Τα ηχεία των 9 Ευρώ!

Από εμάς ξεκινούν όλα…

Πολλές φορές υπερβάλουμε στα «θέλω» μας, ξεχνώντας το «δάσος» και κοιτάζοντας το «δέντρο»…
Αφήνουμε τον εαυτό μας ν’ αγαπήσει την ύλη και την υλοποίηση περισσότερο από την έμπνευση, τη δημιουργία, τον άνθρωπο…

Μάλλον τα είπε όλα ο φίλος isoviths...

Αν και το θέμα ξέφυγε λίγο από τα ηχεία των 9 ευρώ και έφτασε στα πιάνα επιτρέψτε μου να παραθέσω κι εγώ τη μικρή μου εμπειρία, μιας και στην οικογένεια υπάρχουν από δασκάλες μέχρι και μαθήτριες πιάνου.
Συμφωνώ με όσα είπατε για τα πιάνα μελέτης/συναυλιών αλλά πιστεύω πως είναι και θέμα του πως ο ερμηνευτής νιώθει τη στιγμή που παίζει το κομμάτι. Για να μη μακρηγορώ έτυχε ν' ακούσω ένα κομμάτι σε καλό πιάνο συναυλιών και να μη μου κάνει εντύπωση ενώ όταν άκουσα το ίδιο κομμάτι στο σπίτι (με πιάνο μελέτης φυσικά) ανατρίχιασα από το συναίσθημα που έβγαζε!

'Οσο για τα ηχεία των 9 ευρώ, κάποιες δεκαετίες πριν με κάτι φορητά πικάπ μάθαμε ν' ακούμε και ν' αγαπάμε τη μουσική χωρίς να μας νοιάζει ιδιαίτερα (ή μάλλον καθόλου) η αναπαραγωγή...

Μάλλον τα είπε όλα ο φίλος isoviths...

Αν και το θέμα ξέφυγε λίγο από τα ηχεία των 9 ευρώ και έφτασε στα πιάνα επιτρέψτε μου να παραθέσω κι εγώ τη μικρή μου εμπειρία, μιας και στην οικογένεια υπάρχουν από δασκάλες μέχρι και μαθήτριες πιάνου.
Συμφωνώ με όσα είπατε για τα πιάνα μελέτης/συναυλιών αλλά πιστεύω πως είναι και θέμα του πως ο ερμηνευτής νιώθει τη στιγμή που παίζει το κομμάτι. Για να μη μακρηγορώ έτυχε ν' ακούσω ένα κομμάτι σε καλό πιάνο συναυλιών και να μη μου κάνει εντύπωση ενώ όταν άκουσα το ίδιο κομμάτι στο σπίτι (με πιάνο μελέτης φυσικά) ανατρίχιασα από το συναίσθημα που έβγαζε!

'Οσο για τα ηχεία των 9 ευρώ, κάποιες δεκαετίες πριν με κάτι φορητά πικάπ μάθαμε ν' ακούμε και ν' αγαπάμε τη μουσική χωρίς να μας νοιάζει ιδιαίτερα (ή μάλλον καθόλου) η αναπαραγωγή...

Καλό για σένα Διαμαντή που έμαθες να αγαπάς τη μουσική μέσω ευτελών μέσων, είναι και πιο ουσιαστικός ο εναγκαλισμός.
Εκεί που θα διαφωνήσω είναι το "πως νοιώθει ο ερμηνευτής". Ο καλός -επαγγελματίας -μουσικός έχει μελετήσει, έχει συναντηθεί με το κομμάτι και την ερμηνεία του και ερμηνεύει. Δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο mood ή έμπνευση για να παίξει καλά. Η καλλιτεχνική δημιουργία γενικότερα είναι ΑΠΛΑ μια δουλειά όπως οι άλλες. Αυτές οι ιδέες, όπως και η περίφημη "έμπνευση των συνθετών" είναι "ιδέες" των μουσικόφιλων και όχι των μουσικών.
Το οτι εμείς εισπράττουμε διαφορετικά ένα κομμάτι έχει να κάνει με την δική μας διάθεση.

Last edited:
Θέμη ότι έχει να κάνει και με τη διάθεσή του ακροατή στο πως εισπράτει το κομμάτι ναι συμφωνώ απόλυτα. Από κει και πέρα αυτά που έγραψα, πέραν του τι εισέπραξα εγώ, τα έχω ακούσει κι από ανθρώπους που παίζουν μουσική (...τονίζω όμως όχι από επαγγελματίες μουσικούς...)

