Τα φωτα σας καινουργιο HTPC

13 June 2010
3,048
Κατοχος απο χθες ενος CHIEFTEC HT-01 ζητω τη βοηθεια σας για το Hardware.
Eιναι ενα πολυ ομορφο κουτι αλλα το μοναδικο του μειονεκτημα κατα τη γνωμη μου ειναι το λιλειπουτειο τροφοδοτικο του matx psu που ειναι 300W.
Και επειδη μαλλον θα ζεσταινεται και δεν μπορω το θορυβο εδω ερχεστε εσεις να μου προτεινετε Matx Μητρικη και επεξεργαστη που να εχουν μικρη καταναλωση και θερμοκρασιες.
Προτιμω INTEL αλλα εαν νομιζετε οτι και με AMD θα πετυχουμε το ζητουμενο δεν λεω ΟΧΙ.
Το συστημα θα δουλεψει αποκλειστικα για θεαση εργων με XBMC και INTERNET.
Θελω ενα 2,5 για λειτουργικο και 2 χ 3,5 2ΤΒ για τα εργα μου.
Η μητρικη να ειναι συγχρονη και να εχει εξοδο HDMI.
Στο μελλον ισως βαλω και καρτα γραφικων.
Με την ευκαιρια ξερετε που θα βρω επωνυμο matx psu ?
Eυχαριστω για την προσοχη σας.

Βαγγελης...............

Αν παρεις motherboard με ενσωματωμενη καρτα γραφικων (καποια για amd με ati ισως) και επεξεργαστη απο σειρα χαμηλης καταναλωσης νομιζω οτι το τροφοδοτικο θα σε καλυψει απο watt, εστω και οριακα και δεν θα εχεις προβλημα με θερμοκρασιες.

Παντως απο οτι ειδα, δεν υπαρχουν και πολυ ισχυροτερα σε mATX

τα 300W είναι υπεραρκετά. Μπορείς να βάλεις ανετότατα μέχρι core i7 8xx και αξιοπρεπή κάρτα γραφικών (π.χ. ATI HD6850) για να ρίχνεις και κανα game.

Last edited:
Μόλις σκότωσα έναν AMD Phenom II X3 705e με μATX motherboard και μνήμες που θα σου έρχονταν κουτί.

Αν δεν θες θερμοκρασίες και θόρυβο κοίτα το "TDP" της CPU να είναι χαμηλό AMD σειρά "e" π.χ. phenom II 905e (65W) ή intel i5 650 (73W).

Για ανεμιστηράκια, αυτά το μικρά που έχει πίσω το κουτι φαίνονται θορυβώδη, για τη cpu και για low profile coolers μπορώ να σου προτείνω scythe shuriken ή big shuriken.

Για motherboard το MSI P55M-GD45 που πήρα πρόσφατα είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ οικονομικό στο ρεύμα, φαντάσου ότι μαζί με intel core i7 860 και ATI HD5870 καίει στα 50W idle και 220 full load.

Last edited:
Σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας.

@ SUPACOOPA το ειδα και εγω αυτο το Link γι αυτο ρωτησα εαν κανεις ξερει που μπορω να βρω επωνυπα τροφοδοτικα μεχρι 400 W

@ DIMITRIS Aυτος που μου το πουλησε χθες μου ειπε οτι το ανεμιστηρακι 0,6 που ειναι πισω δεν εκανε θορυβο.Εγω λεω να του βαλω και δευτερο.Στο τροφοδοτικο μου ειπε οτι το κατεβασε στα 5 Volts και ετσι ουτε αυτο ειχε θορυβο.Το μονο που ειπε , οτι η μητρικη GIGABYTE που ειχε επανω ενω ο 8200 ηταν δροσερος το τσιπακι της μητρικης ζεσταινοταν και δημιουργουσε προβλημα.
Ναι και εγω λεω να βαλω SCYTHE αλλα η BIG SHURIKEN τι υψος εχει γιατι το κουτι ειναι εσωτερικα περιπου 10 ποντους.
Ο Ι3 ξερεις ποσα βαττ τραβαει? Γιατι δεν θελω να δουλευει οριακα το τροφοδοτικο. Ποσο πηρες την μητρικη? Ο Ι3 πρεπει να εχει περιπου 85 Ε
Το συστημα που γραφω παραπανω ποσο περιπου Βαττ θα τραβαει ?

