Τα καλυτερα Folk αλμπουμ!

... σκοπος δεν ειναι να πεισει ο ενας τον αλλο για κατι.

Πολύ σωστά. :a0210:

Ας πάμε και πιο πέρα. Για να δούμε, ισχυεί αυτό ;;

...απόψεις.
Αυτές φτιάξτες τις μόνοι σας.

Και αν ισχύει (που μάλλον ισχύει) πως είναι διαμορφωμένες διάφορες απόψεις ;

Ποια θα βάζατε ως καλύτερα Ελληνικά Folk ;;

Ποια θα βάζατε ως καλύτερα Ελληνικά Folk ;;

Αν και δεν εχω ασχοληθει σχεδον καθολου με την Ελληνικη μουσικη (μη ρωτας γιατι) το μονο ονομα που μου ερχεται στο νου (μη γελασεις) ειναι η Μαριζα Κοχ. Εδρασε στην αρχη της δεκαετιας του 70 (η εποχη δενει) και τη θυμαμαι με χιπικη αμφιεση να τραγουδα κατι που μπορει να πεις οτι ηταν ελληνικη folk.
Δεν ξερω αν θα μπορουσαμε να βαλουμε τα νησσιωτικα (πχ Κονιτοπουλους) ή τα κρητικα (ο μεγας Ξυλουρης αραγε ειναι folk?). Επισης ο μεγας Μαρκοπουλος λογιζεται σαν folk συνθετης?
Θα ηταν ενδιαφερον οποιος εχει ασχοληθει να μας πει ποιους θα εβαζε σαν ελληνες folk καλλιτεχνες.

Αν και δεν εχω ασχοληθει σχεδον καθολου με την Ελληνικη μουσικη (μη ρωτας γιατι) το μονο ονομα που μου ερχεται στο νου (μη γελασεις) ειναι η Μαριζα Κοχ. Εδρασε στην αρχη της δεκαετιας του 70 (η εποχη δενει) και τη θυμαμαι με χιπικη αμφιεση να τραγουδα κατι που μπορει να πεις οτι ηταν ελληνικη folk.
Δεν ξερω αν θα μπορουσαμε να βαλουμε τα νησσιωτικα (πχ Κονιτοπουλους) ή τα κρητικα (ο μεγας Ξυλουρης αραγε ειναι folk?). Επισης ο μεγας Μαρκοπουλος λογιζεται σαν folk συνθετης?
Θα ηταν ενδιαφερον οποιος εχει ασχοληθει να μας πει ποιους θα εβαζε σαν ελληνες folk καλλιτεχνες.

:a0210:

Αν και ίσως να φάμε κράξιμο του τύπου το folk είναι η αμερικάνικη folk κλπ εγώ θα επιμείνω.

Εκπρόσωπους γενικότερης δημοτικής μουσικής παράδοσης και κάτι άλλα σαν τους Κονιτόπουλους κλπ θα τους έβαζα σε μια άλλη κατηγορία.

Όπως θα κατάλαβες εννοώ για μετεξέλιξη με βάση αυτή τη παράδοση. Ίσως η Κοχ να παίζει. Είχα και εγώ κατα νου το Μαρκόπουλο με το Ξυλούρη, θέμελιοι λίθοι θα έλεγα και επίσης Σαββόπουλο, Παπάζογλου, Ρασούλη. Όλο και κάτι θα μπορούσε να μπεί ακόμα.

http://www.youtube.com/watch?v=JSIOj_0cPTk&feature=related

Χαρά στον Έλληνα που ελληνοξεχνά
και στο Σικάγο μέσα ζει στη λευτεριά
εκείνος που δεν ξέρει και δεν αγαπά
σάμπως φταις κι εσύ καημένη
και στην Αθήνα μέσα ζει στη ξενιτιά

Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ
και βαθιά σ' ευχαριστώ
γιατί μ' έμαθες και ξέρω
ν' ανασαίνω όπου βρεθώ
να πεθαίνω όπου πατώ
και να μην σε υποφέρω

Αχ Ελλάδα θα στο πω
πριν λαλήσεις πετεινό
δεκατρείς φορές μ' αρνιέσαι
μ' εκβιάζεις μου κολλάς
σαν το νόθο με πετάς
μα κι απάνω μου κρεμιέσαι