Ω yes... εγω συνεχιζω να απολαμβανω την μουσικη, και απτα ακουστικα του iphone, Και απτο roadstar radio που χω στο μαγαζι, και απτην καραμουζα ραδιο στο αποθηκακι και απτο ηχοσυστημα στο σαλονι..

...η καλή αναπαραγωγή δεν είναι κάτι αρνητικό, αλλά κάτι ιδιαίτερα βοηθητικό στην όλη προσέγγιση. Πάμπολλοι χομπύστες αγάπησαν τη μουσική μέσα από την ενασχόληση με την υψηλή πιστότητα....

Προσωπικά τολμώ να πω οτι η ενασχόληση μου με την υψηλή πιστότητα με έκανε καλύτερο μουσικό... μπόρεσα να ακουσω με πιο πολλές λεπτομέρεις εκτελέσεις μεγάλων μουσικών και τραγουδιστών και πάρω στοιχεία για τον τρόπο που προσεγγίζουν ενα εργο είτε τεχνικά είτε ερμηνευτικά-μουσικά!!

Προσωπικά τολμώ να πω οτι η ενασχόληση μου με την υψηλή πιστότητα με έκανε καλύτερο μουσικό... μπόρεσα να ακουσω με πιο πολλές λεπτομέρεις εκτελέσεις μεγάλων μουσικών και τραγουδιστών και πάρω στοιχεία για τον τρόπο που προσεγγίζουν ενα εργο είτε τεχνικά είτε ερμηνευτικά-μουσικά!!

Αγαπάς πολύ αυτό αυτό που κάνεις Μιχάλη! Πολύ ενδιαφέρουσα οπτική

Προσωπικά (σαν ακροατής), ασχολούμαι με το χόμπυ για να έρθω όσο το δυνατό πιο κοντά στο κλίμα, την ατμόσφαιρα ενός live ή την προσέγγιση του καλλιτέχνη (και του ηχολήπτη)- να έρθω όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που θέλησε να δημιουργήσει- σε παραγωγές από στούντιο.

@Sonus Naturalis: έφυγες από την Αθήνα, αλλά πήγες σε ωραία μέρη! πολλούς χαιρετισμούς :ernaehrung004:

Last edited:
Μια χαρα εισαι! Καλα να περασεις ρε Μιχαλη.

Εγω ειμαι απο την Καλαμαυκα :)
Άν κανείς φίλος βρίσκεται αυτό τον καιρό εδώ κοντά (Ιεράπετρα, Παχεία Άμμος), ας στείλει p.m.
Ίσως μπορούμε να οργανώσουμε κάτι ευχάριστο...

Ξέρω, είμαι off-topic! :offtopic:
Παρακαλώ μη βαράτε... :smash:

Εκεί που θα διαφωνήσω είναι το "πως νοιώθει ο ερμηνευτής". Ο καλός -επαγγελματίας -μουσικός έχει μελετήσει, έχει συναντηθεί με το κομμάτι και την ερμηνεία του και ερμηνεύει. Δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο mood ή έμπνευση για να παίξει καλά. Η καλλιτεχνική δημιουργία γενικότερα είναι ΑΠΛΑ μια δουλειά όπως οι άλλες. Αυτές οι ιδέες, όπως και η περίφημη "έμπνευση των συνθετών" είναι "ιδέες" των μουσικόφιλων και όχι των μουσικών.
Το οτι εμείς εισπράττουμε διαφορετικά ένα κομμάτι έχει να κάνει με την δική μας διάθεση.

Ενας ερμηνευτης ειναι πανω απ'ολα ανθρωπος.

Με συναισθηματα,αισθηματα και "διαθεση" οπως οι ακροατες.

Δεν ειναι ενα αψυχο ρομποτ η μηχανη που ανα πασα στιγμη μπορει να επαναλαμβανει με πανομοιοτυπο τροπο ολες τις ερμηνειες.

Μια κακη ερμηνεια λογω κακης διαθεσης του ερμηνευτη ευκολα γινεται αντιληπτη απο εναν ακροατη.

Όταν λέμε "Αυτη τη μουσική δεν την καταλαβαίνω", δεν είναι παρά "δεν την έχω συνηθίσει".

Καποια ειδη μουσικης κατα την αποψη μου,οχι μονον δεν τα καταλαβαινουμε,αλλα τοσο πολυ απεχουν απο τα γουστα μας που ουτε καν την προσπαθεια να τα συνηθισουμε δεν μας αφηνουν να κανουμε.

Το γουστο στην μουσικη ειναι πολυ σημαντικος παραγοντας.

