Τα φώτα σας σχετικά με την κατασκευή ηχείων με μεγάφωνα PA

τα ηχοχρωματα που μπορει να παραγει ενα παθητικο κροσσοβερ ( τα οποια φυσικα εχουν να κανουν με την αδυναμια του να ειναι απολυτα τελειο ) δεν μπορουν να παραχτουν απο ηλεκτρονικα κροσσοβερ

Εάν επιτρέπεται με ποιό ηλεκτρονικό crossover είχες αυτήν την εμπειρία?

επετρεψε μου να κανω λιγη τερμινολογια πριν σου απαντησω

εαν εχει τυχει να διαβασεις αρθρα μου στο DIYAUDIO θα δεις οτι κατασκευαζω εναν ενισχυτη με μερικες μετατροπες τον οποιον εχω αντιγραψει απο ενα ελευθερο κυκλωμα απο τις σελιδες της esp

Στο ξενο φορουμ λοιπον ο μεγαλος αντιπαλος του ενισχυτη αυτου ειναι ο ενισχυτης dx ... σε γενικες γραμμες ο Ρ3Α εχειν θεωρηθει πιο γλυκος και μουσικος ισως ενα κλικ πιο κοντα σε λαμπατο ηχο ενω ο dx εχει θεωρηθει ως sharp και μηχανημα με μεγαλη ακριβεια ...

Πιστεψε με και η μια πλευρα και η αλλη πλευρα εχει πολυ ισχυρους φιλους ....

Ειναι γεγονος οτι ενα ηλεκτρονικο κροσσοβερ εχει να σου παρεχει ενα σωρο καλουδια ...ρυθμιζομενο κερδος /συχνοτητα/και καμμια φορα φαση .... ομως για να γινει αυτο το σημα περναει μεσα απο ενα καρρο τελεστικους και καμμια φορα και αλλα τζιβιντζιλικια ..... πηγαινε λοιπον και πες το αυτο σε καποιον ο οποιος ακουει μεσα απο ενα Β1 το οποιο ειναι φτιαγμενο με τεσσερα φετακια μερικες αντιστασεις και κανα δυο πυκνωτες .....

Πολλες φορες τα επαγγελματικα κροσσοβερ δεν εχουν αναλογο bandwidth το οποιο φυσικα ειναι οτι καταληλοτερο για μεγαλα συστηματα μια και δεν θελεις εναν ενισχυτη 4,000 5,000 βαττ να δουλευει μεχι υπερηχους ...κατι τετοιο ειναι σιγουρα επικινδυνο .....

Η εμπειρια μου με διαφορα crossover RANE / BSS/ BEHRINGER /CABRE /AUDIOMASTER /DBX/CELESTION κλπ υποστιριζει ολα τα παραπανω .....

μια παρατηρηση ακομα ειναι καπως ετσι :
κατα την διαρκεια κατασκευης ενος ζευγους ηχειων αποφασισαμε να χρησιμοποιησουμε ηλεκτρονικο κροσσοβερ για να δουμε με ευκολο τροπο που πατανε τα μεγαφωνα και μετα να εκτελεσουμε το αποτελεσμα με παθητικη σχεδιαση .. Καλη ιδεα αλλα δεν δουλεψε ποτε ...ενω τα ηλετρονικα κροσσοβερ παρηγαγαν απιστευτα ακριβη κοψιματα το ηχοχρωματα και η γλυκα των παθητικων ηταν το κατι αλλο....

Mωρέ και εγω εχω ενα μπέρυ και το χρησιμοποιώ μόνο για να βρω τα σημεία κρος για να φτιαξω τα παθητικά και εχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που αναφέρεις. (βεβαια το μπέρυ εχει 85ε και τα παθητικά 100-500ε)

Υπάρχουν ενεργά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεις να πεις οτι αποστειρώνουν το τελικό αποτελεσμα, δυστηχώς κοστίζουν...
Εχει ενα τετοιο ο Μιχαήλος

Σέβομαι την άποψή σου και την κακή εμπειρία που είχες με τα ενεργά cross, αν και πιστεύω πως δεν τεκμηριώνεται και από τεχνικής άποψης.
Το γεγονός δε πως ο γκουρού των crossover “Siegfried Linkwitz” και εφευρέτης της τοπολογίας “Linkwitz – Riley” έχει εγκαταλείψει τα παθητικά crossover εδώ και μια δεκαετία περίπου, νομίζω πως τα λέει όλα.
Το ίδιο ισχύει και για τον γκουρού των ενισχυτών και τις απλότητας “Nellson Pass” και αυτός τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει τα ενεργά crossover και χρησιμοποιεί διπλο-ενίσχυση σε ανοιχτές μπάφλες.
Σίγουρα βέβαια τα δικά τους crossover δεν είναι ούτε Behringer ούτε Rane, αλλά και πάλι και αυτοί τελεστικούς ενισχυτές χρησιμοποιούν, λες να μην ξέρουν?

Για εμένα πάντως τα παθητικά έχουν πεθάνει εδώ και 3 χρόνια περίπου.
Η δε πρότασή μου στον φίλο «ILITSA» (για ανοιχτή μπάφλα και ενεργά cross) έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει φτιάξει στο παρελθόν αρκετά ηχεία καμπίνας. Θεωρώ πως η ερώτησή του σε ένα φόρουμ ιδιοκατασκευών έγινε γιατί ο άνθρωπος ψάχνει κάτι διαφορετικό και όχι μια από τα ίδια.
Σίγουρα τα woofer του δεν είναι ιδανικά για αυτή την δουλειά, αλλά από την άλλη ούτε και σε καμπίνα θα παίξουν τα αναμενόμενα σύμφωνα με τα λεγόμενα της Celestion οπότε…….

απλά με τα παθητικά μπορείς να δώσεις εύκολα ενα χρωμα ανοίγοντας ή υπερκαλύπτοντας κάποια περιοχή ή ακομη και τονίζοντας την. στα ενεργά αυτο γίνεται μονο με DSP που ειναι και το μέλλον στα κροσοβερ.

Τα σχέδια για τις καμπίνες των woofer είναι έτοιμα !!
Δευτέρα στην γύρα για MDF επενδυμένο πάχους 26 η 31 mm, (ελπίζω να βρω κάτι διαθέσιμο στην Καστοριά), για να ξεφύγουμε απο το κοινό "Look" τσόχας των PA.
Η κατασκευή θα γίνει με κόλα και καβύλιες χωρίς βίδες, και η μονωθούν εσωτερικά με αρμόκολα αυτοκινήτου και βατελίνη.
Μόλις ξεκινήσει η κατασκευή θα ανεβάσω φωτογραφίες.

(Ελίζω σύντομα, αν και ο ελευθερος οφέλιμος χρόνος αίναι λίγος... ) :2thumb22sup:

εντάξει μην είμαστε άδικοι για την μοκέτα.
είναι το μόνο που δεν καταλαβαίνει απο χτυπήματα. η καλύτερη λύση για ΠΑ.
σε εσένα δεν εχει νόημα.