Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Ρε μπαγασα το ιδιο γραψαμε.
Χαχαχαχα

Λοιπον ηρθα στην Χιο και εφερα μαζι για το εργαστηριο του παππου το κολωνατο που με συντροφευε εδω και 15+ χρονια.
Ειναι απαραιτητο ενα τετοιο εργαλειο στο νησι.
Τωρα μου κλεινει το ματι αυτο.

https://www.pavlatos-tools.gr/Drapano-Kolwnato-Pagkou-750W-Bulle-42867

Εχει δυναμη δυναμη δυναμη 20αρι τσοκ 980 χιλιοστα ολικο μηκος, κεντρικης στηριξης ραφι που μετακινειται με μανιβελα ειναι Bulle ππυ εκτιμω και εχει και δυναμη.

Και πως δεν σου εκλεισε το ματι το Bosch που βγαινει σχεδον στην ιδια τιμη την ιδια ισχυ/watt?

Θελεις 20αρι τσοκ για καποιο λογο? Αυτο το τσοκ τα μικρα τρυπανακια δεν τα παιρνει, μονο πανω απο 5μμ.
Ασε τις τεραστιες ευκολιες του Bosch που δεν υπαρχουν σε αλλο τρυπανι της κατηγοριας αυτης.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Ρε μπαγασα το ιδιο γραψαμε.
Χαχαχαχα

Λοιπον ηρθα στην Χιο και εφερα μαζι για το εργαστηριο του παππου το κολωνατο που με συντροφευε εδω και 15+ χρονια.
Ειναι απαραιτητο ενα τετοιο εργαλειο στο νησι.
Τωρα μου κλεινει το ματι αυτο.

https://www.pavlatos-tools.gr/Drapano-Kolwnato-Pagkou-750W-Bulle-42867

Εχει δυναμη δυναμη δυναμη 20αρι τσοκ 980 χιλιοστα ολικο μηκος, κεντρικης στηριξης ραφι που μετακινειται με μανιβελα ειναι Bulle ππυ εκτιμω και εχει και δυναμη.

Μην ξεχνάς πως και τα Bulle είναι κινέζικο φασόν της UNIMAC όπως και τα Boston, Toros κλπ. Η Unimac σε όλες τις φασόν επωνυμίες της δίνει ένα χρόνο εγγύηση.

Και πως δεν σου εκλεισε το ματι το Bosch που βγαινει σχεδον στην ιδια τιμη την ιδια ισχυ/watt?

Θελεις 20αρι τσοκ για καποιο λογο? Αυτο το τσοκ τα μικρα τρυπανακια δεν τα παιρνει, μονο πανω απο 5μμ.
Ασε τις τεραστιες ευκολιες του Bosch που δεν υπαρχουν σε αλλο τρυπανι της κατηγοριας αυτης.

Πατριωτακι Θελω μεγαλο ωφέλιμο υψος που το Bosch δεν έχει.
Το τσοκ θα δουλευει κυριως μεγαλα τρυπανια και μεγαλα forstner που το μικρο που ειχα στην Αθηνα δεν μπορούσε να χειριστεί.

Αλλα καθως εχει Metric Taper 2 αξονα μπορω να προσαρμοσω οτι τσοκ θέλω.
Εχω ηδη ενα 13αρι απο τον τορνο!

Η Bulle Παναγιωτη με εχει κερδισει για τα ποιοτικα και αντοχης εργαλεια της.

Αν εχεις χώρο πάρτο.
Αν όμως το παίρνεις για το ωφέλιμο ύψος σκέψου μήπως αυτό μπορείς να το ξεπεράσεις απλά με ένα 20-άρι τσοκ στον τόρνο σου (MT2 παιλρνει κι αυτό).
Το γράφω αυτό γιατί το Bosch, είναι μεν πολύ ακριβό, αλλά είναι ίσως η ιδανική λύση για μικρούς χώρους, και μεταφέρεται πανεύκολα, το Bulle είναι ελνα τέρας 44 κιλών.

Και εγώ το bosch θα έπαιρνα αν έμπαινα στη διαδικασία αλλαγής-αναβαθμισης του κολωνάτου δραπανου, ειδικά αν ήταν να φτάσω σε τέτοιο κόστος.