Είπα ότι "φαίνεται" θορυβώδες όχι ότι είναι σίγουρα, συνήθως όσο μικρότερο είναι, τόσο πιο "τσιριχτό" ήχο βγάζει.

Όπως καταλαβαίνεις, οι στροφές του ανεμιστήρα και το μέγεθός του έχουν άμεση σχέση με την ικανότητά του για την απαγωγή θερμότητας. Αν το θερμικό φορτίο είναι μικρό, τότε δεν θα έχει πρόβλημα και με λιγότερα volts. Αν όμως τραβάει ζέστη από τη CPU που είναι δίπλα; Θα αντέξει την αυξημένη θερμοκρασία;

Η big shuriken είναι big σε φάρδος, όχι σε ύψος. Είναι λιγότερο από 6cm ψηλή, έχω μια στο σπίτι μόλις μιας εβδομάδας που τελικά δε χρησιμοποίησα, αν θες στην πουλάω.

Τη μητρική την πήρα 65 ευρώ από το πλαίσιο stockhouse. Είναι κρίμα να πας σε core i3, είναι πολύ αδύναμος, εκτός αν θες να μην βάλεις VGA.

Ένα σύστημα με τον 8200 και μATX χωρίς VGA πρέπει να καίει γύρω στα 120W σε full load.

Χμ, απλα θα σου πω με τι παιζω και παιζει χαλαρα τα παντα (κανοντας μαλιστα και αλλες εργασιες ταυτοχρονα).
E5200
P5QL-E (ηταν σουπερ μητρικη, εχει και optical και coaxial SPDIF καθως και οτι χωραει ο νους σου)
2GB DDR2 800
HD4350
350W PSU

Καταναλωνει περιπου 44W σε idle και μονο 63W σε full load...
(ταση επεξεργαστη 0.992V, τασεις μητρικης στο lowest)
Μη μετρησιμη καταναλωση σε stand-by (sleep). Ο μετρητης καταναλωσης που εχω μετραει πανω απο 5W και με ακριβεια του 1W. Προφανως σε sleep καταναλωνει πολυ κατω απο 5W αφου δειχνει 0.

Και οταν εννοω οτι τρεχει χαλαρα τα παντα το εννοω. Παιζει μεχρι και 4 mkv ταυτοχρονα, παιζει ενα 1080p και γραφει δυο απο το DVB-T (το DVB-T μου εχει διπλο δεκτη), και οτι αλλο...

Τα ιδια μπορουσε και εκανε και ενας Ε2160... (1.6Ghz)
Οποτε καταλαβαινεις σε τι κατηγορια τιμης πρεπει να κοιταξεις.

Το μονο που ισως σε προβληματισει ειναι η ΑΤΙ στο linux. Αν και ισως εχει βελτιωθει.

Καλησπερα σε ολους.

@ Δημητρης. Ναι ειδα μια SHURIKEN στο ΠΛ..... στοκ με 5,5 Ε Σαν φτηνη μου φαινεται,μαλλον ειναι στοκ. Εσυ ποσο τη πουλας για να κανουμε σεφτε.
Δεν περιμενα να ακουσω οτι ο Ι3 ειναι αδυναμος για να οδηγησει μια VGA

@ Audiov Ειπα να παω σε νεα τεχνολογια.
( Καταναλωνει περιπου 44W σε idle και μονο 63W σε full load...
(ταση επεξεργαστη 0.992V, τασεις μητρικης στο lowest) ) Αυτα φιλε μου δεν ξερω πως γινονται γιατι ενας ανηψιος μου θα το σεταρει και δεν ξερω αν τα καταφερνει με τις τασεις.

Οχι οτι δεν μου αρεσουν τα παλια.Εγω 3 1/2 χρονια δουλευω με τον Ε6200 και δουλευει ρολοι. Απλως λεω μηπως με την νεα τεχνολογια θα εχω χαμηλες θερμοκρασιες και δεν θα ζοριζεται το ενσωματωμενο τροφοδοτικο και δεν θα εχω θορυβους γιατι αυτο με τρελαινει.

Οχι δεν δουλευω LINUX .Το XBMC ειναι στα WIN7

Με παρεξήγησες... Ο i3 έχει ενσωματωμένο chip γραφικών οπότε δεν χρειάζεται VGA. Μπορεί να μπεί δηλ. σε motherboard με H55/H57 chipset και να μη χρειαστεί VGA.

