Τα Frame rates θα με τρελανουν!!

xalaros

Established Member
12 September 2006
218
λοιπον εχω καποια θεματα με τα frame rates και το playback αν μπορει καποιος να μου εξηγηση τη γινετε θα ημουν υποχρεως.
Τα τρεια βασικα frame rates ειναι 23.976, 25 και 29,970.
Ολοι μας εχουμε ταινιες και στα 3 frame rates προφανως και ολοι μας εχουμε
αντιμετωπισει προβληματα. Εγω την TV μου την δουλευω παντα σε 1080i/60 και εχω ανοιξει το Inverse telecine στο control panel την nvidia. Σπανια παρακολουθω προβολες σε 25 frames μιας και δεν εχω ευρωπαικα dvd τα περισσοτερα εργα και σειρες που εχω ειναι απο το Internet.
Εχω ομως μπερδευτη ολιγον τι με τα αρχεια στα διαφορα containers(avi,mkv) και τα DVD. Οταν παιζω αρχειο απο mkv ας που σχεδον παντα ειναι 23,976 και ελαχιστα 29,970 ομως δεν εχω ποτε προβλημα συγχρονισμου A/V.
Παρεπιπτοντος τον ηχο τον παιρνω παντα απο spdif και ειμαι σε win xp.
Ακομα και καποια που εχω σε 25 προβολες του battlestar galactica απο bbc-hd μια χαρα παιζουν σε 1080i/60. Οσων αφορα τα 23,976 mkv δεν στον renderer βλεπω οτι παιζουν κανονικα σε 23,976 και οχι σε 29,970.
Η ερωτηση μου εχει να κανει με το πως παιζουν ολα αυτα χωρις προβλημα ενω τα framerates τουλαχιστον στα 25 και 23,976 δεν ειναι συμβατα με τα 60Hz της TV.
Απο την αλλη εχουμε τα DVD που ειτε ειναι PAL ειτε NTSC εχουν μονιμα προβλημα, και στην εικονα αλλα και σε συγχρονισμο με τον ηχο. Οταν βλεπω NTSC DVD κανονικα δεν επρεπε να εχω ουτε προβλημα συγχρονισμου αλλα ουτε και tearing στις σκηνες του video ετσι δεν ειναι? και το ιδιο με τα pal dvd σε 1080i/50.
Προχθες εβαλα το reclock για να παιξω Ntsc dvd με τον powerdvd γιατι ειχα προβλημα χρονισμου του ηχου που προφανος δεν θα επρεπε να εχω!!

Ολα αυτα τα προβληματα με τα dvd δεν τα ειχα με τα Vista αλλα αναγκαστηκα και εβαλα παλι τα XP λογο σταθεροτητας μιας και τα bsod διναν και περναν στα vista, και το hibernation που ειναι σημαντικο πραγμα για htpc δεν μου δουλευε σωστα.

Κι εγώ από αρχεία βίντεο δεν έχω κανένα πρόβλημα, χωρίς να αλλάζω αναλύσεις, συχνότητες κτλ...

Και δε το ψάχνω περαιτέρω!!

Κακως δινεις 1080i στην τηλεοραση σου διοτι την αναγκαζεις να κανει η ιδια το deinterlacing. Ασε το HTPC να κανει αυτη την δουλεια και δινε παντα προοδευτικο σημα (p). To ιδανικο ειναι να δωσεις το native σημα του πανελ σου στο refresh rate του υλικου που παιζει.

το ξερω αυτο απλα με βολευει σαν αναλυση γιατι το 720p δεν βοηθαει και πολυ για οτιδιποτε αλλο εκτος απο video(Internet browsing,mail). Τεσταρα το 720p και το 1080i και τουλαχιστον στο ματι μου το video φαινεται ιδιο στα XP τουλαχιστον γιατι στα vista που ειχα παλιοτερα το 1080i ειχε τεραστια διαφορα με το 720p με το δευτερο καλυτερο. Μαλλον οι drivers τις nvidia στα vista δεν ειναι ακομα αρκετα καλοι.
Γιατι δεν μπορουν να βγαλουν εναν player που να κανει αναλυση του video και να διαλεγει απο μονος του την καλυτερη αναλυση και refresh rate για το video?? καλα δεν θα ηταν?? Ισως να το ζητησουμε απο τον casimir που φτιαχνει το mpc homecinema στο doom9.org. πιστευω οτι θα ηταν το καλυτερο addition στον Player.

Μαλλον δεν εχεις κλειδωσει σε 1:1 Pixel mapping.Για σκαλισε λιγο τις αναλυσεις της καρτας σου..

Να θεσω τον προβληματισμο μου λιγο διαφορετικα μιας και το καλυτερο video playback ειναι αυτο που ξαχνουμε. Ας πουμε οτι εχουμε ενα 720p/1080p mkv αρχειο και θελουμε να το προβαλουμε σε μια TV που δεν βγαζει 48/72Hz αλλα μονο 50/60Hz. Ι εμφανης απαντηση θα ηταν να βαλουμε την TV στα 50Hz και οπως λενε και στα Αγγλικα hope for the best.
Απο οτι καταλαβαινω μιας και διαβασα λιγο το θεμα το pulldown απο 24 σε 30 frames γινετε μονο σε media που εχουν fields(interlaced δηλαδη ετσι δεν ειναι?) και οχι σε media με progressive content που εχουν προφανος frames.
Προφανος γι'αυτο οταν παιζω 720p content ο renderer παιζει στα 24 frames και οχι στα 30 frames, οπως με τα NTSC DVD.
Αρα αυτο που μαλλον πρεπει να ρωτησω ειναι αν υπαρχει κανενας τροπος να κανω τα progressive 24 frame αρχεια 30 frames για να τα παιζω σε 60Hz η αν οχι τοτε προφανος ο καλυτερος τροπος για playback ειναι τα 50Hz χωρις να μπορω να κανω και πολλα πραγματα.

... και θελουμε να το προβαλουμε σε μια TV που δεν βγαζει 48/72Hz αλλα μονο 50/60Hz.

Είμαι σχεδόν βέβαιος πως αν και το EDID της οθόνης σου δεν αναφέρει 72Hz, με Powerstrip θα παίξει.

Μια λύση για ταινίες 24fps είναι να χρησιμοποιήσεις το reclock και να τις τρέξεις με forced 25fps σε 50hz timing στην TV σου. Δεν ξέρω τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στον ήχο σου ειδικά αν χρησιμοποιείς SPDIF, αλλά η κίνηση θα είναι νεράκι. Θα επιταχύνεις και τις ταινίες σου (όπως συμβαίνει στο PAL transfer) έτσι στο ίδιο διάστημα θα βλέπεις περισσότερες :D:D:D