Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Yπάρχει και αυτό: https://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=9464

thpicv.php

χαίρετε, παράγγειλα πρόσφατα το παγκοπρίονο της Dewalt DW745 το οποίο όμως θα έρθει με ένα Δίσκο κοπής "SERIES 30™ 24 δοντιών" ο οποίος φαντάζομαι δεν θα κάνει και το καθαρότερο κόψιμο ειδικά σε μελαμίνη που δουλεύω σχετικά συχνά, ξέρει κάποιος να μου προτείνει κάποιο ποιοτικό δίσκο για πιο καθαρή κοπή?

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Καλοδούλευτο με προσοχή και ασφάλεια. Αφού τον θέλεις πιο πολύ για μελαμίνη, ψάξε και βρες κάποιον με όσα περισσότερα δόντια μπορείς με γνώμωνα το πόσα θέλεις να διαθέσεις.

Μια και το εθεσε ο φιλος παραπανω αν και εχω κανει σχετικα καθαρη κοπη με 20αρη, αναρωτιεμαι αν σε ενα πολυδοντο για αυτη τη δουλεια, ειναι καλυτερο τα δοντια να ειναι με "βιντι" η με "τσαπραζι", αν το λεω σωστα.

Μια και το εθεσε ο φιλος παραπανω αν και εχω κανει σχετικα καθαρη κοπη με 20αρη, αναρωτιεμαι αν σε ενα πολυδοντο για αυτη τη δουλεια, ειναι καλυτερο τα δοντια να ειναι με "βιντι" η με "τσαπραζι", αν το λεω σωστα.

Αν θες κοίτα εδώ στην σελίδα 61 και λίγο πιο κάτω, γίνεται αναφορά στην ερώτηση σου. Εγώ προσωπικά προτιμώ το βίντι αλλα και με λεπτό τσαπραζωμένο δισκο μπορείς να κάνεις αξιοπρεπή κοπή μελαμίνης. Το σπάσιμο ομως της επιφάνειας της μελαμίνης (από την μία πλευρά) δεν νομίζω ότι το γλυτώνουμε εύκολα με τα μηχανήματα (ερασιτεχνικά) που διαθέτουμε.

Last edited:

Με βιντι καλύτερα. Αυτή την απάντηση μου έδωσε μόλις τώρα φίλος που έχει τροχειο. Κόβει καλύτερα λέει.

Και μην ξεχνάς ποτέ τη χαρτοταινία στο σημείο κοπής. Περιορίζει πολύ τα σπασίματα.

Ευχαριστω σας, κυριοι, ησασταν αμεσοι και αναλυτικοτατοι.

Οι δίσκοι μελαμίνης πάντως είναι ειδικοί και με πολλά δόντια.
Σαν αρχή να ξέρεις οτι τα λίγα δόντια κόβουν πιο άγρια αλλά πιο γρήγορα ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τα πολλά δόντια, πιό καυαρά αλλά πιό αργα..
Εγώ έχω έναν festool με πολλά δόντια για καθαρές κοπές και έναν Makita με 16 δόντια για γρήγορες κοπές.
Η διαφορά στην καθαρότητα δεν είναι πολύ μεγάλη αλλά στην ταχύτητα είναι. Ο Festool ζορίζεται λίγο και καίει πιο εύκολα το ξύλο.
Στην αρχή είχα αποφασίσει να έχω τον Festool σαν μόνιμο δίσκο αλλά πολύ γρήγορα άλλαξα απόφαση.
Όλα αυτά όμως που λέω έχουν να κάνουν με ξύλο κι όχι με μελαμίνη.

Re: Απάντηση: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Η μελαμινη δεν θελει μεγάλες ταχυτητες γιατι καιγονται οι ριτινες με αποτέλεσμα τόσο να μαυρίζει το ξύλο αλλα και οι ρητίνες αφου ζεσταινονται λιώνουν και κολλαν μετά στον δίσκο (και αντε να τον καθαρίσεις :rip: ). Επίσης με τους δισκους που οι περισσοτεροι διαθετουμε (και θεωρω σε οποιοδηποτε μηχάνημα) δεν ειναι να κόβεις ασταματητα σε μηκος. Καλό είναι καθε 50cm να σταματας για λιγο ωστε να κρυώνει ο δισκος (οσο γινεται) και να συνεχίζεις. Το 50cm ειναι ενδεικτικο και μπορεις να το καταλάβεις καθε ποσα εκατοστα σταματας αναλογα με το παχος του ξυλου αλλα και τον τυπο του δισκου που χρησιμοποιείς αλλα και την ταχυτητα που εχεις ορισει στο εργαλειο. Με "ελαφρά" σταματηματα δηλ. αποφευγεις το λιωσιμο και το καψιμο.

Και μην ξεχνάς ποτέ τη χαρτοταινία στο σημείο κοπής. Περιορίζει πολύ τα σπασίματα.
πρόσφατα είδα ενα βίντεο που συγκρίνει το κόψιμο με και χωρίς ταινία σε διαφορετικους δίσκους
https://youtu.be/_9nPFox_n5Q

Sent from my SM-G800H using Tapatalk

Οι δίσκοι μελαμίνης πάντως είναι ειδικοί και με πολλά δόντια.
Σαν αρχή να ξέρεις οτι τα λίγα δόντια κόβουν πιο άγρια αλλά πιο γρήγορα ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τα πολλά δόντια, πιό καυαρά αλλά πιό αργα..
Εγώ έχω έναν festool με πολλά δόντια για καθαρές κοπές και έναν Makita με 16 δόντια για γρήγορες κοπές.
Η διαφορά στην καθαρότητα δεν είναι πολύ μεγάλη αλλά στην ταχύτητα είναι. Ο Festool ζορίζεται λίγο και καίει πιο εύκολα το ξύλο.
Στην αρχή είχα αποφασίσει να έχω τον Festool σαν μόνιμο δίσκο αλλά πολύ γρήγορα άλλαξα απόφαση.
Όλα αυτά όμως που λέω έχουν να κάνουν με ξύλο κι όχι με μελαμίνη.

Προσυπογράφω!!!

Στη μελαμίνη η καλύτερη λύση είναι η κοπή με 2 περάσματα (ένα πολύ ρηχό και ένα κανονικό) με δίσκο με πολλά δόντια. Έχω 210mm δίσκο με 48 δόντια και κάνει πολύ ωραίες κοπές.

Τα επαγγελματικα μηχανηματα εχουν 2 δισκους για να μην σπαει η μελαμινη.
Εδω σε ερασιτεχνών επιπεδο ενας δισκος 60 δοντιων θα βοηθησει πολυ.

Επίσης οταν κοβετε μελαμινη παντα μασκα αναπνοης!

Τα επαγγελματικα μηχανηματα εχουν δυο δισκους και μαλιστα αντιθετα περιστρεφομενους.
Επι ερασιτεχνικου επιπεδου, πολλα δοντια και προσπαθεια κοπης σε δυο περασιες.
Δηλαδη υψος κοπης λιγοτερο απο το παχος της μελαμινης και κοπη και απο τις δυο πλευρες ωστε να μην αφησει σημαδια.