθεια.
1) Δε μπορώ να κάνω Π για ενίσχυση γιατί ο σκελετός είναι έτοιμος κι δεν έχω ηλεκτροσυγκόλληση
2) Στη προηγούμενη κουβέντα γενικά μια βίδα Μ8 θεωρητικά έχει σπείρωμα 8 mm, αλλά στην πράξη ειναι 7,κάτι (Αυτό φανερώνουν τα παχύμετρα)
3) Τελικά άνοιξα 2 τρύπες για μέγγενη στο στρατζαριστό για καλύτερη στήριξη. Είχα κάνει ήδη 3 τρύπες αλλά θα τις κλείσω με ξυλόκολα.
3) πέρασα τη 1η περαστή βιδα τάβλα-σκελετου. Όπως έβλεπα τη τρύπα εσωτερικά δε μου αρέσει, σε βάθος χρόνου ίσως μεγαλώνει τρύπα. Αλλά έτσι θα υλοποιηθεί. Με περαστές βίδες

Σας ευχαριστώ όλους για βοήθεια κι υπομονή. Αν μου έρθουν βίδες που έχω παραγγείλει αύριο, λογικά θα το τελειώσω απόγευμα. Θα ανεβάσω φωτογραφία. Καλά μαστορέματα.

Με το καλό να το τελειώσεις. περιμένουμε να δούμε τι καλό θα φτιάξεις.
Σοφή η επιλογή σου να βάλεις τελικά περαστές βίδες (κατά την γνώμη μου ) αλλά και άλλων μαστόρων εδώ.
Και μην ανησυχείς δεν κούρασες κανένα. γι αυτό είμαστε εδώ να λέμε τη γνώμη μας, να δίνουμε τη συμβουλή μας και την εμπειρία μας.
Μπορεί να ακούς πολλές γνώμες και απόψεις αλλά εσύ θα κρίνεις και θα αξιολογείς πια συγκλίνει με τη δικιά σου γνώμη και σκέψη και θα βγάζεις τη δική σου απόφαση.
Καλή συνέχεια..

Πήρα κάποια εργαλεία μαζί και πήγα από τον πατέρα μου να φτιάξω ένα ντουλάπι που είχε κρεμμάσει.
Κάποια στιγμή διαπίστωσα οτι ξέχασα να πάρω σφυρί (μιλάμε για επίπεδο μαστόρου όχι αστεία, σχεδόν πλησιάζω τον Τάσο Κωστή στην κλασσική περίπτωση βλάβης).
Με το φραπέ στο ένα χέρι (είπαμε κλασσική περίπτωση βλάβης, μην τα ξαναλέμε) ανοίγω ενα συρτάρι που έχει ο πατέρας μου κάποια εργαλεία. Εντοπίζω το σφυρί θαμένο κάτω από κάτι ταναλιες και κατσαβίδια. Το πιάνω, το τραβάω προς στα έξω και πάνω στο κεφαλή έχει κολλήσει ενα γαλάζιο bit holder. Κάνω μια απότομη κίνηση στο σφυρί να ξαναπέσει το bit holder στο συρτάρι, ούτε που κουνήθηκε. Χρησιμοποιώ την γωνία του συρταριου να το μαγκώσει, τίποτα εκεί αυτό κολλημένο.
WTF? Αφήνω φραπέ, ξεκολλαω το bit holder το πάω κάτω από μια λάμπα, εγραφε ΜΑΚΙΤΑ.

Πατέρα το θες;
Οχι παιδί μου, τι να το κάνω.

Επιστρεφοντας σπίτι, πέρασα από το εργαστήριο να το τσεκάρω. Παιδιά τρομερό. Ο μαγνήτης του είναι αλλου. Κυριολεκτικά βιδώνεις με το ενα χερι. Το μονο που με ξενίζει είναι οτι δεν βλέπω την κεφαλή της βίδας για να ξέρω πότε να σταματήσω να βιδώνω. Πάντως δεν χρειάζεται να βλέπεις, μιας και το ίδιο το bit-holder όταν ακουμπήσει το ξύλο, σταματά να σπρώχνει την βίδα παραμέσα, οπότε σταματά από μόνο του εκεί που πρέπει.

