Τα φώτα σας: Διακόπτης ON-OFF με φωτισμό

ika

Supreme Member
20 September 2010
6,201
Αθήνα
Αυτός είναι ένας ON-OFF 230V διακόπτης με φωτισμό.
Οι ακροδέκτες (+) και (-) είναι προφανώς για LED, αλλά 3 ή 5V?
Βάζω 3V και αν δεν ανάψουν είναι 5?

Και το κυριότερο, η βασική συνδεσμολογία.
Έχω βάλει εδώ και καιρό έναν R-CORE σε κουτάκι που τροφοδοτεί με 15V AC ένα phono stage και θέλω να του προσθέσω και το ON-OFF για να μην είναι συνέχεια στο ρεύμα.

Πως να κάνω την συνδεσμολογία?

Φάση -> 1ο ακροδέκτη και από 2ο ακροδέκτη -> R-CORE ?

Attachments

• button1.jpg
    button1.jpg
    270.1 KB · Views: 17
  • button2.jpg
    button2.jpg
    63.6 KB · Views: 19
Θα πρότεινα να το αφήσετε συνέχεια στο ρεύμα, εκτός αν η χρήση του phono είναι σπάνια.
Αν τελικά τοποθετηθεί διακόπτης τότε χρειάζονται πληροφορίες για το είδος του διακόπτη (momentary, latch, voltage rating, current rating).
Σε περίπτωση χρήσης σε ρεύμα δικτύου (240V) θα ήμουν αποτρεπτικός και θα συμβούλευα να απευθυνθείτε σε αδειούχο ηλεκτρολόγο - ηλεκτρονικό.

Σπάνια ειναι η χρήση του πικάπ πιά, αλλά το βάλε-βγάλε του schuko δεν είναι εύκολο γιατί είναι πίσω από έπιπλο.
Στην τρύπα που λέω να μπει ο διακόπτης υπάρχει ήδη ενδεικτικό λαμπάκι πυρακτώσεως 230V, αλλά καίγεται κάθε τόσο και δεν βρίσκω πιά ανταλλακτικά εύκολα. Οπότε είπα να το αντικαταστήσω με τον διακόπτη.
Ο διακόπτης είναι self-locking, 3A και IP65,
Tο phono είναι 850mA και το original πακάκι του είναι 1Α.
Και την υπάρχουσα κατασκευή εγώ την έκανα, για 3-4 βασικά πράγματα πιάνουν τα χέρια μου.

Εξάλλου έχω επιβιώσει 10 χρόνια μετά από την αρχική κατασκευή του.
:rolleyes::LOL:

Last edited:
  • Like
Reactions: vlad66
Οκ. κάνει και καλό είναι να μπει σε σειρά με την τη φάση μετά την ασφάλεια.
Ο φωτισμός πρέπει να προέλθει από το δευτερεύων του Μ./Τ
ή ακόμα καλύτερα μετά την εξομάλυνση του AC.
Δεν γνωρίζω τι τάση θέλει το led.
Συνήθως είναι στα 3V

Ανόρθωση/εξομάλυνση γίνεται μέσα στο phono, μόνο ο μετασχηματιστής υπάρχει στην κατασκευή.

Attachments

• dietro-2017-5.jpg
    dietro-2017-5.jpg
    67.8 KB · Views: 14
Ανόρθωση/εξομάλυνση γίνεται μέσα στο phono, μόνο ο μετασχηματιστής υπάρχει στην κατασκευή.

Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν ο διακόπτης να είχε μέσα λαμπάκι των 220V. Τώρα που έχει LED δεν θα καταφέρεις να το κάνεις να ανάψει με ασφάλεια.

Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν ο διακόπτης να είχε μέσα λαμπάκι των 220V. Τώρα που έχει LED δεν θα καταφέρεις να το κάνεις να ανάψει με ασφάλεια.
ο R-CORE αν θυμάμαι καλά βγάσει και άλλες τάσεις πέραν των 15V, θα το ανοίξω να δω.
Αλλά έλεγα να βάλω κανένα τροφοδοτικούλι 3V (ή 5V) να παίρνει ρεύμα όταν ανοίγει ο ON-OFF και να δίνει τάση στο LED

Έγινε το 1ο στάδιο.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
PRIN.jpg

ΤΩΡΙΝΟ
META1.jpg
Το μπλε φωτάκι πάνω δεξιά είναι το παλιό το άφησα μέχρι να λύσω το θέμα με το LED του κουμπιού, καθόσον δεν έχω κάποιο σταθεροποιημένο τροφοδοτικό 3-5V.
Το διακοπτάκι ON-OFF προς το παρόν τουλάχιστον δουλεύει κανονικά. Αντίστοιχα ανάβει/σβήνει και το μπλεέ φωτάκι.

Ένα πρόβλημα που βρήκα είναι η διάμετρος του διακόπτη. Πήρα 12mm γιατί τόσο ήταν η τρύπα για το λαμπάκι, αλλά είναι πολύ μικρός για τα δάκτυλά μου, θα δοκιμάσω με 16 & 19mm εν καιρώ.

Αυτό
IMG_20251129_102444.jpg
αν το βάλω στα L & N, θα κάνει τίποτα?

Το υφιστάμενο λαμπάκι είναι μάλλον θερμικό και μπορεί να δίνει φωτισμό χωρίς να τρέμει από το εναλλασσόμενο του δευτερεύοντος.
Το λαμπάκι του διακόπτη είναι LED και πρέπει να συμβουλευτείτε τα δεδομένα του κατασκευαστή.
Συνήθως είναι στην περιοχή των 3V.
Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί μια υποτυπώδης ανόρθωση και μια σταθεροποίηση στην τάση που προτείνει ο κατασκευαστής.
Έχετε κάποιο κωδικό του εξαρτηματος;
Ο πυκνωτής δεν θα ωφελήσει, υπάρχει ήδη ένας μέσα στο φίλτρο υποδοχής του καλωδίου του ρεύματος.

Αυτό είναι ένα μικρό παλμοτροφοδοτικό, με τάση εισόδου:

AC 5V~30V ή DC 5V~50V

Οπότε αφενός θα σου "λερώσει" τον ήχο, αφετέρου και πάλι θα πρέπει να σου περισσεύει κάποιο τύλιγμα για να το τροφοδοτήσεις.

Όπως βλέπω τον μετ/τη σου στην φωτογραφία, φαίνεται να γίνεται χαμός από δευτερεύοντα.

Δεν περισσεύει κάποιο από αυτά;

Επίσης, έχω απορίες για την διασύνδεση του διακόπτη.

Που ακριβώς τον έχεις συνδέσει;

Συνήθως τα καλώδια που είναι μπλε και καφέ είναι ο ουδέτερος και η φάση του πρωτεύοντος. Εσύ βλέπω να τον έχεις συνδέσει κάπου αλλού.

Υπάρχει τεκμηρίωση του μετασχηματιστή; Για να καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει;

Ο μετασχηματιστής είναι από ιατρικό μηχάνημα, γι' αυτό έχει πολλά καλώδια από το δευτερεύον. Τα έχω αφήσει όπως ήταν όταν τον πήρα. Το μηχάνημα ήταν Made in Japan, από βαρβάτη εταιρεία του τομέα της. Πιστεύω πως και ο R-Core είναι Made in Japan.
Ο τεχνικός που μου τον έδωσε μου είπε και ποιά καλώδια να χρησιμοποιήσω, δεν ξέρω κάτι παραπάνω.

Το καλώδιο LINE από το μετασχηματιστή (που ήταν στο LINE στο φιλτράκι) το πήγα σε ένα pin του διακόπτη (για τα 230V) και από το άλλο pin σύνδεσα ένα καλώδιο που πάει στο L στο φιλτράκι. Δλδ ο διακόπτης είναι ανάμεσα στο καλώδιο από την έξοδο L από το φιλτράκι προς τον μετασχηματιστή.

