Ρυθμίσεις πολυκάναλου AV Ενίσχυτή για χρήση σε Διενίσχυση Ηχείων
Είχα υποσχεθεί κάποιες συμληρωματικές οδηγίες σχετικές με τις ρυθμίσεις για διενίσχυση.
Πιθανόν το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις να μην οφείλεται ανεπάρκεια της ενίσχυσης, όπως αναφέρουν οι προηγούμενοι φίλοι. Ανεξαρτήτως τούτου θα συνεχίσω με τις σχετικές οδηγίες, μιάς και το ζήτημα αφορά και άλλους που θα ήθελαν να δοκιμάσουν διενίσχυση από AV πολυκάναλο.
Πολύ σωστά ο Αντώνης (isovitis) αναφέρει ότι ο AV Ενισχυτής σου δεν παρέχει αυτοτελώς τούτη τη διευκόλυνση. Δηλαδή να ρυθμίζει κατά τέτοιο τρόπο τα κανάλια του, ώστε να είναι κατάλληλα για διενίσχυση. Υπάρχουν AV Ενισχυτές που παρέχουν αυτή την ευκολία. Τότε τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Γίνεται όμως και στους πολυκάναλους χωρίς αυτή την ευκολία, αλλά με κάποια προσοχή στη ρύθμιση.
Θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα τις ρυθμίσεις με βάση το δικό μου πολυκάναλο (ένα παλιό Yamaha RX-V757). Οι λειτουργίές στους πολυκάναλους ασχέτως ονομασίας είναι παρεμφερείς, οπότε ο καθένας προσαρμόζει ανάλογα το δικό του.
- Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουμε μαζί μας και να έχουμε μελετήσει λεπτομερώς το manual του ενισχυτή μας.
- Κατ' αρχήν μπαίνουμε στο Set-Up του ενισχυτή σύμφωνα με το manual.
- Εάν τυχόν παλιότερα είχαμε κάνει αυτόματη ρύθμιση ισοστάθμισης και προσαρμογή του ενισχυτή με το χώρο, χρησιμοποιώντας κάποιο από τα προγράμματα αυτόματης ρύθμισης με τα οποία είναι εφοδιασμένος (π.χ. Audyssey,) το ακυρώνουμε κάνοντας ολικό Reset κσι επαναφέροντας τον ενισχυτή στις αρχικές εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Στο manual του ενισχυτή μας πρέπει υποχρεωτικά να περιγράφεται αντίστοιχα ο τρόπος και η διαδικασία του ολικού Reset. Αυτό πρέπει να γίνει, μην τυχόν και κάποια από τις ρυθμίσεις αλλοιώσει το περιεχόμενο που αποστέλλεται προς τα ηχεία.
- Προχωράμε στο Set-Up των ηχείων.
- Σε κάποια σελίδα του μενού πρέπει να δηλώσουμε πόσα και τι είδους ηχεία έχουμε. Δηλώνουμε μόνο δύο μπροστά και δύο πίσω. Δηλαδή L, R και SL, SR. Γιά όλα τα άλλα απαντάμε πως δεν υπάρχουν.
- Στη συνέχεια πρέπει να δηλώσουμε τι είδους ηχεία έχουμε. Τα δηλώνουμε όλα ως Large. Έτσι ο ενισχυτής θα στέλνει όλο το συχνοτικό περιεχόμενο κάθε καναλιού στο αντίστοιχο ηχείο.
- Κατόπιν πρέπει να δηλώσουμε αποστάσεις των ηχείων από τη θέση ακρόασης. Διότι το Software του Ενισχυτή υπολογίζει χρονοκαθυστερήσεις, προκειμένου να προσομοιώσει διάφορα περιβάλλοντα. (Μην ξεχνάμε ότι αφορά τον κινηματογραφικό ήχο πρωτίστως). Δηλώνουμε μηδέν (0), ή αν δεν γίνεται, τη μικρότερη δυνατή απόσταση, ίδια για όλα τα ηχεία (π.χ. 1m).
- Από την αντίστοιχη σελίδα στο μενού του ενισχυτή ρυθμίζουμε τη στάθμη (ένταση) για τα ηχεία. Κανονικά πρέπει να είναι ίδια για όλα τα ηχεία και την αφήνουμε όπως είναι. Ενδέχεται όμως να χρειαστεί να ανεβάσουμε ή να κατεβάσουμε κατά ένα ποσοστό τη στάθμη των εμπρός ή των πίσω ηχείων. Στην περίπτωση μας των Tweetter ή των Wooifer αντίστοιχα. Αυτό όμως μόνο σν διαπιστώσουμε από τις δοκιμές μας ότι χρειάζεται. Συνεπώς παραλείπουμε αυτό το βήμα και επανερχόμαστε αφού λειτουργήσει η διενίσχυση και απαιτηθεί επέμβαση.
- Συνδέουμε τα ηχεία ως εξής: Τα ανω συν + και πλην - των ηχείων, που αντιστοιχούν στα tweetter τα συνδέουμε σαν να ήταν τα πρόσθια L, R κύρια ηχεία. Με παρόμοιο τρόπο συνδέουμε τα κάτω συν + και πλην - των ηχείων, που αντιστοιχούν στα Woofer σαν να ήταν τα πίσω ηχεία SL, SR.
- Θέτουμε τον ενισχυτή μας σε λειτουργία (mode) 5.1 Stereo. (Ή 7.1 Stereo, όπως για παράδειγμα χρειάζεται να γίνει με το δικό μου ενισχυτή). Με αυτό τον τρόπο το σήμα για το αριστερό κανάλι θα σταλεί ίδιο σε όλα τα αριστερά κανάλια του Set-Up, δηλαδή στο εμπρός αριστερό και στο πίσω αριστερά ηχείο. Επομένως στο Tweetter και Woofer του αριστερού ηχείου μας αντίστοιχα. Παρόμοια θα συμβεί με το δεξί κανάλι.
Εφόσον όλα έχουν γίνει σωστά, η διενίσχυση μας έχει πετύχει. Όποιος δοκιμάσει ας μεταφέρει εντυπώσεις, δυσκολίες και προβλήματα. Ενδιαφέρουν όλους μας.