Τα ηχεία των 9 Ευρώ!

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
10,261
Αθήνα, Ηλιούπολη
Εδώ και μερικούς μήνες για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους βρίσκομαι μακριά από την ενεργό δράση. Όλες οι συνήθεις δραστηριότητες (μουσική παραγωγή, επεξεργασίες κλπ.) τελούν υπό προσωρινή αναστολή. Ακόμα και η ακρόαση μουσικής (που ομολογώ, πως μου έχει λείψει).

Η χειμερινή ζωή σε χωριό δεν είναι άσχημη. Τζάκι, ρακή, παρεούλα (που και που) και διάβασμα. (Μελέτη αντί για ακροάσεις). Τη βασική επικοινωνία με τον έξω κόσμο έχει αναλάβει ένα NetBook. Που δεν είναι και για πολλά-πολλά, εδώ που τα λέμε. Ωστόσο εκείνο που μου έλειπε πιο πολύ ήταν το ραδιόφωνο. Κυρίως για ενημέρωση και ειδήσεις. Ειδικά στις μέρες μας, εποχή κρίσης, που οι εξελίξεις τρέχουν με καταιγιστικό ρυθμό. Απαραίτητο λοιπόν το διαδικτυακό ράδιο, ώστε να ακούω τους ενημερωτικούς σταθμούς της Αθήνας. Όμως το μεγαφωνάκι του NetBook ήταν εντελώς ακατάλληλο. Μόλις που ακουγόταν. Άσε που είναι και πολύ εκνευριστικό. Ένα ζευγάρι ακουστικά έκανε δουλειά, όμως δεσμεύουν και εμένα προσωπικά με κουράζουν. Τελικά η λύση βρέθηκε στο πλησιέστερο κατάστημα υπολογιστών στη γειτονική μας πόλη (Ιεράπετρα). Ένα ζευγάρι ηχεία για φορητό υπολογιστή. Ότι απλούστερο (και φθηνότερο) μπορούσα να βρώ.
Κόστος; Το... αστρονομικό ποσό των εννιά (9) Ευρώ!

Εντάξει, αυτά τα ηχειάκια της πλάκας ούτε Hi-End είναι, ούτε Hi-Fi και θα'λεγα πως είναι εντελώς ακατάλληλα για μουσική. Στερούνται παντελώς χαμηλού, ή οποιασδήποτε ποιότητας. Τη δουλειά τους παρ' όλ' αυτά την κάνουν και ακούω μιά χαρά σε λογική στάθμη τις ειδήσεις και τα ενημερωτικά προγράμματα που μ' ενδιαφέρουν.

Και Όμως:
Μία μέρα, έτσι από περιέργεια, τα χρησιμοποίησα για ν' ακούσω τις κλασσικές επιτυχίες της Marianne Faithfull που πρόσφατα είχα ανακαλύψει. Και βρέθηκα μπροστά σε μία έκπληξη: Ακούγονταν απροσδόκητα καλά. Τα τραγούδια μπορούσαν να με συγκινήσουν, έτσι όπως τ' άκουγα μέσα από τα ηχεία της πλάκας. Ομως μόνο αυτά. Αν έβαζα κάτι άλλο, απ' αυτά που τυχαίνει να έχω στη βιβλιοθήκη του NetBook, π.χ. Shostakovich, Ten Years After κλπ, το αποτέλεσμα ήταν και πάλι απαράδεκτο. Δεν μπορούσα ν' ακούσω. Κι' αυτό ήταν το αναμενόμενο.

Μπήκα σε σκέψεις: Ηταν τα ηχειάκια της πλάκας ειδικά φτιαγμένα για να παίζουν Marianne Faithfull; Και όμως ναι, αλλά από την ανάποδη. Τα τραγούδια της Marianne Faithfull ήταν φτιαγμένα για να παίζουν σε ηχειάκια της πλάκας!