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Εγώ πάλι συμφωνώ με την επιλογή του Κυριάκου στο bulle, αν και δεν είναι άσχημες επιλογές με διαφορετικές δυνατότητες στα ίδια πάνω-κάτω χρήματα για να μην τις λάβεις υπόψη οι εξής δύο:

https://www.pavlatos-tools.gr/ergaleia-ilektrika/drapana/drapana-kolonata/Drapano-Radial-Pagkou-550W-Bulle-42801?sort=p.price&order=ASC&limit=50

https://www.pavlatos-tools.gr/ergaleia-ilektrika/drapana/drapana-kolonata/Drapano-Kolonato-Fabel-230-V-ZJQ4116-42873?sort=p.price&order=ASC&limit=50

Μπαμπινο χωρο εχω στο πατρικο μου.
Ετσι και αλλιως ειχα εκει κολωνατο.
Δυστυχως το Bosch δεν εχει υψος.

Κωστα το πρωτο το ειχα δει και μου αρεσε η δυνατοτητα αυξησης του μηκους αλλα υπολείπεται σε υψος και αυτο.
Το δευτερο ειναι 350 βατ φιλε.

Μπαμπινο χωρο εχω στο πατρικο μου.
Ετσι και αλλιως ειχα εκει κολωνατο.
Δυστυχως το Bosch δεν εχει υψος.

Κωστα το πρωτο το ειχα δει και μου αρεσε η δυνατοτητα αυξησης του μηκους αλλα υπολείπεται σε υψος και αυτο.
Το δευτερο ειναι 350 βατ φιλε.

Τι στο καλό θα τρυπας ρε Κυριάκο και θες το ύψος;

Όσο και να προσπαθώ να σε καταλάβω Κυρ στις 2:30 την νύχτα ..... αδυνατώ....
"Μαντεψε!
Χεχεχεχε

Δειτε τι βρηκα ψάχνοντας.
Αυτο θα αρεσει και στον Μπαμπη."

Και βάζεις ένα τρυπάνι που κάνει 430$ ...είναι αμερικάνικο δηλ. 110V .... και δεν το στέλνουν Ελλάδα !!!!
Γιατί δεν γράφεις και δυο λόγια ....τι πρέπει να προσέξουμε ...και τι θα αρέσει του Μπάμπη ??

Χαχαχαχα
Καλημερα παιδια.

Το τρυπανι αυτο εχει ενα χαρακτηριστικο που το κανει oscillating sander περαν του τρυπανιου.
Ειναι κατι που ψαχνει ο ψηλος.

Περαν των 110 βολτ καλα θα ηταν να εβγαινε σε 220 αλλα και παλι θα ηταν του πανακριβου.

Θυμόμουν ότι τό κολονάτο τής Bosch PBD40 είχε 315 ευρώ καί σήμερα τό βλέπω ότι τά περισσότερο γνωστά καταστήματα τό πήγαν στά 350 ευρώ,καί σίγουρα θά ακολουθήσουν καί τά μικρότερα.

Μιχάλη μιάς πού τό έχω δεί πολλές φορές στό εργαστήριο σου,νομίζω ότι κάπου σέ κάποια τρυπάνια είναι δύσχρηστο,π.χ άν βάλεις ποτηροτρύπανο φ 60 καί πάνω,τό θέμα είναι πού θα στηρίξεις τό ξύλο,στά γνωστά κολονάτα βάζεις επάνω στό τραπέζι έναν τάκο,καί επάνω τό υλικό ξύλο η μέταλο πρός διάνοιξη οπής,πού θά τό κρατάνε κατακόρυφα δυό σφιγκτήρες μέ τό τραπέζι,στό Bosch δέν έχει τραπέζι έχει μόνο τήν βάση καί έχει ένα εξάρτημα πού κατεβαίνει καί τό σφίγγει μέ μιά πεταλούδα τό υλικό πρός διάνοιξη οπής,αλλά γιά ποτηροτρύπανο φ 60 καί επάνω αυτό τό υλικό σύσφιξης θά μπεί αναγκαστικά πλάγια μετά έχει μιά ράγα αλουμινίου γιά τέρμα ,καί εκεί ίσως πιάσουν 2 σφιγκτήρες οριζόντια,αλλά δέν ξέρω τό κατά πόσο η οριζόντια σύσφιξη είναι καλύτερη τής κατακόρυφης όπως κάνουμε στά κολονάτα δράπανα μέ τραπέζι.

Τελικά είναι κουσούρι αυτό στό Bosch σέ ποτηροτρύπανα ? η εγώ δέν έχω καταλάβει σωστά,καί έχω συνηθήση στά κλασικά κολονάτα μέ τραπέζι πού μού φαίνεται πιό απλή η διάνοιξη οπής σε μεγάλα τρυπάνια (ποτηροτρύπανα φ60 καί πάνω)

Επίσης είναι πιό θορυβώδες από ότι είδα από τό Fabel τουλάχιστον πού έχω εγώ.