Πεστε πχ σε εναν λατρη της κλασσικης η της Jazz να "συνηθισει" την death metal................

Ουτε σε 50 ζωες.

Το τι συμβαινει,ειναι απλα το οτι δεν του αρεσει,ασφαλως δεν την καταλαβαινει και σιγουρα δεν προκειται να την συνηθισει ποτε.

β) Το κυνήγι της τελειότητας, χαρακτηριστικό στους κύκλους του Hi-End (όπου λίγο-πολύ συμμετέχουμε), μπορεί να λειτουργήσει και αρνητικά στην προσέγγιση της μουσικής; δηλαδή να μας απομακρύνει, αντί να μας φέρει πιο κοντά;

Aσφαλεστατα.

Αν ασχολουμαστε μια ζωη να "βελτιωσουμε" τον ηχο και αλλαζουμε το καλωδιο των 200 ευρω με ενα των 1000 η την μια λαμπα με την αλλη η το ενα ηχειο με το αλλο κλπ (το κυνηγι της ανυπαρκτης τελειοτητας δηλαδη)και ολα αυτα γινονται ακουγοντας 3-4 δισκακια "αναφορας",τοτε απεχουμε πολυ απο την σωστη εννοια της "προσεγγισης" της μουσικης.

Σαφως και ειμαι υπερ της αποκτησης ενος αξιοπρεπους συστηματος,αλλα για να απολαμβανω την μουσικη,οχι να κρινω τον ηχο των καλωδιων,λυχνιων κλπ.....................

Last edited:

Θα συμφωνήσω με τον Διαμαντή κι ας διαφωνώ με τον Θέμη : )

Η εμπειρία μου ως ακροατής αλλά και η γνώμη της συζύγου που είναι πιανίστρια συμφωνούν, στο ότι όταν το επίπεδο είναι υψηλό, η διάθεση-έμπνευση του ερμηνευτή παίζει ρόλο στο αποτέλεσμα. Χωρίς να ξέρω, φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για μουσικούς "μεροκάματου" όπως πανηγύρια, σκυλάδικα κτλ.

Και όμως εγω θα συμφωνήσω με τον Κο Θεμη!
Ο πραγματικά επαγγελματίας μουσικός (πράγμα που σημαίνει και αριστος γνωστης της τεχνικής) παιζει πάντα καλά! Οχι ίδια αλλά καλά! Με δεδομένο οτι είναι υγειής και σε μια καλή φορμα (πράγμα που ο κάθε καλλιτέχνης οφειλει και επίσης μαθαινει να το κάνει).
Ναι, οσο ξενερωτικό και να ακουγεται στου μη μουσικους η καλλιτεχνική δημιουργία είναι μια δουλειά!! Οσο "αισθημα" και να βγάζει είναι αποτέλεσμα κυρίως καλής γνωσης της τεχνικής, του στυλ, της σωστής μελέτης της παρτιτουρας κλπ κλπ και λιγότερο της συναισθηματικής κατάστασης του, κάθε μέρα που παίζει!!!

Last edited:
Και όμως εγω θα συμφωνήσω με τον Κο Θεμη!
Ο πραγματικά επαγγελματίας μουσικός (πράγμα που σημαίνει και αριστος γνωστης της τεχνικής) παιζει πάντα καλά! Οχι ίδια αλλά καλά! Με δεδομένο οτι είναι υγειής και σε μια καλή φορμα (πράγμα που ο κάθε καλλιτέχνης οφειλει και επίσης μαθαινει να το κάνει).
Ναι, οσο ξενερωτικό και να ακουγεται στου μη μουσικους η καλλιτεχνική δημιουργία είναι μια δουλειά!! Οσο "αισθημα" και να βγάζει είναι αποτέλεσμα κυρίως καλής γνωσης της τεχνικής, του στυλ, της σωστής μελέτης της παρτιτουρας κλπ κλπ και λιγότερο της συναισθηματικής κατάστασης του, κάθε μέρα που παίζει!!!

Να μην το παρουμε οτι λεγοντας διαθεση του ερμηνευτη οτι εννοουμε μονον οτι εχει και τις "κακες" του ενω παντα παιζει καλα...........

Σκεψου και εκεινες τις στιγμες που λογω διαθεσης(απ'οπου κι αν πηγαζει αυτη,που μπορει να ειναι χαρα,λυπη κλπ...) ο ερμηνευτης κυριολεκτικα απογειωνει το κοματι,και σενα που το ακους.