Την Big Shuriken την πήρα από δω: http://hac.gr/view.php?id=86861 και λέω να τη δώσω κανα 25άρι (είναι καινούρια με full εγγύηση). Στο stock που λες την έχω δει, και δεν είναι σε λειτουργική κατάσταση...

Με παρεξήγησες... Ο i3 έχει ενσωματωμένο chip γραφικών οπότε δεν χρειάζεται VGA. Μπορεί να μπεί δηλ. σε motherboard με H55/H57 chipset και να μη χρειαστεί VGA.

Την Big Shuriken την πήρα από δω: http://hac.gr/view.php?id=86861 και λέω να τη δώσω κανα 25άρι (είναι καινούρια με full εγγύηση). Στο stock που λες την έχω δει, και δεν είναι σε λειτουργική κατάσταση...
Τοτε πως ειναι αδυνατος ο Ι3 ? Δηλαδη ειναι χειροτερος απο τον Ε6400 ?

EDIT Τωρα μολις ειδα στο ΛΙΝΚ την ψυκτρα. Φαινεται καλη αλλα αλμυρη.

Last edited:
Αν θες να είσαι αθόρυβος αναγκαστικά πας σε αλμυρά... Δεν υπάρχει φθηνό και αθόρυβο. Στο υπογράφω αυτό...

Είναι ο πιο αδύναμος της γενιάς του. Ο 6400 είναι προηγούμενης γενιάς.

Αν θες να είσαι αθόρυβος αναγκαστικά πας σε αλμυρά... Δεν υπάρχει φθηνό και αθόρυβο. Στο υπογράφω αυτό...

Για το cpu cooler να εισαι Standby OK ? Εχεις και τιποτε DVD RW ?
Για τον 6400 το ξερω γιατι τον εχω 3 1/2 χρονια. Κοιτα που τελικα θα παω σε παλιο Hardware Configutation........

Σημειώνω ότι ούτε ο i5 680 παίζει ματρόσκες μόνος του. Αντίθετα ένας Ε7400 σε m/b matx intel DG45FC παίζει με μαξ cpu usage 45% (χωρίς DXVA).

Δεν μπορει να ισχυει κατι τετοιο. Καπου αλλου υπαρχει διαφορά, οπως στον decoder.
Παντως ο E2140 (1.6Ghz, 1MB cache, 800fsb) επαιζε ανετα οποιοδηποτε 1080p χωρις DXVA (μαλιστα με HD4350 πριν καν βγαλει η ATI *driver και αναγκαστικα επαιζε ανευ DXVA).
*Εδινε ενα hotfix που ισα ισα της εδινε βασικες λειτουργιες, αλλά δοκιμαστηκε και χωρις το hotfix.

Δοκιμες εχω κανει και με 1.2Ghz (underclock) αλλά με DXVA. Παιζει νερακι ακομα και τα πιο δυσκολα mkv.
Τωρα παιζω με εναν E8400 underclock στα 2.4Ghz @ 1.000V. Και παρακολουθω ενα 1080p ενω ταυτοχρονα γραφω ενα καναλι απο το DVB-T και μενει και επεξεργαστικη ισχυς για αλλες δουλειες (αν θελεις, οπως ενα τορεντ ή αλλο).

Ενας E3400 ειναι παμφθηνος, και ειναι πολυ καλυτερος απο τον E2140, οπως και απο τον E6400. Οχι μονο καλυπτει αλλά υπερκαλυπτει τις αναγκες. Και εχει πολυ μικρες απαιτησεις ψυκτρας μιας και ανηκει στους 45nm.
Επιπλεον οι μητρικες για s775 ειναι και αυτες φθηνοτερες. Απλα διαλεγεις μια με SPDIF (optical).

Καλημερα σε ολους . Η παρεα μεγαλωνει. Καλο αυτο.

@ Petesoulis
Μου φαινεται παραξενο οτι η σειρα Ι3 - Ι5 δεν μπορει να οδηγησει ενα απλο HTPC που το μονο που θελω ειναι θεαση DVD και ματροσκας.