Η πιο γλυκιά πατρίδα
είναι η καρδιά
Οδυσσέα γύρνα κοντά μου
που τ' άγια χώματα της
πόνος και χαρά

Κάθε ένας είναι ένας
που σύνορο πονά
κι εγώ είμαι ένας κανένας
που σας σεργιανά

Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ
και βαθιά σ' ευχαριστώ
γιατί μ' έμαθες και ξέρω
ν' ανασαίνω όπου βρεθώ
να πεθαίνω όπου πατώ
και να μην σε υποφέρω

Αχ Ελλάδα θα στο πω
πριν λαλήσεις πετεινό
δεκατρείς φορές μ' αρνιέσαι
μ' εκβιάζεις μου κολλάς
σαν το νόθο με πετάς
μα κι απάνω μου κρεμιέσαι

Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης
Μουσική: Βάσω Αλαγιάννη
Εκτέλεση: Νίκος Παπάζογλου

γιατί το κάνετε αυτό ?
υπάρχει λόγος συγκεκριμένος ?

υπήρξε ποτέ ελληνική folk ?

είναι τελικά και ο Σαββόπουλος folk ?

Τα νεύρα μας...

Έχω εκφράσει σε αυτό το thread, αρκετές φορές το πιθανό δίκιο της άποψης σου και το σεβασμό σε αυτή.

Παρατηρώ όμως την συνεχόμενη υποτίμηση των συνομιλητών χωρίς την διάθεση να παραθτεθεί συγκροτημένα κάποια συγκεκριμένη θέση.

Τελικά μήπως παρά τα 11,814 post (11.88 posts per day) η συζήτηση δεν είναι και το φόρτε σου ;

Και παρά μια ορθότητα που ίσως υπάρχει στη διατύπωση:

είπαμε καλή η βίκι αλλά κρατείστε την γιά τα κουτσομπολιά και όχι γιά απόψεις.
Αυτές φτιάξτες τις μόνοι σας.
(έχω μια ένσταση στην έκφραση ''κουτσομπολιά'')

δε μπορώ να μην μεταφέρω το ακόλουθο:
(αφού έτσι και αλλιώς δεν φοβάμαι ότι θα κατηγορηθώ ότι έχω φτιάξει την άποψη μου από αυτό ή για έλειψη ''άποψης'' γνώμης ή κάτι άλλο)

Other popular trends

Folk singer-songwriters first appeared in the 1960s after Dionysis Savvopoulos' 1966 breakthrough album Fortighó. Many of these musicians started out playing Néo kýma, "New wave" (not to be confused with New Wave rock), a mixture of éntekhno and chansons from France. Savvopoulos mixed American musicians like Bob Dylan and Frank Zappa with Macedonian folk music and politically incisive lyrics. In his wake came more folk-influenced performers like Arletta, Mariza Koch and Kostas Hatzis.
Nikos Xydakis, one of Savvopoulos' pupils, was among the people who revolutionized laïkó by using orientalized instrumentation. His most successful album was 1987's Kondá sti Dhóxa miá Stigmí, recorded with Eleftheria Arvanitaki.

...

There are however other composers of instrumental music (filmscores and music for the stage included), whose work cannot be easily classified, such as Giannis Markopoulos, Stamatis Spanoudakis, Giannis Spanos, Giorgos Hatzinasios, Giorgos Tsangaris, Nikos Kypourgos, Eleni Karaindrou, and Evanthia Remboutsika.
...
http://en.wikipedia.org/wiki/Music_of_Greece#Other_popular_trends

Απάντηση: Re: Τα καλυτερα Folk αλμπουμ!

γιατί το κάνετε αυτό ?

ΟΧΙ

ΟΧΙ

Τα νεύρα μας...[/QUOT

---------------------------

Re: Απάντηση: Re: Τα καλυτερα Folk αλμπουμ!

γιατί το κάνετε αυτό ?

ΟΧΙ

ΟΧΙ

Τα νεύρα μας...[/QUOT

---------------------------

Γιατι εισαι τοσο απολυτος? Τι σε κανει αυθεντια στην μουσικη? Γιατι σε ολο το δικτυο και στην δισκογραφια υφισταται ο ορος greek folk music αλλα εσυ δεν την αναγνωριζεις?