Γιατί άραγε;
Κατ' αρχήν το κύριο στοιχείο σ' αυτά τα κομμάτια είναι η φωνή. Όλα τα υπόλοιπα, συνοδευτικά όργανα, φωνητικά στο background κλπ, είναι δευτερεύοντα, διακοσμητικά. Τα ηχειάκια της πλάκας λοιπόν κάνουν ακριβώς αυτό: Αναπαράγουν -και προβάλλουν την ανθρώπινη φωνή, ενώ όλα τα υπόλοιπα τα υποβαθμίζουν, μόλις που ακούγονται. Αυτό όμως μόνο του δεν αρκεί. Δεν ακούγονται καλά όλα τα τραγούδια στα ηχειάκια.

Υπάρχει κάτι ακόμα. Τα τραγούδια της Marianne Faithfull γράφτηκαν στις αρχές της δεκαρτίας του '60. Κι' όπως ξέρουμε τα τραγούδια της εποχής, ποπ συνήθως ή ελαφριά κυκλοφορούσαν σε σαρανταπεντάρια δισκάκια που έπαιζαν στα συνήθη μέσα αναπαραγωγής της εποχής.
Ποιά ήταν αυτά; Τα γνωστα μας ραδιο-πικάπ, (εκείνα τα έπιπλα!), τα φορητά πικ-άπ, που μ' αυτά κάνανε πάρτυ στις παραλίες και φυσικά τα ραδιόφωνα. Τα ραδιόφωνα, οικιακά ή φορητά (τα τρανζίστορ της εποχής) ήταν το κύριο μέσον με το οποίο η μουσική πλησίαζε το κοινό της. Και τα περισσότερα από τα παραπάνω ήσαν εφοδιασμένα με ένα ή δύο μεγαφωνάκια πλήρους περιοχής, που έκαναν ακριβώς ότι κάνουν σήμερα τα ηχεία μου των 9 ευρώ:
Έδιναν έμφαση στην ανθρώπινη φωνή, την έφερναν στο προσκήνιο. Το γεγονός αυτό όμως το γνώριζαν και οι παραγωγοί και οι ηχολήπτες-μηχανικοί της εποχής. Οπότε είναι πολύ φυσικό να το ελάμβαναν υπ' όψιν τους. Άλλωστε αποτελεί βασική οδηγία, όταν κάνουμε ή επεξεργαζόμαστε τη μίξη ενός κομματιού, να φροντίζουμε να το ακούμε και να το δοκιμάζουμε, όχι μόνο στα μηχανήματα του στούντιο, αλλά και σε πολλά διαφορετικά συστήματα, φθηνά, ή ακριβά, οικιακά, ή φορητά, ώστε να είμαστε σίγουροι, ότι παίζει καλά σε όλα. Μόνο τότε υπάρχει βεβαιότητα, ότι το κομμάτι μπορεί να παραχθεί και να κυκλοφορήσει εμπορικά.

Κατά συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός μουσικών κομματιών εκείνης της περιόδου, κυρίως τραγουδιών, ήταν φτιαγμένα για να αναπαράγονται από τα συνήθη συστήματα της εποχής, δηλαδή από ένα ή δύο μεγάφωνα πλήρους περιοχής μεσαίας μάλλον ποιότητας και μεγέθους. Η διάδοση του Hi-Fi και μετέπειτα του Hi-End ξεκίνησε λίγο αργότερα. (Όλα αυτά είναι σχετικά βέβαια, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι).

Με αφορμή το παραπάνω σκεπτικό προκύπτουν κάποια ερωτήματα, που έχουν και φιλοσοφικές προεκτάσεις.