Αφιερώστε 2 min να δείτε το βιντεάκι από το 1:50 και παρακάτω και θα καταλάβετε

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

ειναι ενας κλασικος ανταπτορας (κυριως) για γυψοσανιδες

ειδες τι μπορεις να βρεις εκει που δεν το περιμενεις!
εγω, την προηγουμενη εβδομαδα, βρηκα στο υπογειο του παππου μου μια μεγγενη Parker του 1930!

ειναι ενας κλασικος ανταπτορας (κυριως) για γυψοσανιδες

ειδες τι μπορεις να βρεις εκει που δεν το περιμενεις!
εγω, την προηγουμενη εβδομαδα, βρηκα στο υπογειο του παππου μου μια μεγγενη Parker του 1930!

Ανέβασε φωτογραφία από την μέγγενη ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ!!!!!! :grinning-smiley-043

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Πήρα κάποια εργαλεία μαζί και πήγα από τον πατέρα μου να φτιάξω ένα ντουλάπι που είχε κρεμμάσει.
Κάποια στιγμή διαπίστωσα οτι ξέχασα να πάρω σφυρί (μιλάμε για επίπεδο μαστόρου όχι αστεία, σχεδόν πλησιάζω τον Τάσο Κωστή στην κλασσική περίπτωση βλάβης).
Με το φραπέ στο ένα χέρι (είπαμε κλασσική περίπτωση βλάβης, μην τα ξαναλέμε) ανοίγω ενα συρτάρι που έχει ο πατέρας μου κάποια εργαλεία. Εντοπίζω το σφυρί θαμένο κάτω από κάτι ταναλιες και κατσαβίδια. Το πιάνω, το τραβάω προς στα έξω και πάνω στο κεφαλή έχει κολλήσει ενα γαλάζιο bit holder. Κάνω μια απότομη κίνηση στο σφυρί να ξαναπέσει το bit holder στο συρτάρι, ούτε που κουνήθηκε. Χρησιμοποιώ την γωνία του συρταριου να το μαγκώσει, τίποτα εκεί αυτό κολλημένο.
WTF? Αφήνω φραπέ, ξεκολλαω το bit holder το πάω κάτω από μια λάμπα, εγραφε ΜΑΚΙΤΑ.

Πατέρα το θες;
Οχι παιδί μου, τι να το κάνω.

Επιστρεφοντας σπίτι, πέρασα από το εργαστήριο να το τσεκάρω. Παιδιά τρομερό. Ο μαγνήτης του είναι αλλου. Κυριολεκτικά βιδώνεις με το ενα χερι. Το μονο που με ξενίζει είναι οτι δεν βλέπω την κεφαλή της βίδας για να ξέρω πότε να σταματήσω να βιδώνω. Πάντως δεν χρειάζεται να βλέπεις, μιας και το ίδιο το bit-holder όταν ακουμπήσει το ξύλο, σταματά να σπρώχνει την βίδα παραμέσα, οπότε σταματά από μόνο του εκεί που πρέπει.

Αφιερώστε 2 min να δείτε το βιντεάκι από το 1:50 και παρακάτω και θα καταλάβετε

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Το εχω. Περιμενα περισσοτερα απο το εργαλειακι. Βασικα θα ηθελα να εχει μαγνητη και στο μεταλλικο μερος μιας και σε στενα σημεια βγαζω το πλαστικο με τον ενσωματομενο. Οποτε καλο χρυσο, αλλα ελλειπες κατα την γνωμη μου.

ΥΣ.Βασικα τωρα θυμηθηκα, ειχε μαγνητη αλλα καποια στιγμη εφυγε, οποτε εχω αυτη τη συμπεριφορα.