Γνώμη:Eχω την εντύπωση πώς γενικώς κάθε τί το Ελληνικό απο ορισμένους ´ξένους´θεωρείται folk πιό πολύ με την έννοια τού ´Εξωτικού´...,κάτι σαν τον Zorbas the Greek ενα πραμα...
Δηλαδή για τούς αδαείς Ξένους το folk πάει με Mousaka και Tzatziki...
Σαββόπουλος:Οταν αυτός ήταν πρόγονος τού καλώς εννοουμένου ethnic (αν και για μένα ήταν Ρόκ ο Νιόνιος)κάτι τύποι σαν τον Sting έβοσκαν πρόβατα.
To απόσπασμα περί Μακεδονίτικης Μουσικής ,που παρατίθεται για τον Νιόνιο ,είναι γραμμένο από παντελώς άσχετο(προς Θεού δεν εννοώ τον Βασίλη που το παραθέτει)...Ο Μπάλλος είναι επηρεασμένος απο Θρακιώτικη Μουσική ,αλλά ο Νιόνιος δημιουργεί μια επιμειξία όπου συνταιριάζει Δύση και Ελλάδα..

Ο Ξυδάκης ακολουθεί μετά τούς δυό πρώτους του δίσκους(πού ρεμπετίζουν μέν,αλλά συνυπάρχει μια υπολανθάνουσα ροκιά) μάλλον την Γραμμή Χατζηδάκι ,με αρκετά προσωπικό στοιχείο και απο την Αλεξάνδρεια και γενικώς την Ανατολή.
Ομως η Τεχνοτροπία ειναι καθαρά Δυτικίζουσα.
Ο Μαρκόπουλος εμπλουτίζει επίσης στούς πρώτους του δίσκους πρωτότυπες συνθέσεις με παραδοσιακά Στοιχεία.
Για τον Σπανουδάκη,να με συγχωρείτε αλλά αδυνατώ να τον κατατάξω γιατί τον θεωρώ ´ακατάταχτο´.
Ο Χατζηνάσιος καθαρα Δυτικοτραφής ,όπως και ο Σπανός..
Η Καραϊνδρου 100% επηρεασμένη απο την Δύση.
Το ίδιο και η Ρεμπούτσικα..
Οι Κονιτόπουλοι ,πάντα κατά την γνώμη μου μπαστάρδεψαν το Δημοτικό Τραγούδι και τόκαναν για τά Σκυλάδικα..
Να μιλήσουμε για την Ξανθίππη Καραθανάση και τούς Χαλκιάδες ,να πούμε πώς πρόκειται για Δημοτικό Τραγούδι μέ Προεκτάσεις..
Ο Παπάζογλου προέρχεται απο τό Ρεμπέτικο και προσθέτει ροκάδικες προσμίξεις...
Δεν μου κάθεται γενικά ο όρος folk γιατί νομίζω πώς οι Βικιπαίδειες τά μπερδεύουν με Μουσικές που δεν τούς φαίνονται ξεκαθαρες και έχουν επηρεαστεί απο την Τουριστική αντίληψη που πουλάει η ιδια η Ελλάδα για την Μουσική της.

Last edited:
Εγώ ακούω πόσο τολμηρή και παιχνιδιάρικη διάθεση έχουν οι Ιταλοί με την παράδοσή τους και ζηλεύω.
Εμείς εδώ έχουμε πάρει τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά. Και άνευ ιδιάζοντος λόγου κατά την ταπεινή μου γνώμη.
Φαντασθείτε Ελληνα να έπαιζε με την ιστορία μας όπως έκανε ο Γκοσινύ στον Αστερίξ. Φαντασθείτε Ελληνα να έπαιζε με τη μουσική μας παράδοση όπως κάνουν ο Trovesi και ο Rava. Θα τους είχαμε 'σταυρώσει'.