ως είναι σωστό ν' ακούμε; "Τέλεια", όπως μας επιτρέπουν σήμερα τα (σούπερ, ντούπερ, ούλτρα) υπερυψηλής πιστότητας μηχνήματα μας; Ή μήπως να κατεβαίνουμε που και που τη σκάλα, προκειμένου να έλθουμε σε πιό απλή, αλλ' ίσως και πιο άμεση επαφή μ' ένα μουσικό κομμάτι;

Σκεφτείτε ότι μπορούμε σήμερα ν' ακούσουμε -μετα από το σχετικό audio restoration- ένα ρεμπέτικο της δεκαετίας του '30 ή '40 από δίσκο 78 στροφών τόσο καλά, όσο οι ίδιοι οι παραγωγοί και δημιουργοί του δε φαντάζονταν ότι μπορεί ν' ακουστεί!

όσο σημαντικό είνσι το Hi-End, ή για να είμαστε ακριβέστεροι, η Υψηλή ή Υπερυψηλή Πιστότητα προκειμένου να έλθουμε σ' επαφή με την ουσία και το πνεύμα ενός μουσικού έργου; Μου έρχονται στο νου εικόνες των οικογενειών του Μεσοπολέμου (και λίγο μετά). Όταν το μόνο και κύριο μέσο διάδοσης και αναπαραγωγής της μουσικής ήταν το ραδιόφωνο. Ολόκληρες ορχήστρες συγκεντρώνονταν στα στούντιο των σταθμών και ο κόσμος μαζευόταν γύρω από το οικογενειακό ραδιόφωνο ν' ακούσει σε ζωντανή μετάδοση. (Υπενθυμίζω ότι τα μέσα ηχογράφησης μόλις τότε άρχιζαν να δημιουργούνται και να εξελίσσονται)...

Πόσοι άνθρωποι ήλθαν σ' επαφή με τη μουσική έχοντας στη διάθεση τους ελάχιστα μέσα; Είναι άραγε αδύνατον να νοιώσουμε τον Μπετόβεν, αν διαθέτουμε ένα μέτριο ή κάτω του μετρίου σύστημα; Δεν τον αναφέρω τυχαία. Την 9η Συμφωνία την έγραψε όταν πια ήταν εντελώς κουφός, δεν την άκουσε ποτέ, την είχε μέσα στο μυαλό του...

Το κυνήγι της τελειότητας, τυπικό για μας τους φίλους της (Υπερ)Υψηλής Πιστότητας, βοηθάει ή μήπως πολλές φορές παρεμποδίζει την επαφή με τη μουσική;
Σκεφτείτε ένα παράδειγμα ακόμα: Ένας πιανίστας κάνει πρόβα σπίτι του και παίζει εξαιρετικά μ' ένα πιάνο μελέτης της Yamaha. Έπειτα πηγαίνει στην αίθουσα συναυλιών, όπου δίνει ρεσιτάλ και παίζει μ' ένα υπέροχο Steinway. Πόση διαφορά στη συναισθηματική προσέγγιση με το έργο μπορεί να ´νοιώσει ο ακροατής και των δύο καταστάσεων;

Δεν έχω απαντήσεις. Και υποψιάζομαι ότι οι απαντήσεις είναι εντελώς διαφορετικές για τον καθένα από μας.
Οπότε ας το συζητήσουμε...

Marianne Faithfull - Downtown

http://www.youtube.com/watch?v=M91a8HHvIyA

Marianne Faithfull - Monday, Monday
http://www.youtube.com/watch?v=PYqdM3OvuvA

Σας Χαιρετώ
Μιχάλης

Ε
Ένας πιανίστας κάνει πρόβα σπίτι του και παίζει εξαιρετικά μ' ένα πιάνο μελέτης της Yamaha. Έπειτα πηγαίνει στην αίθουσα συναυλιών, όπου δίνει ρεσιτάλ και παίζει μ' ένα υπέροχο Steinway. Πόση διαφορά στη συναισθηματική προσέγγιση με το έργο μπορεί να ´νοιώσει ο ακροατής και των δύο καταστάσεων;

Μιχάλη γειά σου
Δυστυχώς ή ευτυχώς ο ακροατής θα εισπράξει ίσως και τελείως διαφορετικά το έργο από τα δύο πιάνα, για τον λόγο οτι ο πιανίστας δεν μπορεί να εκφραστεί όπως θέλει με το πιάνο μελέτης στο οποίο απλά κοιτάζει μερικά σημεία και αυτά όχι όπως θάπρεπε λόγω ενός κακού ή μέτριου τουσέ του κλαβιέ. Γι αυτό την τελική μελέτη του την κάνει στο πιάνο της συναυλίας πάντα.
Να περνάς καλά και να μας ξανάρθεις.
Θ.