Εχει πολλά υπέρ σαφώς : ηλεκτρονικό βάθος-laser-φωτισμό-ρύθμιση στροφών μέ ψηφιακή ένδειξη-ισχύς-εύκολο lock τσόκ

Δεν κατάλαβα Δημήτρη που είναι το πρόβλημα, επειδή δεν έχει πλατώ να ανεβοκατεβαίνε ώστε να πιάσει ο σφιχτήρας από κάτω;
Στην περίπτωση που θές Φ60 και πάνω, και στερέωση με σφιχτήρες τι σε εμποδίζει να το ακουμπήσεις στη γβνία του πάγκου σου και να πιάσει ο σφιχτήρας κάτω απ´τον πάγκο. Ούτε πακτωμένο είναι ούτε 200 κιλά να σου φύγει η μέση.

Re: Απάντηση: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Δεν κατάλαβα Δημήτρη που είναι το πρόβλημα, επειδή δεν έχει πλατώ να ανεβοκατεβαίνε ώστε να πιάσει ο σφιχτήρας από κάτω;

Στην περίπτωση που θές Φ60 και πάνω, και στερέωση με σφιχτήρες τι σε εμποδίζει να το ακουμπήσεις στη γβνία του πάγκου σου και να πιάσει ο σφιχτήρας κάτω απ´τον πάγκο. Ούτε πακτωμένο είναι ούτε 200 κιλά να σου φύγει η μέση.

Ακριβώς αυτό Μπάμπη,δέν έχει τραπέζι (πλατώ)
Ναί αλλά δέν είναι λύση αυτό,κάποιος θέλει νά τό βιδώσει γιά περισσότερη σταθερότητα στόν πάγκο,χωρίς νά είναι τό μισό έξω καί τό μισό μέσα στόν πάγκο

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Ακριβώς αυτό Μπάμπη,δέν έχει τραπέζι (πλατώ)
Ναί αλλά δέν είναι λύση αυτό,κάποιος θέλει νά τό βιδώσει γιά περισσότερη σταθερότητα στόν πάγκο,χωρίς νά είναι τό μισό έξω καί τό μισό μέσα στόν πάγκο

Αυτή είναι λίγο ακραία περίπτωση, πόσους ξέρεις που το έχουν βιδωμένο; Αν θες σταερότητα υπάρχον κα οι σφιχτήρες.
Μιλάμε γι´αυτού του μεγέθους τα εργαλεία, που σχεδόν ποτέ δεν το έχεις σε ένα μέρος. Εγώ πχ κάθε τρείς και λίγο το βγάζω στην ταράτσα.
Δεν είναι όλα τα εργαλεία ίδια, το κάθε ένα έχει τη χρησιμότητα και τη χρηστικότητα που βολεύει τον ιδιοκτήτη του, και βάσει αυτών των χαρακτηριστικών κάνει και την αγορά του. Γι´αυτό εξ' 'αλλου υπάρχουν και πολλαπλές επιλογές.
Μακάρι να μπορούσα να έχω ένα Bosch για το 90% των αναγκών μου κι ένα επιδαπέδιο για μια στο τόσο που θα χρειαστεί δύναμη, πολύ μεγάλο τσόκ και πολύ μεγάλο ύψος.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλ

Αυτή είναι λίγο ακραία περίπτωση, πόσους ξέρεις που το έχουν βιδωμένο; Αν θες σταερότητα υπάρχον κα οι σφιχτήρες.
Μιλάμε γι´αυτού του μεγέθους τα εργαλεία, που σχεδόν ποτέ δεν το έχεις σε ένα μέρος. Εγώ πχ κάθε τρείς και λίγο το βγάζω στην ταράτσα.
Δεν είναι όλα τα εργαλεία ίδια, το κάθε ένα έχει τη χρησιμότητα και τη χρηστικότητα που βολεύει τον ιδιοκτήτη του, και βάσει αυτών των χαρακτηριστικών κάνει και την αγορά του. Γι´αυτό εξ' 'αλλου υπάρχουν και πολλαπλές επιλογές.
Μακάρι να μπορούσα να έχω ένα Bosch για το 90% των αναγκών μου κι ένα επιδαπέδιο για μια στο τόσο που θα χρειαστεί δύναμη, πολύ μεγάλο τσόκ και πολύ μεγάλο ύψος.