Εφοσον ετυμολογικα folk music ειναι η παραδοσιακη μουσικη λειτουργωντας ως συστατικο διαφορων ειδων μουσικης τοτε αυτο σημαινει οτι καθε χωρα-εθνος με παραδοσιακη μουσικη εχει και την δικη της folk μουσικη και τα παραγωγα αυτης, νομιζω οτι αυτο ειναι αυτονοητο και κατανοητο. Μενει μονο σε καθε χωρα να προσδιορισει την ταυτοτητα της παραδοσιακης της μουσικης και να οριοθετησει ιστορικα και καλλιτεχνικα την μετεξελιξη της και μα μην το αφησει στα χερια αδαων, τουριστικων πρακτορων ή δισκογραφικων ατζεντηδων.
Ασφαλως υπαρχει Ελληνικη παραδοσιακη μουσικη, που εχει επηρεασει και μπει ως στοιχειο σε αλλα υποειδη μουσικης. Οπως υπαρχει και Ελληνικη ροκ μουσικη και Ελληνικη ποπ μουσικη. Οι οροι ειναι διεθνεις και ισχυουν σε καθε χωρα του κοσμου. Και ειδικα στα βαλκανια η παραδοσιακη μουσικη εχει μεγαλη ενεργεια και ιστορια.
H country μουσικη ειναι αμιγως βορειοαμερικανικη (αν και ο ορος απανταται συχνα και στην Βρεττανια- αλλωστε ειναι ομοεθνεις κατα βαση) μουσικη με στοιχεια folk, blues, gospel που πιο πολυ αποτελει μια απο τις εξελιξεις της hillbilly μουσικης .
Η folk δεν ειναι η "λαικη" μουσικη αλλα η "παραδοσιακη" μουσικη μιας χωρας.

χτες παρακολουθώντας στην ΕΤ3 το balkan express σε οδοιπορικό στην Μπανια Λούκα άκουσα και έμαθα γιά πρώτη φορά τον όρο και τι είναι turbo folk.

Βασικά ένα τίποτα, αλλά τόσο πολύ κοντά και στα σύγχρονα ελληνικά δρώμενα.
Πιθανότατα σε λίγα χρόνια σε κάποιο σέρβικο ή βόσνιο ή γιατί όχι ελληνικό φόρουμ κάποιοι θα φτιάξουν λίστες γιά τα καλύτερα του είδους.

Πολλοί εδώ δεν κατάλαβαν ότι οι ενστάσεις μου είναι αλλού.
Δεν θα κάτσω να το συζητήσω δημόσια διότι η θέση μου στο χώρο αυτό δεν το επιτρέπει.

Είπα προηγουμένως ότι η βίκι έχει επίπεδο ασφαλτοτάπητα σε opinion leading αλλά εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι χτυπάει κέντρο (το παράδειγμα με τον Savvopoulos είναι ενδεικτικό).
Όλα σχεδόν τα κείμενά της ζητούν καθημερινά επιβεβαιώσεις αλλά κάνουν πρόσκληση ενδιαφέροντος προς οποιονδήποτε περιστασιακό καταθέτη άποψης να την "περάσει" στην οθόνη και την αιωνιότητα. "Be the first to write a review" προσκαλούν όλοι και Παναγιά μας βόηθα.

Η άποψή μου πάντως γιά την φολκ (την αμερικάνικη και την κακώς εννοούμενη όπως έφτασε στην Ευρώπη και φυσικά όπως πάντα μεγιστοποιήθηκε στην Ελλάδα τόσο που να ξεχάσουμε τι πραγματικά είναι) ήταν ένα υποκίνημα της ροκ μουσικής που διήρκεσε από κάπου το 1961 έως την επανάσταση των λουλουδιών.
Γιά μένα αυτό ήταν.
Όσοι έδρασαν εκεί μέσα ήταν βασικά καλλιτέχνες της ροκ (ή τελικά πολιτογραφούνται εκεί) ή συναφών ειδών που έβαλαν και λίγο ακουστικό ήχο.