Γειά σου Μιχάλη
εξαιρετική ανάλυση.
Σε χάσαμε είναι γεγονός.
Περιμένουμε ...ανατροφοδότηση !

δε θέλω να καταθέσω τη δική μου άποψη
αλλά θέλω να πω ότι μου άρεσε πολύ το κείμενό σου
να 'σαι καλά φίλε μου...

Καλώς ήρθες πίσω συνονόματε!
Τις περισσότερες φορές που ακούω καινούργιο δίσκο, το κάνω στο PC με ανάλογα ηχειάκια.
Το κλασικό πλέον.
Μαθαίνω ότι κυκλοφόρησε ο τάδε δίσκος, βουρ στο youtube για να ακούσω 2-3 κομμάτια και αν μου αρέσει πάμε για αγορά.
Έτσι, δεν έχω αγοράσει ποτέ μου δίσκο επειδή με βρέχουν τα σάλια της τραγουδίστριας, αλλά γιατί ο δίσκος έχει καλά κομμάτια.
Σίγουρα θα με χαλάσει αν η παραγωγή είναι για τα μπάζα, αλλά λιγότερο από ότι αν τα τραγούδια δεν ακούγονται!

Απολαυστικος και χορταστικος οπως παντα!!!!
Ασε καλυτερα να τα πουμε απο κοντα, με καμμια ρακη στον Αιολο (υπαρχει ακομα??)
Πολλους χαιρετισμους.

Γεια σου Μιχάλη!!!
Να περνάς καλά στη Holystone!!!!
εγω να δεις τι ειχα πάθει με κάτι οβαλ...φιλιπς αν θυμαμαι ή τελεφούνκεν και τα φωνητικά τους.
Πηγα και πήρα μερικά σημερινά αντίστοιχα μεγάφωνα του δεκάρικου να δοκιμάσω, σε αυτά που προσπάθησαν οι κατασκευαστές τους να τα κάνουν να ανέβουν πιο ψηλά...παιξανε χάλια με σπασίματα και διακυμάνσεις πάνω από 4κ

Last edited:
Μιχάλη γειά σου
Δυστυχώς ή ευτυχώς ο ακροατής θα εισπράξει ίσως και τελείως διαφορετικά το έργο από τα δύο πιάνα, για τον λόγο οτι ο πιανίστας δεν μπορεί να εκφραστεί όπως θέλει με το πιάνο μελέτης στο οποίο απλά κοιτάζει μερικά σημεία και αυτά όχι όπως θάπρεπε λόγω ενός κακού ή μέτριου τουσέ του κλαβιέ. Γι αυτό την τελική μελέτη του την κάνει στο πιάνο της συναυλίας πάντα.
Θ.

Θα συμφωνήσω και εγώ με τον Κο Θεμη!! Η διαφορα είναι τεράστια! Ακόμα και εγω που δεν είμαι πιανίστας αν τύχει να "γρατζουνησω" ένα πιάνο όπως το Steinway που λες δεν μπορώ να ξεκολλήσω μόνο και μόνο από τον ήχο και την αίσθηση που αποπνέει το να παίζεις σε ένα τέτοια όργανο... ποσο μαλλον ενας σοβαρος πιανιστας!! Από την άλλη ένα κοινό πιάνο μελέτης είναι αυτό κ τίποτα παραπάνω .. σίγουρα υπάρχουν καλύτερα η χειρότερα πιανα μελέτης αλλά κανένα δεν μπορεί να δώσει την αίσθηση ενός μεγάλου πιάνου συναυλιών!