Ειτε τραγουδα,ειτε παιζει :ernaehrung004:

Nα πω και ενα απο τα πολλα παραδειγματα,ποσες φορες επαιξαν πχ οι Deep Purple το Black Night ;Απειρες και ολες ησαν καλες.....

Ποσες φορες καταφεραν την εκτελεση που ακουσαμε στο "Made in Japan"; ΜΙΑ και μοναδικη.......κατι θα εγινε εκεινο το βραδυ...............

Επισης,Miles Davis "Sketches of Spain" studio recording !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Και πολλα αλλα.

Last edited:
Και οι δύο διαφορετικές απόψεις είναι σωστές, ως ένα βαθμό.
Η άποψη του Θέμη και του Μιχάλη (DomieMic65), όπου ο εκτελεστής έχει συναντηθεί με το έργο κατά τη διαδικασία της αφομοίωσης και το έχει κατακτήσει χάρη στην τεχνική που έχει με μόχθο και κόπο καλλιεργήσει είναι σωστή. Είναι επίσης απολύτως σωστό ότι η μουσική (όπως όλες οι τέχνες) είναι μορφή εργασίας. Αυτό ισχύει πάντα. Γιά να έχουμε ένα κορυφαίο αποτέλεσμα απαιτείται πολλή και εξαντλητική εργασία.

Όμως και η άποψη των Morfea (Μανώλη) και AUDIOLYTIC για το ρόλο που παίζει στο αποτέλεσμα η διάθεση-έμπνευση του ερμηνευτή είναι επίσης σωστή. Και νομίζω ότι τα πραδείγματα που δίνει ο φίλος Audiolytic είναι αρκετά εύστοχα.

Θα έλεγα, ότι η άποψη του Θέμη ισχύει περισσότερο στην κλασσική ("έντεχνη") μουσική, όπου οι απαιτήσεις για τεχνική κατάρτιση και εκπαίδευση των εκτελεστών είναι πολύ μεγάλη. Αλλά και εκεί η έμπνευση-διάθεση δεν είναι αδιάφορη, αλλιώς όλες οι εκτελέσεις θα ήσαν ίδιες.

Στα άλλα μουσικά είδη η ανάγκη για έμπνευση-διάθεση γίνεται σημαντικότερη. Εδώ που τα λέμε δεν πρόκειται για διαφορά απόψεων, αλλά για διαφορά έμφασης. Που δίνουμε δηλαδή περισσότερη προσοχή, στην απαιτούμενη εργασία και τεχνική ή στην έμπνευση. Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται και τα δύο. Και επειδή αναφέρθηκε το "Miles Davis: Sketches of Spain, studio recording" θα προσθέσω τούτο. Μπορεί κατά τη διάρκεια μίας ηχογράφησης να δουλεύουμε ατέλειωτες ώρες, ξανά και ξανά και πάλι από την αρχή. Και ξαφνικά κάτι να συμβεί. Και το αποτέλεσμα είναι απροσδόκητα τέλειο, τέτοιο που δεν ξαναγίνεται. (Σας προλαβαίνω: Και βέβαια είναι αποτέλεσμα εντατικής εργασίας και ωρίμανσης!) Όμως είναι η Μαγική Στιγμή! Για να συμβεί πρέπει να συντρέξουν πλήθος παραγόντων. Όταν συμβεί είναι η χαρά του ηχολήπτη. Που αποζημιώνει όλους τους κόπους του...

Κι' όταν η εκτέλεση είναι σπουδαία, δεν έχει και τόση σημασία η ποιότητα της ηχογράφησης και τα χίλια-δυό τεχνικά στοιχεία που συζητάμε κάθε μέρα.

Το παραβαρύναμε το θέμα όμως. Τι θα λέγατε να διασκεδάσουμε λίγο;
Για δείτε αυτό:
http://www.youtube.com/watch?v=Cv98PrS8BqI&feature=related

Σας χαιρετώ
Μιχάλης -bye-

Θα συμφωνήσω απόλυτα με το εξαιρετικό άρθρο του Μιχάλη (Sonus N), όπως και με τον ισοβίτη οτι πολλές φορές κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Πόσες φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να ακούμε ένα είδος μουσικής ή ένα συγκεκριμένο κομμάτι που μας αρέσει και όμως να μην μπορούμε να το ευχαριστηθούμε γιατί προέρχεται άπο ένα ηχοσύστημα το οποίο δεν μας ικανοποιεί ακουστικά; Η προηγούμενη γενιά (αλλά και η προ-προηγούμενη) δηλαδή δεν μπορούσε να βιώσει τα συναισθήματα που προέρχονται απο την ακρόαση μουσικής, λόγω ελλείψεως σωστών μηχανημάτων;