Φυσικά το είδος αυτό δεν έχει (γιά μένα - γιά 3η φορά το επαναλαμβάνω) καμία σχέση με την folk μουσική γενικώς ή την αμερικάνικη φολκ.
Διότι πιστεύω όλοι να συμφωνείτε ότι όταν υπάρχει ένα πράγμα, τότε το αμερικάνικο ίδιο πράγμα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Φολκ μουσική είναι η ινδιάνικη, είναι οι χιλιανοί ή περουβιανοί που ακούμε στις πλατείες και αγοράζουμε κασέτες (λέτε μήπως γι αυτό και επειδή είπαν οι simon Garfunkel το el condor pasa να έγιναν και αυτοί folk ?), είναι η Δόμνα Σαμίου η δικιά μας - όχι όμως ο Μάγκας-, είναι ίσως αυτό που έκανε η Μαρίζα κοκ.

Τέλος, το να φτιάχνουμε λίστες είναι καλή ιδέα, αλλά άλλο είναι να φτιάχνουμε έναν κουβά και να ρίχνουμε μέσα ό,τι βρούμε μπροστά μας.
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω που διαβάζουν και έχουμε ευθύνη να φιλτράρουμε λίγο τα πληκτρολόγιά μας.

Ενδιαφερουσα θεση...οι ενστασεις ειναι οι εξης:

Η άποψή μου πάντως γιά την φολκ (την αμερικάνικη και την κακώς εννοούμενη όπως έφτασε στην Ευρώπη και φυσικά όπως πάντα μεγιστοποιήθηκε στην Ελλάδα τόσο που να ξεχάσουμε τι πραγματικά είναι) ήταν ένα υποκίνημα της ροκ μουσικής που διήρκεσε από κάπου το 1961 έως την επανάσταση των λουλουδιών.
Γιά μένα αυτό ήταν.
Δεν ειναι δυνατον η folk να ειναι υποκινημα της ροκ αφου προυπηρχε αυτης. Aτοπη τελειως αυτη η θεση.

Είπα προηγουμένως ότι η βίκι έχει επίπεδο ασφαλτοτάπητα σε opinion leading αλλά εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι χτυπάει κέντρο (το παράδειγμα με τον Savvopoulos είναι ενδεικτικό).
Όλα σχεδόν τα κείμενά της ζητούν καθημερινά επιβεβαιώσεις αλλά κάνουν πρόσκληση ενδιαφέροντος προς οποιονδήποτε περιστασιακό καταθέτη άποψης να την "περάσει" στην οθόνη και την αιωνιότητα. "Be the first to write a review" προσκαλούν όλοι και Παναγιά μας βόηθα.

Η wikipedia δεν εχει το αλαθητο στις αποψεις. Ειναι ομως ακριβης στα ιστορικα στοιχεια και σεβαστη στο διαδικτυο απο δισεκατομμυρια περιηγητες οι οποιοι την εχουν ανακηρυξει σε νο1 πηγη πληροφοριων. Και δεν ειμαι μετοχος της απλα εχω διαπιστωσει παμπολλες φορες την χρησιμοτητα και αξιοπιστια της.

Φολκ μουσική είναι η ινδιάνικη, είναι οι χιλιανοί ή περουβιανοί που ακούμε στις πλατείες και αγοράζουμε κασέτες (λέτε μήπως γι αυτό και επειδή είπαν οι simon Garfunkel το el condor pasa να έγιναν και αυτοί folk ?),

Αυτο παλι απο που προκυπτει? Πρωτη φορα διατυπωνεται η αποψη οτι folk ειναι η ινδιανικη, περουβιανη και χιλιανη μουσικη. Αυτη ειναι ethnic μουσικη. Τα εχεις μπερδεψει αρκετα τα πραγματα.

Τέλος, το να φτιάχνουμε λίστες είναι καλή ιδέα, αλλά άλλο είναι να φτιάχνουμε έναν κουβά και να ρίχνουμε μέσα ό,τι βρούμε μπροστά μας.
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω που διαβάζουν και έχουμε ευθύνη να φιλτράρουμε λίγο τα πληκτρολόγιά μας.

Τα αλμπουμ που λιγο ως πολυ αναφερθησαν εως τωρα ως folk -ή εστω τα περισσοτερα απο αυτα- υπαρχουν σε ΟΛΕΣ τις λιστες για το αντιστοιχο ειδος μουσικης στο δικτυο και στην βιβλιογραφια. Βεβαιως εχει καποιος δικαιωμα να αμφισβητει τα παντα. Αλλα αν καποιος διαφωνει με ολον τον πλανητη μαλλον πρεπει αυτος να αναθεωρησει τις αποψεις του και οχι ολος ο κοσμος.