Ίσως βέβαια αυτό που θες να πεις με το παράδειγμα των πιανων να ισχύει κάπως στα ηχεία μιας και μιλάμε για κάτι τεχνητό κ όχι φυσικό!!

Ελπίζω να μπορέσουμε σύντομα να τα πούμε κ από κοντά Μιχάλη!!! -bye-

Μια χαρα τα φτηνα ηχεια για PC για τραγουδακια (και οχι μονο).
Μαλιστα οσο φτηνοτερα τοσο καλυτερα, με λιγοτερα ιχνη μπασου βεβαια.

Μιχάλη γειά σου
Θ.
Εχεις δίκιο Θέμη!
Μάλλον είναι ατυχές το παράδειγμα που αναφέρω. Άλλωστε είναι προφανές, πως κάθε εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού (έργου κλπ.) αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός και ασφαλώς ο κάθε ακροατής/(θεατής) το εισπράττει (αντιλαμβάνεται) και το νοιώθει διαφορετικά.
Θα μπορούσε όμως να είναι κι' ένα πολύ καλό πιάνο (όχι Steinway), όπου ζεί, εργάζεται, δουλεύει και δημιουργεί καθημερινά ένας μουσικός. Ή θα μπορούσε να είναι το ίδιο όργανο σε διαφορετικής ποιότητας χώρους.

Εξάλλου στα χέρια ενός κορυφαίου μουσικού ακόμα κι' ένα μέτριο όργανο μπορεί να "κελαηδάει"!

Εν πάση περιπτώσει το θέμα που κυρίως μ' απασχολεί έχει δύο πτυχές:
α) Ποιές είναι οι ελάχιστες προΰποθέσεις που πρέπει να τηρούντσι (αντικειμενικές-τεχνικές, αλλά και υποκειμενικές) προκειμένου να προσεγγίσουμε ένα μουσικό έργο;

β) Το κυνήγι της τελειότητας, χαρακτηριστικό στους κύκλους του Hi-End (όπου λίγο-πολύ συμμετέχουμε), μπορεί να λειτουργήσει και αρνητικά στην προσέγγιση της μουσικής; δηλαδή να μας απομακρύνει, αντί να μας φέρει πιο κοντά;

Τα θέματα δεν είναι απλά και σίγουρα δεν επιδέχονται μόνο μιά απάντηση...

Υ.Γ. Θα ξαναέλθω, ελπίζω σύντομα...
Μιχάλης

Εχεις δίκιο Θέμη!
Μάλλον είναι ατυχές το παράδειγμα που αναφέρω. Άλλωστε είναι προφανές, πως κάθε εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού (έργου κλπ.) αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός και ασφαλώς ο κάθε ακροατής/(θεατής) το εισπράττει (αντιλαμβάνεται) και το νοιώθει διαφορετικά.
Θα μπορούσε όμως να είναι κι' ένα πολύ καλό πιάνο (όχι Steinway), όπου ζεί, εργάζεται, δουλεύει και δημιουργεί καθημερινά ένας μουσικός. Ή θα μπορούσε να είναι το ίδιο όργανο σε διαφορετικής ποιότητας χώρους.

Εξάλλου στα χέρια ενός κορυφαίου μουσικού ακόμα κι' ένα μέτριο όργανο μπορεί να "κελαηδάει"!