Έχεις να προτείνεις κάποιο έτοιμο κυκλωματάκι να βγάζει 3-5V χωρίς λερώματα?

Και αυτό το ίδιο με το προηγούμενο είναι?

Last edited:
Για να προτείνω πλακετάκι πρέπει να ξέρουμε τι τυλίγματα έχουμε.

Οπότε πρέπει πρώτα να προσδιορίσεις ποια καλώδιο αντιστοιχούν σε τυλίγματα και μετά να μετρήσεις τι τάσεις βγάζουν τα τυλίγματα που περισσεύουν.

Οπότε απαιτείται πολύμετρο και μεγάλη προσοχή.

Βλέπω 4 καλώδια να καταλήγουν σε μια φίσα που είναι στον αέρα. Χρώματα κίτρινα, πορτοκαλί, καφέ. Είναι καλή υποψήφια.

Στη θέση σου με τον μετασχηματιστή εκτός πρίζας θα έβαζα το πολύμετρο στη μέτρηση αντίστασης και θα μετρούσα ανάμεσα στα διάφορα καλώδια. Λογικά θα βρεις κάποιους συνδυασμούς (π.χ. το ένα πορτοκαλί με το ένα κίτρινο) να μετράνε σχετικά μικρή αντίσταση (λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες Ω). Αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχούν σε δευτερεύων τύλιγμα.

Επόμενο βήμα θα ήταν πολύ προσεκτικά να μετρήσω τι τάση AC δίνει αυτό το τύλιγμα.

Μιλάμε για έναν μετασχηματιστή που δεν γνωρίζουμε, οπότε το τύλιγμα μπορεί να δίνει ακόμα και πολύ υψηλή τάση. Πρέπει να θεωρήσουμε ότι δίνει υψηλή τάση, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, οπότε πρέπει να του φερόμαστε με μεγάλο σεβασμό.

Με τον μετασχηματιστή υπό τάση μετράμε τι τάση δίνουν τα καλώδια που επιλέξαμε πριν. Προφανώς χωρίς να ακουμπάμε με τα χέρια μας γυμνά καλώδια.

Και πριν κάνουμε οτιδήποτε από αυτά, βεβαιωνόμαστε ότι υπάρχει σωστή ασφάλεια στο πρωτεύον του μετασχηματιστή.
Δεν φαίνεται από τις φωτογραφίες σου κατά πόσο υπάρχει ασφάλεια. Πρέπει να το επιβεβαιώσεις.

Εννοείται ότι αν δεν νιώθεις άνετα να κάνεις οτιδήποτε από τα παραπάνω, εγκαταλείπεις άμεσα την προσπάθεια και αναζητάς επαγγελματία.

Last edited:
Ασφάλεια έχει στο φιλτράκι. Είναι της μορφής
elcom-b07-series-line-filter-single-phase-single-stage-with-socket-and-fuse-holder.jpg

Επειδή έχουν περάσει χρόνια, δεν θυμάμαι γιατί δεν έβαλα και με διακόπτη.
Τις τάσεις θα τις μετρήσω όταν παραλάβω τους νέους διακόπτες που θα ξανανοίξω το κουτί.
Εκτός από την φίσα, υπάρχουν και δύο (νομίζω) ζεύγη ξέμπαρκα καλώδια. Προστατευμένα.
Επομένως, χωρίς ρεύμα, μετράω την αντίσταση στα καλώδια που περισσεύουν και ψάχνω άπειρη και μετά με ρεύμα σ' αυτά με την άπειρη μετράω τι τάση βγάζουν?

Last edited:
Χωρίς ρεύμα μετράς αντίσταση και ψάχνεις για σχετικά μικρή αντίσταση.

Αν είναι πολύ μεγάλη σημαίνει ότι δεν έχεις "πετύχει" τύλιγμα.

Μετά με τάση στον μετασχηματιστή μετράς για AC.

• Like
Reactions: ika