Και όσον αφορά τις ηχογραφήσεις, και πάλι συμφωνώ με το παράδειγμα που έφερε ο Μιχάλης. Αναρωτηθήκατε ποτέ πως θα ακουγόταν η Billie Holiday σε ένα απο αυτά τα παλιά ραδιόφωνα που λέγαμε πριν, αυτά με το ένα full range μεγάφωνο και τα λαμπάτα ενισχυτικά; Ή ακόμα και παλιά ρεμπέτικα του '40; Στοιχηματίζω οτι ούτε το καλύτερα στημένο Hi-End σύστημα δεν θα μπορούσε να βγάλει σε κανέναν μας το ίδιο συναίσθημα με αυτό το παλιό ραδιόφωνο. Έχω μετανιώσει που είχα ένα (απο τα καλά της εποχής και σε καλή κατάσταση) στην κατοχή μου αλλα ήμουν μικρός τότε για να καταλάβω την αξία που θα είχε σήμερα και το έφαγε η χωματερή...
Προσωπικά χρησιμοποιώ το κυρίως σύστημα για σχετικά πρόσφατες ηχογραφήσεις. Για παράδειγμα σε μουσική δεκαετίας '30 εώς αρχές '50 κάτι δεν μου πάει καλά και προτιμώ τις ακροάσεις σε μικρότερης δυναμικότητας συστήματα (κρεβατοκάμαρας στη δικιά μου περίπτωση ;) ).

Τώρα για τα ηχεία των 9 ευρώ, για τα οποία έγινε το θέμα, είναι γεγονός οτι το "κακό" με την καινούρια γενιά των full range έχει παραγίνει! Τα τελευταία χρόνια βλέπω μεγάφωνα 2 και 3 ιντσών με αποκρίσεις που παλιότερα θεωρούσαμε εξωγήινες! Στο δικό μου pc έχω ένα "ταπεινό" ζεύγος 8χ8χ10 εκ. με 2" μεγάφωνα, σαν και αυτά που λέμε δηλαδή, ούτε καν 2.1, το οποίο όταν το άκουσα πρώτη φορά είχα μείνει... Τώρα πλέον ισοσταθμισμένο (μην ξεχνιόμαστε :D ) παίζει...παπάδες!

Καποια ειδη μουσικης κατα την αποψη μου,οχι μονον δεν τα καταλαβαινουμε,αλλα τοσο πολυ απεχουν απο τα γουστα μας που ουτε καν την προσπαθεια να τα συνηθισουμε δεν μας αφηνουν να κανουμε.

Το γουστο στην μουσικη ειναι πολυ σημαντικος παραγοντας.

Πεστε πχ σε εναν λατρη της κλασσικης η της Jazz να "συνηθισει" την death metal................

Ουτε σε 50 ζωες.

Το τι συμβαινει,ειναι απλα το οτι δεν του αρεσει,ασφαλως δεν την καταλαβαινει και σιγουρα δεν προκειται να την συνηθισει ποτε.
Ακριβώς επειδή τελικά είναι θέμα γούστου του καθενός, (ίσως και λίγο συνήθειας όπως είπε και ο Μιχάλης) διαφωνώ με τη συγκεκριμένη πρόταση. Οπωσδήποτε μια μετάβαση άπο ένα είδος μουσικής σε κάποιο άλλο αρκετά διαφορετικό δεν γίνεται εν μία νυκτί. Πρέπει πρώτα το αυτί να συνηθίσει τις καινούριες χροιές και μετά το μυαλό. Όμως είναι όπως και τα φαγητά. Αν δεν δοκιμάσεις κάτι πως θα ξέρεις αν σου αρέσει ή όχι;

Να φέρω την αφεντιά μου ως παράδειγμα... Έχω "δοκιμάσει" λοιπόν τα περισσότερα είδη μουσικής. Απο ιαπωνικό kodo και αφρικάνικη παραδοσιακή μέχρι όπερα και industrial metal.
Στη δισκοθήκη μου συνυπάρχουν αρμονικά ο Strauss, o Miles Davis, o Frank Sinatra αλλα και οι Venom και οι Blutengel. Έχω και Βασιλάκη Τερλέγκα αμα λάχει να 'ουμ.
Έχω πάει Gazarte, μέγαρο μουσικής αλλα και Terra Vibe και Gagarin 205.
Έχω δει live Miles Davis Quartet και Deedee Bridgewater αλλα και Katatonia και London After Midnight.
Πιστεύω υπάρχουν και άλλοι σαν κι εμένα :p