Εν πάση περιπτώσει το θέμα που κυρίως μ' απασχολεί έχει δύο πτυχές:
α) Ποιές είναι οι ελάχιστες προΰποθέσεις που πρέπει να τηρούντσι (αντικειμενικές-τεχνικές, αλλά και υποκειμενικές) προκειμένου να προσεγγίσουμε ένα μουσικό έργο;

β) Το κυνήγι της τελειότητας, χαρακτηριστικό στους κύκλους του Hi-End (όπου λίγο-πολύ συμμετέχουμε), μπορεί να λειτουργήσει και αρνητικά στην προσέγγιση της μουσικής; δηλαδή να μας απομακρύνει, αντί να μας φέρει πιο κοντά;

Τα θέματα δεν είναι απλά και σίγουρα δεν επιδέχονται μόνο μιά απάντηση...

Υ.Γ. Θα ξαναέλθω, ελπίζω σύντομα...
Μιχάλης

Μιχάλη μου, η μόνη προυπόθεση που θεωρώ σημαντική και αποτελεσματική για να καταφέρει να προσεγγίσει κάποιος ένα μουσικό έργο, ειδικά μουσικής που δεν συνηθίζει να ακούει, είναι να το ακούσει ολόκληρο και επαναληπτικά. Η μουσική δεν θέλει κανενός είδους γνώση για να είναι αρεστή και κατανοητή εκτός από την συνήθεια του αυτιού να την εισπράτει, ώστε στο τέλος να νοιώσει ευχαρίστηση. Αυτή η τελευταία θα είναι συνεχώς αυξανόμενη όσο περισσότερο συνηθίζει και αντιλαμβάνεται το ιδίωμα της μουσικής με την οποία έρχεται σε επαφή.
Το γνωστό που ακούγεται συχνά: "Αυτη τη μουσική δεν την καταλαβαίνω", δεν είναι παρά "δεν την έχω συνηθίσει". Και για να έρθουμε και στα δικά μας, η καλή αναπαραγωγή δεν είναι κάτι αρνητικό, αλλά κάτι ιδιαίτερα βοηθητικό στην όλη προσέγγιση. Πάμπολλοι χομπύστες αγάπησαν τη μουσική μέσα από την ενασχόληση με την υψηλή πιστότητα.
Ας καταλάβουμε οτι δεν επαρκούν ίσως τα χρόνια που ζούμε για να προλάβουμε να έρθουμε σε επαφή και να εκτιμήσουμε τα περισσότερα σπουδαία μουσικά έργα. Ας βιαστούμε λοιπόν λίγο.

Γειά σου βρε Μιχαλάκο!

Απολαυστικός όπως πάντα!..Μας έλειψες βρε φίλε!
Thanks Captain, :smile:
Θα τα πούμε σύντομα κι' από κοντά ελπίζω.
Σου αφιερώνω το παρόν νήμα. Κάτι μου λέει, ότι χρειάζεσαι αποτοξίνωση από Esoteric, Luxman, Von Schv..., παραφερνάλια κλπ.:flipout::flipout::flipout:

Γειά σου Μιχάλη
εξαιρετική ανάλυση.
Σε χάσαμε είναι γεγονός.
Περιμένουμε ...ανατροφοδότηση !
Κι' εσείς μου λείψατε! Ακόμα και οι καυγάδες του forum! :twoguns:
Είναι μιά ανάσα σ' αυτές τις εποχές της κατήφειας και της μιζέριας.
Sorry :offtopic:

Καλώς ήρθες πίσω συνονόματε!
Τις περισσότερες φορές που ακούω καινούργιο δίσκο, το κάνω στο PC με ανάλογα ηχειάκια.
Το κλασικό πλέον.
Μαθαίνω ότι κυκλοφόρησε ο τάδε δίσκος, βουρ στο youtube για να ακούσω 2-3 κομμάτια και αν μου αρέσει πάμε για αγορά.
Έτσι, δεν έχω αγοράσει ποτέ μου δίσκο επειδή με βρέχουν τα σάλια της τραγουδίστριας, αλλά γιατί ο δίσκος έχει καλά κομμάτια.
Σίγουρα θα με χαλάσει αν η παραγωγή είναι για τα μπάζα, αλλά λιγότερο από ότι αν τα τραγούδια δεν ακούγονται!
Θαυμάσια πρακτική συνονόματε.
Υπάρχει και μιά άλλη παρεμφερής δυνατότητα που επίσης θα συνιστούσα. Χρησιμοποιώντας το γνωστό προγραμματάκι Youtube Downloader κατεβάζουμε τα κομμάτια που μας ενδιαφέρουν μόνιμα στον υπολογιστή μας. Εν συνεχεία μπορούμε τα κομμάτια αυτά να τα δούμε και να τ' ακούσουμε με τη χρήση του VLC. Υπάρχουν κι' άλλα προγράμματα αναπαραγωγής, το συγκεκριμένο όμως έχει την ιδιότητα να επιτρέπει να φτιάχνουμε μικτές λίστες αναπαραγωγής αποτελούμενες από Video και αμιγώς Audio κομμάτια. Κι' αυτό είναι πολύ χρήσιμο κι' ευχάριστο...

Απολαυστικος και χορταστικος οπως παντα!!!!
Ασε καλυτερα να τα πουμε απο κοντα, με καμμια ρακη στον Αιολο (υπαρχει ακομα??)
Πολλους χαιρετισμους.
Αντιχαιρετώ συν-συνονόματε!
Ο Αίολος υπάρχει, αλλά υπό νέα διεύθυνση. Συνηθίζουμε να μαζευόμαστε στο διπλανό μικρό ρακάδικο "Το Ραχάτι" με ξυλόσομπα και πατάτα οφτή...
Εντάξει, ξέρω :offtopic:

Γεια σου Μιχάλη!!!
Να περνάς καλά στη Holystone!!!!
εγω να δεις τι ειχα πάθει με κάτι οβαλ...φιλιπς αν θυμαμαι ή τελεφούνκεν και τα φωνητικά τους.
Πηγα και πήρα μερικά σημερινά αντίστοιχα μεγάφωνα του δεκάρικου να δοκιμάσω, σε αυτά που προσπάθησαν οι κατασκευαστές τους να τα κάνουν να ανέβουν πιο ψηλά...παιξανε χάλια με σπασίματα και διακυμάνσεις πάνω από 4κ
Μεγάφωνα πλήρους περιοχής και με λαμπάτα ενισχυτικά από πίσω! Αυτό ήταν τα παλιά ραδιόφωνα και ραδιο-πικάπ της εποχής. Καθόλου άσχημα, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα. Και με προσοχή στην ποιότητα κατασκευής (Οι έννοιες της προγραμματισμένης παλαίωσης και τεχνολογικής απαρχαίωσης ήσαν άγνωστες τότε).

Ελπίζω να σας άρεσαν τα παραδείγματα που σας έδωσα από το Youtube. Όμως, όπως έγραψα στην αρχή του νήματος, το παράδειγμα των ηχείων των 9 ευρώ δεν ισχύει για όλα τα τραγούδια. Για να κάνω πιό σαφή τον προβληματισμό μου θα δώσω δυό παραδείγματα ακόμα.

Μίκη Θεοδωράκη: Επιτάφιος. Στην εκτέλεση με το Γρηγόρη Μπιθικώτση και το Μανώλη Χιώτη στο μπουζούκι (ηλεκτρικό). Αριστουργηματικά κομμάτια. Ακούγοντας τα σε ένα Hi-End σύστημα μπορεί και να ενοχλήσουν ορισμένες ατέλειες στην ηχογράφηση. Αντιθέτως ακούγοντας το σ' ένα χαμηλότερης ποιότητας σύστημα νοιώθεις την ανάγκη να τραγουδήσεις.

Μάνου Χατζιδάκι: Οδός Ονείρων. Εδώ είναι προσεγμένο και το παραμικρό σημείο στην ενορχήστρωση. Όσο καλύτερο είναι το σύστημα αναπαραγωγής, τόσο περισσότερο επιτρέπει να μετέχεις στην αισθητική του απόλαυση.