Ο γραφών,καθώς καί πολλά μέλη από ότι έχω διαβάσει στό forum τό έχουν βιδωμένο τό κολονάτο,γιά περισσότερη σταθερότητα.
Αρα δηλαδή μου απαντάς ότι γιά να ανοίξει οπή μέ ποτηροτρύπανο > φ 60 ,πρέπει να μήν είναι βιδωμένο στόν πάγκο καί να είναι η μισή βάση έξω από τόν πάγκο,δέν μού ακούγεται καί τόσο καλό γιά κολονάτο,άν ισχύει,περιορίζει τόν χρήστη σέ μεγάλα τρυπάνια.

Θυμόμουν ότι τό κολονάτο τής Bosch PBD40 είχε 315 ευρώ καί σήμερα τό βλέπω ότι τά περισσότερο γνωστά καταστήματα τό πήγαν στά 350 ευρώ,καί σίγουρα θά ακολουθήσουν καί τά μικρότερα.

Μιχάλη μιάς πού τό έχω δεί πολλές φορές στό εργαστήριο σου,νομίζω ότι κάπου σέ κάποια τρυπάνια είναι δύσχρηστο,π.χ άν βάλεις ποτηροτρύπανο φ 60 καί πάνω,τό θέμα είναι πού θα στηρίξεις τό ξύλο,στά γνωστά κολονάτα βάζεις επάνω στό τραπέζι έναν τάκο,καί επάνω τό υλικό ξύλο η μέταλο πρός διάνοιξη οπής,πού θά τό κρατάνε κατακόρυφα δυό σφιγκτήρες μέ τό τραπέζι,στό Bosch δέν έχει τραπέζι έχει μόνο τήν βάση καί έχει ένα εξάρτημα πού κατεβαίνει καί τό σφίγγει μέ μιά πεταλούδα τό υλικό πρός διάνοιξη οπής,αλλά γιά ποτηροτρύπανο φ 60 καί επάνω αυτό τό υλικό σύσφιξης θά μπεί αναγκαστικά πλάγια μετά έχει μιά ράγα αλουμινίου γιά τέρμα ,καί εκεί ίσως πιάσουν 2 σφιγκτήρες οριζόντια,αλλά δέν ξέρω τό κατά πόσο η οριζόντια σύσφιξη είναι καλύτερη τής κατακόρυφης όπως κάνουμε στά κολονάτα δράπανα μέ τραπέζι.

Τελικά είναι κουσούρι αυτό στό Bosch σέ ποτηροτρύπανα ? η εγώ δέν έχω καταλάβει σωστά,καί έχω συνηθήση στά κλασικά κολονάτα μέ τραπέζι πού μού φαίνεται πιό απλή η διάνοιξη οπής σε μεγάλα τρυπάνια (ποτηροτρύπανα φ60 καί πάνω)

Επίσης είναι πιό θορυβώδες από ότι είδα από τό Fabel τουλάχιστον πού έχω εγώ.

Εχει πολλά υπέρ σαφώς : ηλεκτρονικό βάθος-laser-φωτισμό-ρύθμιση στροφών μέ ψηφιακή ένδειξη-ισχύς-εύκολο lock τσόκ

Mεσα στα υπερ ειναι -επιπροσθετα σε αυτα που ειπες- η ηλεκτρονικη ρυθμιση στροφων, το emergency stop (πολυ χρησιμο), τα ποδαρακια (πρεσσα) που κρατουν το τεμαχιο σταθερο (αντι μεγγενης) και το μικρο βαρος.

Οντως τα ποδαρακια σου επιτρεπουν κρατημα για ανοιγμα οπης μεχρι 45μμ. Απο κει και πανω μπορεις να χρησιμοποιησεις σφιγκτηρες για να πιασουν το τεμαχιο οριζοντια πανω στον οδηγο. Ειτε να στηριχτει το κομματι στον οδηγο και να πιαστει με τα ποδαρακια αριστερα, δηλαδη χωρις σφιγκτηρες οπως στην παρακατω εικονα. Δεν κουνιεται ρουπι.

27034196298_01bbaed792_c.jpg

Το μονο λαθος που εκανα ηταν οτι δεν το αγορασα οταν πρωτοβγηκε, ηταν αρκετα τα χρηματα και το σκεφτομουν χρονια..
Οι ευκολιες που παρεχει σε καποιον που χρησιμοποιει ερασιτεχνικο κολωνατο συχνα ειναι πολλες και σημαντικοτατες.