χ
Δεν θα κάτσω να το συζητήσω δημόσια διότι η θέση μου στο χώρο αυτό δεν το επιτρέπει.

Αυτο δεν το καταλαβα...
Ποια ειναι η θεση στο χωρο (!!) που δεν επιτρεπει δημοσια συζητηση (!!!) ?
Αυτη η προταση ειναι αρρωστημενη αν εννοεις οτι εισαι σημαινον προσωπο για να ασχολεισαι με τους αλλους συμφορουμιτες και οτι ολοι θα πρεπει να δεχονται την δικη σου γνωμη. Νομιζω οτι δεν αξιζει καποιος να ασχοληθει αλλο. Τα νηματα ειναι να συμμετεχουν οσοι ενδιαφερονται να εκφρασουν αποψη , να συζητησουν και να μαθουν. Εγω μπαινω στο φορουμ για να συζητησω και να μαθω. Αν νομιζα οτι τα ξερω ολα δεν θα εμπαινα ποτε.

Ενδιαφερουσα θεση...οι ενστασεις ειναι οι εξης:

Δεν ειναι δυνατον η folk να ειναι υποκινημα της ροκ αφου προυπηρχε αυτης. Aτοπη τελειως αυτη η θεση.

ποιός είπε ότι η folk όπως την εννοείτε (και οι περισσότεροι δίσκοι που παρουσιάστηκαν) προϋπήρχε ? Οι ημερομηνίες έκδοσης και μόνον των δίσκων αυτών από όσο θυμάμαι μόνο, είναι δεκαετίας 60 και μετά...

Η wikipedia δεν εχει το αλαθητο στις αποψεις. Ειναι ομως ακριβης στα ιστορικα στοιχεια και σεβαστη στο διαδικτυο απο δισεκατομμυρια περιηγητες οι οποιοι την εχουν ανακηρυξει σε νο1 πηγη πληροφοριων. Και δεν ειμαι μετοχος της απλα εχω διαπιστωσει παμπολλες φορες την χρησιμοτητα και αξιοπιστια της.

100000000000000 flies eat shit...they can't be wrong...-bye-

Αυτο παλι απο που προκυπτει? Πρωτη φορα διατυπωνεται η αποψη οτι folk ειναι η ινδιανικη, περουβιανη και χιλιανη μουσικη. Αυτη ειναι ethnic μουσικη. Τα εχεις μπερδεψει αρκετα τα πραγματα.

μπα ? ήξερες μήπως τον όρο ethnic πριν το 1990 ? εγώ όχι. Μήπως ξέρεις και τον turbo folk ? Εμείς θα μπορούσαμε να το πούμε σκυλέ. Ήξερες τον όρο πρίν το 1970-75 ?

Τα αλμπουμ που λιγο ως πολυ αναφερθησαν εως τωρα ως folk -ή εστω τα περισσοτερα απο αυτα- υπαρχουν σε ΟΛΕΣ τις λιστες για το αντιστοιχο ειδος μουσικης στο δικτυο και στην βιβλιογραφια. Βεβαιως εχει καποιος δικαιωμα να αμφισβητει τα παντα. Αλλα αν καποιος διαφωνει με ολον τον πλανητη μαλλον πρεπει αυτος να αναθεωρησει τις αποψεις του και οχι ολος ο κοσμος.

βλ. σχ. με μύγες παραπάνω...

Αυτο δεν το καταλαβα...
Ποια ειναι η θεση στο χωρο (!!) που δεν επιτρεπει δημοσια συζητηση (!!!) ?
Αυτη η προταση ειναι αρρωστημενη αν εννοεις οτι εισαι σημαινον προσωπο για να ασχολεισαι με τους αλλους συμφορουμιτες και οτι ολοι θα πρεπει να δεχονται την δικη σου γνωμη. Νομιζω οτι δεν αξιζει καποιος να ασχοληθει αλλο. Τα νηματα ειναι να συμμετεχουν οσοι ενδιαφερονται να εκφρασουν αποψη , να συζητησουν και να μαθουν. Εγω μπαινω στο φορουμ για να συζητησω και να μαθω. Αν νομιζα οτι τα ξερω ολα δεν θα εμπαινα ποτε.