@ Audiov
Βλεπω οτι εισαι φανατικος της σειρας CORE 2 DUO E . Δεν καταλαβαινω αλλα αυτη η σειρα εγινε πανακριβη . Ο Ε 8400 κοστιζει 160 Ε. Τελος παντων. Εγω αυτο που θελω κυριως ειναι ο επεξεργαστης να εχει μικρη καταναλωση που σημαινη λιγοτερη θερμοκρασια αρα λιγοτερος θορυβος.
Βλεπετε το κουτι ειναι λειτουργικο εσωτερικα αλλα εχει ενα σοβαρο μειονεκτημα.Το ενσωματωμενο εσωτερικα τροφοδοτικο 300 W με τον 8αρι ανεμιστηρα που προφανως εαν το εσωτερικο του κουτιου ζεσταθει τοτε ο ανεμιστηρας του θα ακουγεται δυνατα. Και σε ενα HTPC αυτο ειναι σοβαρο θεμα......
Υπ'οψιν οτι θα δουλευει με XBMC σαν PLAYER που υποστηριζει DXVA..

@ Audiov
Βλεπω οτι εισαι φανατικος της σειρας CORE 2 DUO E . Δεν καταλαβαινω αλλα αυτη η σειρα εγινε πανακριβη . Ο Ε 8400 κοστιζει 160 Ε. Τελος παντων. Εγω αυτο που θελω κυριως ειναι ο επεξεργαστης να εχει μικρη καταναλωση που σημαινη λιγοτερη θερμοκρασια αρα λιγοτερος θορυβος.

Μπα δεν ειμαι φανατικος.
Αν υπηρχε επεξεργαστης s1156 ή s1366 + μητρικη για αυτον τον επεξεργαστη που να κοστιζε το ιδιο ή κοντα στον E3400 +P5QPL-VM EPU τοτε δεν θα ελεγα οχι.

Αφου ομως σε υπερκαλυπτει για HTPC ενας s775 εχουμε και λεμε:

Μιας και ο E3400 + G41 chipset καταναλωνει πραγματικα πολυ λιγο ρευμα και εχει αστειες απαιτησεις ψυξης. Φτανει μονο να δεις ποσο αστεια μαμισια ψυκτρα εχει (αφου δεν ζεσταινεται).

Οποτε εχεις:
P5QPL-VM EPU (που εχει και optical SPDIF)
E3400 (θα μπορουσες να πας και σε E3200)
DDR2 2GB PC6400 (x1)
ASUS EAH5450 SILENT (μετατρεπεται και σε low-profile)

Βρες και μια (αθορυβη) ψυκτρα με χαμηλο προφιλ και εισαι ετοιμος. Αν χωρουσε κανονικο μεγεθος ψυκτρας (ή μαλλον να το πως αλλιως, να χωρουσαν οι μεγαλες) τοτε θα μπορουσε να τρεχει και fanless...

Last edited:
Φιλε καλησπερα.
Αυτα που μου δινεις ειναι mini ITX και το κουτι παιρνει mATX μητρικη.

Παντως σε ευχαριστω για τις προτασεις σου.............
οποιο κουτι παιρνει mATX μητρικη παιρνει και mini ITX
απλως η mATX μητρικη εχει δυο επιπλεον βιδες
η προταση μου ειναι μία τα αλλα δυο λινκ ειναι βοηθητικα

Καλησπερα σε ολους
@ Γιωργος 69
Τωρα καταλαβα τα Links σου. Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι πως γινεται το mini ATX που ειναι 17 Χ 17 να μπαινει στη βαση ενος mATX που ειναι 24 Χ 24

@ audiov
Η προτασις σου ειναι πιο κοντα σε μενα γιατι και εγω τωρα εχω μια ASUS P5B-VM 3 1/2 χρονια και μαζι με τον Ε6400 που τον ειχα ακριβοπληρωσει τοτε δουλευουν απροβληματιστα.
Για την μητρικη αν και ειναι παλιας γεννιας συμφωνω.
Για καρτα γραφικων και εγω συμπτωση αγορασα πριν ενα μηνα μια 5550 αλλα παθητικη και μαλλον και τωρα τετοια θα παρω.
Για τις μνημες αυτο ειναι πολυ ευκολο
Αλλα για τον επεξεργαστη εχω ενστασεις. Δεν θελω CELERON

Για σκληρους 1 χ 2,5 και 1 χ 3,5 green να παρω 32 η 64 CACHE ?
Για τις θερμοκρασιες τους σας ρωτω...............