Τα παραδείγματα είναι εντελώς ενδεικτικά και υποκειμενικά βέβαια και μόνο για να γίνει κατανοητός ο προβληματισμός.

Χαιρετώ

Μιχάλης -bye-

Μιχάλη μου, η μόνη προυπόθεση που θεωρώ σημαντική και αποτελεσματική για να καταφέρει να προσεγγίσει κάποιος ένα μουσικό έργο, ειδικά μουσικής που δεν συνηθίζει να ακούει, είναι να το ακούσει ολόκληρο και επαναληπτικά. Η μουσική δεν θέλει κανενός είδους γνώση για να είναι αρεστή και κατανοητή εκτός από την συνήθεια του αυτιού να την εισπράτει, ώστε στο τέλος να νοιώσει ευχαρίστηση. Αυτή η τελευταία θα είναι συνεχώς αυξανόμενη όσο περισσότερο συνηθίζει και αντιλαμβάνεται το ιδίωμα της μουσικής με την οποία έρχεται σε επαφή.
Το γνωστό που ακούγεται συχνά: "Αυτη τη μουσική δεν την καταλαβαίνω", δεν είναι παρά "δεν την έχω συνηθίσει". Και για να έρθουμε και στα δικά μας, η καλή αναπαραγωγή δεν είναι κάτι αρνητικό, αλλά κάτι ιδιαίτερα βοηθητικό στην όλη προσέγγιση. Πάμπολλοι χομπύστες αγάπησαν τη μουσική μέσα από την ενασχόληση με την υψηλή πιστότητα.
Ας καταλάβουμε οτι δεν επαρκούν ίσως τα χρόνια που ζούμε για να προλάβουμε να έρθουμε σε επαφή και να εκτιμήσουμε τα περισσότερα σπουδαία μουσικά έργα. Ας βιαστούμε λοιπόν λίγο.
Θέμη σχεδόν ταυτιζόμαστε.
Και το διατυπώνεις εξαιρετικά: Όταν λέμε "Αυτη τη μουσική δεν την καταλαβαίνω", δεν είναι παρά "δεν την έχω συνηθίσει".

Συμφωνούμε πλήρως λοιπόν στο θέμα των υποκειμενικών προΰποθέσεων.
Όσο για τα υπόλοιπα, τα τεχνικά, τις αντικειμενικές προΰποθέσεις, σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο. Ένα καλό σύστημα βοηθάει. Πιστεύω όμως, ότι μπορούμε να κατεβαίνουμε και μερικά σκαλοπάτια που και που. Και κάποιες φορές είναι πολύ χρήσιμο. Αυτό άλλωστε ήθελα να δείξω ξεκινώντας αυτό το νήμα...

Υ.Γ. Και ναι, δεν θα μας έφθαναν δέκα ζωές, αν θα θέλαμε να έλθουμε σ' επαφή και να τα γνωρίσουμε όλα!

Thanks Captain, :smile:
Θα τα πούμε σύντομα κι' από κοντά ελπίζω.
Σου αφιερώνω το παρόν νήμα. Κάτι μου λέει, ότι χρειάζεσαι αποτοξίνωση από Esoteric, Luxman, Von Schv..., παραφερνάλια κλπ.:flipout::flipout::flipout:

Σε ευχαριστώ βρε Μιχαλάκο μ'!!..Μέσα στο μυαλό μου είσαι
αλλά οι τοξίνες είναι πολύ ισχυρές!!!

Σε περιμένω στο νέο αμπάρι για ακρόαση!

Από εμάς ξεκινούν όλα…

Πολλές φορές υπερβάλουμε στα «θέλω» μας, ξεχνώντας το «δάσος» και κοιτάζοντας το «δέντρο»…
Αφήνουμε τον εαυτό μας ν’ αγαπήσει την ύλη και την υλοποίηση περισσότερο από την έμπνευση, τη δημιουργία, τον άνθρωπο…