όσο γιά το τελευταίο δεν είπα ότι δεν θέλω να συζητήσω...μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις.
Είπα οι ενστάσεις μου είναι αλλού και αυτό δεν θέλω να το συζητήσω δημόσια.

Βαζεις τρικλοποδια στον εαυτο σου. Δεν εχει σημασια ποτε δημιουργειται καποιος ορος αλλα τι καλειται να περιγραψει. Και ο ορος prog rock δημιουργηθηκε οχι για να ισχυει απο κει και περα αλλα για να περιγραψει προτερα συγκροηματα. Ετσι και ο ορος folk δημιουργηθηκε για να περιγραψει οχι ενα υποειδος της ροκ του 60 αλλα την παραδοσιακη μουσικη του παρελθοντος και πως επιβιωσε μεσα απο διαφορα αλλα ειδη μουσικης ως συστατικο τους. Απλα ειναι πολυ πιο ενδιαφεροντες οι folk-rock δισκοι του 60 γιαυτο δεσποζουν.
Οι μυγες τρωνε σκατα σαφως και ειναι το σωστο γιαυτες τι θα τρωγαν πατε? Και βεβαιως δεν εχουν αδικο . Ωραιο τσιτατο αλλα στην ουσια του αποτυχημενο.
Ο ορος ethnic δημιουργηθηκε το 90 απο αναγκη να περιγραφει κατι που υπηρχε. Η εξελιξη της μουσικης προκαλει και εμπλουτισμο της ορολογιας αλοιμονο.
Και βεβαιως δεν πιστευω οτι αρνεισαι συζητηση 11800 ποστ δεν μπορει να ειναι τυχαια δειχνουν ενδιαφερον για πολλα πραγματα.
Γηρασκουμε αει διδασκομενοι μη ξεχνας ποτε το πιο σοφο ρητο.

μάλιστα....
τι μαθαίνει κανείς

ο όρος Prog δημιουργήθηκε ένα, άντε δυό χρόνια μετά την πρώτη ανάλογη ηχογράφηση. (δεν το λέω εγώ, είναι έτσι)
Πότε δημιουργήθηκε ο όρος folk και ποιά μουσική χαρακτηρίζει ?
μήπως δημιουργήθηκε το 62 γιά να περιγράψει τη μουσική του 1950-60 ?
ή μήπως δημιουργήθηκε το 62 γιά να περιγράψει ένα νέο είδος που ενέσκηψε γύρω στο 60-61 ? (που μη βρίσκοντας κάτι καλύτερο ή μοιάζοντας με το είδος folk κατατάχτηκε εκεί...)

το θέμα της wiki το προσπέρασες... εντάξει. Μπες να διαβάσεις τι γράφει πχ γιά την Μακεδονία, ή γιά ένα θέμα που γνωρίζεις πολύ καλά. Θα εκπλαγείς. Δυσάρεστα.

Τι άλλο μάθαμε σήμερα ?
α
ο όρος ethnic δημιουργήθηκε γιά να περιγράψει τη folk που υπήρχε δεκαετίες πριν. Και μεχρι τότε οι καημένοι αναγκαζόντουσαν να χρησιμοποιούν μιά λάθος λέξη (folk), μέχρι που ως εκ θαύματος προέκυψε η νέα ορολογία.
Μωρέ καλά λέω γιά turbo folk.

όσο γιά τα 11800 ποστ, άστο καλύτερα. Δουλειά δεν έχω να κάνω βλέπεις...

Βλεπεις οτι ο ορος folk υπαρχει τουλαχιστον απο το 1907.

A "schema comprising four musical types: 'primitive' or 'tribal'; 'elite' or 'art'; 'folk'; and 'popular'. Usually...folk music is associated with a lower class in societies which are culturally and socially stratified, that is, which have developed an elite, and possibly also a popular, musical culture." Cecil Sharp (1907)?,[citation needed] A.L. Lloyd (1972).[citation needed]